21/12/2009 16:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μείωση αντικειμενικών αξιών ζητούν ιδιοκτήτες ακινήτων και έμποροι

Μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές εμπορικότητας με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι τιμές της Εφορίας για τα επαγγελματικά ακίνητα ζήτησαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων και των εμπόρων, υποστηρίζοντας ότι η κρίση στην οικοδομή, την κτηματαγορά και το εμπόριο δεν δικαιολογεί αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Αντίθετα - σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που επικαλέστηκαν - οι αντικειμενικές τιμές διαμορφώνονται τώρα έως και σε δεκαπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις πραγματικές.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ.Στράτος Παραδιάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η επικείμενη καθιέρωση από 1.1.2010, βαρύτατης ετήσιας φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας με «Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ) που θα βεβαιώνεται αυτόματα χωρίς δήλωση, με ασήμαντο αφορολόγητο όριο, υψηλούς προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές και συνεχώς αυξανόμενες αντικειμενικές αξίες, που δεν λαμβάνουν υπόψη τη δραματική πτώση της εμπορικότητας σε όλη τη χώρα, σε σχέση και με την επικείμενη νέα αύξηση των «αντικειμενικών» αξιών των ακινήτων, θέτει επιτακτικά την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του όλου συστήματος προσδιορισμού της «αντικειμενικής αξίας» επαγγελματικών ακινήτων (καταστημάτων, αποθηκών, γραφείων, γηπέδων, κλπ.), με στόχο τη δραστική μείωση των «αντικειμενικών αξιών» των ακινήτων εμπορικής - επαγγελματικής χρήσης».

    Αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ είναι να μειωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας κατά 50 % «ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες αξιολόγησης και φορολόγησης των ακινήτων», να διευρυνθούν οι κλίμακες μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων λόγω παλαιότητας και ειδικά για τα γραφεία να αποσυνδεθεί η αντικειμενική αξία από το συντελεστή εμπορικότητας του ισογείου.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ.Β.Κορκίδης ζήτησε μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 50 % και των συντελεστών εμπορικότητας κατά 20 %. Πρότεινε επίσης να μην υπάρχει καμμία φορολογική επιβάρυνση για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα από τις επιχειρήσεις ακίνητα.

    «Η εμπορικότητα έχει υποχωρήσει παντού και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να το παραδεχθεί», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ.Π.Καρέλλας και τόνισε την ανάγκη να μην επιβληθούν άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά να αναζητήσει το κράτος έσοδα από εκείνους που δεν συμβάλουν σήμερα καθόλου, αναφερόμενος ειδικότερα στο παρεμπόριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Αγοράς κ.Γιάννης Σιώτος οι αντικειμενικές τιμές διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα από τις πραγματικές. Η σχετική έρευνα έγινε σε 163 ακίνητα, με σύγκριση των αντικειμενικών τιμών με τις εκτιμήσεις πιστοποιημένων εκτιμητών και τα αποτελέσματα έδειξαν αποκλίσεις για τα αγροτεμάχια 19 -820%, αποθήκες 38 -392%, βιομηχανικά κτίρια 33 - 887%, βιοτεχνικά Κτίρια 9 - 39%, γραφεία 4 - 98,8%, επαγγελματικά 16,4 - 181%, καταστήματα 10 - 341%, κατοικίες 16 - 243% και οικόπεδα 25 - 436%.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι τιμές των κατοικιών στο διάστημα 2007 - 2009 μειώθηκαν κατά 3,2 % στο σύνολο της επικράτειας (3,4 % στην Αθήνα, 4,5 % στη Θεσσαλονίκη και 1,8 % στα λοιπά αστικά κέντρα) ενώ η διαθεσιμότητα εμπορικών χώρων στην πρωτεύουσα (δηλαδή τα ξενοίκιαστα καταστήματα) αυξήθηκαν ελαφρά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009 στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο (από 17 σε 17,2 %) και μειώθηκαν επίσης κατά μικρό ποσοστό στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (από 16,4 σε 16,3 %).

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 21/12/2009 20:38:26

    Γιατί σε αυτόν τον τομέα (της κατασκευής) η αγοραία αξία δεν είναι ίδια με την αντικειμενική? Για να τελειώνει η κοροϊδία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.