#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2011 22:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετάφραση του δημοσιεύματος του Spiegel που διαψεύδεται

Εγκαταλείπει το ευρώ η Ελλάδα;Η ελληνική κρίση χρέους μπήκε σε δραματική φάση. Κάποιες πηγές με πληροφορίες μέσα από τη κυβέρνηση, ενημέρωσαν το SPIEGEL ONLINE ότι η Ελλάδα σκέφτεται την αποχώρηση της από την ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με εκπροσώπους της κομισιόν, συναντώνται απόψε μυστικά στο Λουξεμβούργο.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι πελώρια, με καθημερινές σχεδόν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου αισθάνεται πως δεν έχει καμία άλλη επιλογή, και σκέφτεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, επαναφέροντας το εθνικό νόμισμα.

Ανήσυχη για τις προθέσεις της Αθήνας, η ευρωπαϊκή κομισιόν κάλεσε έκτακτη συνάντηση απόψε στο Λουξεμβούργο. Πέραν της πιθανής ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, θα συζητηθεί επίσης και το ενδεχόμενο μιας ταχείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όλα αυτά σηματοδοτούν μια πιθανά υπαρξιακή καμπή για την νομισματική ένωση, άσχετα με το ποια λύση θα επιλεγεί τελικά για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της Ελλάδας.

Με δεδομένη τη τεταμένη κατάσταση, η συνάντηση στο Λουξεμβούργο είναι άκρως εμπιστευτική, και μόνο οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη θα είναι παρόντες. Από πλευράς Γερμανίας θα παρευρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, και ο Jörg Asmussen.

Οι πηγές μας, μας πληροφόρησαν πως ο Schäuble σκοπεύει να μεταπείσει την Ελλάδα, αν αυτό είναι δυνατό να γίνει. Θα έχει μαζί του και μια εμπιστευτική μελέτη που ετοίμασαν οι ειδικοί του υπουργείου του, που περιγράφει τις οδυνηρές συνέπειες μιας ελληνικής αποχώρησης από την ΟΝΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αποχώρηση θα προκαλούσε «σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ». Με βάση τους υπολογισμούς, το νόμισμα θα έχανε 50% της αξίας του, κάτι που θα αύξανε το συνολικό ελληνικό χρέος.

Το έλλειμμα της χώρας θα πιάσει το 200% του ΑΕΠ να τυχόν υπάρξει μια τέτοια υποτίμηση. Η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη. Με άλλα λόγια, και σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς, η Ελλάδα θα πτώχευε.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι μια νόμιμη κίνηση. Οι ειδικοί νομομαθείς πιστεύουν πως η Ελλάδα θα έπρεπε συγχρόνως να αποχωρήσει και από τη ΕΕ, αν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο αν κάποια άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αρνούνταν μια μονομερή έξοδο της Ελλάδας.

Αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις γερμανικές εκτιμήσεις, είναι ότι μια τυχόν έξοδος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η αποχώρηση θα οδηγούσε σε φυγή κεφαλαίων», λένε. Και η Ελλάδα θα αναγκάζονταν να πάρει μέτρα αποτροπής της εξόδου των κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαδίζει με τις θεμελιώδεις ελευθερίες που υφίστανται στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά». Παράλληλα, η χώρα θα απομονώνονταν  από τις αγορές κεφαλαίων για πάρα πολλά χρόνια.

Μια αποχώρηση χώρας από την ευρωζώνη θα έβλαπτε σοβαρά τη πίστη στη λειτουργία της. Οι επενδυτές θα ανησυχούσαν μήπως μελλοντικά φύγουν και άλλες χώρες. «Η κίνηση της Ελλάδας θα προκαλούσε μεταδοτικότητα», λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον, αν η Αθήνα έστρεφε τη πλάτη της στο ενιαίο νόμισμα, αυτό θα κλυδώνιζε τον ήδη ταλαιπωρημένο τραπεζικό τομέα, ειδικά στην ίδια την Ελλάδα. Η αλλαγή του νομίσματος, «θα κατανάλωνε όλο το κεφάλαιο του τραπεζικού συστήματος, και ξαφνικά οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν». Το ίδιο θα υπέφεραν και οι τράπεζες εκτός Ελλάδας. «Οι πιστωτικοί οργανισμοί της Γερμανίας θα σημείωναν τεράστιες απώλειες στα εκκρεμούντα δάνεια τους».

