Μέσα σε πέντε μήνες πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους 8 δις ευρώ
04/08/2014 07:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέσα σε πέντε μήνες πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους 8 δις ευρώ

Ποιος πιστεύει ότι θα πληρωθούν αυτά τα 8 δις; Ποιος πιστεύει ότι έχει ο κόσμος να πληρώσει τόσα χρήματα; Όταν μάλιστα κάθε μήνα δημιουργούνται ληξιπρόθεσμα 1 δις ευρώ και έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 67 δις ευρώ;

Πριν από μερικές ημέρες ο Γκ. Χαρδούβελης είπε στη Βουλή «το πολύ το ξύλο το φάγαμε…» εννοώντας προφανώς ότι τα κακά είναι πίσω μας και οι θυσίες έχουν πια τελειώσει.

Δεν ξέρουμε αν αυτός θα φάει άλλο ξύλο ή κάποιος άλλος κυβερνητικός παράγοντας, όμως, ξέρουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός θα φάει το…ξύλο της αρκούδας μέχρι το τέλος του έτους κι έπεται συνέχεια. Μέσα σε πέντε μήνες θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους 8 δις ευρώ. Το διανοείστε; Οι Έλληνες που στην πλειοψηφία του δεν έχουν μαξιλάρι να κλάψουν το πόνο τους, πρέπει να βρουν και να βγάλουν από την τσέπη τους πάνω από 4% του ΑΕΠ.

Ήδη ο φόρος ακινήτων αναρτήθηκε στο TAXIS και όποιος μπαίνει μέσα για να τον δει δε χρειάζεται να μπει στη θάλασσα. Υφίσταται τέτοια ψυχρολουσία που με 40 βαθμούς κρυώνει. Πάνω από 3,2 δις ευρώ θα πληρώσουν περί τους 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τώρα συνειδητοποιούν τι σημαίνει… ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι το απλό χαράτσι της ΔΕΗ αλλά είναι φόρος επί όλων των ακινήτων που έχει κάποιος. Ακόμη και το χωραφάκι, ακόμη και ο κήπος με τα ζαρζαβατικά, ακόμη και το ξενοίκιαστο και απρόσοδο για δύο – τρία χρόνια διαμέρισμα, υπόκειται σε φόρο. Τέτοιο χαστούκι που θα φάνε οι ιδιοκτήτες δεν το έχουν ξαναφάει.

Υπολογίζεται ότι περισσότερους φόρους σε πάνω από 1.000.000 φορολογουμένους θα φέρουν τα εκκαθαριστικά. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για:

Τους κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσους είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Όσους κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

Τους φορολογουμένους που κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο σύστημα προβλέπει μεν μειωμένο φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει φόρο και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης στα αγροτεμάχια, τα οποία απαλλάσσονταν από τον φόρο.

Η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να κάνει τις 5 δόσεις 7 και να δώσει εκπτώσεις σε ευπαθείς οικογένειες αλλά τι να το κάνεις; Να ήταν μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Την περασμένη Πέμπτη έληξε η προθεσμίας της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενους. Για όσους δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου άρχισε να «τρέχει» ο τόκος 0,73% που επιβάλλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ αν το ποσό της δόσης παραμείνει απλήρωτο για δύο μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.

Ο μέσος φόρος για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ, ενώ τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα ενσωματώνουν μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

Και ακολουθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1% έως 4%, επί του αθροίσματος όλων σχεδόν των εισοδημάτων του 2013, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερέβη τις 12.000 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 500 ή 650 ευρώ και έχει επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ακόμη δε και σε κάθε φορολογούμενο που εργάστηκε με «μπλοκάκι» και θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων. Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που έχει επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος το 2013 κατείχε αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη. Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στο τέλος Αυγούστου περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Και τον Δεκέμβριο έρχεται το κερασάκι στην τούρτα των φόρων. Από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1,530 δισ. ευρώ. Αν δεν αρχίσουν και πάλι οι φορολογούμενοι να καταθέτουν τις πινακίδες στις εφορίες.

