02/03/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειωμένες κατά 22% οι κοινωνικές παροχές λόγω «Μνημονίου 2»

Κατά 22% μειώνονται -και- τα επιδόματα του ΟΑΕΔ από τις 12 Μαρτίου 2012 επιδεινώνοντας τις ήδη δραματικές συνθήκες διαβίωσης για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους και φτωχούς εργαζομένους, με βάση την απόφαση την οποία συνυπέγραψαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Βενιζέλος και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, σε εφαρμογή των νέων «μνημονιακών» μέτρων ισοπέδωσης των μισθών και των εισοδημάτων, γενικότερα. Κάτω από τη σκέπη του Οργανισμού Απασχόλησης περνούν τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου, επιτοκίου και κοινωνικού τουρισμού, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και οι 1.400 εργαζόμενοι των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας που έβαλαν «λουκέτο».

Αν και μέχρι χθες, αργά το βράδυ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα, κύκλοι των συναρμόδιων υπουργείων ανέφεραν ότι όλες οι παροχές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μειώνονται κατά το ίδιο ποσοστό που περικόπηκαν, αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου '12, τα κατώτατα ημερομίσθια και οι μισθοί της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η… καθίζηση

Σύμφωνα με αυτές τις διευκρινήσεις, η περικοπή κατά 22% των βασικότερων επιδομάτων του ΟΑΕΔ θα επιφέρει από τις 12 Μαρτίου τις εξής αλλαγές:

1. Επίδομα ανεργίας: Μέχρι στιγμής το μηνιαίο ποσό του ανέρχεται στα 461,5 ευρώ το μήνα, αφού αναλογεί στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου για ανειδίκευτο εργάτη (από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά, αναδρομικά περικόπτεται στα 26,18 ευρώ από 33,56 ευρώ που ήταν προ Μνημονίου 2). Μετά την περικοπή του 22% θα μειωθεί στα 359,9 ευρώ το μήνα. Σήμερα το επίδομα αυτό λαμβάνουν περίπου 270.000 άτομα.

2. Επίδομα μακροχρόνια ανέργων: Δίδεται σε μακροχρόνια ανέργους 45 έως 65 ετών οι οποίοι ένα μήνα μετά το τέλος της τακτικής ανεργίας παραμένουν χωρίς δουλειά (η διάρκεια του δεν μπορεί να ξεπερνά τους επιπλέον 12 μήνες). Το ύψος του ανέρχεται στα 200 ευρώ το μήνα. Μετά τη μείωση θα συρρικνωθεί στα 156 ευρώ.

3. Οικογενειακό επίδομα: Το λαμβάνουν μισθωτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται επίδομα τέκνου από τις συμβάσεις τους. Το ποσό του βοηθήματος (δίδεται μια φορά το χρόνο) μειώνεται για δικαιούχους με ένα παιδί από τα 98,64 ευρώ στα 76,9 ευρώ. Ανάλογες μειώσεις θα υποστούν και τα ποσά των υπόλοιπων κλιμακίων, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

4. Ειδικό εποχικό βοήθημα: Αφορά σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων εποχικής απασχόλησης, όπως οι μισθωτοί σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, οι οικοδόμοι και οι καπνεργάτες. Τα ποσά που αποδίδονται εφάπαξ κάθε χρόνο κυμαίνονται στα επίπεδα των 587,47, 822,46 και 869,46 ευρώ. Μετά τις μειώσεις θα διαμορφωθούν στα 458,21, 641,5 και 678,17 ευρώ, αντίστοιχα.

5. Ειδικό επίδομα μητρότητας: Δίδεται για 6 μήνες μετά την άδεια λοχείας και είναι ισόποσο με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργαζομένου (751,3 ευρώ). Μετά την περικοπή θα φτάσει στα 586 ευρώ το μήνα.

6 Επίδομα σε νέους 20 έως 29 ετών: Το επίδομα αυτό δίδεται σε νέους οι οποίοι παραμένουν στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ για ένα χρόνο μετά το στρατό ή την απόκτηση του πτυχίου τους. Σήμερα ανέρχεται στα 73,37 ευρώ. Από τις 12 Μαρτίου θα μειωθεί στα 57,22 ευρώ.

ΟΕΚ - ΟΕΕ

Επίσης, χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με βάση την οποία ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ βάζουν οριστικά «λουκέτο» και τα προγράμματα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και το προσωπικό τους περνούν στον ΟΑΕΔ. Οσες δράσεις αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ (όπως ο κοινωνικός τουρισμός καθώς και προγράμματα επιδότησης ενοικίου και επιτοκίου περασμένων ετών) θα καλυφθούν από τα διαθέσιμα των Οργανισμών που κλείνουν (υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ). Τα νέα προγράμματα για το 2013, με «ψαλιδισμένο» προϋπολογισμό φυσικά, θα διαμορφωθούν, πλέον, από τον ΟΑΕΔ.

"Ελεύθερος Τύπος"

ΣΧΟΛΙΑ

  1. OLD AFRICA avatar
    OLD AFRICA 02/03/2012 11:27:03

    Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ, ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΡΑΧΤΟΥΝ ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΣΤΑ ΜΟΥΛΟΧΤΑ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥΣ??

  2. Bohemian avatar
    Bohemian 02/03/2012 12:40:37

    Κατά τα άλλα η μείωση του κατώτατου μισθού θα αφορούμε μόνο στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και δεν θα είχε άλλες επιπτώσεις. Γιατί τόσο χοντρά ψέματα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.