#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Λεφτά υπάρχουν» μέχρι τις 20 ΙουλίουΧρήματα που θα μπορέσουν υπό προϋποθέσεις να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του Δημοσίου για ένα μήνα μετά τις εκλογές -έως τις 20 Ιουλίου- θα βρει στα κρατικά ταμεία η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων είναι άμεση συνάρτηση των αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων και θα τεθεί σε κίνδυνο αν αυτές αυξηθούν δραματικά, ενώ προϋποθέτει επιπλέον ότι για άλλη μία φορά η αγορά θα δει να διαψεύδονται οι ελπίδες της για αποπληρωμή ενός μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου απέναντί της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κράτος έχει στα ταμεία του 1,8-1,9 δισ. ευρώ την ώρα που στήνονται οι κάλπες (το 1 δισ. ευρώ θεωρείται «όριο ασφαλείας») και το μεγάλο «στοίχημα» είναι να διαμορφωθεί ένα σκηνικό που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη και την έγκαιρη καταβολή των μισθών και των συντάξεων όχι μόνο του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου, καθώς και των επιδομάτων αδείας.

Με δεδομένο ότι η πολιτική ρευστότητα των τελευταίων μηνών «πάγωσε» την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και μαζί με αυτόν ανέτρεψε τον προγραμματισμό για την εκταμίευση των επόμενων δανειακών δόσεων, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις για να καλύψει τις κυριότερες πληρωμές της. Στην προσπάθεια αυτή καλείται να ξεπεράσει σειρά εμποδίων:

1. Το περιβόητο 1 δισ. ευρώ που περίμενε η Ελλάδα εντός του τρέχοντος μηνός ως υπόλοιπο από τη δανειακή δόση των 5,2 δισ. ευρώ, την οποία αιφνιδίως «ψαλίδισε» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αποδεικνύεται εν τέλει… δώρον άδωρον. Το EFSF είχε χορηγήσει τα 4,2 δισ. από το σύνολο των 5,2 δισ. ευρώ και είχε επιφυλαχθεί να αποδεσμεύσει το υπόλοιπο στα τέλη Ιουνίου, «ανάλογα με τις ανάγκες» της χώρας μας. Εντούτοις, ακόμα κι αν το Ταμείο κρατήσει την υπόσχεσή του, τα χρήματα θα επιστρέψουν στην τσέπη από την οποία βγήκαν! Και αυτό διότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μετά τις εκλογές το μερίδιο της συνεισφοράς της για τη διεύρυνση των πόρων του EFSF και τη μετεξέλιξή του στο νέο μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το μερίδιο αυτό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

2. Ο κατάλογος και ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες έχουν μεγαλώσει πολύ και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία απεικονίζουν μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθαναν τα 6,27 δισ. ευρώ στο τέλος του Απριλίου, έναντι 6,23 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα και 5,59 δισ. ευρώ στην εκπνοή του περασμένου Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν, όμως, τι οφείλει το Δημόσιο με βάση συμβάσεις που συνήφθησαν έως τα τέλη Ιανουαρίου (ως ληξιπρόθεσμες νοούνται οι οφειλές που ξεπερνούν τις 90 ημέρες). Η άτυπη «στάση πληρωμών» του κράτους προς τους προμηθευτές του πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέτωπο αυτό.

«Πρωταθλητές» στα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, με περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ το α’ τετράμηνο του έτους (ποσό αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς). Ακολουθούν τα νοσοκομεία, με 1,58 δισ. ευρώ (έναντι 1,47 δισ. ευρώ τον Μάρτιο), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (805 εκατ. ευρώ από 892 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου) και τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου (797 εκατ. ευρώ από 796 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012). Οι οφειλές των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου ανέρχονταν στα τέλη Απριλίου στα 266 εκατ. ευρώ (κατά 3 εκατ. ευρώ υψηλότερα από ό,τι ήταν στο  τρίμηνο του 2012).