Το ίδιο θα υπέφερε και η ΕΚΤ. Θα αναγκάζονταν να παραγράψει σημαντικό μέρος των δανείων που της οφείλονται, ως μη εισπράξιμο. Η ΕΚΤ κρατάει στα χέρια της μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων, που αγόρασε πρόσφατα. Οι Γερμανοί ειδικοί υπολογίζουν τη συνολική αξία τους στα €40 δισ. Με 27% του κεφαλαίου της ΕΚΤ να ανήκει στη Γερμανία, η χώρα θα υφίστατο μεγάλες απώλειες.

Εν ολίγοις, μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη, και μια εθνική χρεοκοπία, θα έβλαπταν τα κράτη μέλη και τους φορολογούμενούς τους. Ήδη η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν με €110 δις. στην Αθήνα, εκ των οποίων τα μισά της έχουν ήδη δοθεί.

Αν η χώρα χρεοκοπήσει, λέει η μελέτη των Γερμανών, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα χάσουν μέρος των οφειλομένων.

 

S.A.- SPIEGEL ONLINE

Δείτε και την μετάφραση από το "αλλενάκι"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Loretta avatar
  Loretta 06/05/2011 23:05:04

  SA

  εξαιρετικη μεταφραση...δεν εχεις χασει ποντο!!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Loretta 06/05/2011 23:08:14

   Σε ευχαριστώ.
   (Τα δικά μου είναι πάντα κάτι μεταξύ μετάφρασης και απόδοσης).

   • Loretta avatar
    Loretta @ Strange Attractor 06/05/2011 23:13:40

    Ναι γιαυτο ειπα δεν εχεις χασει ποντο...ολο το νοημα ειναι ακριβεστατο οπως εγω τουλαχιστον το διαβασα στο αγγλικο κειμενο.

 2. Sofie avatar
  Sofie 06/05/2011 23:16:52

  Θα ανοίξω ενότητα δεν ξέρω εγώ που.... για να μαζέψω υπογραφές να παραιτηθεί η κυβέρνηση...τι ανωνυμία στη ψηφοφορία και κουραφέξαλα?
  Εγω ψηφίζω επώνυμα ... ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ!

 3. rally monkey avatar
  rally monkey 06/05/2011 23:40:02

  Ανήσυχη για τις προθέσεις της Αθήνας, η ευρωπαϊκή κομισιόν..

  οι παντες ανυσηχουν ο'τι ΓΑΠ & Σια θα τα τιναξουν ολα στον αερα - εμεις στην αφασια μας χωρις να εχουμε καν αξιοπιστη εναλλακτικη προταση διακυβερνησης

 4. skeptiki avatar
  skeptiki 06/05/2011 23:40:12

  Respect κι από μένα. Πολύ καλή απόδοση..

 5. The Saint avatar
  The Saint 06/05/2011 23:53:55

  Παιδιά είμουν έτοιμος να γράψω ότι κάτι δεν πάει καλά όταν διάβασα γιά το "αδειασμα" απο τον Στρός Καν, και ότι κάτι μας ετοιμάζουν,
  όταν και ξαφνικα βγήκαν αυτά όλα στο αέρα (Spiegel, κλπ)...
  Μιλάμε έχω τρομοκρατηθεί....
  Τι στα κομμάτια θέλουν επιτέλους?
  Τι μέλει γενέσθαι?

  • ern avatar
   ern @ The Saint 07/05/2011 00:14:58

   Τα ίδια ρώταγα και εγώ, αυτό το άδειασμα στον γαπ παραήταν. Τώρα ξεκινάνε όλα μου φαίνεται.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/05/2011 23:59:57

  http://www.youtube.com/watch?v=bS-l3DTIGAI&feature=player_embedded

  ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΛΑΨΩ [για το ευρώ που χάσαμε...]
  ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΩ

 7. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/05/2011 00:32:38

  Εύγε Strange. Ευχαριστούμε

  (Όπως θα ξέρεις, οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Οι ωραίες δεν είναι σωστές και οι σωστές δεν είναι ωραίες!)

 8. stroumfaki avatar
  stroumfaki 07/05/2011 00:49:25

  Οι φήμες υπήρχαν απ' ότι φαίνεται πριν κλείσουν οι αγορές.....

 9. Χαμενος avatar
  Χαμενος 07/05/2011 05:29:51

  Το άρθρο του SPIEGEL είναι σαφώς οδοστρωτήρας για ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και όχι ελληνική. Προφανώς κάτι μαγειρεύουν σε σχέση με την Ελλάδα και ετοιμάζουν το έδαφος. Εννοείται ότι τα περί αποχώρησης από την ΟΝΕ είναι επιστημονική φαντασία, για να τρομάξουν λίγο και οι Ούννοι ώστε να περάσει η 14 (ή μήπως η 15) τροποποίηση των μνημονικών. Αυτό θα πει "ατενίζοντας το μέλλον με διορατικότητα και προοπτική".

