15/09/2009 03:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλα ελλείμματα προϋπολογισμών, προβλέπει η Ε.Ε.Σύμφωνα με τις τελευταίες  προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι περισσότερες  κυβερνήσεις των χωρών της Ένωσης,  κινδυνεύουν  φέτος να σημειώσουν πολύ μεγαλύτερα  ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους  από ότι υπολογίζονταν πριν από μερικούς μήνες. Παρουσιάζοντας τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις για το 2009, η Επιτροπή δήλωσε πως οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι τα ελλείμματα  στις 27 χώρες της Ε.Ε. θα ξεπεράσουν το μέσο όρο του 6% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο Μάιο. «Αυτό οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα πολλών χωρών, μια και τόσο η ανάπτυξη όσο και τα μέτρα στήριξης είναι εν πολλοίς σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαΐου» σημειώνει η Επιτροπή.

Η προειδοποίηση αυτή, έρχεται να υπενθυμίσει πως η σκληρή οικονομική κρίση, η μεγαλύτερη στην 52χρονη ιστορία της Ένωσης, μάλλον θα προκαλέσει  ζημιές διαρκείας, τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στην μέση οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. πιστεύουν πως τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν με σκοπό να διασωθεί το οικονομικό σύστημα και να αντιμετωπισθεί η ύφεση, έχουν καταστρέψει όλη τη πρόοδο που είχε επιτευχθεί κατά τα 10 πρώτα χρόνια της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης στη προσπάθεια της  να συνενώσει το συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαΐου, το δημόσιο χρέος των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ, θα φτάσει στο 77.7% του ΑΕΠ φέτος και στο 83.8% το 2010. Και τα δυο ποσοστά, είναι κατά πολύ υψηλότερα του 60% που είχε τεθεί ως όριο από την Ε.Ε. για τα κράτη που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο ευρώ.

Οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα, φοβούνται πως η ήδη ζοφερή εικόνα θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν άμεσα μέτρα θεραπείας. Σύμφωνα με τον Laurence Boone της Barclays Capital, το δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ, θα ανέλθει στο 105% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, και ο ετήσιος πληθωρισμός θα πιάσει το 2% μεταξύ 2011 και 2015. Το χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να αγγίξει το 149%, της Ιρλανδίας το 144%, της Ισπανίας το 135% και αυτό της Γαλλίας θα φτάσει στο 106%.

Οι συνέπειες της κρίσης στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης θα είναι οδυνηρές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο πιθανός ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα πέσει στο 0.7% φέτος και πολύ δύσκολα θα επανέλθει. Μερικοί ανεξάρτητοι οικονομολόγοι πιστεύουν πως η κρίση θα καταλήξει έχοντας βλάψει περισσότερο της Ε.Ε. απ`ότι τις ΗΠΑ, τις οποίες οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν υπεύθυνες για την δημιουργία του προβλήματος αλλά και την επέκτασή του.

Στις προβλέψεις της, η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων, πως η Ε.Ε.  μάλλον θα ξεπεράσει την οικονομική ύφεση μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά η συνολική πτώση του ΑΕΠ  για ολόκληρη της Ένωση για το 2009, θα πέσει κατά 4%.

 FT.com-Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.