Μαύρο δώρο στη νέα κυβέρνηση έκανε το ΔΝΤ
10/06/2014 16:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαύρο δώρο στη νέα κυβέρνηση έκανε το ΔΝΤ

Σήμα για τη σταδιακή μείωση των φόρων χωρίς να απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι έδωσε ο Πόουλ Τόμσεν

Σήμα για τη σταδιακή μείωση των φόρων χωρίς να απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι έδωσε ο Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη από την Ουάσιγκτον σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα.

«Αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές, ασφαλώς και συμφωνώ ότι οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί και είναι κάτι που συζητάμε εδώ και καιρό. Επομένως, είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» τόνισε για πρώτη φορά ο κ. Τόμσεν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Κατά τα άλλα «σοκ και δέος» χαρακτηρίζεται η έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και δικαιολογείται η αναβολή της δημοσιοποίησης πριν λίγες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο δεν φημίζεται για τις σωστές προβλέψεις του, η έκθεση έρχεται ως «μαύρο δώρο» στην κυβέρνηση που ορκίστηκε πριν μερικές ώρες. Και ειδικά στον Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος καλείται να λύσει πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Το βασικότερο θέμα που θέτει το ΔΝΤ και προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση είναι αυτό της αλλαγής πολιτικής και της στροφής προς την άρση των αδικιών. Το Ταμείο λέει ουσιαστικά ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε πολιτικές με κοινωνικά μερίσματα, επομένως όσοι μιλούν στην Ελλάδα για κοινωνική πολιτική είναι εκτός πραγματικότητας κατά τη γνώμη του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι προσωρινό και μη επαναλαμβανόμενο μέτρο.

Παράλληλα, το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια, βλέπει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015 και ζητά νέα μέτρα, αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο grexit όσο το θέμα του χρέους δεν βρίσκει λύση ενώ είναι επιφυλακτικό ακόμη και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Το Ταμείο διαπιστώνει «κόπωση» στην προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ μετά τον Μάιο του 2015.

«Η κόπωση προσαρμογής είναι πλέον προφανής και τα 'κοινωνικά μερίσματα' και το 'όχι νέα μέτρα' που υπόσχονται οι πολιτικοί ηγέτες υποδηλώνουν ότι η πολιτική δέσμευση στην (εφαρμοζόμενη)

στρατηγική χρέους θα δοκιμαστεί σκληρά στο μέλλον» αναφέρει η έκθεση.

Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ο μόνος τρόπος για να πετύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που απαιτούνται για τη μείωση του χρέους, είναι μία ριζική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, παρατηρεί το ΔΝΤ.

Στο επίκεντρο της νέας επιθεώρησης της τρόικας που αρχίζει τον Ιούλιο θα είναι η άρση των περιορισμών στις μαζικές απολύσεις, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας και να ευνοηθούν οι επενδύσεις.

«Είναι καθοριστικής σημασίας στο πλαίσιο της επόμενης επισκόπησης να εκλείψουν οι περιορισμοί στις μαζικές απολύσεις», αναφέρει το Ταμείο, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα υστερεί σε αυτό το πεδίο απέναντι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και χαρακτηρίζει καίριας σημασίας την βοήθεια της ΕΕ για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

«Με το χρέος να προβλέπεται ότι θα υπερβεί το στόχο…είναι ζωτικής σημασίας, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με την συμφωνηθείσα στρατηγική για το χρέος και να είναι έτοιμοι να παρέχουν πρόσθετη ελάφρυνση ώστε να διατηρηθεί το χρέος σε (βιώσιμη) οδό».

Το ΔΝΤ εκτιμά το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, που θα ανοίξει μετά το Μάιο του 2015, στα 12,6 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνει τα νέα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους που αναμένεται να λάβει η ευρωζώνη αργότερα φέτος.

«Αισιόδοξη» χαρακτήρισαν τα στελέχη του Ταμείου την παραδοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται μόλις στα 6,4 δισ. ευρώ.

«Οι στόχοι της ΤτΕ για τα επιπλέον κεφάλαια αντανακλούν αισιόδοξες παραδοχές για την ικανότητα των τραπεζών να λύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω (οργανικής) ανάπτυξης καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία», αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ εκφράζει, μάλιστα την ανησυχία ότι οι τράπεζες θα συνεχίζουν να μειώνουν τη χρηματοδότησή τους προς την οικονομία και θα επιχειρήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους εις βάρος των πελατών τους, επιβάλλοντάς τους καταχρηστικές προσόδους, όπως υπερβολικά επιτόκια (spreads) και προμήθειες.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος (των μη εξυπηρετούμενων δανείων) ίσως αποτελέσει μία πρώιμη δοκιμή του νέου (Ευρωπαϊκού) Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)», αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ άλλων, καταγράφει:

* Χρηματοδοτικό κενό 12,6% το 2015 (από το οποίο τα 6,7 δισ. ευρώ είναι η μη προσδιορισμένη επίσημη χρηματοδότηση ή η πρόσβαση στις αγορές). Εκτιμά ότι θα αρχίσει να φαίνεται από τον Μάιο του 2015.

* Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017.

* Διατυπώνονται φόβοι και αιχμές για πολιτικές πιέσεις χαλάρωσης.

* Εκτιμάται πιστωτική επέκταση μόνο από το 2016 και μετά (3,6%).

* Προαναγγέλλει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και μεγάλες ανατροπές προς το χειρότερο στα εργασιακά θέματα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει για την έκθεση του ΔΝΤ:

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3.5 δισ. €, επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η έκθεση επίσης συμπεριλαμβάνει τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου με τις δεσμεύσεις τις χώρας, με ειδική έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βοηθήσουν την εξάλειψη της ανεργίας.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:

Το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και αύξηση της απασχόλησης.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδος στις αγορές, και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκ. € για το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Από 1 Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3.9 μονάδες και ότι τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση

Οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοση τους και όπως αναφέρεται ρητά, αν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει την μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.

Θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο για να εντοπιστούν πιθανές στρεβλώσεις ή αδικίες που θα αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο – πχ η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ευθυγράμμιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων σε Ευρωπαϊκά επίπεδα

Θα εξεταστούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε νέους κλάδους (όχι εκείνους που έχουν ήδη αξιολογηθεί όπως το ψωμί και το γάλα) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16. Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση. Αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gnik61 avatar
  gnik61 10/06/2014 16:43:20

  Ενα από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει στο antinews που αποτυπώνει την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε ...χωρίς λιβανιστήρια.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 10/06/2014 16:46:11

  Αν εξαιρέσουμε τις ανοησίες περί μη επίτευξης στόχων κλπ., να και μια φορά που το ΔΝΤ έχει απόλυτιο δίκιο. Απόλυτο. Ως προς το ότι τα "κοινωνικά μερίσματα" είναι μια ανοησία και μισή. Ανάξια πολιτική ενός σοβαρού κράτους. Σε νεαρή ηλικία είχα ακούσε ένα εντυπωσιακό ρητό, δεν θυμάμαι πια την προέλευσή του: Αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι, θα φάει μία φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει, θα τρώει για όλη του τη ζωή. Η κυβέρνηση είπε τώρα να δώσει (προεκλογικά...) 500 εκ. ευρώ σε "αναξιοπαθούντες", που πιθανόν ίσως ως έμποροι παλαιότερα να είχαν αποθησαυρίσει εκατομμύρια (χωρίς να τα βάλουν σε ακίνητα) και τώρα παίρνουν σύνταξη 400 ευρώ, καθότι δεν πλήρωναν και ασφαλιστικές εισφορές. Αν, λέμε τώρα, αν αυτά τα 500 εκ. τα είχε κάνει ένα πρόγραμμα πληροφορικής, μικρά προγράμματα πληροφορικής σε κάθε Δήμο της χώρας, να παίρνει ο πολίτης πιστοποιητικά απευθείας από το Ίντερνετ χωρίς να χρειάζεται κανένα ΚΕΠ, σκεφθείτε πόσα νέα παιδιά, πληροφορικάριοι, θα εύρισκαν δουλειά, θα αποκτούσαν εμπειρία, και πόσο πολύ θα μπορούσε να μειώσει η κυβέρνηση την γραφειοκρατία υπέρ του πολίτη. Και πόσα άλλα θα μπορούσε να κάνει κανείς υπέρ της ανάπτυξης. Μέτρα που δεν θα εμπέδωναν στον πολίτη την νοοτροπία ότι "υπάρχει κάποιος να σου δώσει ψάρια", αλλά "υπάρχει κάποιος να σου μάθει να ψαρεύεις, να σε βάλει σε μια μεριά της λίμνης που έχει ψάρια και να μάθεις να ψαρεύεις". Η παλαιοκομματική μπόχα που ανέδιδε το πεντακοσάευρο του περίφημου "κοινωνικού μερίσματος", όχι μόνον δεν βοήθησε την κυβέρνηση εκλογικά, αλλά της στέρησε και πολύτιμη διαπραγματευτικό κεφάλαιο κατά την περίοδο της τελευταίας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το πεντακοσάρικο δεν έδινε ελπίδα. Ένα πρόγραμμα πληροφορικής (ή άλλο πρόγραμμα παρόμοιας υφής) που θα έδινε δουλειά, θα έδινε ελπίδα. Θα ήταν τα ίδια λεφτά ή και λιγότερα. Όσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες από μια κυβέρνηση για πολιτική υπέρβασης της κρίσης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απογοήτευση, που ακολουθεί την διάψευσή τους.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 10/06/2014 19:23:48

