#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/06/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μας την λένε και οι ...ΙρλανδοίΑν κρίνουμε από τη μακροχρόνια πολιτική και οικονομική δυσλειτουργία της Ελλάδας, τότε μάλλον κινδυνεύει και ολόκληρη η ευρωζώνη.

Η Ελλάδα είναι στα όρια της κατάρρευσης. Κοντεύει να θεωρηθεί failed state. Η κοινωνία της είναι διαιρεμένη, και στερείται συνοχής. Η οικονομία της βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Αν λοιπόν κρίνουμε από το παρελθόν, το μέλλον της προβλέπεται δυσοίωνο.

Όταν η τρόικα προσγειώθηκε πριν από ένα χρόνο στην Αθήνα, υπήρχε μια ελπίδα πως η χώρα με τη χειρότερη διακυβέρνηση σε ολόκληρη τη Ευρώπη, μπορεί να ξαναέβρισκε το δρόμο της. Η νέα κυβέρνηση που είχε αναλάβει, και οι αξιωματούχοι της, φαίνονταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Πολλοί Έλληνες, ειδικά οι νέοι και οι μορφωμένοι, που είχαν αντιληφτεί τη δυσλειτουργία του κράτους, έδειχναν πρόθυμοι να στηρίξουν την ανατροπή. Υπήρχε μάλιστα ελπίδα για τη δημιουργία ευκαιριών μέσα από τη κρίση. Κάτι που όμως πλέον δεν υπάρχει. Η κρίση σήμερα αποτελείται αποκλειστικά από ρίσκα και απειλές.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η χρόνια δυσλειτουργία του ελληνικού κράτους είναι καθεστώς. Από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της πριν από δυο αιώνες, η Ελλάδα έζησε εμφύλιο πόλεμο, εξεγέρσεις, δικτατορίες, προσφυγιά, και τρομοκρατία.

Η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας της ελληνικής πολιτείας είναι το δημοσιονομικό χάος που τη ταλανίζει εδώ και 18 μήνες. Σύμφωνα με μια μελέτη των Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, η ελληνική πολιτεία βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας σχεδόν τα μισά χρόνια από το 1830. Σήμερα, αγκομαχώντας με το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος του πλανήτη, όλα δείχνουν πως η χώρα οδεύει και πάλι προς πτώχευση.

Η ανικανότητα αυτή της Ελλάδας, εξηγείται εν μέρει από την ιστορία της. Έχοντας περάσει πολλούς αιώνες ως υπόδουλη επαρχία των Οθωμανών, η Ελλάδα είχε αποκοπεί από τη Δυτική Ευρώπη και τις αλλαγές στη πολιτική και στη κοινωνία. Μια συνέπεια αυτής της απομόνωσης ήταν η αδύναμη κοινωνία, και η περιορισμένη παρουσία ανεξάρτητων θεσμών. Όλοι όσοι ασκούν πολιτική εξουσία στην Ελλάδα, το κάνουν με έναν αυταρχισμό, που θεωρείται ασυνήθιστος στη δημοκρατική Ευρώπη.

Ένα παράδειγμα για τα παραπάνω είναι και το εξής: Στα κράτη όπου τα όρια στην άσκηση της πολιτικής είναι σεβαστά, οι στατιστικολόγοι επεξεργάζονται τα νούμερα ανεξάρτητοι. Στην Ελλάδα, εδώ και μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις εξανάγκαζαν τη στατιστική υπηρεσία να δημοσιεύει χαλκευμένα στοιχεία, ορίζοντας αρμόδιους και υπεύθυνους οι οποίοι και θα εξασφάλιζαν αυτή τη πλαστογράφηση. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση το 2009, αμέσως αποκαλύφτηκε η εξαπάτηση. Τους πρώτους μήνες του 2010, οι αγορές κατάλαβαν πως η Ελλάδα «πάει για φούντο». Από τότε, ολόκληρος ο κόσμος ζει με την αγωνία της κρίσης του ευρώ.

Το μέγεθος της ελληνικής «μαύρης οικονομίας» αναδεικνύει όχι μόνο την αδυναμία του κράτους να επιβάλλει το νόμο, αλλά και την πλήρη απουσία κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με μια μελέτη του Γερμανοί οικονομολόγου Friedrich Schneider, η παραοικονομία της Ελλάδας αντιστοιχεί σε μέγεθος με το ¼ της επίσημης οικονομίας. Από 21 αναπτυγμένες χώρες που μελετήθηκαν, η Νο 1 σε παραοικονομία ήταν η Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με την «Διεθνή Διαφάνεια», η Ελλάδα ήταν η πιο διεφθαρμένη χώρα στην αναπτυγμένη Ευρώπη για το 2009.

Η διαφθορά είναι πολύ δύσκολο να εξουδετερωθεί άμα ριζώσει για τα καλά. Μεταξύ άλλων, πολώνει τη κοινωνία. Και η ελληνική κοινωνία είναι γεμάτη από ουλές.  Έως το 1974, η χώρα είχε στρατιωτική δικτατορία με όλες τις αδικίες που ένα τέτοιο καθεστώς συνεπάγεται (συλλήψεις, εκτοπισμοί, βασανιστήρια, εκτελέσεις, κλπ).

Πιο πριν είχε ζήσει έναν εμφύλιο πόλεμο με 50.000 νεκρούς. Σήμερα, η Ελλάδα αποτελεί την πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα στην Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες της ηπείρου. Η βία στους δρόμους είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ υπάρχει ακόμη τρομοκρατία. Αν η οικονομία χειροτερέψει κι άλλο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για έξαρση του βίαιου εξτρεμισμού.

