#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/06/2011 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτρα Γιώργου με υπογραφή ΒαγγέληΑκόμη πιο επαχθή φορολογικά μέτρα θα προβλέπει τελικά για φέτος το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής μετά τις αλλαγές  που αποφάσισε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, στο φορολογικό «πακέτο» που είχε προτείνει ο προκάτοχός του, Γ. Παπακωνσταντίνου. Η επαχθής εισφορά 1%-3% που θα επιβαρύνει σημαντικά πάνω από 3.000.000 φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ όχι μόνο παραμένει αλλά επεκτείνεται εμμέσως και σε τουλάχιστον 600.000 φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και καθαρά κέρδη από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. Η επέκταση γίνεται με τη μορφή της επιβολής ενός «ελάχιστου φόρου ή τέλους» που θα κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ! Επιπλέον, καταργείται πλήρως, για τα φετινά εισοδήματα που θα φορολογηθούν το 2012, η έκπτωση φόρου 10% που προβλέπεται να χορηγείται σε όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις περισσότερες από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου.

 

Επίσης, στο τελικό πακέτο φορολογικών μέτρων, που θα συζητηθεί σήμερα μαζί με όλα τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, πρώτα με την Τρόικα και εν συνεχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο:

 

* Δεν περιλαμβάνεται το μέτρο που προέβλεπε την επιβολή νέου τέλους ακίνητης περιουσίας εισπραττόμενου μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ. Το μέτρο αυτό, το οποίο προωθούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προτείνεται να μην εφαρμοστεί.

* Προτείνεται να συμπεριληφθεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 4 λεπτά το λίτρο.

 

Αν ληφθούν υπόψη οι προαναφερθείσες αλλαγές, τότε οι μέχρι στιγμής διαμορφούμενες προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για 5 από τα βασικότερα φορολογικά μέτρα του τρέχοντος έτους προβλέπουν:

1) Την επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» σε όσους φορολογουμένους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η «εισφορά» θα επιβληθεί, για πρώτη φορά, στα εισοδήματα του 2010 που δηλώνονται φέτος. Σε σχέση με την πρόταση που είχε υποβάλει ο κ. Παπακωνσταντίνου επέρχονται ορισμένες μικροβελτιώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο συντελεστής 1% θα φθάνει μέχρι εισοδήματα 24.000 ευρώ (αντί 20.000) και ο συντελεστής 2% θα φθάνει μέχρι 65.000 ευρώ (αντί 50.000). Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 και μέχρι 24.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με εισφορά 1%, όσοι δηλώνουν πάνω από 24.000 και μέχρι 65.000 ευρώ θα πληρώνουν εισφορά 2% και όσοι εμφανίζουν εισόδημα άνω των 65.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με εισφορά 3%. Σε κάθε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, δηλαδή στο συνολικό ποσό που δηλώνεται. Εάν, για παράδειγμα, το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογουμένου είναι 15.000 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται εισφορά 1% στο συνολικό ποσό, οπότε θα πληρώνει 150 ευρώ (15.000 Χ 1% = 150).

 

2) Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 που ανέρχεται σήμερα στις 200.000 ευρώ, για κάθε άτομο που κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα. Από το επίπεδο αξίας των 200.000 ευρώ και μέχρι τις 400.000 ευρώ προτείνεται να ισχύσει συντελεστής ΦΑΠ 0,1%, ενώ για τα υπόλοιπα κλιμάκια αξίας προτείνεται να παραμείνουν οι συντελεστές της υφιστάμενης σήμερα κλίμακας του ΦΑΠ. Με βάση την πρόταση αυτή, περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν κάθε χρόνο το νέο ΦΑΠ εισφέροντας στα δημόσια ταμεία με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

 

3) Την επιβολή ενός «ελαχίστου φόρου ή τέλους» από 100 έως 300 ευρώ σε όσους δηλώνουν ετησίως εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ προερχόμενα κυρίως από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. Για όσους δηλώνουν εισοδήματα αυτών των κατηγοριών και το συνολικό ατομικό εισόδημά τους υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ δεν θα ισχύει το ελάχιστο τέλος αλλά η «εισφορά αλληλεγγύης» 1%-3%. Επίσης ο «ελάχιστος φόρος» δεν θα επιβάλλεται στους επιτηδευματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης των δραστηριοτήτων τους και για όσους εξ αυτών βρίσκονται λίγο πριν από  τη συνταξιοδότησή τους.