   Το να ειρωνεύεσαι αυτό που δε σου δόθηκε και δε το είχες ανάγκη είναι ευκολότατο. Ρώτα αυτούς που ξελάσπωσαν για 2-3 μηνές το λιγότερο όμως πόσο καλό ήταν το μέρισμα...

   • Η άλυτη εξίσωση avatar
    Η άλυτη εξίσωση @ Γεώργιος Τ. 10/06/2014 19:42:14

    Σωστά. Και ο ρακένδυτος ζητιάνος μέχρι την ώρα που θα ξαναπεινάσει, νιώθει σχεδόν ευτυχής άν του προσφέρεις ένα σάντουϊτς... Το ερώτημα είναι αν οι κυβερνήσεις προορίζονται να υπηρετούν το ρόλο του μεγαλόψυχου ...ελεήμονα και αν οι πολίτες ανέχονται το ρόλο του κακομοιριασμένου ευγνώμονα ζήτουλα, που γλύφει ήσυχα τα προσφερόμενα κοκαλάκια. Όπως αισθάνεται άνετα τελικά ο καθένας....

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Γεώργιος Τ. 10/06/2014 20:47:15

    Από όσο ξέρω, για τους πραγματικά αναξιοπαθούντες υπάρχουν τα επιδόματα της πρόνοιας. Χαμηλά μεν, υπαρκτά δε, ακόμη και στον καιρό της κρίσης. Από ό,τι ξέρω επίσης, το επίδομα αυτό δεν το δίναμε παλαιότερα. Κατ' εξαίρεση το έδωσε η κυβέρνηση ως καρπό των θυσιών του λαού. Αλλά καρπός των θυσιών είναι ένα πεντακοσάρικο που σήμερα θα πάρουμε και αύριο δεν θα πάρουμε; Στο "Παραμύθι χωρίς όνομα" όταν έρχονται τα χρήματα από το στέμμα, που είχε πουλήσει ο γιος του βασιλιά με τη συναίνεσή του, έρχεται ο βασιλιάς και λέει "ελάτε να πάρουμε ένα παχύ-παχύ γαλόπουλο για να το γιορτάσουμε". Όμως ο γιος του του λέει, πατέρα, αυτά τα χρήματα είναι πολύτιμα, είναι από το στέμμα σου και ένας άνθρωπος θυσιάστηκε για να φτάσουν σε μας. Είναι ποτισμένα με αίμα και δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε έτσι. Πρέπει να τα κρατήσουμε γιατί έχουμε πόλεμο και να τα ξοδέψουμε με σύνεση. Τα χρήματα αυτά, που για να αποκτήσουμε αφήσαμε πίσω μας κάμποσους νεκρούς από αυτοκτονίες και μια κοινωνία στα όρια της παραφροσύνης από τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχθηκε και ακόμη δέχθηκε, ξοδεύτηκαν άραγε με σύνεση; Τι έφεραν; Ξοδεύτηκαν και δεν έφεραν τίποτε. Αυτός που τα πήρε αύριο θα έχει το ίδιο πρόβλημα με χθες. Και το κυριότερο: Βίωσε σε μια σοσιαλιστικού τύπου πολιτική διαπαιδαγώγηση εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία δεν του πέρασε το μήνυμα ότι πρέπει να προσπαθήσεις και εσύ μαζί με όλους για να σταθούμε στα πόδια μας, να δουλέψεις, εγώ θα σου δώσω δουλειά και δεν θα σου δώσω "τζάμπα χρήμα" που δικαιούσαι να το περιμένεις και αύριο χωρίς να το προσπαθήσεις. Είναι άπειροι οι κακοί συμβολισμοί πίσω από το πεντακοσάευρο. Το πήραν άνθρωποι που το δικαιούνταν ηθικά, αλλά το πήραν και τεμπέληδες. Τα κριτήρια θα μπορούσε να τα πληροί και μια συμμορία από κλεφτρόνια, που δεν έχει εμφανές εισόδημα. Τι δίνεις και τι παίρνεις από μια κοινωνία. Εξάλλου η στόχευση δεν ήταν σε αυτούς που υπέφεραν από την κρίση. Ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ με δύο παιδιά που τους πήρε από ένα σπίτι με στεγαστικό πληρώνοντας 1.200 ευρώ το μήνα, τώρα πιά δεν παίρνει 3.000 (συν δώρα), αλλά 1.600 το μήνα και πρέπει να πληρώσει και φόρο εισοδήματος από αυτά (πραγματική περίπτωση). Αυτός ο άνθρωπος είχε κανονίσει την ζωή του ότι θα έχει για το υπόλοιπό της αυτά τα έξοδα. Αυτός ο άνθρωπος είναι το πραγματικό θύμα της κρίσης, η μεσαία τάξη. Και ο ηλεκτρολόγος αυτός θα μπορούσε να είχε πάει στον ιδιωτικό τομέα να κάνει άλλο προγραμματισμό, αλλά πήγε τελικά στην ΔΕΗ, θεώρησε ότι αυτός ο οικονομικός προγραμματισμός θα είναι για πάντα και στα 65-70 του θεώρησε τον εαυτό του ότι δεν θα έχει οικονομικό πρόβλημα για το μέλλον, με βάση αυτόν τον οικονομικό προγραμματισμό. Σε αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορούσε να πάει το πεντακοσάρικο. Όμως αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι οι νεόπτωχοι, τα πραγματικά θύματα της κρίσης. Όχι αυτοί που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, που έτσι κι αλλιώς ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, που έτσι κι αλλιώς ήταν συμβιβασμένοι με μια χειρότερη μοίρα. Το πεντακοσάρικο το πήραν τελικά άνθρωποι που πόνεσαν λιγότερο από την κρίση (με την εξαίρεση των ενστόλων). Δεν το πήρε το τμήμα εκείνο της μεσαίας τάξης που καταστράφηκε, και που "δεν πληροί τα κριτήρια" για να το πάρει. Αυτή η μεσαία τάξη θα ξαναχτιστεί με αναπτυξιακές πολιτικές. Και μόνον.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Διογένης 11/06/2014 00:00:57