Οι πιθανότητες να χειροτερέψουν τα πράγματα είναι πολλές. Οι κοινωνικές εντάσεις και η ανεξέλεγκτη διαφθορά δεν βοηθούν. Βέβαια, ακόμη κι αν αυτά τα δυο εξαφανίζονταν αύριο, η Ελλάδα και πάλι θα υπέφερε οικονομικά.

Η χώρα εξάγει τόσο λίγο, που είναι μάλλον η πιο κλειστή οικονομία από τις 27 της ΕΕ. Μια μικρή οικονομία, με μόλις 10 εκατομμύρια πληθυσμό, δεν μπορεί να πλουτίσει χωρίς εξαγωγές.

Επιπλέον, καμιά οικονομία δεν πλουτίζει χωρίς καινοτομίες. Ένας δείκτης για αυτό είναι και τα ποσά που δαπανώνται για την έρευνα. Στην Ελλάδα, το κράτος και οι επιχειρήσεις ξοδεύουν μόλις 0.5% του ΑΕΠ ετησίως για την έρευνα. Λιγότερο από το 1/3 του μέσου όρου της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για αισιοδοξία όσον αφορά στην Ελλάδα. Η οικονομία, η κοινωνία, και η πολιτική της, απλά δεν λειτουργούν. Και αυτό δεν είναι κακό μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλους τους λαούς της ΕΕ. Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει μαζί της και ολόκληρη την ευρωζώνη.

 

S.A.-Irish Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 15/06/2011 09:15:23

  Αὐτὰ ποὺ γράφει τὸ ἄρθρο εἶναι ἀλήθεια. Γιατὶ μᾶς ἐνοχλεῖ;

 2. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 15/06/2011 09:39:47

  Βαλκάνια. Κάπου το ξαναέγραψα, δεν μπορούμε να κοιτάμε προς τη δύση με ανατολίτικες νοοτροπίες. Μας πήραν χαμπάρι. Η πονηριά του Έλληνα είναι δίκοπο μαχαίρι δεν μπορεί να μας σώσει πια γιατί ακριβώς λόγω αυτής της πονηριάς επτοχεύσαμε....

  • lampros avatar
   lampros @ Ναυσικά... 15/06/2011 12:26:36

   Αηδίες. Λόγω της Δύσης επτωχεύσαμε. Να κάνουν πλιάτσικο και να ξεπουλήσουν την χώρα ήθελαν και το πέτυχαν. Μήπως η Siemens είναι ελληνική; Τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν έλληνες τα έφτιαξαν, λάδωσαν και τα πούλησαν; Το κατοχικό «δάνειο» ποιός το επέβαλλε; Η Goldman Sachs που βοήθησε στην απάτη το Σημίτη ανατολίτικη είναι;

   Και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία ―και η Ισλανδία―, τα λοιπά "PIIGS", ανατολίτικές είναι που και αυτές κρέμονται λίγο παραπάνω από εμάς, ή τις έφαγε το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο των κερδοσκόπων και των παγκόσμιων νταβατζήδων;

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/06/2011 09:44:44

  ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ. ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΝ (ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΜΕ) ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ ΨΩΜΙ!!!
  ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΓΔΑΡΑΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΟΥΤΕ ΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΩΡΟΔΟΚΗΣΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΥΜΕΤΕΡΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΕΘΟΥΝ ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ Η ΕΣΥ Η Ο ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
  ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ... ΜΑ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ...ΣΚΑΣΜΟ. ΤΙ ΠΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!!!!

  • ilias avatar
   ilias @ ΝΤΙΝΟΣ 15/06/2011 10:02:51

   +100000000

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ ΝΤΙΝΟΣ 15/06/2011 11:24:47

   Έτσι είναι. Αν δεν υπήρχαν φαινόμενα τύπου SIEMENS ή υποδαύλιση από γερμανικούς και γαλλικούς κύκλους των επεκτατικών ορέξεων της Τουρκίας για να αγοράζουμε τα γιουροφάϊτερ και τα μιράζ, τότε ναι θα δικαιούντο να ομιλούν οι "ευρωπαίγοι προστάτες" μας που έλεγε και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.

 4. Orestios avatar
  Orestios 15/06/2011 09:48:32

  Κλισεδιές

 5. Ευμένης avatar
  Ευμένης 15/06/2011 09:50:30

  Πολλές αλήθειες, ακόμα περισσότερα ψέμματα.
  Η Ιρλανδία, η πρώην χώρα "φαινόμενο ανάπτυξης" που έγινε η φούσκα της Ευρώπης, από τις πιο οπισθοδρομικές κοινωνίες με τεράστιο πρόβλημα αλκοολισμού και μας μιλάνε για τρομοκρατία, βία στους δρόμους κτλ.
  Δρυός πεσούσης..

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/06/2011 10:04:08

  To αρθρο ειναι σωστο.Οσοι εξ αντανακλασεως θιγονται να σκεφθουν ενα μονο πραγμα : αν δεν υπηρχε η κριση θα ζουσαμε ακομη στον τεχνητο κοσμο του "σοσιαλισμου" αλα ΠΑΣΟΚ.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ ψυχραιμια 15/06/2011 14:41:24

   Δεν είναι έτσι. Αρκετούς ενοχλούσε η κατάσταση ψυχραιμία.
   Κάποιοι χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι και γιατί, δεν μας πήγαινε καλά όλο αυτό. Και καταφερόμασταν εναντίον του πασοκ (ανέκαθεν ..νοοτροπία), αλλά και της νδ όταν δεν τολμούσε, κι όταν δεν βλέπαμε κάτι να αλλάζει στην ουσία. Γιαυτό και πιάσαμε αμέσως τον 'κοινωνικό φιλελευθερισμό', ή τη νέα μεταπολίτευση (όχι τώρα που το κατάλαβαν κι οι πέτρες).

