#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/11/2011 18:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάχη επιβίωσης δίνουν χιλιάδες επιχειρήσειςΤις εφιαλτικές διαστάσεις της καλπάζουσας ύφεσης στην Ελλάδα καταδεικνύουν οι χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. Μόνο οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εισέλθει ή καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα ανέρχονται σε 16, ενώ περίπου άλλες 100 σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Deloitte αντιμετωπίζουν είτε αυξημένο, είτε υψηλό κίνδυνο. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 2.000 εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και κερδοφορίας έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο άρθρο 99.

Ανάμεσα μάλιστα στις εισηγμένες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα βρίσκονται και επιχειρήσεις που μεσουρανούσαν στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως οι κατασκευαστικές ΑΤΤΙΚΑΤ και Έδραση Ψαλλίδας, η εταιρεία συστημάτων πληροφορικής Altec, η διαφημιστική Leo Burnett, η Microland που εμπορεύεται τεχνολογικά προϊόντα και η εταιρεία αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ατλάντικ.

Ζήτημα χρόνου μάλιστα θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση του αριθμού των εισηγμένων που θα ζητήσουν να υπαχθούν στο άρθρο 99 στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Δεν είναι λίγα και τα παραδείγματα επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης που πρόσφατα πέρασαν το «κατώφλι» του άρθρου 99. Η Elite, η Κου Κου, η Ridenco, η Φάννυ όπως επίσης και οι εταιρείες Γλου και Γαβαλάς αποτελούν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα.

Η φθίνουσα πορεία πολλών, και μέχρι πρόσφατα πανίσχυρων, επιχειρήσεων ακολουθεί τη γενικότερη κατάπτωση της ελληνικής οικονομίας που βυθίζεται στην ύφεση. Μόνο το 2011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,5% με τις απώλειες καταθέσεων την ίδια περίοδο, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2011, να υπερβαίνουν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν μάλιστα το ποσό αυτό προστεθεί στην απώλεια καταθέσεων από τα τέλη του 2009 έως και το Σεπτέμβριο του 2011 και η οποία ανέρχεται σε 54,3 δισεκατομμύρια ευρώαλλά και στο διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται εύκολα αντιληπτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα ευρύτερα. Ακόμα πιο ανησυχητική εξέλιξη, σύμφωνα με το Δημήτρη Κουτσόπουλο, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Deloitte, είναι η ραγδαία αύξηση περιπτώσεων οριστικής πτώχευσης επιχειρήσεων.

Το γεγονός αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην καθυστερημένη αντίδραση των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την έναρξη διαδικασίας αναδιάρθρωσης, όπως τόνισε σε σεμινάριο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που οργάνωσε η Deloitte, ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων Εσωτερικού της Alpha Bank. Σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών τους το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ, κάτι που επισημαίνουν και τραπεζικά στελέχη.

Η αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα τον περασμένο Σεπτέμβριο προσφέρει τουλάχιστον δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με το ποιες επιχειρήσεις και υπό ποιες συνθήκες μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του νόμου. Ο οφειλέτης πλέον είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης αλλά και ρεαλιστικό business plan. Αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και με 3 εκθέσεις που συντάσσουν εμπειρογνώμονες που μπορεί να είναι πιστωτικά ιδρύματα, ελεγκτικά γραφεία ή αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, οφείλουν να έχουν άδεια φοροτεχνικού.

Σύμφωνα με τον τροποποιημένο νόμο δικάσιμος ορίζεται εντός δύο μηνών, ενώ η διαδικασία εξυγίανσης ξεκινά όταν το δικαστήριο προβλέπει επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές. Ο νόμος δίνει και τη δυνατότητα εξωδικαστικής συμφωνίας, εξέλιξη που κρίνεται θετική από τους νομικούς καθώς εξωδικαστικά επιταχύνονται οι απαραίτητες διαδικασίες που συνήθως αργούν χαρακτηριστικά στα δικαστήρια.
Ο αναθεωρημένος νόμος όμως έχει και διατάξεις οι οποίες δυνητικά «επιβραβεύουν» κατά συρροή χρεοφειλέτες. Συγκεκριμένα το άρθρο 106 του νόμου προβλέπει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο έκδοσης ακάλυπτων επιταγών όταν ξεκινά η διαδικασία εξυγίανσης. Αυτό περιλαμβάνει και την καθυστέρηση οφειλών προς το δημόσιο, τα ταμεία ενώ είναι ακόμα ασαφές εάν εξαλείφεται το αξιόποινο και για οφειλές από μη απόδοση ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Ζήση Κωνσταντίνου, η εν λόγω διάταξη είναι πιθανότατα μεταβατική δίχως ωστόσο να είναι σίγουρο αυτό. Για πρώτη φορά επίσης, με τον αναθεωρημένο νόμο, ο ορκωτός ελεγκτής οφείλει να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου και να δώσει την άποψή του για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας αλλά και να προτείνει προληπτικά μέτρα.