 

4) Την αναστολή της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, που θα οδηγούσε σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28 έως 39 λεπτά το λίτρο και σε εκτίναξη της λιανικής τιμής πώλησής του κατά 30% έως και 60%. Αντί της εξίσωσης των φόρων προτείνεται μια μικρή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,039 ευρώ το λίτρο, ώστε από τα 0,021 ευρώ να αυξηθεί στα 0,06 ευρώ το λίτρο, τη χειμερινή περίοδο. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει με επιπλέον 5 έως 6 λεπτά το λίτρο τις τελικές τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.

 

5) Αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται από την αξία των αποδείξεων για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ προτείνεται να είναι ενιαίο και να διαμορφωθεί σε 25% ή 30% για όλα τα εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ, ενώ σήμερα οι έχοντες εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτείται να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματός τους, ενώ όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης 10% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 6.000 έως τις 12.000 ευρώ και 30% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.  Παράλληλα, προτείνεται να καταργηθεί η έκπτωση φόρου που χορηγείται σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό των αποδείξεων που μαζεύτηκαν υπερβαίνει το απαιτούμενο για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου. Η έκπτωση αυτή υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 10% επί της διαφοράς μεταξύ του ποσού αποδείξεων που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολογήτου και του ποσού που τελικά μαζεύει ο φορολογούμενος.Ελεύθερος Τύπος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 22/06/2011 08:25:07

  Απαιτείται μεγάλου μεγέθους κάδρο για την τοποθέτηση της εικόνας του ευμεγέθους σωτήρα ΜΠΕΝΥ στην αίθουσα του των μεγάων σωτήρων της Ελλάδας. Έχω μια καινοτόμο ιδέα. Τι θα λέγατε να τοποθετούσατε την φωτογραφία του σε Σάκκο προπρόνησης των αθλητών του μπόξ; Δεν θα έτρεχαν άπαντες να εκγυμαστούν μέχρι εξαντλήσεως;

 2. kiki avatar
  kiki 22/06/2011 09:25:01

  Απο τις εξυπνοτερες κινησεις -ιδιοφυης κινηση -της οικογενειας Παπανδρεου , να θαψει οριστικα και αμετακλητα τον Μπενυ.
  Ο ρομπας στον Ρομπαι αριστουργημα τακτικης.Και ετσι εκτος απο ρομπα οικονομικων , θα τον ξανακανει και ρομπα σαν συνταγματολο αναγκαζοντας τον να κανει γαργαρα οσα ελεγε , και να αρχισει τα μαγειρεματα του συνταγματος -επι μετρω- ωστε να εξυπηρετηση τον πριγκιπα , που θελει να γινει βασιλιας.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 22/06/2011 11:16:12

  Είναι βέβαιο πλέον ότι, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο πλέον αποτυχημένος υπουργός ΥΠΕΘΑ στην ιστορία, θα επαναλάβει την ίδια «χρυσή» ρητορία με την οποία δικαιολόγησε και υπέγραψε (υπογράφει ευκολότερα κι από τον ακατανόμαστο), στο υπουργείο (ΜΗ)-Εθνικής Αμύνης τις προσβλητικές γιά τη νοημοσύνη μας, γλωσσοπλασίες: «Αβλαβείς Διελεύσεις Τουρκικών Υποβρυχίων στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ κάνει κουμάντο»!!!

  Τις ίδιες «χρυσές» ρητορίες, με τις οποίες δικαιολόγησε και υπέγραψε:
  «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1952!» («δημοκρατία» 14/6/11).

  Τις ίδιες «ευστοχίες», με αυτές των μεθυσμένων υποβρυχίων.

  Την ίδια «παιδική ασθένεια», με αυτή της αποκόλησης λαμαρίνας του «Παπανικολής».

  Την ίδια ανανέωση, με αυτή του στόλου της Π.Α., η οποία: «γίνεται με βάση τις εθνικές προτεραιότητες», όπως ο τ. ΥΠΕΘΑ (μάταια) προσπάθησε να μάς καθησυχάσει, τους ξεσηκωμένους.

  Τις ίδιες καθυστερημένες «συγγνώμες» και δικαιολογίες, με αυτές για τη δεξίωση/ΟΝΕΙΔΟΣ στο Θωρηκτό «Αβέρωφ».

