31/08/2012 17:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: Ξεχάστε το προς το παρόν

«Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι στην Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε φόρους αν δεν έχουμε σοβαρό αποτέλεσμα στη φοροδιαφυγή. Αυτό είναι ευθύνη και της κυβέρνησης και των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συμμόρφωση γιατί έχει αποτέλεσμα στα έσοδα».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό πακέτο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση. Θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα, εφόσον φανούν σημάδια δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας. Το να πούμε, όμως, τώρα συγκεκριμένη ημερομηνία, αν δεν είμαστε έτοιμοι, νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο», υπογράμμισε ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε:

«Δεν πρόκειται ούτε η κυβέρνηση, ούτε εγώ προσωπικά, να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για μείωση της φορολογίας. Για να το επιτύχεις, όμως, αυτό θα πρέπει να σταθεροποιήσεις τα έσοδα και να έχεις πλέον αποτελέσματα ισοδύναμα από τη φοροδιαφυγή. Έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για να μπορέσουμε να είμαστε σε αυτή τη λογική. Έχουμε υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Θα πρέπει όλοι μας να σοβαρευτούμε».

«Ο τουρισμός στη χώρα μας είναι η βαριά βιομηχανία και σε αυτήν οφείλουμε ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων. Αν είναι να γίνει η μείωση του τουριστικού πακέτου πρέπει να γίνει τώρα, που κλείνονται οι συμφωνίες για το καλοκαίρι. Είναι πολύ κρίσιμο να έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτή η κίνηση, που δίνει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς κόστος και βάζει χρήματα στον κρατικό κορβανά», αντέτεινε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε:

«Τώρα έχει αξία να γίνει η κίνηση αυτή. Θα ήταν μεγάλο μήνυμα στην αγορά, όχι μόνο εδώ αλλά και εκτός, γιατί τώρα κλείνονται τα τουριστικά πακέτα».

Σχολιάζοντας ο κ. Μιχελάκης την αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών ότι το ποσοστό του ΦΠΑ στην εστίαση δεν επηρεάζει άμεσα το τουριστικό πακέτο, αντέτεινε ότι συμμετέχει κατά 30%, που σημαίνει ότι γίνεται ακριβότερο κατά τρεις μονάδες.

«Δεν ωφελείται μόνο ο τουριστικός κλάδος από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά ενισχύεται η γεωργία, η βιομηχανία και ζουν μια σειρά από άλλα επαγγέλματα γύρο από αυτόν», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 31/08/2012 17:48:04

  Αλλη μια περιφανη νικη στο μετωπο της επαναδιαπραγματευσης . Παλι καλα που δεν εφαγα την πεπονοφλουδα να τους ψηφισω γιατι δεν θα με προλάβαινα στα αυτοφασκελοματα .

 2. tak avatar
  tak 31/08/2012 18:54:49

  Δεν είναι και σπάνιο πράγμα να λένε βλακείες οι υφυπουργοί, όπως αυτός εδώ... Αν ήξερε την ιστορία του πρωθυπουργού με το ΦΠΑ της εστίασης, δε θα άνοιγε το στόμα του και ιδιαίτερα απέναντι στο Γιάννη Μιχελάκη.
  Όσο για τη φοροδιαφυγή, ας μάθει ο κ. υφυπουργός πάντως, πως φοροδιαφυγή και φόροι είναι πράγματα ανάλογα. Όταν οι φόροι μεγαλώνουν, μεγαλώνει και η φοροδιαφυγή... Όταν μικραίνουν οι φόροι, μικραίνει και η φοροδιαφυγή... Όταν δεν δημιουργείται υφυπουργέ μου και προστιθέμενη αξία, τότε η παραοικονομία έχει πολλούς λόγους να είναι ζωντανή, αν θέλεις και τη μαύρη άποψη της αγοράς για την παραοικονομία...
  Σύμφωνα πάντα με την αγορά, φόρους πληρώνεις όταν κερδίζεις και κερδίζεις όταν έχεις κράτος, που σου διασφαλίζει τις συνθήκες της εργασίας σου και κυρίως την κερδοφορία της επιχείρησής σου.
  Όλα τα υπόλοιπα του κυρ υφυπουργού όπως "Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι στην Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε φόρους αν δεν έχουμε σοβαρό αποτέλεσμα στη φοροδιαφυγή", δεν διαφέρουν και πολύ από τις ... πομφόλυγες των μειρακίων...

