Μετά την συμφωνία με την τρόικα ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
19/02/2014 18:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετά την συμφωνία με την τρόικα ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα, με κρίσιμη ημερομηνία τη 10η Μαρτίου όπου ευελπιστούν στην Αθήνα ότι θα δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση των δόσεων περίπου 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο «συναγερμός» που έχει σημάνει δεν έχει να κάνει τόσο με τις δόσεις αλλά με αυτή καθ' αυτή τη συμφωνία και της άρση των εκκρεμοτήτων με τους τροικανούς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του antinews, ανώτατη κυβερνητική πηγή τονίζει ότι εφόσον τελειώσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία τότε θα ανοίξει ΑΜΕΣΩΣ η συζήτηση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Διαψεύδει δηλαδή τόσο δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων όπως ο Ντάισελμπλουμ και ο Ρεν όσο και απανωτών δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για έναρξη των συζητήσεων από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Ένα τέτοιο σενάριο αφενός θα δημιουργούσε αβεβαιότητα για την οικονομία και αφετέρου θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο όλο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο ούτε συμμετέχει αλλά ούτε και εκταμιεύει τις δικές του δόσεις αν πρώτα δεν υπάρχει πλάνο βιωσιμότητας του χρέους μιας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας.

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος ακόμη και μέσα στον Απρίλιο θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που ακούγονται ήδη όλο και πιο έντονα τα σενάρια για «κούρεμα» και οριστική λύση του προβλήματος, πιθανότατα με επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής για 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό χαρτί ενόψει των ευρωεκλογών για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις από αριστερά και δεξιά. Μια έντιμη λύση (κι αυτό είναι η επιμήκυνση) που δεν θα προκαλεί τους ψηφοφόρους των χωρών που δανείζουν, θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Θα μπορούσε ωστόσο να είναι και το ατού της ελληνικής κυβέρνησης καθώς θα μπορούσε να παίξει το χαρτί της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια.

Άλλωστε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος του τούνελ και μόνο η εκκρεμότητα του δημοσίου χρέους πρέπει να λυθεί οριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.