Ποιος λοιπόν πιστεύει ότι θα πληρωθούν μέχρι ενός ευρώ αυτά τα 8 δις; Ποιος πιστεύει ότι έχει ο κόσμος να πληρώσει τόσα χρήματα; Όταν μάλιστα κάθε μήνα δημιουργούνται ληξιπρόθεσμα 1 δις ευρώ και έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 67 δις ευρώ;

Μιλάμε, λοιπόν, για το δημόσιο χρέος και πώς θα το διευθετήσουμε με τους ξένους. Για το ιδιωτικό χρέος πότε θα μιλήσουμε; Για τα απλήρωτα δάνεια (τα κόκκινα), για τους φόρους και για τις εισφορές στα ταμεία που δεν πληρώνονται ποτέ; Το ιδιωτικό χρέος είναι η κύρια βόμβα και όταν θα σκάσει να δούμε τι θα αφήσει όρθιο. Καλή λοιπόν η διαπραγμάτευση για το εξωτερικό χρέος, αλλά ας δούμε και τα χρέη των Ελλήνων. Εκεί αν δε γίνει ρύθμιση τότε θα κλάψουνε μανούλες και θα πέσει περισσότερο ξύλο απ’ ότι περιμένει ο κ. Χαρδούβελης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 04/08/2014 10:00:17

  Πλέον, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να συνειδητοποιήσουμε ότι η κυβέρνηση αυτή τελείωσε. Καλά τα βαρύγδουπα άρθρα περί ελληνικού καπιταλισμού, περί εξόδου στις αγορές, κ.λπ. αλλά η πραγματικότητα φωνάζει πως -δυστυχώς- ο Τσίπρας θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Και αυτό διότι η κυβέρνηση αυτή έχει βάλει στο στόχο τη μεσαία τάξη.

 2. George N avatar
  George N 04/08/2014 10:15:53

  Το λάθος έγινε πριν δύο χρόνια όταν δεν μειώθηκαν οι δαπάνες όσο έπρεπε. Κάποιοι πανηγύριζαν ότι κατάφεραν να διαπραγματευθούν επιτυχώς με την τρόικα λες και αυτή θα πλήρωνε την διαφορά. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί αντί να καταργηθεί φόρος μη ανταποδοτικός, όχι σε εισόδημα αλλά σε κατοχή αγαθού...που δεν μπορεί να πωληθεί! Αντί να μειωθεί ή να καταργηθεί η σύνταξη γήρατος σε γέρους....40 και 50 χρονών η κυβέρνηση τα έβαλε με την κοινωνία, βάθυνε την κρίση αναίτια και καταδίκασε σε μόνιμη ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το ότι όμως η ΝΔ δεν είχε τα αντανακλαστικά να διορθώσει τις δύο μεγαλύτερες γκέλες του ΠΑΣΟΚ (η άλλη είναι με τις εισφορές των εμπόρων-βιοτεχνών) δείχνει και το πόσο έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Μάλλον παράγωγο κυβερνητισμού που όλα δείχνουν ότι θα διορθωθεί σύντομα.

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 04/08/2014 10:24:21

  To κακό είναι ότι αυτοί οι φόροι έχουν έρθει για να μείνουν για πάντα! Δεν είναι τα 8 δις που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες. Είναι άπειρα τα δις που πρέπει να πληρώνονται συνέχεια.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/08/2014 13:49:32

  "«το πολύ το ξύλο το φάγαμε…» η κοροϊδία είναι ο πρώτος ενικός. οι χαρδουβέληδες και οι στουράρηδες του τόπου όχι μόνο δεν "έφαγαν ξύλο" όπως αισχρά το παρουσιάζουν αλλά έδωσαν. ξέρετε πόσο μειώθηκαν οι μισθοί τους και τα προνόμιά τους ; Μηδεν. όχι μόνο έδωσαν αλλά και ανταμοίβωνται (στουρνάρας) με μεγαλύτερους μισθούς.