Αν ληφθεί υπόψη ότι στο πλαίσιο της ανεπίσημης «στάσης πληρωμών» το Δημόσιο δεν καταβάλλει επιστροφές ΦΠΑ και έχει «παγώσει» μεγάλες επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πραγματικά «φέσια» που έχει φορέσει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ περισσότερα.

3. Οι ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας μιας «τριπλέτας» παραγόντων: υφεσιακές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής, γερό «ψαλίδισμα» των αποθεματικών τους ελέω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους (PSI) και επείγουσες αποπληρωμές χρεών προς τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές των νοσοκομείων μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Και τρία καλά νέα…

Το παρήγορο  είναι πως στον αγώνα διασφάλισης της επάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων υπάρχουν και ορισμένα καλά νέα:

1. Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα μηνύματα από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο είχαν εισπραχθεί περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος στόχος έχει προσδιοριστεί βάσει του Μνημονίου στα 2 δισ. ευρώ.

2. Η έκδοση έντοκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση λήξεων παλαιότερων εκδόσεων προχωρά κανονικά. Το Δημόσιο προγραμματίζει να καλύψει τις λήξεις γραμματίων του Ιουνίου μέσω έκδοσης νέων τίτλων, αντί να τις αποπληρώσει όπως αρχικώς σχεδίαζε. Συνολικά, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αντληθούν τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ από εκδόσεις έντοκων γραμματίων, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και πρόταση για αύξηση του ποσού κατά 1 δισ. ευρώ.

3. Το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), απ’ όπου μπορεί να αντλήσει 3 δισ. ευρώ για να καλύψει «τρύπες» του Προϋπολογισμού με την έγκριση των δανειστών μας.

Στα αζήτητα χρήματα του ΕΣΠΑ

Την ώρα που η ελληνική οικονομία πάσχει από έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» ακόμα και τα μεγάλα έργα, τα κρατικά ταμεία θα χάσουν 500 εκατ. ευρώ από τις προϋπολογισμένες εισροές κοινοτικών κονδυλίων εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στο τέλος του τρέχοντος μηνός το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να υποβάλει στην Ε.Ε. αιτήσεις πληρωμών ύψους 1,2 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Όμως, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν ότι οι αιτήσεις πληρωμών που θα αποσταλούν δεν θα ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την απώλεια των υπόλοιπων 500 εκατ. ευρώ επειδή δεν έχουν προχωρήσει αρκετές συμβάσεις έργων του ΕΣΠΑ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, περισσότερα από 5.000 έργα του Δ’ ΚΠΣ της περιόδου 2000-2006 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, με κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα έως 3 δισ. ευρώ επιπλέον από κοινοτικά κονδύλια. Μάλιστα, σχεδόν τα μισά από τα έργα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων απαιτούνται πόροι 230 εκατ. ευρώ από εθνική χρηματοδότηση.

Μάριος Ροζάκος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. βορειος avatar
    βορειος 16/06/2012 11:23:19

    Μα καλα τον Μαιο ελεγαν οτι λεφτα υπαρχουν μεχρι 20 Ιουνιου, τωρα ποιος δουλευει ποιον ?

  2. Γεώργιος avatar
    Γεώργιος 16/06/2012 13:03:24

    Ο ταμειακός στόχος των κυβερνώντων ως τώρα ήταν να εισρρέουν στα δημόσια ταμεία 4,5 δισ. ευρώ το μήνα. Απ' ό,τι θυμάμαι το Μάιο μάζεψαν 3,5 δισ. Τον Ιούνιο δε θα μαζέψουν; είναι ένα ερώτημα. Πάντως τα λεφτά αυτά -γύρω στα 5 δισ.(στην καλύτερη) το μήνα επαρκούν για όλες τις ανάγκες του κράτους-μισθοί,υγεία,κ.λπ., ενώ θα μπορούσαν να μαζεύουν πιο πολλά. Αλλά, βλέπετε η φοροδιαφυγή. Βέβαια, δε φτάνουν για να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια. Ε, γι αυτό ας γίνει διακανονισμός ή μορατόριουμ με διμερή συμφωνία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.