16/11/2010 16:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτρα 4 δισ. ευρώ ευρώ προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών

Στα 4 δισ. ευρώ ευρώ προσδιόρισε την προσαρμογή που θα χρειαστεί από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5".

Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε πως το 2011 τα έσοδα θα στηριχθούν στην εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, στην αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά, αλλά και στην περαίωση.

Ερωτηθείς για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στα επίπεδα του 15,4%, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών είπε πως τα νέα στοιχεία αποκάλυψαν την κατάσταση που άφησε η Νέα Δημοκρατία να διαχειριστεί η κυβέρνηση. «Καλό θα ήταν να είναι πιο σεμνοί», τόνισε, αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το 2011 σημείωσε πως στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ και προσδιόρισε την πρόσθετη προσαρμογή που θα απαιτηθεί στα 4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως η υστέρηση εσόδων στον Προϋπολογισμό 2010 δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ

Ερωτηθείς για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε πως θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και τις μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλότερο συντελεστή.

Όπως διευκρίνισε, για κάποια προϊόντα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 11% θα αυξηθεί στο 13% και κάποια άλλα θα μεταφερθούν από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός. Όλα είναι επάνω στο τραπέζι. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο υπουργός», είπε, προσθέτοντας πως βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι ο Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί μεθαύριο στη Βουλή να είναι «πραγματικός» και υλοποιήσιμος.

Αναγνώρισε πως η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και η ευρύτερη κατάσταση στην αγορά ακινήτων δεν επιτρέπουν υψηλές προσδοκίες για τα έσοδα από τις νέες αντικειμενικές τιμές. «Μέσα στο έτος θα υπάρξει η ριζική αλλαγή του συστήματος ώστε να έχουμε εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών. Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες λόγω της ύφεσης δεν μπορούν να δώσουν πολλά», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για την περαίωση ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε πως αυτό θα συμβεί μόνον εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη συμμετοχή και ασκηθεί πίεση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει. Εάν υπάρξει πίεση θα το εξετάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως και μετά την παρέλευση της 18ης Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, χάνοντας ωστόσο τα αρχικά ευεργετήματα.

Αναγνώρισε ακόμη ότι έως τώρα η συμμετοχή επιτηδευματιών είναι περιορισμένη και έχουν εισπραχθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ από την περαίωση.

Ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2010, δηλαδή μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί το 25% των υπολογιζόμενων εσόδων. Σύμφωνα με τον νόμο, οι αρχικές προθεσμίες εκπνέουν στις 18 Νοεμβρίου για όσους φορολογούμενους έχουν λάβει εκκαθαριστικά χωρίς λάθη, ενώ στην περίπτωση που απαιτούνται διορθώσεις η προθεσμία εκπνέει στις 29 Νοεμβρίου.

Είπε ακόμη ότι πληθώρα φορολογουμένων δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα εκκαθαριστικά περαίωσης και ενθάρρυνε τους ενδιαφερόμενους να "κατεβάσουν" τα ειδοποιητήρια από το Διαδίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.