   Ήθελε όμως μια διαδικασία- σοκ για να ανατραπούν οι νοοτροπίες των πολλών και όχι μόνο των λιγότερο ή περισσότερο προβληματισμένων. Ε, τώρα έγινε κι αυτό. Και αλλάζουν όλα.

 7. Μπολιβάρ avatar
  Μπολιβάρ 15/06/2011 10:12:39

  Δεν θέλω ηττοπάθεια. Συνέλθετε.

 8. μουρίνιο avatar
  μουρίνιο 15/06/2011 10:20:28

  Το περιεχόμενο του άρθρου είναι ολόσωστο,αλλά έχω μια απορία: Οι Ιρλανδοί θεράπευσαν τις αιτίες της δικής τους κακοδαιμονίας και βάλθηκαν να λύσουν τα δικά μας προβλήματα; Μιλάνε και οι τύποι που φορτώθηκαν σαν μ@λ@κες απίστευτο ιδιωτικό χρέος, για να αγοράζουν εξωφρενικά υπερτιμημένα σπίτια στην πιο αδιάφορη τουριστικά και εμπορικά περιοχή της Δ.Ευρώπης. Αν η Ιρλανδία βρισκόταν στη φυσική γεωγραφική της θέση ( ήτοι, στα Βαλκάνια) θα ήταν σε πολλαπλάσια δυσμενέστερη θέση συγκριτικά μ'εμάς. Τώρα είμαστε απλά ισόπαλοι. Την Πορτογαλία λυπάμαι, που αν και σε καλύτερη θέση από τα άλλα δυο σαπάκια σύρθηκε κι αυτή στο μνημόνιο με αβέβαιες προοπτικές.

 9. ΙΩΝΑΣ2 avatar
  ΙΩΝΑΣ2 15/06/2011 10:38:27

  Βρε τους αθωους και αφελεις Δυτικους που δανειζαν την Ελλαδα
  χωρις να γνωριζουν τα πραγματικα στοιχεια...
  Ρε αφηστε τις μακακιες αυτοι γνωριζουν απο πριν ποιος θα ειναι ο επομενος
  πρωθυπουργος της χωρας και δεν ηξεραν οτι τα στατιστικα οτι ηταν πειραγμενα;
  Τοσους υπαλληλους εχουν εδω που τους καλουν και στις συναντησεις της λεσχης Bilndeberg .
  Γιατι τους εχουν για εφε;
  Η καταστροφη της χωρας που σχεδιασαν ολοι αυτοι οι ΟΥΝΟΙ - ΣΑΞΟΝΕΣ-ΚΕΛΤΕΣ και το υπολοιπο κακο συναπαντημα ηθελε δολωμα.
  Και το βρηκαν :Euro
  Τα υπολοιπα ηταν ευκολα αφου την χωρα Πολιτικα την διαχειριζονταν οι υπαλληλοι τους.( Her Σημιτης , Καραμανλης και ο μεγαλος Τζεφρυ)
  Και απο την αλλη ενας λαος χωρις παιδεια(το προσπαθησαν και το πετυχαν ξεκινωντας απο το Ραλλη)χωρις προστασια απο το κρατος(ποιο κρατος των δοσιλογων και εθελοδουλων) χωρις πολιτικη καθοδηγηση αφου κομματα και συνδικατα πλην εξαιρεσεων επαιζαν καλα το ρολο του Συστηματος.
  Και η Πνευματικη Ηγεσια του τοπου;
  Οι μισοι απ' αυτους κρατουσαν τις εδρες τους στα ΑΕΙ και υπολοιποι εκλιπρουσαν για τις επιχορηγησεις και ενταξη σε πανευρωπαικα προγραμματα μασας.
  Να μην τους αδικουμε ολους υπηρξαν και εξαιρεσεις αλλα τα εγκαθετα ΜΜΕ τους επνιξαν την φωνη.
  Συνεπως ο λαος μας δεν ειχε καμμια τυχη μ'αυτην την καστα που τον κυβερνουσε και υπεκυψε στα θελγητρα του ευκολου πλουτισμου και δανεισμου
  και της ρεμουλας ξεπουλωντας ηθη αξιες παραδοσεις.(η ελλειψη παιδειας ηταν και παραμενει στρατηγικος στοχος του συστηματος).
  Το σχεδιο ηταν καλα στημενο .
  Και το δειλλημα που βαζουν απο δω και περα στα μετρα ενος φοβισμενου και απαιδευτου λαου με νοοτροπια Αρχοντοχωριατη.
  Θελετε το Euro και την Ευρωπη αλλα θα ειστε φτωχοι και χωρις εθνικη κυριαρχια 'η επιστροφη στην Δραχμη;
  Δραχμη ρε κεραταδες και να δουμε ποιος θα χασει τα πιο πολλα.
  Για να δουμε θα μας αφησουν;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΙΩΝΑΣ2 15/06/2011 10:49:29

   Ο Ράλλης με τις "μαθητικές κοινότητες" και τα δεκαπενταμελή διέλυσε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και έφερε τη διαφθορά ακόμα και μέσα στους μαθητές. Είναι γνωστό ότι τα διάφορα αριστερά μπουμπούκια των δεκαπενταμελών, που πρωτοστατούν στις καταλήψεις, λαδώνονται κανονικά από πρακτορεία ταξιδίων για να τα επιλέξουν για τις πενθήμερες εκδρομές.
   Από αυτό το ανθοκήπιο προήλθε και ο Τσίπρας, που μας το παίζει τιμητής της κοινωνίας και δίνει και λύσεις για την κρίση....

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ ΒΙΣ 15/06/2011 12:34:17

    Και λιγα λες!