 5. Αποστρατος avatar
  Αποστρατος 04/08/2014 14:07:18

  Ειμαι συνταξιουχος με συντξη 1350 Ε & μου ηρθε να πληρωσω φορο 985 Ε (328 Ε το διμηνο) & μου ηρθε φορος ακινητων 1300 Ε ( 300 Ε το μηνα) δηλ. μεχρι τον Δεκεμβριο θα πληρωνω 465 Ε φορο δηλ. θα παιρνω συνταξη & την μιση θα μου την παιρνει πισω το κρατος. Καλα να παθω γιατι πιστεψα αυτα που ειχε πει ο Σαμαρας & τωρα βλεπω οτι αυτο που λεγαμε παλια οτι αν ερθουν στην εξουσια οι αριστεροι θα μας παρουν τα σπιτια το κανουν πραξη οι δεξιοι και μαλιστα χειροτερα γιατι δεν τους νοιαζει αν εχω να περασω τον μηνα αφου αν ερθει η ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ-ΤΗΛ - ΦΑΡΜΑΚΑ_ΓΙΑΤΡΟΙ Βαλε & τις μειωσεις στην συνταξη τοτε δεν θα μεινει τιποτα .ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ - ΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ . Υπομονη οι εκλογες ερχονται οπου ναναι.

  • SotR avatar
   SotR @ Αποστρατος 04/08/2014 23:08:32

   Είμαι άνεργος , μοναδικό έσοδο μηνιαίο ενοίκιο 400 ευρω απο ενα κατάστημα αν αξιωθεί βέβαια ο ενοικιαστής να με πληρώσει. Έχω ένα αυτοκίνητο 2500 κυβικά (σε ακινησία έχει χαλάσει ο δίσκος και δεν μπορώ να το φτιάξω), δεν μπορώ να το πουλήσω για να πάρω μικρότερο ,ανασφάλιστο βέβαια και ακόμα χρωστάω χρήματα σε φίλους μου για να ξεχρεώσω το σήμα, θέλεις να μάθεις φόρο ? 4000 ευρώ , στην διαθεσή σας όλα τα στοιχεία μου , και οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί .Α ξέχασα συν το ΕΝΦΙΑ 839 ευρώ (το μαγαζί που νοικιάζω συν μια γονική παροχή το 50%)

  • Nikos avatar
   Nikos @ Αποστρατος 05/08/2014 10:14:35

   παλι Σαμάρα θα ψηφίσεις αποστρατε ,ειναι σίγουρο.

  • ΧΥ avatar
   ΧΥ @ Αποστρατος 05/08/2014 11:29:15

   Αγαπητε,πολυ μεγαλη συνταξη παιρνεις κ πολυ μικρους φορους πληρωνεις σε σχεση με τον ιδ. τομεα. Ποσο μαλλον που βγηκες στη συνταξη 50αρης κ με ενα τεραστιο εφαπαξ σαν πρωην μελος του "σκληρου πυρηνα του κρατους". Τι θελεις κ λυπηση ?

  • George N avatar
   George N @ Αποστρατος 06/08/2014 05:54:05

   Ο φόρος είναι δίκαιος και ίσως και λίγος δεδομένης της κατάστασης και του σχετικά υψηλού εισοδήματος. Ο φόρος ακινήτων προφανώς και όχι. Θα έπρεπε να είναι ένας και όχι πέντε (ΕΝΦΙΑ, πρόσθετος ΕΝΦΙΑ, ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ) ανταποδοτικός στην ΤΑ και με δικαίωμα του δημάρχου να καθορίζει συντελεστή μέσα σε κάποια πλαίσια, ώστε να κρίνεται η ανταπόδοση από τους ψηφοφόρους. Τα υπόλοιπα είναι έξοδα άσχετα με το δημόσιο ή έξοδα εκλογίκευσης που λίγο πολύ υπάρχουν παντού αν μιλάμε για την συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα. Οι συντάξεις δεν είναι δεδομένες μια και το σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι κεφαλαιοποιητικό αλλά αναδιανεμητικό. Η κάθε γενιά πληρώνει την προηγούμενη. Έχει λαμβάνειν μονάχα αν (και στο βαθμό που) φρόντισε να παραδώσει λειτουργούσα οικονομία. Εκεί σαν γενιά (και προφανώς όχι προσωπικά) δυστυχώς δεν θα σας έλεγε κάποιος γενιά μέρμηγκα αλλά τζίτζικα. Υπάρχουν και χειρότερα, ρωτήστε τα παιδιά και τα εγγόνια σας....

