#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2011 14:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεταστροφή της γερμανικής στάσης;Ανοιχτή στο ενδεχόμενο χρήσης κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά εμφανίζεται πλέον η Γερμανία, αλλάζοντας τη μέχρι τώρα στάση της.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ δήλωσε σήμερα ότι τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης για την επαναγορά των ομολόγων τους. «Σύμφωνα με τα εργαλεία του EFSF, είναι ήδη θεωρητικά εφικτό να λάβει ένα κράτος χρήματα και να τα χρησιμοποιήσει για να επαναγοράσει, φυσιολογικά με μια σημαντική έκπτωση, μία μερίδα του χρέους του», δήλωσε ο Κότχαουζ σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό είναι ήδη εφικτό σήμερα βάσει αυτής της μεθόδου», συμπλήρωσε.

Μέχρι σήμερα, το Βερολίνο αντιτίθετο στην ιδέα της χρήσης πόρων του EFSF για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Οι δηλώσεις Κότχαουζ σηματοδοτούν μια μεταστροφή της γερμανικής στάσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξάλλου δηλώνει  αντίθετος στην έκδοση ευρω-ομολόγου και ανοιχτός σε ενδεχόμενη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και προσθέτει  πως αν χρειαστεί, μια έκτακτη σύνοδος της κορυφής την Παρασκευή θα δώσει ένα επιπλέον ψυχολογικό μήνυμα στις αγορές, τονίζει ότι εγκαταλείπονται πολλά ταμπού για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας

Στο θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων αναφέρεται και σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Financial Times Deutschland, σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας.

Επικαλούμενη πηγές από την Κομισιόν και την ΕΕ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προσωρινό μηχανισμό βοήθειας, τον EFSF, ώστε να επαναγοράσει ομόλογα του Δημοσίου και να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ από το 150% περίπου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής εφημερίδας, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναγοράσει ομόλογα αξίας 140 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/07/2011 14:47:12

  Βγηκε και ο ΟΜΠΑΜΑ με διλημμα ΓΑΠ...
  " δεν μπρω να σας εγγυηθω οτι στις 3 Αυγουστου θα μπορουμε να πληρωσουμε συνταξεις ! " χαχαχαχαχαααααααααααα

  Ζουμε ενα καλοκαιρι στο Παγκοσμιο Δελφιναριο !!! προζα με ολιγην απο Σοφοκλη.

  ΠΠ

  ΥΓ Ομπαμααα ζάτα δανεικα απ τον Πωλσον ! χαχαα

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/07/2011 15:11:26

  ένα καλούπι όλοι τους οι "δημοκρατικοί"

  και ποιος θα τον πιστέψει ειδικά αυτόν που έχει και πρέσες;

  τόσο χαϊβάνια είναι οι απέναντι πια;

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/07/2011 15:28:07

  O νέος πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ Weidmann πρώην σύμβουλος της Μέρκελ, σε ευθυγράμμιση με τον Τρισέ, στρέφεται ανοιχτά εναντίον της πολιτικής της Γερμανικής κυβέρνησης:
  h**p://www.zeit.de/wirtschaft/2011-07/weidmann-bundesbank-euro
  "Ανοησία η επιδίωξη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο".
  "Όχι στην επιλεκτική χρεωκοπία, όχι και στην επαναγορά ομολόγων μέσω του προσωρινού μηχανισμού ESFS".

 4. aspasia avatar
  aspasia 13/07/2011 19:35:01

  Η θέση του άρθρου βρίσκεται σε αντίθεση με την θέση των σχολίων του Θείου. Άρα λειτουργούν 2 δυνάμεις. Φανταστείτε σαν να παίζουν bradefer !
  Λέτε να πέσει διασωστικό χρήμα ; Και άμα πέσει, καλά τι χρειαζόταν όλο αυτό το σκηνικό με το μεσοπρόσθεσμο ; Αν δε προσθέσω και την άποψη της Πόρτα Πόρτα, ότι ο Ομπάμα σαν άλλος Παπανδρέου θα βγει για να πει για συντάξεις, τότε τα πράγματα πρόκειται περί θεάτρου. Αν πρόκειται περί θεάτρου, φυσικά δεν αφορά μόνον εμάς, αλλά και πάρα πολλούς άλλους. Όσοι είναι απέξω, είναι ήδη στην από μέσα. Οπότε συμπερασματικά, όλα τείνουν προς κάτι πιο συλλογικό !
  Αν είναι πλέον όντως συλλογικό, τότε πια είναι η κατεύθυνση που παίρνει ; Μάλλον η απάντηση είναι αυτό, που έχει αρχίσει και καταλαβαίνει σιγά σιγά ο πολίτης του πλανήτη ! Πιστεύω πως υπάρχει θετική πλευρά σε όλα αυτά, για έναν απλό λόγο. Ότι γίνονται εύκολα φανερά σε πιο πλατιά βάση και πληθυσμούς της γης. Τώρα πως ο Πρόεδρος της Google και ο πρόεδρος του Facebook, παίρνουν μέρος στην Buildeberg είτε είναι πάρα πολύ καλοί άνθρωποι που νοιάζονται για το καλό μας είτε νοιάζονται για το κακό μας !
  Οπότε είναι ένα θέμα προς εξερεύνηση και σε όχι επίπεδο απλά στατικά γνωστικό, αλλά ερευνητικά και με πλήρη εκβάνθιση στα δεδομένα. Είναι η μοναδική λύση. Να πιαστεί ο Μίτος από την αρχή του, για να βρεθεί μιά άκρη !

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ aspasia 14/07/2011 11:40:03

   Σίγουρα υπάρχει bra de fer, και μάλιστα άγριο: Μεταξύ ΕΚΤ και κυβερνήσεων των κεντρικών κρατών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ τους καταλογίζει ανοιχτά πολιτική ανεπάρκεια, "αδύναμη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης".
   Η ΕΚΤ φέρεται πολιτικότερα από τους (υποτιθέμενους) πολιτικούς ηγέτες.
   h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231119812
   Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και ευθύνονται σαφώς οι πολιτικές δυνάμεις και οι συγκεκριμένοι πολιτικοί που έχουν την εξουσία στις κεντρικές χώρες: Τα "ανώριμα παιδάκια που παίζουν παιχνιδάκια", κατά την εφημερίδα Mont.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ aspasia 14/07/2011 12:08:32

   Υπάρχει όμως και βαθειά διαφωνία μέσα στις πολιτικές ηγεσίες:
   Σήμερα π.χ., η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο λέει εντελώς ανοιχτά ότι "η ιδέα για συμμετοχή των ιδιωτών στα πακέτα στήριξης", που εισήγαγε η κυβέρνηση Μέρκελ και αποδέχτηκε ο Σαρκοζύ, από την αρχή "δεν ήταν καθόλου καλή και δημιούργησε μόνον προβλήματα".
   Η άποψη αυτή της Σαλγάδο ταυτίζεται με την σταθερή γνώμη Τρισέ - ΕΚΤ (και του προαναφερθέντος μέλους Weidmann (πρόεδρος της Bundesbank).
   Το ρήγμα περνάει και μέσα από το Γερμανικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα, και η πιό επικίνδυνη στιγμή για το Ευρωσύστημα θα ήταν μια ενδεχόμενη πτώση της Γερμανικής κυβέρνησης τώρα, με πρόωρες εκλογές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.