«Λευκός καπνός» στο Eurogroup - Συμφωνία για δόση 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
14/08/2015 22:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup - Συμφωνία για δόση 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Μετά από 6 ώρες συνεδρίαση

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Έχουμε συμφωνία" ανέφεραν τρεις πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος είναι 86 δισ. ευρώ και τα 25 δισ. ευρώ θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θετική ήταν η εισήγηση του προπαρασκευαστικού οργάνου του Eurogroup, του EuroworkingGroup που συνεδρίασε νωρίτερα στις Βρυξέλλες. Όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, και οι τρεις θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση για την ένταξη της χώρας στο τριετές πρόγραμμα.

Για πρώτη δόση ύψους 26 δισ. ευρώ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, με το "φάντασμα" του Grexit να μοιάζει οριστικό παρελθόν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η πρώτη δόση θα είναι συνολικά ύψους 26 δισ. ευρώ.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, δήλωσε στο Reuters αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι το Eurogroup συμφώνησε να προχωρήσει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, «αλλά με κάποια πρόσθετα μέτρα».

Τι λέει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η κυβέρνηση, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που θα διατεθούν κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή των δόσεων προς τους δανειστές ενώ, 500 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε δεύτερο χρόνο, «αλλά άμεσα», τονίζει η κυβέρνηση, θα εκταμιευτούν 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν αποκλειστικά στις τράπεζες. Θα υπάρξει κι ένα μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ, λένε ξένοι δημοσιογράφοι.


Τέλος, η κυβέρνηση σημειώνει πως γίνεται προσπάθεια «για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ολόκληρη η ενημέρωση από το Μαξίμου:
1.Σε θετικό κλίμα το EWG, ενώ και οι τρείς θεσμοί [ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ] έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων.

2. Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3. Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου.

4. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.

Το κλίμα στην αρχή

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Β. Σόιμπλε δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία απόψε. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη δέσμευση από το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, αν και το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε (όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ), τότε θα πάμε σε ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα. Οπως και να 'χει, έχει γίνει σημαντική δουλειά. Νομίζω ότι σήμερα θα κάνουμε ακόμη μερικά βήματα προς τα μπρος».

Αναλυτικά κάποιες από τις δηλώσεις υπουργών σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται φιλικό προς την Ελλάδα πλην της Γερμανίας:

ΥΠΟΙΚ Ισπανίας (Ντε Γκίντος): «Εχουμε μια βάση για συμφωνία. Το Μνημόνιο κάνει ξεκάθαρο το ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα συνοδεύεται από δύσκολα μέτρα. Νομίζω ότι απόψε θα δώσουμε το πράσινο φως για το 3ο Μνημόνιο. Αυτό πρέπει να είναι το καταληκτικό πρόγραμμα, δεν μπορούν να υπάρξουν κι άλλα προγράμματα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας (Κάζιμιρ): «Η τεχνική συμφωνία είναι ένα καλό σημάδι. Είνα θεμελιώδους σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η συμφωνία που θα κάνουμε απόψε πρέπει να σέβεται όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου».

Ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης δεν έκανε δηλώσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εισήλθε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

ΥΠΟΙΚ Μάλτας (Σικούλινα): «Ολοι πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και φυσικά το ΔΝΤ. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας: αναδιάρθρωση και κούρεμα. Από πολιτικής άποψης, όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να μιλάμε για αναδιάρθρωση». Για τη χρονική διάρκεια του Eurogroup είπε χαμογελώντας: «Ελπίζω να μη διαρκέσει και πάρα πολύ»...

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου (Γκραμένια): «Η Ελλάδα έκανε μεγαλύτερη πρόοδο τον τελευταίο μήνα από ό,τι τους 6 προηγούμενους όσον αφορά την υιοθέτηση μέτρων. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα πέσει στο τραπέζι αργότερα μέσα στη χρονιά».

«Το Eurogroup δεν θα είναι σύντομο» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα υπάρξουν ερωτήσεις, κριτική, θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Ολοι ελπίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οσον αφορά το χρέος, θα συζητήσουμε για αναδιάρθρωσή του τον Οκτώβριο και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε εγγυήσεις ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στη συνάντηση δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Κατά την προσέλευσή του για το Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως «η Ελλάδα έκανε ό,τι ζήτησε η Ευρώπη. Βρισκόμαστε εδώ για να αποφασίσουμε έπειτα από το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε από τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αν είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευκρινίσεις σε κάποιο μεμονωμένο θέμα τότε θα συζητηθούν, ωστόσο «μέλημά μας είναι, πρώτα και κύρια, να αποφασίσουμε». Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί, αλλά αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και όχι σήμερα. Πάντως, επισήμανε πως η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν «οξυγόνο» για την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αχιλλεας Π. avatar
  Αχιλλεας Π. 15/08/2015 09:39:26