  Τις ίδιες ανάρμοστες συμπεριφορές με αυτές που επέδειξε στους Στρατιωτικούς αποκαλώντας τους «γραφειοκράτες» και «αυτιστικούς» και τα επιχειρήματά τους… «παιδιάστικα»! (h**p://www.antinews.gr/2010/04/30/43077/ «Βράζουν οι αξιωματικοί εναντίον του κ. Βενιζέλου»).

  Αραγε, Θα μάς πει σύντομα και πάλι, «δεν θέλω να είμαι υπουργός», o νεοταξίτης ρήτωρ των αλήστου:

  «Το Μνημόνιο ως «επιβεβλημένο» και «αυτονόητο» πρέπει να προηγηθεί του Συντάγματος της χώρας και το δεύτερο πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες περιορισμού της Εθνικής Κυριαρχίας».

  «H ύπαρξη καταγωγής από πατέρα ή μητέρα προβλέπεται μόνο για την εκλογή στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας και για καμία άλλη δημόσια θέση»!!! (h**://www.antinews.gr/2010/04/14/40651/ «Ανοιξε ο δρόμος και γιά Πακιστανό πρωθυπουργό της Ελλάδας»).

  «Οι υποψήφιοι Ευέλπιδες δεν χρειάζεται να έχουν πλέον την ελληνική ιθαγένεια, ούτε και το ελληνικό γένος !!!» h**p//www.antinews.gr/2010/04/14/40644/

  Η λαϊκή παροιμία λέει, «κανένας λύκος δεν έγινε ποτέ τσοπάνης». Δεν είναι τυχαίες οι πυροσβεστικές επιλογές, οι ακροβασίες ανασχηματισμού, η ψήφος της δήθεν «εμπιστοσύνης» στη κατοχική ακυβερνησία γιά να σωθεί (προσωρινά), ο «Εμένα Δεν μ’Ενδιαφέρουν οι Θητείες». Εφόσον Δεν τον ενδιαφέρουν οι Θητείες, γιατί δεν μάς εξηγεί επιτέλους, προς τι ο ανήκουστος Παγκοσμίως, Εθνοκτόνος Ψηφοθηρικός ΛΑΘΡΟνόμος;

  ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, η δική μας απάντηση.

  Ακόμα και τα ελεεινά σαρδάμ που κάνει, υποβιβάζοντας το επίπεδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τσίρκουλο, είναι στοχευμένα και με νόημα. Από τα κορυφαία πρόσφατα του «ανθολογίου»: «Η κυβέρνηση έκλασε τον κύκλο της» (realfm97.8 ellinofreneia.blogspot.com 13/6/2011).

  Παρεμφερή τα αλήστου σαρδάμ του «εκσυγχρονιστή» της ΟΝΕ, της Πυραμίδας του Χρηματιστηρίου της βίαιης μετατόπισης του πλούτου, της διάλυσης των οικογενειών και των αυτοκτονιών, του «ισχυρού» των συσσωρευμένων και γιά πάντα ανεξόφλητων Δανεικών τα οποία, καλούνται ν’αποπληρώνουν γιά τους επόμενους αιώνες, οι υποθηκευμένες γενιές Ελλήνων.

  Του «υπερήφανου» υποτελή, ο οποίος βοηθούμενος από τον άλλο πολιτικό νάνο της σημαίας που την πήρε το αγέρι, εκχώρησε την Ελληνική Γη, τη Θάλασσα, τον ζηλευτό υποθαλάσσιο Πλούτο, την Ελληνική «ΡΙΖΑ» των Ιμίων, δίχως πόλεμο στους τούρκους. Και ως γνήσιος νεοταξίτης οσφυοκάμπτης, ευχαρίστησε την υπερδύναμη υπό κατάρρευση, γιά την «ειρηνική συμβολή της» στο Γκρίζο Εγκλημα.

  Είναι βέβαιο πλέον ότι, το επερχόμενο τσάκισμα στα βράχια του κατοχικού «Τιτανικού νεοΤσολάκογλου», με υποικ-αντιπρόεδρο-πρωθυπουργό, να ψηφίζει με «εμπιστοσύνη» Μνημόσυνα, Μεσοπρόθεσμα, Εφαρμοστικούς Νόμους... των Διεθνών Οικονομικών Τοκογλύφων/Εκτελεστών στερούμενος όμως της Λαϊκής Συναίνεσης, μετράει 24ωρα πλέον.

