22/10/2010 16:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά το Κατάρ, προβλήματα και στον Σκαραγκά

Μετά τη ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, νέα εμπόδια παρουσιάζονται και στην συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αν και σύμφωνα με τον νόμο 3885/2010 η σύμβαση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar (ADM) έπρεπε να τεθεί την Παρασκευή σε ισχύ, μια σειρά από γραφειοκρατικές εκκρεμότητες καθιστούν μετέωρη την πώληση των ναυπηγείων.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar ότι μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα είχαν γίνει όλες οι ενέργειες για να ισχύσει η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ωστόσο βασικές παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από το Δημόσιο δεν έγιναν.

Είναι ενδεικτικό πως η προγραμματισμένη για το Σάββατο ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό, αναβλήθηκε εκ νέου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των εκπροσώπων της Abu Dhabi Mar που πλέον διαπιστώνουν ότι οι «γραφειοκρατικές εμπλοκές» είναι αμέτρητες.

Τα προσκόμματα τα οποία τόσο η γερμανική όσο και η αραβική πλευρά ζητούν να ξεπεραστούν, ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο, έχουν να κάνουν με οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας.

Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει πίστωση 250 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της ThyssenKrupp, αλλά το ποσό δεν μπορεί να εκταμιευθεί για λόγους σχετικούς με την φορολογική ενημερότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Κύκλοι των Ναυπηγείων εκφράζουν ανησυχίες για το ότι η προθεσμία του Νόμου 3885/2010 παρήλθε άπρακτη μετά τις διαδοχικές εμπλοκές και σημειώνουν πως, εάν δεν υπάρξει παράταση της ισχύουσας σύμβασης με νομοθετική διάταξη, η όλη συμφωνία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή της.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.