  Με την απορριψη της προτασης Σοιμπλε για νεο δανειο-γεφυρα, καθισταται απολυτα εμφανες οτι η μονοκρατορια της Γερμανιας στην Ευρωπη τελειωσε, οχι λογω Ελλαδος και μονον, αλλα επειδη οι ιδρυτες της ΕΕ, οι Γαλλοι, που ειναι και το αμυντικα και οικονομικα ισχυροτερο κρατος της ΕΕ, αποφασισαν οτι αυτη η οικονομικη μονοκρατορια της Γερμανιας οδηγουσε την ΕΕ και το ευρω σε διαλυση. Η πληρης απαλλαγη της Ε.Ζ.απο τον φοβο του grexit σε συνδυασμο με την αναμενομενη επεκταση του Q.E. απο τον Ντραγκι (που θα περιλαβει και την Ελλαδα πλεον) μπορει να οδηγησει ολα τα PIIGS και την Ε.Ζ. και παλι στην αναπτυξη, υπο τον ορο βεβαια οτι δεν θα μας προκυψει καποια νεα Leehman brothers...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Αχιλλεας Π. 15/08/2015 19:07:55

   Από πουθενά δεν προκύπτουν αυτά που γράφεις. Και ούτε ο ρόλος της Γαλλίας είναι τόσο σοβαρός όσο λες (άκου εκεί «οικονομικά ισχυρότερο κράτος της ΕΕ»!) ούτε έχει δείξει σοβαρή διάθεση για ρήξη με τη Γερμανία. Η όποια ελπίδα μπορεί να έρθει μόνο από τον Θεό. Τα τωρινά «επίγεια» δεδομένα δεν επιτρέπουν ελπίδα. Ο Τσίπρας μας κατέστρεψε ολοκληρωτικά και μας υποδούλωσε οριστικά στη Γερμανία.

  • George N avatar
   George N @ Αχιλλεας Π. 16/08/2015 05:20:13

   Η Γαλλία είναι τρίτη οικονομική δύναμη στην ΕΕ μετά την Γερμανία και την Αγγλία. Όχι μόνο αυτό αλλά ακόμα και η πεθαμένη Γερμανία καταφέρνει να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από την Γαλλία έστω κι αν αυτή είναι η μισή της Αγγλίας. Με γηρασμένο πληθυσμό, τεράστιες δημόσιες δαπάνες, φόρους, χρέη, με ζόμπι τράπεζες κτλ, σοβαρή ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει στην ΕΖ ότι κι αν κάνει ο Mario...

   • Αχιλλέας Π. avatar
    Αχιλλέας Π. @ George N 16/08/2015 14:30:03

    Oμως η Γαλλία ειναι μακραν η στρατιωτικα, πυρηνικά, αν θέλεις, ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ στην ΕΕ. Οικονομικά ήταν σταθερά πρώτη δύναμη απο την ίδρυση της ΕΟΚ μέχρι το 2000 που χάρη στη στηριξη της Γαλλίας η Γερμανίαεπανενώθηκε και εκμεταλλευόμενη την στήριξη των Banksters κατάφερε, προσωρινά ελπίζω, να περάσει μπροστά, χάρη στην άνιση μεταχείρηση των "Νοτίων" στα πλαίσια του Ευρώ. Η Αγγλία προκάλεσε τηνΠαγκόσμια κρίση το 2007 με το σκάσιμο της Northrock Bank που μεταδόθηκε στις ΗΠΑ και απο κει στην Ε.Ζ. Εκτοτε η Αγγλία βρίσκεται σε αυτοεπιβληθείσα λιτότητα και σίγουρα δεν έχει ισχυρότερη οικονομία απο την Γαλλική σήμερα.

 2. ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ avatar
  ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ 15/08/2015 14:30:56

  Χαράς ευαγγέλια!! Τους θερμοπαρακαλούσαμε με γιορτινούς παιάνες και κράζοντας υπερηφάνως ''ναι σε όλα'' να προσυπογράψουν το άκρως καταστροφικό για εμάς ''μνημόνιο 3'', ώστε να μην μας επιβληθεί η επαχθής κι επιζήμια ''γέφυρα Σόϊμπλε'' ! Μας δάνεισαν για να τους πληρώσουμε τα πανωτόκια πάλι και θα είναι πάντα στη διάθεσή μας, αρκεί να βρισκόμαστε στην ανάγκη τους. Μιλάμε για τρελές επιτυχίες.

  • Αχιλλεας Π. avatar
   Αχιλλεας Π. @ ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ 15/08/2015 18:17:57

   Γιατι αν τους λεγαμε ΟΧΙ σε ολα , θα μας εφτιαχναν ωραιο μνημειο των "ηρωικως πεσοντων" αλλη μια φορα χωρις αιτια και θα νοιωθαμε περηφανοι και δικαιωμενοι στους ουρανους;

   • Μ.Β avatar
    Μ.Β @ Αχιλλεας Π. 15/08/2015 22:46:34

    Όχι καλέ, τι λες τώρα; Κάλλιο τα 3 μνημόνια στο χέρι και σερνάμενοι, παρά χωρίς Ευρώ και καρτέρει τη μετά θάνατον δικαίωση. Καλά όλα αυτά, αλλά τότε ο ψευτοΤσίπρας ο αστείος, αφού για μνημονιακός το πήγαινε, έπρεπε να είχε στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά εξ αρχής κι όχι να καραγκιοζοπαίζει κοροϊδεύοντας τον κόσμο πως είχε αυτός την άλλη τη λύση, τη σωστή! Τώρα, όσο και να πασχίζετε, λίγες θα είναι οι μέρες του. Και ψέματα είπε και έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ ασκεί την ίδια ακριβώς πολιτική και την ανεργία θα αυξήσει και με τα capital controls μας φόρτωσε. Δεν κάνει. Είναι άχρηστος και υποκριτής. Ανεμίστε του μαντήλι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.