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Χαμενος 07/05/2011 18:39:15

   καθολου επιστημονικη φαντασια δεν ειναι, εφοσων το θετουν ως προυποθεση για εγκαταλειψη του ευρω. αν παιχτηκαν 100 παιχνιδια με την εισοδο στο ευρω και μετα με το ΔΝΤ θα παιχτουν 1000 κατα την εξοδο. Σκεφτειτε οτι γινεται αλλαγη νομισματος! Ποσοι εχουν να κερδισουν λεφτα απ το πουθενα! Σιγα μη θελουν κι ο κοσμος να μπορεσει να κανει το ιδιο! Οχι φυσικα, Ο κοσμος θα παραμεινει στο σκοταδι καθως ολα θα γινωνται ακριβως κατω απο τη μυτη του!
   Η μονη επιστημονικη φαντασια ειναι να πιστευεις οτι ο κοσμος καποτε θα καταλαβει ποσο τον κοροϊδευουν. Δεν προκειται.

   Οι παντες θα πρεπει να κανουν καποιες ανασυνταξεις σε σχεση με την αλλαγη νομισματος της Ελλαδας. Μην ειστε κουτοπονηροι. Για την Ελλαδα μιλαμε, κοιταξτε που βρισκεται στο χαρτη! Ολοι αυτοι πρεπει να εχουν καιρο για να τις κανουν. Ειναι τοσα πολλα τα εν εξελιξει αλλα και αλληλοσυγκρουομενα συμφερωντα αυτη την εποχη και η αβεβαιοτητα μεγαλη. Το μονο ομως σιγουρο ειναι οτι συντομα μια μερα θα ξυπνησουμε χωρις το ευρω. Ειναι για εμενα πλεον ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ!

 10. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 07/05/2011 18:30:51

  Το Spiegel δεν ειπε ψεματα.
  ΑΥΤΗ ηταν η μυστικη συσκεψη για τη δραχμη.

  Το οτι δεν συνεπεσε με την επισημη εξαγγελια για εγκαταλειψη του ευρω δεν εχει καμια σημασια.

  ΑΠΛΑ θα ειναι χειροτερα για εμας εφοσων ΚΑΙ ΑΥΤΟ θα γινει ΞΑΦΝΙΚΑ.

  Οσοι εχουν νου καλο ειναι να θεωρουν το Ελληνικο ευρω παρελθον και να μη ξεγελιωνται απο τα λαμογια.

 11. Χαμενος avatar
  Χαμενος 07/05/2011 19:07:29

  Με το πέρασμα στην δραχμή οι κερδοσκόποι θα έκαναν μια αρπαχτή, ευχάριστη μεν αλλά σύντομη. Αντιθέτως, με τα μνημόνια και την χρόνια υποδούλωση τα κέρδη θα είναι αστρονομικά, αν μη τι άλλο από τα ορυκτά.

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Χαμενος 07/05/2011 19:31:40

   οχι μονο αυτο, και η Ελλαδα με τη σειρα της σαν πιονι τωρα

   και με "αναβαθμισμενο critical damage"

   που αποκτα με την απειλη για εξοδο απο ευρω,

   (που τους ειπανε να λενε - που λενε οι ιδιοι - που δεν παει αλλο - δεν εχει σημασια τι απο ολα ισχυει) ,

   κι αν θελουν οι Γερμανοι (αφου αυτοι αποφασιζουν για να ελεγχουν την κατασταση, και εξοδο απο την ΕΕ [αν και πιστευω οτι μπλοφαρουν κα με τιποτε δε θελουν rogue κρατη να χειραφετουνται απο τους νομισματικους εχθρους τους ειδικα στα νοτια συνορα] ) στηνεται στο σωστο σημειο για να παιχτει με τις "ιδιαιτεροτητες" του τη καταλληλη στιγμη.

   Δεν ειμαστε λαος, δεν ειμαστε Χωρα, δεν εχουμε ζωη και μελλον, γι αυτους. Ειμαστε οπλο στα οπλοστασια τους.

   Κοιταχτειτε αναμεταξυ σας και σκεφτειτε αν αυτη ειναι η ζωη που θελετε να ζειτε απο εδω και περα. Αν δεν σας αρεσει καντε κατι, αλλα τιποτε ΠΟΥ ΝΑ ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΥΤΟΥΣ! Μονο εσας!

 12. δημης avatar
  δημης 08/05/2011 14:35:29

  "με καθημερινές σχεδόν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις"
  ΕΜ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΥΣ ΚΑΙ...ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.