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Κοντη Λιζα 15/06/2011 13:07:09

     Μέχρι μηχανάκια τους αγοράζουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Οσοι εκλέγονται στα δεκαπενταμελή, εκλέγονται για την κονόμα. Εντελώς συμπτωματικά, είναι οι χειρότεροι μαθητές και πρωτοστατούν στις καταλήψεις. Συνήθως είναι και αριστεροί, παιδιά αριστερών γονέων, που είναι εξίσου λαμόγια και μαθαίνουν τα παιδιά τους από μικρά στο θράσος και την αλητεία.
     Η Αριστερά πλέον στην Ελλάδα, εννοώ τη μεταπολιτευτική Αριστερά, σε μεγάλο ποσοστό ταυτίζεται με τους πλέον διεφθαρμένους και τεμπέληδες.

   • ZXSpectrum avatar
    ZXSpectrum @ ΒΙΣ 15/06/2011 13:06:13

    Επιτέλους κάποιος το είπε. Είναι δυνατόν οι μαθητές να φανατίζονται
    κομματικά?.

    Π.χ. η Τζότζολα λέει με περηφάνεια οτι ανήκε στη ΜΑΚΙ. Δηλαδή κομματική από το σχολείο?. Άλλο πράγμα η πολιτική αγωγή, δηλαδή η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων, που θα χρειαστούν ο νέος/νέα κατά την εισαγωγή τους στην κοινωνία των ενηλίκων, και άλλο το μάντρωμα και ειδικά σε παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες άμυνες.

    Από τη συνέντευξη της στο βήμα :
    Ήσασταν Ν.Δ.;

    «Ανέκαθεν. Οπως γεννήθηκα στην Ορεστιάδα, έτσι γεννήθηκα και στη ΝΔ. Ημουν ως μαθήτρια στη ΜΑΚΙ, μετά ως φοιτήτρια στη ΔΑΠ. Αν και δεν είχα κεντρικό ρόλο, συμμετείχα ενεργά».

    "Γεννήθηκα Νεοδημοκράτισσα" δηλαδή σαν να παραδέχεται ότι η πολιτική επιλογή της δεν είναι προϊόν σκέψεως και κρίσης.

    Στον ίδιο τόνο είναι και η Μπατζελή, η οποία σε συνέντευξη στο Θεοδωράκη περηφανεύεται για τη συμμετοχή της στην ΠΑΜΚ.

    video με τη Μπατζελή
    http://www.youtube.com/watch?v=lncYyOIIQ3w&feature=player_detailpage#t=38s

    Δυστυχώς αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα το οποίο εξέθρεψαν
    όλα τα κόμματα, οπαδοποιώντας τον κόσμο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 15/06/2011 13:08:34

    Τσίπρας;
    Αριστεροδεξιό "Αντιμνημονιακό μέτωπο" δεν σου θυμίζει αυτό το όνομα, φίλε ΒΙΣ;
    Δια τον εμπλουτισμόν του προβληματισμού, ιδού και ένα ακραίο "συνωμοσιολογικό" σενάριο:
    h**p://www.athensvoice.gr/the-paper/article/350/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-2011
    Φυσικά, δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας! Μεταξύ ορθολογικών όντων εννοείται.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Ο Θείος 15/06/2011 13:51:46

     Μην τα λες σε εμένα. Δεν πιστεύω σε "αντιμνημονιακά μέτωπα". Πιστεύω σε πατριωτικά μέτωπα και τέτοιο μέτωπο δεν το βλέπω να γίνεται με διεθνιστές τύπου Τσίπρα, Κουβέλη, Ντόρας.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΒΙΣ 15/06/2011 14:19:50

      Τότε τι; Τι απομένει;
      Γιώργος - Αντώνης;
      Πολιτική χωρίς ρεαλισμό δεν είναι πολιτική. Μέτωπο με τον εαυτό σου δεν γίνεται. Και τη φύση του μετώπου - άν χρειάζεται μέτωπο - την ορίζουν οι αντικειμενικές συνθήκες, όχι τι ιδεολογήματα έχει κανείς μέσα στο κεφάλι του.
      Με ονειρώξεις δεν κάνεις πολιτική, απλώς αποφορτίζεσαι ψυχολογικά.

 10. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/06/2011 10:46:02

  Το άρθρο λέει πολλές αλήθειες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αλήθειες μισές και οι μισές αλήθειες λειτουργούν σαν τον παραμορφωτικό καθρέφτη.
  1. Η οθωμανική δουλεία έχει παίξει ρόλο, αλλά πώς; Ο Έλληνας συνέχισε να βλέπει το νεο-ελληνικό κράτος ως συνέχεια του οθωμανικού, άρα ως εχθρό. Η απότομη κατάργηση του κοινοτικού συστήματος και η αντικατάστασή του από ένα συγκεντρωτικό κράτος, που επιπλέον διοικούνταν από ξένους (Βαυαρούς) δεν βοήθησε.
  2. Η Ελλάδα είχε κατορθώσει τις δεκαετίες του '50 και του '60 να φτιάξει μία αρκετά καλή διοικητική μηχανή. Αν ρωτήσετε μεγαλύτερους ανθρώπους, θα σας πουν ότι η διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες δεν ήταν τόσο συχνό φαινόμενο τότε, όσο έγινε μετά το '80.
  3. Ο αριστερισμός και η αριστερίστικη τρομοκρατία είναι μεταχουντικό φαινόμενο και καλλιεργήθηκε από τα κόμματα της άκρας Αριστεράς και κανακεύτηκε από το ΠΑΣΟΚ, λόγω του συμπλέγματος που είχαν όταν έχασαν τον Εμφύλιο. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού καταντήματος της Ελλάδας οφείλεται στην κυριαρχία των αριστερίστικων ιδεολογημάτων, που εδώ συνδυάστηκαν με τον κλασικό μας ατομισμό. Ο Έλληνας γίνεται αριστερός επειδή θέλει ένα κράτος να τον θρέφει δικαιωματικά.
  4. Η ορθόδοξη Ελλάδα ήταν πολύ πιο φιλελεύθερη κοινωνικά από όσο η καθολική Ιρλανδία. Στην Ιρλανδία μέχρι το '80 υπήρχαν καθολικά ορφανοτροφεία-αναμορφωτήρια όπου κλείνονταν κορίτσια που οι γονείς τα θεωρούσαν "ανήθικα" (υπάρχει και σχετική ταινία που προβλήθηκε και στην Ελλάδα).
  Και φυσικά, η Χούντα δεν έκανε ΚΑΜΙΑ εκτέλεση...Για να είμαστε τίμιοι.

