Λαγκάρντ: «Χωρίς βιώσιμο χρέος, δεν μπορούμε να συνδράμουμε την Ελλάδα»
08/10/2015 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαγκάρντ: «Χωρίς βιώσιμο χρέος, δεν μπορούμε να συνδράμουμε την Ελλάδα»

Ζητεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για το χρέος

«Το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο, η άποψή μας δεν έχει αλλάξει», τόνισε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας να γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την Λίμα του Περού, όπου διεξάγεται η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ, η κ, Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, καθώς η θέση του Ταμείου για τη δαιτηρησιμότητα του χρέους δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση της χώρας. Επεσήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί οποιαδήποτε βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη: το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και το δεύτερο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χωρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και σε επίπεδο τραπεζικής διακυβέρνησης, ενώ θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Επαφές για αυτά τα ανοικτά θέματα αναμένεται να έχει με την κ. Λαγκαντ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο θέμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, το οποίο έχει θορυβήσει οικονομολόγους και επενδυτές, επισημαίνοντας ότι η επιβράδυνση ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί και ότι πιστεύει ότι αποτελεί μια καλή εξέλιξη.

Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι η μετάβαση της κινεζικής οικονομίας δεν θα είναι απολύτως ομαλή, ενώ χαιρέτισε την προοπτική πιο ελεύθερης διαμόρφωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι αυτή ενδέχεται να είναι η τελευταία ετήσια συνέλευση για εκείνη, ότι η ίδια είναι ανοικτή στο γεγονός να μην είναι η τελευταία, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα αποφασίσει εκείνη.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.