#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/12/2011 13:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως η ευρωζώνη "μετράει ώρες";Οι τεχνοκράτες της Ευρώπης βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης συζητείται πλέον ανοιχτά όχι μόνο στις χρηματιστηριακές αίθουσες αλλά και στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις. Δικαίως. Τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα έχουν φέρει τη χώρα, αν μη τι άλλο, πιο κοντά στην έξοδο. Είναι μία επικίνδυνη περιοχή για τους αξιωματούχους: εάν συζητήσουν για τη διάσπαση της ευρωζώνης, τότε κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν μπορούν, όμως, να μην πουν και τίποτα.

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ως προς το εάν θα περιλαμβάνεται προειδοποίηση για τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης στις ενημερωτικές εγκυκλίους για τα ομόλογα του EFSF αποτυπώνει αυτό το δίλημμα των αξιωματούχων.

Από τη μία πλευρά, οι υποψήφιοι επενδυτές στα ομόλογα του EFSF θα πρέπει να ενημερωθούν για τον κίνδυνο διάσπασης του ευρώ ή της τελικής του κατάρρευσης. Από την άλλη, όμως, πραγματικά πόσοι επενδυτές υπάρχουν που δεν γνωρίζουν πλέον την ύπαρξη αυτού του κινδύνου;

Ως συνήθως, οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από τους αξιωματούχους. Το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό 12 μηνών έναντι του δολαρίου. Βασική αιτία είναι οι πραγματικές ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης. Η αποδυνάμωσή του, όμως, αντικατοπτρίζει επίσης τα ρήγματα στο οικοδόμημα της Ένωσης που έχουν προκληθεί από την κρίση χρέους. Ρήγματα που έχουν διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς η Angela Merkel και ο Nicolas Sarkozy, κατά την πρόσφατη κρίση με το δημοψήφισμα, έδωσαν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να ζήσουν και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει λιγότερη διάθεση για ένα ακόμη πακέτο στήριξης για τη χώρα (ή την Πορτογαλία) εάν (ή όταν) θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.

Η πιθανότητα για διάσπαση της ευρωζώνης δεν είναι πλέον μηδενική. Και μετά την κρίση, πάντα θα υπάρχει. Το ερώτημα είναι εάν η πιθανότητα αυτή είναι στο 5%, στο 50% ή στο 100% και με ποια μορφή θα γίνει αυτή η διάλυση.

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν κάτι γι' αυτήν. Ο κίνδυνος είναι πως ο χρόνος εξαντλείται και ότι δεν θα έχουν τα χρονικά περιθώρια να εξασφαλίσουν πως η διάσπαση αυτή, όταν γίνει, θα είναι με τη μορφή της συρρίκνωσης και όχι της διάλυσης.

Πηγή: Financial Times από το euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sabi avatar
  sabi 20/12/2011 13:59:59

  Mορφη συρρίκνωσης δεν υπάρχει και εν πάσει περιπτώσει αν επιχειρηθεί δεν θα αντέξει παρά εβδομάδες ή μήνες. Φανταστείτε να επιστρέφουν όλοι στα εθνικά νομίσματα με υποτιμήσεις απο 40-60 % και να μένει συρρικνωμένη η ΕΕ στίς εξης μία χώρες: Γερμανία και γερμανοσαξονικοί δορυφόροι της (Αυστρία, Λουξεμβούργο,Ολλανδία?). Σε ποιούς πτωχευμένους πελάτες θα πουλάνε αυτοί προιόντα πολυτελείας όταν οι άλλοι θα σφάζονται για αλεύρι και φάρμακα?

 2. anetos avatar
  anetos 20/12/2011 15:11:43

  στημένο και ύποπτο ..

 3. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 20/12/2011 15:39:23

  Οι Financial Times είναι Βρεττανική Εφημερίδα και ασκεί "wishful thinking" για να προωθεί τα βρεττανικά συμφέροντα και "όνειρα".
  Η Ευρωζώνη έχει κάνει "εγκλήματα" για να επιβάλλει αλλοπρόσαλλες πολιτικές (κορυφαία ο δανεισμός του ΔΝΤ για να δανείσει πάλι αυτό πίσω τις ίδιες τις χώρες της Ευρωζωνης).
  Ομως, η συνειδητοποίηση ότι τυχόν αποχώρηση χωρ΄ων από την Ευρωζώνη μπορεί να αποφέρει ολέθρια αποτελέσματα, τελικά θα τη διατηρησει ενωμένη. Οσον αφορά τις πολιτικές ας περιμένουμε μτά το 2013 που θα γινουν οι Γερμανικές εκλογές ελπίζοντας σε απόσυρση της Μέρκελ και των "δογματικών" μονεταριστών συνεργατών της.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ GreekinEurope 20/12/2011 16:06:52

   Με πρόλαβες φίλε! Μήνες τώρα έχουμε πήξει στο αγγλοσαξωνικό “wishful thinking”. Συμφωνώ απολύτως και με τις εκτιμήσεις σου!

 4. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 20/12/2011 15:46:05

  οι μόνοι που πίστευαν οτι δεν έχει ρίσκο διάσπασης η εε και κυρίως το ευρώ,είναι αυτοί που έκπληκτοι σήμερα γράφουν αυτά τα άρθρα.Οι διαφορές στη θρησκεία,στην οικονομία,στις κοινωνίες,στο βιωτικό επίπεδο που έχουν οι χώρες δεν μπόρεσαν να εξαλειφθούν απο το όνειρο του κοινού νομίσματος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.