  • Αληκτώ avatar
   Αληκτώ @ ΒΙΣ 15/06/2011 11:18:30

   Και για να είμαστε ακόμα πιο τίμιοι και ειλικρινείς, η Ελλάδα έγινε αγνώριστη στην δεκαετία του 80. Η υπογράφουσα έφυγε το 1980 και επέστρεψε το 1988 και δεν αναγνώρισε τον τόπο. Όλα τα καλά χαρακτηριστικά του Έλληνα: φιλότιμο, τιμιότητα κλπ. είχαν χαθεί και αντικατασταθεί από την ρεμούλα, την αρπαχτή και τα δωράκια των 500 εκατομ. δρχ. Ένας Παπανδρέου κυβερνούσε και τότε. Τυχαίο? Δεν νομίζω.
   Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον χαρακτήρα των Ελλήνων.

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 15/06/2011 10:46:08

  Είναι μεγάλη αλήθεια ότι στην Ελλάδα δεν φτιάξαμε ποτέ κράτος.
  Οι Τούρκοι ενδιαφέρονταν μόνο για τη συλλογή φόρων και γι'αυτό είχαν τους κοτζαμπάσηδες, τους τοποτηρητές τους, σε κάθε επαρχία τους. Στις ελληνικές επαρχίες, οι κοτζαμπάσηδες ήταν οι άρχοντες τού χωριού. Δώσε μου εσύ τόσα γρόσια, έλεγε η Πύλη στον κοτζάμπαση, και όσα παραπάνω καταφέρεις να αρπάξεις χάρισμά σου.

  Όταν διώξαμε τους Τούρκους κάναμε το λάθος να μη διώξουμε και τους κοτζαμπάσηδες. Από τη στιγμή που οι κοτζαμπάσηδες Μαυρομιχαλαίοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια, η ελπίδα για μια Ελλάδα των θεσμών και του νόμου έσβησε.

  Από τότε έχουμε να κάνουμε με τα "πολιτικά τζάκια" που μονοπωλούν την εξουσία, πάντα με σκοπό να αρπάξουν όσο περισσότερο δημόσιο πλούσιο μπορούν, πάντα προς ίδιον όφελος. Τα "πολιτικά τζάκια" που καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι θα γαντζωθούν στην εξουσία, μιας και δεν έχουν πολιτικό λόγο.

  Ακούμε στις ειδήσεις για τις φυλές τής Λιβύης και της Υεμένης, για το πώς ό,τι πει ο φύλαρχος είναι θέσφατο για τα μέλη τής φυλής... Μα το ίδιο δεν συμβαίνει κι εδώ; Απλώς, με πιο "εξευρωπαϊσμένο" περιτύλιγμα. Γι'αυτό δεν πάσχει η δημοκρατία μας;

  Όλα τα κόμματα στην Ελλάδα (πλην του ΚΚΕ) είναι απολύτως αρχηγοκεντρικά. Ο αρχηγός παίρνει όποια απόφαση του καπνίσει και οι υπόλοιποι ακολουθούν θέλοντας και μη, γιατί η παραμικρή διαφωνία σημαίνει διαγραφή. Ούτε συλλογικά όργανα, ούτε εσωκομματικός διάλογος, ούτε τίποτα. Πετάει ο γάιδαρος Πετάει, αρχηγέ μου. Με τέτοια μυαλά πώς να μην είμαστε ο περίγελως τής Ευρώπης;

  • Greco avatar
   Greco @ Στέργιος 15/06/2011 13:49:00

   +

  • anonymous avatar
   anonymous @ Στέργιος 15/06/2011 14:08:31

   οι κοτζαμπάσηδες Μαυρομιχαλαίοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια,
   Άντε πάλι τα ίδια από το Βορρά.
   1) Οι κοτζαμπάσηδες Μαυρομιχαλαίοι που λες άφησαν 46 νεκρούς στον αγώνα.
   2) Κατά σύμπτωση όταν ο Βενιζέλος κυνήγησε τους Μανιάτες και σταμάτησαν να πολεμούν είχαμε τη Μικρασιατική Καταστροφή
   3) Τον Καποδίστρια τον έφαγαν οι Άγγλοι και τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν αποχαρακτηριστεί ακόμη. Απλά φανάτισαν τους δυο Μαυρομιχαλαίους για να το κάνουν με το πρόσχημα ότι είχε φυλακίσει άνθρωπο της οικογένειας, νομίζω τον ίδιο τον Πετρόμπεη.
   4) Ο Καποδίστριας εκτελέστηκε αμέσως μόλις ενημέρωσε τις δυνάμεις ότι θα διένειμε τις εθνικές γαίες, κάτι που θα έβαζε την Ελλάδα σε ανάπτυξη και θα ήταν μη ελεγχόμενη. Μην ξεχνάς ότι μέχρι σήμερα είμαστε προτεκτοράτο.