 6. ΆλυτηΕξίσωση avatar
  ΆλυτηΕξίσωση 04/08/2014 14:31:52

  Εμείς το φάγαμε το άγριο ξύλο, δεν το πιστεύουμε πως αν τους το επιτρέψουμε θα ...σταματήσουν να μας δέρνουν και θέλουμε διακαώς να ....δείρουμε κι εμείς πια, πάρα πολλούς. Ωστόσο το ερώτημα είναι ένα κι επικρέμεται όσον αφορά τους φόρους x φόρων + φόρους : Αδέλφια, τελικά ''λεφτά υπάρχουν'';; Αν όχι, αποδείξτε το! Διαφορετικά, καταθέστε τα στους φίλους δανειστές, τοκογλύφους, ρταίρες. Είναι για πολύ καλό σκοπό :-). Θα μας πουν κι άλλα μπράβο και ζήτω και συνεχίστε βλακέντιοι '' Ήρωες '' ...

 7. Χρονογράφημα avatar
  Χρονογράφημα 04/08/2014 14:42:43

  Το άλλο τερατώδες "ημιψέμα" είναι ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση μισθών και συντάξεων. Όσοι έχετε συνταξιούχους γονείς, ελέγξτε το: οι μεν συντάξεις δεν μειώθηκαν βέβαια... αυξήθηκαν όμως οι κρατήσεις υπέρ κάθε πικραμένου. Αποτέλεσμα: λιγότερα χρήματα στο χέρι...

 8. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 04/08/2014 15:08:09

  Η μεγάλη απορία: Εντάξει δεν χρεοκοπήσαμε. Έχουμε σχετική ομαλότητα που δεν έιναι μικρή επιτυχία. Εξαιτίας της ομαλότητας έχουμε ξανα τουρισμό κτλ κτλ. Αλλά πλέον η ομαλότητα δεν είναι αρκετή. Μπορεί το 2013 να είναι δημοσιονομικώς καλύτερο από το 2012 και το 2014 καλύτερο από το 2013 ΑΛΛΑ η ανεργία του 2014 είναι πολύ χειρότερη από αυτήν του 2012 και δεν φαίνεται να πέφτει. Για τους περισσότερους έλληνες το 2012 είναι πολύ καλλύτερο από το 2014 εφόσον η φορολογία και η ανεργία είναι πλέον στον Θεό. Τώρα, θα πει κάποιος: η ομαλότητα είναι προϋποθεση για αποκλιμάκωση ανεργίας και φορολογίας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι συμβαίνει το αντίστροφο περισσότερο

  • GregA avatar
   GregA @ Άπαντα Επιστάμενος 05/08/2014 09:57:20

   Και πως θέλεις να πέσει η ανεργία; Με όλα αυτά τα μέτρα και με τις κατακλυσμιαίες επιβαρύνσεις σε ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα η μόνη προοπτική για την ανεργία είναι αυξητική. Δυστυχώς πιά είναι αποδεδειγμένο ότι επίκειται μεγάλη αναταραχή έως ότου μετά, επέλθει η ηρεμία και κατά συνέπεια η ανάπτυξη.

