Μήπως έγινε στο πόδι η ανακοίνωση της ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών;
03/11/2014 19:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως έγινε στο πόδι η ανακοίνωση της ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών;

Έγινε κάποια προεργασία ή πρόκειται για μια ακόμη κίνηση που θα εκθέσει του πάντες;

Ελπίζουμε να μην πρόκειται για μία ακόμη γκάφα που θα κάνει η κυβέρνηση δια χειρός αυτή τη φορά Δένδια. Ο λόγος για τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 27 δισ. ευρώ που δεν πληρώνεται κανονικά από ανθρώπους που πήραν σπίτι και στη συνέχεια αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις.

Λίγη ώρα προτού αποχωρήσει ο κ. Δένδιας για να πάει στο υπουργείο Άμυνας, και παρουσιάζοντας τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια πέταξε μια βόμβα η οποία μπορεί να είναι τεράστια ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά, μπορεί όμως να αποδειχθεί και Βατερλό.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι υπάρχει σχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών το οποίο προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία 10ετία ή 15ετία και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει είτε να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου, είτε να υπάρξει μεταφορά του 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και το διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα πρέπει να συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά προς την τράπεζα ενώ θα υπάρξει ένα δεύτερο τμήμα το οποίο θα μετακινηθεί στο μέλλον, για 10 έως 15 χρόνια, τοκιζόμενο ή όχι. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση του δανείου με βάση την αξία του ακινήτου εκείνη τη χρονική στιγμή.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να πάρουν μια μεγάλη ανάσα αφού θα δίνουν δόση για το 70% του δανείου και το υπόλοιπο θα το δουν σε βάθος χρόνου.

Πράγματι μια σημαντική ανακοίνωση η οποία, όπως σημειώθηκε, δεν είναι τελειωμένη ρύθμιση αλλά θέλει ακόμη δουλειά.

Και το ερώτημα είναι μήπως έγινε στο πόδι προκειμένου να φτιάξει το προφίλ του ο κ. Δένδιας με ένα φιλολαϊκό μέτρο; Διότι όταν χιλιάδες δανειολήπτες που ακούνε κάτι τέτοιο γιατί να ξαναπληρώσουν δόση και να μην περιμένουν αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση;

Γιατί ακόμη και όσοι είναι σήμερα ενήμεροι, δηλαδή πληρώνουν κανονικά να μην σταματήσουν να πληρώνουν και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει; Μήπως θα πάνε φυλακή; Μήπως θα τους πάρουν το σπίτι; Όχι βέβαια, αντιθέτως θα περιμένουν πότε η κυβέρνηση και οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να περάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση. Κι απ' ότι έχουμε δει κάτι τέτοιο διαρκεί μήνες.

Όμως, αυτό το πράγματι φιλολαϊκό μέτρο που το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει να γίνει βρόχος για την κυβέρνηση, την οικονομία και τις τράπεζες. Έγινε κάποια προεργασία ή πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στο πόδι που θα εκθέσει του πάντες;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. begar avatar
  begar 03/11/2014 21:00:41

  Κάποτε πρέπει να αποδεχθούμε ότι όταν προσφέρεις ένα ευνοϊκό μέτρο, πρέπει να είναι γενικό, διαφορετικά καταντάει να κλέβει τους μισούς. Έχω βαρεθεί σε αυτή τη χώρα, ένας εργαζόμενος των 1000 ευρώ, να δίνει με διάφορες φορολογικές πατέντες στο κράτος τα μισά, για να ταϊσει τον διπλανό αναξιοπαθούντα, που δεν έχει εισόδημα. Δηλαδή ξεσκίζεται κάποιος στη δουλειά και απολαμβάνει τα ίδια με τον γείτονα που κάααααθεται (ηθελημένα ή άθελα, το αποτέλεσμα μετράει). Το ίδιο με τα δάνεια. Ο Α και ο Β πήγαν πήραν δάνειο. Ο Α σήμερα είναι άνεργος και θα του χαρίσεις π.χ. το μισό δάνειο. Στον Β όχι. Τότε γιατί να μην παραιτηθεί ο Β από τη δουλειά του και να του χαρίσεις επίσης το μισό δάνειο. ============ Κάποτε διάβασα ένα σχόλιο που έλεγε το εξής: «Μισώ αυτή τη χώρα, επειδή όντας 40 ετών, υγιής, και ανύπαντρος έχω μόνο φορολογικές υποχρεώσεις προς το κράτος και καμιά απολύτως παροχή. Είμαι δε αποκλεισμένος, λόγω των πιο πάνω χαρακτηριστικών, από κάθε ευνοϊκό μέτρο που προσφέρεται για εύρεση εργασίας.» ============ Πέρα από τη θεωρία, πιστεύω ότι καμιά ρύθμιση δεν πρόκειται να περάσει και όλα αυτά είναι πυροτεχνήματα, μήπως και μαζευτεί κανένα ψηφαλάκι.

 2. giannist avatar
  giannist 03/11/2014 22:04:25

  δώστε κάτι και στους νοικοκυραίους ρε παιδιά ! χαρίστε τους τόκους τουλάχιστον !! σε δάνεια πληρωμένα ανω του 50% (κεφάλαιο) και εν πολλοις τόκοι.....χαρίστε τους τόκους !! μια ανάσα να πάρουνε κι αυτοί ! Σ΄αυτούς που δεν πληρώνουν κρύβονται και μεγάλα ή μικρά μπατάκια αδιάφορα και αδίστακτα, που συχνά έχουν εξασφαλίσει την περιουσία τους από κατασχετήρια, ή που δεν τους ενδιαφέρει καθώς αναζητούν νέα δάνεια. Κάτι στους νοικοκυραίους ! να γυρίσει λίγο το χρήμα (όσο μπορεί) στην αγορά.

 3. George N avatar
  George N 04/11/2014 13:55:58

  Λογικά μετά το σταμάτημα εξυπηρέτησης στεγαστικών και από αυτούς που πληρώνανε που θα ακολουθήσει, ενόψει της ρύθμισης, τίθεται σε κίνδυνο η αποδέσμευση των 11 δις του ΤΧΣ. Το τι έχει βασιστεί εκεί είναι γνωστό....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.