   ΥΓ. Καλό είναι εσείς οι Βόρειοι να μας αδειάζετε τη γωνιά. Να κυβερνιέστε μόνοι σας να βρούμε την ησυχία μας.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ anonymous 15/06/2011 18:15:27

    Εντάξει. Για όλα φταίνε οι ξένοι.
    Συμφωνώ μαζί σου ότι ο Καποδίστριας δεν ήταν αρεστός στους Άγγλους, αλλά ποια οικογένεια στασίασε στη Μάνη; Ποιος κοτζάμπασης πήγε στη Μάνη με αγγλικό καράβι για να υποκινήσει τη στάση εναντίον τού Καποδίστρια;
    Οι Άγγλοι έρριξαν πεπονόφλουδα στους Μανιάτες, οι οποίοι την πάτησαν με δόξα και τιμή.
    Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε από τους κοτζαμπάσηδες Μαυρομιχαλαίους, όπως και να το κάνεις. Η ιστορία είναι αμείλικτη, φίλε μου.
    Όσο για εμάς τους Βόρειους, ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που πολεμήσαμε για να ενωθούμε με κάτι σαν κι εσάς, που με τους "μπαρμπάδες στην Κορώνη" μας φτάσατε εδώ που μας φτάσατε.

    • anonymous avatar
     anonymous @ Στέργιος 15/06/2011 21:31:27

     Σιγά μην πολεμήσατε. Όλα έτοιμα τα περιμένατε και τα περιμένετε ακόμη υβρίζοντας το κράτος

 12. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 15/06/2011 10:53:32

  Για να καταλάβω, τι ακριβώς παράγουν οι Ιρλανδοί εκτός από τη guiness;
  Τους φορτώσανε το αγγλοσαξωνικό σύστημα οικονομίας του αέρα, ζήσαν κι αυτοί κάποια χρόνια τεχνητής και δανεικής ευμάρειας και τώρα τους περιποιούνται κι αυτούς.
  Μου αρέσει που λέει για τον εμφύλιο! Το πως φτάσαμε εκεί και το ποιός έβαλε τη δαχτυλάρα του, δεν το λέει όμως. Για όλα φταίνε μόνο οιΕλληνες! Οι δυτικοί είναι ενάρετοι! Κάτι σαν τους καθολικούς παπάδες και τους βέλγους κι ολλανδούς παιδεραστές!

  Βρε ουστ!!!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ σιδεράκιας 15/06/2011 13:19:12

   Τι ακριβώς παράγουν οι Ιρλανδοί εκτός από τη guiness;
   Ακίνητα που ξέμειναν απούλητα, δυστυχώς. Φούσκες.
   Για να είμαστε σοβαροί όμως, παράγουν αξεπέραστο θέατρο, μουσική, ποίηση, πεζογραφία. Εδώ τους πρέπει ο σεβασμός και ο θαυμασμός.
   Προχθές πέθανε σε βαθειά γεράματα ο μεγάλος Αγγλο-Ιρλανδός (και από επιλογή Έλληνας) Patric Michael Leigh Fermor, Παντελής (από το Paddy) για τους Μανιάτες φίλους και συγχωριανούς του, Μιχάλης ή Φιλεντέμ για τους Κρητικούς.
   Ο τελευταίος ίσως "αναγεννησιακός άνθρωπος" της εποχής μας, πολεμιστής, ταξιδευτής και συγγραφέας. Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας. Ο αντάρτης στα βουνά της Κρήτης την Κατοχή, ο απαγωγέας του στρατηγού Κράιπε. Ένας από μας, Έλληνας, Ιρλανδός, Άγγλος, έδωσε αξία στην εποχή και στους τόπους όπου έζησε και έπραξε. Θα είναι πάντα εδώ.

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ Ο Θείος 15/06/2011 13:52:06

    ...Φιλεντέμ για τους Κρητικούς...
    Ωπα είπα λέω!
    φιλεντεμ φιλεντεμ κι ωχ αμαν αμαν
    Άσπρα ρόδα στην αυλή σου αχ πως κοιμάσαι μοναχή σου

    Θενκς θείο

 13. μουρίνιο avatar
  μουρίνιο 15/06/2011 11:28:37

  Δεν τον άλλαξε. Πάντα έτσι ήταν, από κτίσεως γης. Με τα καλά του και τα κακά του. Ο Ανδρέας με τον απίστευτο λαϊκισμό του, τη δημαγωγία του και την ανευθυνότητα του φρόντισε να βγάλει στην επιφάνεια όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Έλληνα και να θάψει τα θετικά του. Οι υπόλοιποι -πλην Μητσοτάκη- πρωθυπουργοί ακολούθησαν τα χνάρια του τραγικού Ανδρέα και υποτάχθηκαν στα φαύλα προστάγματα του "γίγαντα" λαού ( που θα λεγε κι ο Καραγιαννίδης).

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ μουρίνιο 15/06/2011 12:58:27

   Αυτό είναι το σωστό. Ο Ανδρέας καλλιέργησε και νομιμοποίησε τα χειρότερα στοιχεία του Έλληνα. Αυτά που πρώτα τα είχαμε στην πίσω αυλή, τα μοστράραμε στο σαλόνι και καμαρώναμε...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ μουρίνιο 15/06/2011 13:10:22

   Αλήθεια είναι.
   Και τώρα, για να λέμε του στραβού το δίκιο, "αμαρτίαι γονέων παιδεύσουσι τέκνα".

   • Greco avatar
    Greco @ Ο Θείος 15/06/2011 13:47:22

    Πρεπει ομως να μας προβληματισει η ευκολια με την οποια εγινε αυτη η "μεταλλαξη"

    απο εναν ανθρωπο και μεσα σε λιγα χρονια
    Παει να πει οτι κατι σαπιο ηδη υπηρχε στο βασιλειο της Δανιμαρκιας...

 14. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 15/06/2011 12:00:28

  Πριν προσυπογράψετε το εμετικό αυτό άρθρο αγαπητοί συνσχολιαστές, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα σχόλια και το κράξιμο που ρίχνουν (όχι Ελληνες..)