 9. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 04/08/2014 17:12:31

  Τελικά τα μέτρα του ΓΑΠ ήταν....αθώες περιστερές μπροστά στα μέτρα Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται που θυμίζει ένα απο τα τελευταία προπύργια της ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ στον Δυτικό κόσμο. Απορώ τι θα γράφει ο ιστορικός του μέλλοντος για όλα αυτά τα θλιβερά που βιώνει ο Λαός απο το 2010 και μετά....Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι πλέον δεν υπάρχει πάτος και φοβάμαι ότι το μέλλον θα είναι χειρότερο τη στιγμή που οι φωστήρες πολιτικοί μας.....κατάφεραν να μετακυλήσουν το δημόσιο χρέος και σε ιδιωτικό.

 10. kosvag avatar
  kosvag 04/08/2014 19:51:04

  Προφανώς όλοι ξέρουν ότι δεν θα πληρωθούν οι φόροι. Και να πληρωθεί τμήμα των φόρων δεν θα πληρωθεί κάτι άλλο (ασφαλ. εισφορές ή δάνεια ή ότι). Το ιδιωτικό χρέος είναι ένας από τους στόχους του μνημονίου (γιατί στην Ελλάδα ήταν το 1/3 απ' ότι στην Β. Ευρώπη).

 11. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/08/2014 22:49:02

  ιδού τι είχε υποσχεθεί ο α. σαμαράς το 2012> 1. Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009 και των ειδικών μισθολογίων και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία. 2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, με προγράμματα επανεκπαίδευσης και αξιοποίηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων. 3. Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. 4. Να ρυθμιστούν με μετακύλιση στην επόμενη διετία οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις (ΕΤΑΚ του 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011), των επομένων μηνών ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. 5. Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με πάγωμα μισθών μέχρι να υπάρξει συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων. «Διαφωνούμε με την ιδέα ότι για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί» τόνισε και μίλησε για επαναφορά της «μετενέργειας» στους 6 μήνες. 6. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 το 2013 και στις 10.000 το 2014. 7. Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό απ’Α όλους. 8. Μείωση των φορολογικών συντελεστών σταδιακά, με μείωση του φόρου για εταιρίες και επιχειρήσεις στο 15% για την επόμενη χρονιά, άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από 23%) και εν συνεχεία (τις επόμενες τρεις χρονιές), τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ στο 19%, 9% και 5% καθώς και σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα). «Φορολόγηση σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν, με τεκμήρια και χαράτσια, δεν πάει άλλο!» τόνισε. 9. Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για το 2012-13 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ως το 2016 τουλάχιστον. «Στον προϋπολογισμό του 2013 θα θεσπίσουμε περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων κι όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια».
  10. Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται και καταργούνται να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον, όπου θα λαμβάνουν βασικό μισθό και εργοδοτικές εισφορές τα Ταμεία. Μέτρα χωρίς διαπραγμάτευση
  Στα μέτρα που δεν απαιτούν επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές ο κ. Σαμαράς ανέφερε: 11. Μέτρα για τους δανειολήπτες, με ρύθμιση αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, «ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφ’Α όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνο τόκους για δύο ή τρία χρόνια». 12. Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία. 13. Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η ρευστότητα αυτή θα προέλθει από το ειδικό εργαλείο ρευστότητας, που θα δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, με κεφάλαια που θα περισσέψουν από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ειδικά προγράμματα καθώς και με κίνητρα επιστροφής των καταθέσεων», είπε ο κ. Σαμαράς. 14. Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά. 15. ‘Αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. 16. Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης (ανέφερε το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων και τις συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών). 17. Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη με ανακοπή της λαθρομετανάστευσης, καλύτερη φύλαξη συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παρεμπορίου και μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών καθώς και χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος και αποκάλυψη των κουκουλοφόρων. 18. Επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας. αλλά όπως είπε και η κα. βούλτεψη, άλλα λέγανε στην αντιπολίτευση και άλλα τώρα, τι, σταλινσιτές είναι να μην αλλάζουν;

  • GregA avatar
   GregA @ Νίκος Αργεάδης 05/08/2014 10:02:18

   Είσαι άδικος. Δεν γίναμε όμως Αργεντινή. Εγώ βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω τι χειρότερο γίνεται στην Αργεντική, αλλά που θα πάει θα το καταλάβω. Αυτό που κατάλαβα όμως είναι ότι η Βουλγαρία δεν έχει πια στρατό, ότι η Ρουμανία με τεράστιους φυσικούς πόρους, λιμοκτονεί και ότι η τρόϊκα έχει αυτές τις δυο χώρες σαν πρότυπο για την πατρίδα μου!