Παρά τις αλλαγές στο νόμο του 2007, που κατά κοινή ομολογία ήταν σωστές και επιβεβλημένες, το πλέον ακανθώδες ζήτημα και πάλι κατά κοινή ομολογία είναι ο χρόνος αντίδρασης των δικαστηρίων. Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπαγωγής στο άρθρο 99μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 18 μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πλέον σύνηθες πρόβλημα είναι οι επιπλέον υποχρεώσεις των εταιρειών που αιτούνται υπαγωγή στο νόμο, οι οποίες και συσσωρεύονται το χρονικό διάστημα αυτό δίχως όμως να ρυθμίζονται.

http://www.skai.gr/news/greece/article/186466/mahi-epiviosis-dinoun-hiliades-epiheiriseis/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 16/11/2011 19:13:13

  Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, αλλά ..
  αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράφονται άρθρα με "γελοία στοιχεία".
  Για παράδειγμα οι περισσότερες εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο, έχουν "βαρέσει διάλυση" ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ την σημερινή κρίση (πχ Altec, Microland, Ατλάντικ)
  Πολλές φορές αναρωτιέμαι - διαβάζοντας άρθρα από "δημοσιογράφους" - άραγε πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι;
  Και για να μην παρεξηγούμαστε την ευθύνη την έχει το "σοβαρό" skai ...

  • factorx avatar
   factorx @ np_complete_problems 16/11/2011 19:20:57

   να το κατεβάσω;

   • np_complete_problems avatar
    np_complete_problems @ factorx 16/11/2011 19:23:44

    από την στιγμή που "ανεβαίνει κάτι" - και δεν είναι υβριστικό - νομίζω όχι ...

    • factorx avatar
     factorx @ np_complete_problems 16/11/2011 19:40:09

     Το δημοσίευμα εννοώ

 2. Δημήτρης Σκαμπαρδώνης avatar
  Δημήτρης Σκαμπαρδώνης 16/11/2011 19:42:43

  οχι. να μην το κατεβασεις. δεν ειναι μονο οι μεγαλες εταιρειες και ΑΕ που εχουν προβλημα. ειναι χιλιαδες μικρες επιχειρησεις που αδυνατουν να πληρωσουν νοικι ΤΕΒΕ υπαλληλο κ.λ.π εχω οικογενειακη επιχειρηση στο κεντρο της αθηνας αιαπο το 1956 και φετος κλεινω αδυνατωντας να ειμαι συνεπης στις υποχρεωσεις μου

 3. undercover gpr avatar
  undercover gpr 16/11/2011 19:52:10

  Μια χαρά είναι το άρθρο.
  Άλλο "έχουν βαρέσει κανόνι" που λέει ο καθένας στο καφενείο κι άλλο έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο 99.