 15. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/06/2011 12:00:54

  ΜΗΝ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΙΟΣ ΠΤΑΙΕΙ". ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΑΛΛΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΠΑΜΦΘΗΝΑ ΕΦΟΣΩΝ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΖΟΥΜΗΣΕΙ. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ..ΟΤΙ, ΞΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΚΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ. Η ..ΜΑΝΕΣΤΡΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΑΛΑΕΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ (... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!)

 16. ΜΠ avatar
  ΜΠ 15/06/2011 12:37:55

  Σκεφτείτε: κάποτε είχαμε ΚΑΙ βαριά βιομηχανία. Είχαμε βιομηχανικές περιοχές γεμάτες με εγκαταστάσεις. Σήμερα περνάς έξω από αυτές και βλέπεις πολλά από αυτά τα κτήρια να είναι κουφάρια. Υπήρχε όραμα, δουλειά και μεσαία τάξη.
  Σκεφτείτε: πότε όλα αυτά ξεκίνησαν να καταρρέουν;;
  Πότε άλλαξε νοοτροπία ο Έλληνας;;;
  Πότε τον μετάλλαξαν από νοικοκύρη σε δουλοπάροικο ;;;
  Σκεφτείτε: πόσο κόστιζε μία τυρόπιτα επί δραχμών και πόσο επί ευρώ κατ' αντιστοιχία;;
  Δραχμούλα και πάλι δραχμούλα.
  Δεν καταρρέει η Ελλάδα.
  Καταρρέει η Ευρώπη και το όραμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης, των κρατών μελλών της και των τραπεζών της........

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΜΠ 15/06/2011 12:41:47

   Τα ίδια ακριβώς υποστηρίζει και ο Roubini.

 17. Ψηφοκράτης avatar
  Ψηφοκράτης 15/06/2011 12:52:21

  Θα περίμενε κανείς οι Ιρλανδοί λόγω εμπειριών να έχουν εξοικοιωθεί με την φιλάνθρωπη πρακτική των Αγγλων που δε δίστασαν να γονάτισουν τη χώρα τους δημογραφικά και πολιτικά (h++p://en.wikipedia.org/wiki/Great_Famine_%28Ireland%29) και να είναι πιο υποψιασμένοι με τo City και τα σπέκουλα τα χρηματιστηριακά...
  Έχει ιστορική υπόσταση η αναφορά σε εκτελέσεις επί χούντας;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ψηφοκράτης 15/06/2011 13:03:50

   Για τις "εκτελέσεις" στη χούντα τα έγραψα και εγώ πιο πάνω.
   Αλλά οι Ιρλανδοί μας φταίνε; Εμείς δεν μεγαλοποιήσαμε τη Χούντα, την κάναμε πιο σκληρή και από αυτή του Φράνκο; Τα παιδιά στα σχολεία μαθαίνουν ότι ο Παπαδόπουλος έκανε εκτελέσεις και οι Έλληνες έφευγαν μαζικά στο εξωτερικό να σωθούν από τη χούντα! Και ότι τη χούντα την έριξε το Πολυτεχνείο!!!
   Μέχρι Αλβανός νεαρός που μένει εδώ μου είπε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν κάτι σαν τον Εμβέρ Χότζα!
   Να διευκρινίσω ότι η οικογένειά μου ουδέποτε υπήρξε φιλοχουντική, ουδέποτε είχαμε αξιωματικους στο σόι μας, ουδέποτε ωφεληθήκαμε από τη χούντα. Ισα-ίσα, η μητέρα μου έφαγε και μία επίπληξη από χωροφύλακα γιατί, αν και καθηγήτρια ΜΕ, άκουγε μουσική Θεοδωράκη!

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ Ψηφοκράτης 15/06/2011 13:14:35

   Ναι! Έναν τύπο που είχε σκοτώσει την γυναίκα του και την πεθερά του και μετά τις έκαψε αν θυμάμαι καλά.
   Αυτό είναι το παραμύθι με τον πράσινο δράκο.

   Το 71 νομίζω (προφήτα διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) δέχτηκε τον Λουντέμη να επαναπατριστή ο οποίος βρισκόταν κάπου στο καταπέτασμα. Τι ήταν ο Λουντέμης εκτός από συγγραφέας; Ήταν ινστρουχτόρι στην Μακρόνησο (ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά του Παπανδρέου) δηλ. είχε τα χέρια του βαμμένα με αίμα αθώων Ελλήνων όπως ο άλλος που θάφτηκε δημοσία δαπάνη. Σε κάποια αχτίδα, να το πούμε έτσι, πάτησε ένα χ..σιμο σε κάποιον τον οποίο διαφώτιζε επειδή δεν είχε διαβάσει το χ βιβλίο του.
   Αυτόν τον θαυμάσιο τύπο η χούντα όχι μόνο δεν τον εκτέλεσε αλλά τον άφησε να αρθρογραφεί στην Απογευματινή (;) μέχρι που πόθανε.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Κοντη Λιζα 15/06/2011 13:17:52

    Κορυφαίος λογοτέχνης ο Λουντέμης, χαχα!
    Στο δημοτικό και το γυμνάσιο, επί ΝΔ ακόμα, τα "αριστουργήματά" του κοσμούσαν υποχρεωτικά τις σχολικές βιβλιοθήκες. Εχω ακομα μερικά τέτοια κορυφαία έργα του ελληνικού πνεύματος στη βιβλιοθήκη του πατρικού μου (δεν έκανα το λάθος να τα πάρω σπίτι μου, χαχα). Μέχρι να τα σκοτώσω στο Μοναστηράκι.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ ΒΙΣ 15/06/2011 13:19:55

     "Οι μουσμουλιές θα ανθίσουν και του χρόνου", "Ενα παιδί μαδάει τα άστρα" κλπ.
     Με τέτοιο πλύσιμο εγκεφάλου που έφαγαν τα παιδιά της μεταπολίτευσης (ήμουν νηπιαγωγείο όταν έπεσε η χούντα), πώς να μην καταντήσει έτσι η Ελλάδα;

     • Κοντη Λιζα avatar
      Κοντη Λιζα @ ΒΙΣ 15/06/2011 13:33:37

      .. “Ενα παιδί μαδάει τα άστρα” ...μαδάει =μετράει
      Ακριβώς πατριώτη και κοντοχωριανέ.
      Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω διαβάσει ούτε ένα παρόλο οι φίλοι και συμμαθητές τα είχανε και λέγανε τα καλύτερα λόγια. Σήμερα βέβαια με τους περισσότερους δεν μιλάμε γιατί όπως λέει και ο τεράστιος "...πεθαμένες καλησπέρες δεν γουστάρω να μου πει..."