     Την ανάπτυξη την έχουμε στο τσεπάκι της ιατρικής φόρμας του Γιακουμάτου και της Δικαστικής τηβέννου του Δένδια. Ποτέ τόσες αναπτυξιακές αυθεντίες δεν συμμάχησαν για το καλό μας!

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Διογένης 11/06/2014 00:25:19

     Και για να καταλάβεις πόσο στραβά αρμενίζουμε: Κλαίγεσαι για έναν συνταξιούχο της ΔΕΗ (80-100 χιλ. εφάπαξ) που έχει δυό παιδιά, που τους πήρε από ένα σπίτι (αφού έφτιαξε ήδη το δικό του, καλύτερο από του γείτονα.... Αυτά ακούνε οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί (ασπρογιακάδες, όχι οι αγροίκοι της ΔΕΗ), που με μύριους μόχθους στήνουν ΕΝΑ σπίτι, που αναγκάζονται στα γεροντάματα να ξαναπουλήσουν και να βολευτούν σε 50 τμ με ενοίκιο, και τρελαίνονται. ΞΕΣΑΛΩΣΑΜΕ! ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΔΑΝΕΙΚΑ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Ας είχε πάει στον ΙΤ, να δει τι εστί βερύκοκκο. Τώρα θα ήταν, μάλλον, απολυμένος. Και, αν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας θα ήταν και κατεστραμμένος και χρεωκοπημένος από πάνω. Με σεβασμό στις δυσκολίες του καθενός, το πήρατε μυρωδιά ότι κλαιγόμαστε για τις περικοπές στους ΔΥ, όταν 1,2 εκατ. ΑΝΕΡΓΟΥΣ στον ΙΤ δεν τους έκλαψε ποτέ κανένας;

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ ΠΗΛΕΑΣ 11/06/2014 00:36:50

      Πέστα ΠΗΛΕΑ γιατί μόνο εγώ φωνάζω... Είχα ξαναγράψει εδώ στο παρελθόν, ότι σε κάποιο συνέδριο (μου φαίνεται στο Λουξεμβούργο αλλά δεν θυμάμαι πλέον) μου λέει μια φορά σε πηγαδάκι ένας ξένος καθηγητής οικονομίας: "Grieche in Deiner Heimat demostrieren die falschen Leute auf der Strasse" (Έλληνα στην πατρίδα σου διαδηλώνει ο λάθος κόσμος στους δρόμους). Όταν τον ρώτησα γιατί, απάντησε: "Statt den hunderttausenden arbeitslosen, den ebensovielen unterbezahlten und unversicherten in den Privatbetrieben, demonstrieren die Beamten mit ueber 1.000 Euro sicherem Monatsgehalt"... (Αντί να διαδηλώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων και αυτοί που υποαμοίβονται και είναι ανασφάλιστοι στις ιδιωτικές εταιρείες, διαδηλώνουν οι Δ.Υ που παίρνουν σίγουρα 1.000 κάθε μήνα)...!!! Μας πήραν χαμπάρι και στο εξωτερικό...