  Καφενείο-Γεγονός 0-1

 4. Nick63 avatar
  Nick63 16/11/2011 20:11:27

  Επειδή διατηρούσα μικρή εμπορική επιχείρηση, στο τομέα των τροφίμων, πριν μερικά χρόνια, στην περιφέρεια, θέλω να αναφέρω τα εξής:
  Για να κρατήσω βιώσιμη την επιχείρηση μου, στο μέτρο που ήταν δυνατό,
  περιόρισα τις δαπάνες, τα μη αναγκαία έξοδα, αλλά παράλληλα προσπάθησα
  να αυξήσω το κύκλο εργασιών με προσθήκη νέων προϊόντων και νέων
  πελατών.
  Δεν γνωρίζω άλλο τρόπο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, που να καθίσταται μιά
  επιχείρηση βιώσιμη και υγιής.
  Γι΄αυτό εξανίσταμαι και απορώ με τους ιθύνοντες για τα στραγγαλιστικά
  μέτρα που έχουν επιβάλλει στην αγορά (αύξηση Φ.Π.Α., αύξηση Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, χαράτσια ΔΕΗ, κ.τ.λ.) αναμένοντας αύξηση των δημοσίων εσόδων.
  Δημοσιονομική εξυγίανση και αύξηση "τζίρου" - εσόδων, με κλειστές
  εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων και ανεργία
  ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
  Άλλωστε οι επιβάλλοντες τα μέτρα, συνήθως, έχουν λυμένο το βιοποριστικό
  τους πρόβλημα με μισθούς 6.000 και 7.000 ευρώ, επομένως πώς γίνεται να
  καταλάβουν την αγωνία του κόσμου της αγοράς που ζητάει απεγνωσμένα
  μιά ανάσα, έστω και ψυχολογική, για να επιβιώσει και την επόμενη μέρα;
  Δυστυχώς μου' ρχεται στο μυαλό συνέχεια η παροιμία του Χότζα και του
  γάϊδαρού του...
  Λυπάμαι...

  • The Saint avatar
   The Saint @ Nick63 16/11/2011 22:49:34

   Φίλτατε, δεν φταίει το γεγονός ότι παίρνουν πλουσιοπάροχους μισθους γιά το ότι "δεν καταλαβαίνουν" ότι με τα μέτρα αυτά καταστρέφουν την οικονομία.
   Εγώ απορώ, με όλους όσους πραγματικά κάθεστε ακόμη και σήμερα, και σχολιάζετε, με τόσο κομψό και αφελή τρόπο τις μέρες και τα έργα της κυβέρνησης ΓΑΠ.
   Και είτε δεν θέλετε, είτε αδυνατείτε να δείτε στρουθοκαμηλίζοντας, ότι αυτή σαπροκυβέρνηση, των δοσίλογων ξενόδουλων απατεώνων, έχουν έρθει γιά να καταστρέψουν τη χώρα, και ΟΧΙ γιά να τη "σώσουν".

   Ξέρουν πολυ καλά τι μέτρα παίρνουν και γιατι...
   Εμείς ΠΟΤΕ θα το εμπεδώσουμε?


   Υ.Γ. (πρός Φακτορα και όποιον αλλον θα μπορούσε να αφορά)
   Αχ, δεν μπορώ να τα γράψω όπως τα θέλω, και όπως πρέπει, βλέπετε εδώ δεν είναι κήπος ελευθέρας βοσκής. Καλώς απο μιά άποψη, έχεις δίκιο, αλλά ξέρεις κάτι? Αυτός ο εκλεπτισμένος πολιτισμός μας έφαγε Φάκτορα. Αυτό το σιχαμερό fair play, που εδώ και χρόνια βάσει σχεδίου μας έχουν βάλει και το βλέπουμε και το ξαναβλέπουμε, να το εμπεδώσουμε, γιατι έτσι μπορούν να ελεγχουν το θυμό, την οργή, και όποιο άλλο ΦΥΣΙΚΟ συναίσθημα θα μπορούσε να αποτελέσει απαρχή γιά σοβαρές αντιδράσεις εναντίον τους...
   Ενω παράλληλα βλέπουμε καθημερινά, ότι γι'αυτούς κανόνες ΔΕΝ υπάρχουν... Ετσι είναι Φάκτορα, και κάποτε πρέπει να "ξεκλειδώσουμε" τον αποφλοιωμένο εγκέφαλό μας, αν θέλουμε πραγματικά να καταφέρουμε κάτι θετικό... Με fair play αυτά δεν γίνονται Φάκτορα...

   • The Saint avatar
    The Saint @ The Saint 16/11/2011 23:04:15

    Πάρε μιά αφιέρωση ένα τραγούδι που ταιριάζει με τα λεγόμενα αλλά και γενικότερα τα τεκταινόμενα εν Ελλάδι σήμερα. Συμβολικο...
    http://www.youtube.com/watch?v=wbLRye8nhg4

   • Nick63 avatar
    Nick63 @ The Saint 17/11/2011 10:19:32

    Ο ...τρόπος σε μάρανε;

 5. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 17/11/2011 01:46:36

  Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΓΗ
  Τα συμπεράσματα δικά σας!

  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_GERMANY_HELP_WANTED?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2011-11-13-08-03-15

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.