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ Κοντη Λιζα 15/06/2011 13:29:03

    Δολοφονίες είχαμε (Μανδηλαράς)! Τώρα αν μπορεί κάποιος να μας πει ότι τον σκότωσε η χούντα σίγουρα θα ξέρει να μας πει ποιός σκότωσε τον Τ. Φ. Κέννεντυ και ποιοί ήταν οι ελευθεροι σκοπευτές που έρριχναν μετά το Πολυτεχνείο. Ούτε στρατός ήταν ούτε αστυνομία και το γνωρίζω από φίλους που ήταν έγκλειστοι με την εισβολή και τους φυγάδευσαν οι πεζοναύτες.
    Δολοφονίες είχαμε και παλιώτερα (υπόθεση που έκανε πιο πολύ γνωστή ο σαιεντολόγος με την ταινία του-κανόνας: μη μπερδεύετε το Χόλλυγουντ με την πραγματικότητα) όμως ό άνθρωπος που έπιασε τον υποτιθέμενο δολοφόνο, ο Τίγρης έφτασε να πει στην τηλεόραση ότι τον άνθρωπο μάλλον τον έφαγε το κώμα.
    Κάτι ανάλογο παίχτηκε το Δεκέμβρη του 08 και να ευχαριστήσω τον αρχαίο από εδώ που μέβαλε στην πίστα του κυρ-σταύρου.

 18. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 15/06/2011 13:04:41

  ΠΕ πληζ βάζε και ακριβές λινκ να μην ψαχνόμαστε να τοςυ απαντήσουμε.

  Μιλά για Τούρκους. Ποιά η διαφορά; Οι Ιρλανδοί είχανε τις εγγλεζούλες και το 17 ζητήσανε την βοήθεια των Γερμανών για να ξεσηκωθούν. Αυτή η πληγή δεν έχει κλείσει αφού ακόμα υπάρχουν θέματα με τον ΙΔΣ (IRA). Μιλά για εμφύλιο. Και αυτοί έχουν και δεν το έλυσαν ακόμη.

  Για ένα δεν μιλά όμως το αρθρο και μου φαίνεται υποβολιμιαίο. Για τους λάθρο. Οι έλληνες βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να συντηρούν και δυο εκ. (;) λάθρο που επιπλεον οι ευρωπαικές συνθήκες μας υποχρεώνουν να κρατάμε χωρίς να τους έχουμε ζητήσει και με το ζόρι λόγω διεθνών (μαι ας) συνθηκών. Η αυστραλια πχ που τους κράταγε με το ΠΝ της στα διεθνή ύδατα και έκλεινε σε στρατόπεδα όσους φτάνανε στο έδαφός γιατί δεν δεσμεύεται από τις ίδιες δ. συνθήκες; Η Ιταλία; Η Τουρκιά. Από πότε οι διεθνείς συνθήκες ισχύουν επιλεκτικά;
  Αυτά τα πρόχειρα γιατί έχω τηγάνι στη φωτιά...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κοντη Λιζα 15/06/2011 13:25:07

   Αγαπητή Λίζα, έχεις διαβάσει Patric Leigh Fermor; Ξέρεις τη ζωή και το έργο του; Πόσοι γεννημένοι Έλληνες αγάπησαν άραγε την Ελλάδα όσο ο "Παντελής";
   h**p://www.antinews.gr/2011/06/15/106416/#comment-737324.
   "Μάνη" (η πατρίδα που διάλεξε για να ζήσει), "Ρούμελη", Οι φωτιές του Σαν Ζάκ", "Ανάμεσα σε δάση και νερά", "Η εποχή της δωρεάς". Κρήτη 1941-1944.

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ Ο Θείος 15/06/2011 13:41:10

    Όχι θείο, δυστυχώς, το ποστ του Προφήτα που αναφέρεις το διάβασα.

    Τον έχω υπόψιν μου αφού το '92 Μανιάτες μου συνιστούσαν το έργο του για ακαδημαϊκή μου χρήση. Αν τα καταφέρω θα τον διαβάσω. Δεν διαβάζω ιδιαίτερα βιβλία τώρα επειδή άρχισα να μην βλέπω καλά και με χαλάνε τα γυαλιά.

    Ωστόσο γνωρίζω κάποιους Ιρλανδούς και νοιώθω φιλία για τους ανθρώπους αυτούς.

    Στο Παρίσι δε, συχνάζαμε σε αυτό που λένε ιρλανδικά παμπ και πίναμε Γκίννες ντραφτ. Αντρικό ποτό δε λέω...

 19. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 15/06/2011 18:38:02

  lampros
  Θα μπορούσες να μου πείς ότι δεν συμφωνείς, δεν μπορείς όμως να μου λές αηδίες. Και μια που αισθάνεσαι τόσο εκτός του πλαισίου για πές μου, αν δεν είμασταν ότι είμαστε σαν λαός θα έβρισκε πάτημα ο κάθε απαίσιος να μας βάζει τα λεφτά με τρόπο στην παλάμη;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.