    • Marcelos avatar
     Marcelos @ Διογένης 11/06/2014 00:47:31

     Διογένη, σωστά αυτά που γράφεις αλλά μην συγχέεις τη μεσαία τάξη (και οποιαδήποτε τάξη) με τους Δ.Υ. Στην Ελλάδα οι Δ.Υ ήταν και είναι "ειδική" τάξη από μόνη τους, με προνόμια και διευκολύνσεις ανήκουστες για χώρα άνωθεν της Σαχάρας... Τι 14 μισθοί (ανύπαρκτος ο 14ος στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο του '40), τι επιδόματα "έγκαιρης προσέλευσης" (ούτε στη Σιέρρα Λεόνε), τι επίδομα για ικανότητα χειρισμού ΦΑΞ (ούτε στη Γουατεμάλα), τι εφάπαξ 100-150 χιλιάρικα (ούτε στις πάμπλουτες χώρες όπως στην Ελβετία, στο Λίχτενσταϊν, στο Μόντε Κάρλο κτλ.)... Το άκρως άωτον με αυτούς βέβαια, είναι ότι από τις 350.000 και άνω, ΌΛΟΥΣ τους υπόλοιπους τους πληρώνουμε τζάμπα, χωρίς να τους χρειαζόμαστε και χωρίς να έχουν αντικείμενο! Οι Δ.Υ στην Ελλάδα είναι οι μόνοι που δεν υπέφεραν από τα μνημόνια και το ΔΝΤ! Το να πέσεις από τα 2,5 χιλιάρικα στα 1.300 την στιγμή που οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές εταιρείες παίρνουν 400, ΔΕΝ είναι κρίση! Δεν τους άγγιξε η κρίση τους Δ.Υ στην Ελλάδα όπως άγγιξε τη μεσαία τάξη και τον ιδιωτικό τομέα. Κανείς Δ.Υ δεν αυτοκτόνησε!!! Τους έκοψε τα "γούστα" για αυτό κλωτσάνε...

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Διογένης 11/06/2014 19:46:41

   ΕΝΤΑΞΕΙ κ. ΤΟΜΠΣΕΝ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ .

 3. xn avatar
  xn 10/06/2014 17:02:19

  Λα'ι'κισμός και αναγέννηση της οικονομίας της χώρας δεν πάνε μαζί. Η κυβέρνηση οφείλει να διαλέξει, ή μοιράζει ''πεντακοσάρικα'' ή κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ουσίας και πάμε μπροστά..!

 4. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 10/06/2014 19:00:09

  Αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό μας λέει το ΔΝΤ . Μάλλον το αντίστροφο είναι η λύση , αλλά φαίνεται πως θεωρούν ότι μπορούν να μας κατεβάσουν και άλλο . Αλλά έτσι ο Σαμψών θα γίνεται όλο και πιό ελκυστικός σε περισσότερους και η κρίσιμη μάζα δεν απέχει πολύ .

 5. melissa avatar
  melissa 11/06/2014 07:55:41

  Από τον μικρόκοσμο αντιλαμβάνεσαι και τον μακρόκοσμο. Μένω σε πολυκατοικία με 12 διαμερίσματα.Οι 5 είναι δημόσιοι υπάλληλοι ,1 συνταξιούχος,2 εργάτες,1 ιδ.υπάλληλος,3 ελ.επαγγελματίες(πρόσφατα ο ένας έκλεισε το μαγαζί και είναι άνεργος).Οι μόνοι που ζήτησαν θέρμανση ήταν οι ΔΥ.Οι μόνοι που φώναζαν για την διακοπή του κηπουρού ήταν οι ΔΥ.Οι μόνοι που θέλανε να πάμε στον εισαγγελέα γείτονα επειδή χρωστούσε 300 ευρώ κοινόχρηστα ήτανε οι ΔΥ.Οι μόνοι που έχουν σήμερα χρήμα είναι οι ΔΥ.Αυτό που τρομάζει, είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι το έχουν επειδή το κράτος το πήρε από τους γείτονές τους ή δεν τους ενδιαφέρει.Ο ιδ.τομέας βιάστηκε με όλους τους δυνατούς τρόπους και σαν να μην έφτανε αυτό διαπομπεύτηκε κιόλας από τους ταλιμπάν του κράτους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.