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 31/08/2012 19:11:09

  Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά:

  1) Οι εστιάτορες και οι καφετεριάδες, μήπως πρέπει να ρωτήσουν τους Ρουμάνους συναδέλφους τους πώς καταφέρνουν, με 25% ΦΠΑ, να έχουν τιμές στο 40% των δικών τους τιμών;

  2) Ο υψηλός ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί και ως εργαλείο εξορθολογισμό του αριθμού των ενδιαιτημάτων αυτών. Δεν είναι δυνατόν, χρεωκοπημένη χώρα να εξακολουθεί να συντηρεί τόσα τεμπελχανεία.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Αυριανιστής 01/09/2012 11:48:37

   1 )στο ερώτημα :
   α) δεν αποδίδουν καθόλου Φ.Π.Α.
   β) οι πρώτες ύλες είναι στο 40% των Ελληνικών
   2) στη πρόταση :
   συντηρητική τη βρίσκω μάλλον θα πρέπει να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο του 80% των εστιατορίων.
   Στα σοβαρά τώρα. Μάλλον έχεις μπλέξει τις "π... με τις βούρτσες" - τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Ρουμανία εκτός αν είσαι από αυτούς τους ανεγκέφαλους νεοφιλελεύθερους που θεωρούν ότι πρέπει να κατεβεί το βιοτικό μας επίπεδο στο επίπεδο της Ρουμανίας. Ώστε τα εστιατόρια είναι "τεμπελχανεία" (ενδιαφέρον χαρακτηρισμός) έχεις υπόψη σου πόσοι συνταξιούχοι , εργένηδες κ.λ.π. εξυπηρετούνται σε αυτά ; να μη πω πόσο αποφέρουν στο Α.Ε.Π. μέσω των τουριστών.
   Το μόνο που με προβληματίζει είναι το ψευδώνυμό σου , Αυριανιστής , μάλλον για "Ανδριανοπουλιστή" σε "κόβω".

 4. tak avatar
  tak 31/08/2012 19:21:04

  Οι Ρουμάνοι δεν περιμένουν να ζήσουν από τον τουρισμό...

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 31/08/2012 20:56:50

  Ὄχι κ.Ὑφυπουργέ μου,δέν θά ξεχάσουμε τή μείωση τοῦ Φ.Π.Α.,τήν ἐστίαση θά ξεχάσουμε...Καί ἀντιστρόφως,οἱ ἐστιάτορες θά μᾶς ξεχάσουν κι αὐτοί...

 6. δημης avatar
  δημης 01/09/2012 00:35:02

  -ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ...ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ...ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΑΣ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ..ΚΛΠ ΚΛΠ....
  -ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ .., ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ..ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΙΛΙΚΑΝΤΖΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΑΝ:
  -ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΕΓΓΙΧΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ (ΣΑΣ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ (ΜΕΓΑΛΟΥΣ) ΤΗΝ ΦΑΤΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ .....ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΛΠ...ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ...
  -ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΟ "ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ"
  -ΕΠΙΚΡΟΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ " ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ...ΠΝΙΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ...
  ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΠΑΝΤΩΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ...ΚΑΙ Η ΑΦΕΝΤΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΩΝ....

 7. με συνείδηση avatar
  με συνείδηση 01/09/2012 09:20:07

  αύτα τα σχολια ομως δεν τα έκανε προεκλογικα!!! Για θυμήστε μου σε ποιο ΖΑΠΕΙΟ ακριβως είχε ειπωθει η μείωση του συντελεστη ΦΠΑ???

 8. panos avatar
  panos 01/09/2012 17:45:49

  Και περιμενετε να μειωθει η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ? Και το 23% ειναι καθαρο κλεψιμο του κρατους. Οποτε με αυτους τους συν/στες παπαλα στο κρατος απο ΦΠΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.