 12. Αλέκος avatar
  Αλέκος 05/08/2014 07:11:42

  Ας μαζέψουν 850 εκατομ. καλά θα είναι, οι παράφρονες του υπουργείου οικονομικών είναι εξωγήινοι δεν βλέπουν τι γίνετε γύρω τους, ο κοσμάκης αδυνατεί να πληρώσει και καλά θα κάνει γιατί δεν μπορεί τον ένα χρόνο να έχεις φόρο 350 ευρώ και τον επόμενο 1350, με μικρότερη δηλωθείσα σύνταξη . Οσο αυτοί θα αυξάνουν τους φόρους ο κόσμος θα αντιστέκετε και δεν θα πληρώνει, ας το καταλάβουν πιά.

 13. Nikos avatar
  Nikos 05/08/2014 12:24:05

  συμπέρασμα: σκάστε και πληρώστε.

 14. Seagull avatar
  Seagull 05/08/2014 12:26:49

  Τους φόρους θα τους πληρώσουν όσοι έχουν και όσα έχουν, κατά τα άλλα η κυβέρνηση θα κοιτάει να τραβάει τα νούμερα μπας και ξεχειλώσουν, αλλά τα νούμερα δεν είναι λάστιχο. Από την άλλη όταν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί και χάσουν καμιά 100 χιλιάδες τα σπίτια τους και δεν θα υπάρχει ούτε παγκάκι να καθίσουν, θα ξυπνήσουμε ένα ωραίο πρωί και η Αθήνα και οι άλλες πόλεις δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την Καμπούλ και την Βαγδάτη.

 15. Αποστρατος avatar
  Αποστρατος 05/08/2014 14:46:29

  Για να βαλουμε μερικα πραγματα στη θεση τους. Πηρα συνταξη στα 57 ετων με 36 χρονια πραγματικης υπηρεσιας με συνταξη 1750 Ε. Αν αυτα ειναι πολλα θα σας αναφερω περιστατικα με γνωστους μου στο ΙΚΑ με βαρεα στα 53 πηραν συνταξη 2100 Ε & αποζημιωση 100.000 Ε. Τωρα αν καποιοι επαιρναν επιπλεον χρηματα & δεν κολλαγαν ενσημα η ειχαν λιγα ενσημα να μην εχουν απαιτηση να παιρνουν ολοι την ιδια συνταξη? Δεν κατηγορησα καμια κοινωνικη ομαδα αλλα δοθεισης της αφορμης θα αναφερω μερικα 1) Στο χωριο μου την δεκαετια του 80 οι αγροτες επαιρναν επιδοτησεις καλπικες & οταν πηγαινα στο καφενειο πηγαινε ο Θανασης & τα τσιπουρα συνεφφο & ειρωνικα ελεγαν κερνα τον υπαλληλακο ενα τσιπουρακι 2) Οι πιο πολλοι επαγγελματιες εχουν πολλα σπιτια & εξοχικα ,κοτερα & δηλωναν εισοδημα 5-6000 Ε δηλ. αφορολογητο τι αλλο να πρωτοθυμηθω αστα να πανε. Ετσι ειναι αγαπητοι τα πραγματα & αφηστε τα σχολια & την ειρωνεια γιατι οι πολιτικοι τετοια θελουν ,δεν βλεπεται τη χαρισαν στα λαμογια των ΜΜΕ & καθεστε & ασχολεισται αν πηρα εγω η καποιος αλλος 100-200 Ε συνταξη παραπανω απο εσενα. Οσο για την ψηφο μου δεν την χαριζω στην ΝΔ & σε κανενα λαμογιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.