  «Η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση εδραιώθηκε το 1981 από τον Ανδρέα Παπανδρέου»

  Το κρατάμε Και αυτό, γιά τις επόμενες εκλογές, όταν το ΦΟΥΜΟ στον δωσιλογισμό, θ’ αγγίζει τη στρατόσφαιρα.

 4. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 22/06/2011 12:10:26

  Aγαπητή Dimi:
  Με μεγάλη χαρά σε ξαναβλέπω. Θερμά συγχαρητήρια γι το άρθρο σου. Εξαιρετικό.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Νίκος Θ. 23/06/2011 11:55:56

   Αγαπητέ Νίκο, καλώς σε βρήκα. Ευχαριστίες γιά τα ζεστά σου λόγια, να είσαι πάντα καλά! Τις κρίσιμες αυτές γιά τη Πατρίδα ώρες, χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση γιά το μεγάλο φαγοπότι που επίκειται με τον «Θεσμό της Επιφάνειας».

   Οι εισπράξεις ύψους 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μείνουν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα η χρεοκοπία να έρθει πιο κοντά, για έναν τουλάχιστον λόγο:
   ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

   Εδώ ξένοι πιστωτές αλλά και τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης πρόκειται να θησαυρίσουν. Το μεγάλο φαγοπότι θα γίνει μέσω του «Θεσμού της Επιφάνειας», της μακροχρόνιας ενοικίασης δηλαδή ακίνητης περιουσίας όπως παραλίες και δασικές εκτάσεις. Η κυβέρνηση θα εμφανίσει την αξιοποίηση αυτής της μορφής ως δείγμα της ευαισθησίας της υποστηρίζοντας πως σε 49 χρόνια «πάλι δικά μας θα ‘ναι».

   Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η ενοικίαση επιλέγεται επειδή ανατρέπει πλήρως κάθε ισχύον τιμολόγιο της πώλησης με αποτέλεσμα να μπορεί να δικαιολογηθεί και το χειρότερο ξεπούλημα, η πιο εξευτελιστική δηλαδή τιμή, από την οποία θα φάνε το καταπέτασμα όλοι οι ΠΑΣΟΚοι και όχι μόνο οι πιστωτές. Ετσι απέναντι σε κάθε κριτική που θα αντιτείνει τις ισχύουσες τιμές καταγγέλλοντας το πλιάτσικο στη Δημόσια Περιουσία, το επιχείρημα θα είναι «μα δεν πουλάμε, ενοικιάζουμε»!

   Το κόλπο έγινε ήδη γνωστό στην εξειδικευμένη αγορά και το αναλυτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal την Τετάρτη 1η Ιουνίου, με τίτλο: «Θέλεις ν’ αγοράσεις κομμάτι Ελληνικού νησιού;» με φωτογραφία από το λιμάνι της Ρόδου!!! αναφέρεται στον θεσμό της μακροχρόνιας μίσθωσης: Ακόμα και οι επενδυτές μπορούν να καλωσορίσουν μια τέτοια ρύθμιση. Το μεγαλύτερο μέρος της ιδιοκτησίας που κατέχει η κυβέρνηση αποτελείται από μεγάλα κομμάτια γης κοντά στη θάλασσα, τα οποία μπορεί να είναι απαγορευτικά ακριβά εάν πωληθούν απ’ ευθείας. Ενώ τώρα θα δοθούν για ένα κομμάτι ψωμί.

   Πηγές:
   (α) Δρ Λεωνίδας Βατικιώτης: «Μακροχρόνια Μίσθωση: Μορφή Συγκάλυψης Ξεπουλήματος» 05/06/2011 (απόσπασμα) http://bit.ly/lG04BJ
   και,
   (β) WSJ Top Stories in Real Estate: «Want to buy a piece of Greek island?»
   Greece's Government Prepares to Sell Up to $42.9 Billion of Public Property to Reduce Its Mountain of Debt http://on.wsj.com/jfkjsX
   ♠♠♠

   Tρεις αμετανόητες γενιές αυτής της μισελληνικής δυναστείας (1944-1965 ο Γέρος της Αγγλοκρατίας) και επί τρεις 10ετίες από το 1981 (με σύντομο διάλειμμα) μέχρι σήμερα: Ανδρέας, ΓΑΠ και οι εξωθεσμικοί: Νίκος, Αντρίκος, Μαργαρίτα και Μιμή, διέσυραν διεθνώς την υπόληψη και κατέστρεψαν την οικονομία και το αύριο της Ελλάδας.

   ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ η δική μας απάντηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.