#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2013 16:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόντρα υπουργών για την παράταση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτοςΔιαφωνία μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκύψει σχετικά με την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μετά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για φθηνότερα προϊόντα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης εξέφρασε την άποψη ότι η επέκταση του χρονικού περιθωρίου κατανάλωσης του γάλακτος μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών, ώστε ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς δήλωσε: «Το σκεπτικό δεν είναι να αλλάξει ο όρος φρέσκο γάλα σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά να δεσμευτεί ο παραγωγός για τη διάρκεια του προϊόντος που προσφέρει».

Μετά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επέκταση της διατηρησιμότητας του γάλακτος, ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για να υπάρξει δίκαιη τιμολόγηση, ενώ παράλληλα αυτό θα βοηθήσει και τους μικρότερους παραγωγούς.

Σημείωσε, ότι είναι κατανοητή και σεβαστή η ανησυχία των κτηνοτρόφων, προσθέτοντας πάντως ότι το σημερινό καθεστώς αντί να βοηθά την ανάπτυξη συντελεί στη συρρίκνωση της οικονομίας.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε: «Αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα».

«Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής.

Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε «γκιούμι» (μεταλλικές κανάτες) και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αν η επέκταση περάσει «θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου» και για αυτό, όπως είπε, στη συζήτηση πρέπει να μπει και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας.

Οι απόψεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρήκαν διακομματική στήριξη, ωστόσο το ίδιο δεν συμβαίνει στην κυβέρνηση.

Στο πλευρό του υπουργού Ανάπτυξης, που υιοθετεί την πρόταση του ΟΟΣΑ, τάχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα με τους λίγους αλλά και με τους πολλούς» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να θέλουμε φθηνές τιμές και απόλυτη προστασία κάποιων ομάδων».

Στο θέμα αναφέρθηκε ο τεχνολόγος τροφίμων Π.Σπανός, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΙ σημείωσε: «Όσο επεκτείνεται η διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος, τόσο υπολείπεται η θρεπτική του αξία». Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας για την υγεία.

Ο κ. Σπανός εξήγησε ότι η προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου λειτουργεί υπέρ των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, εντός και εκτός συνόρων, και εις βάρος των μικρότερων.

Το θέμα αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι προγραμματίζουν διαμαρτυρίες στο υπουργείο Ανάπτυξης, αν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231276974

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Padron avatar
  Padron 29/11/2013 17:26:57

  Απόψεις σαν κι αυτές του Χατζηδάκη, είναι ίδιες μ'αυτες που μας έκαναν να απορούμε τι απέγινε η ελληνική παραγωγή και πώς καταφέραμε να εισαγουμε μέχρι και κρεμμύδια...
  Αν δεν αντιληφθούμε ότι αυτή η χώρα έχει, εκτός από τις ιδιαιτερότητες των κατοίκων, και γεωγραφικές που καθιστούν την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα ακριβή, αλλά ασύγκριτα ποιοτικοτερη, τότε θα αυξάνουμε τα κέρδη των εισαγόμενων. Ας στηρίξουμε τα δικά μας προϊόντα, λοιπόν !

 2. Μαύρο Χαβιάρι avatar
  Μαύρο Χαβιάρι 29/11/2013 18:21:20

  Η αλήθεια για το γάλα είναι πολύπλοκη και υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση για το θέμα.
  Η πλέον συνηθισμένη κατηγορία γάλακτος που πωλείται στη Ελλάδα είναι το χαμηλής παστερίωσης, με την ονομασία "παστεριωμένο φρέσκο γάλα". Το "φρέσκο" δεν είναι επιστημονικός όρος, είναι κατ' ανάθεση τίτλος που η πολιτεία δίνει στο γάλα χαμηλής παστερίωσης. Με το ΠΔ 113/1999 καθορίζονται οι προδιαγραφές για το είδος της παστερίωσης, συγκεκριμένα τουλάχιστον 71,7 βαθμοί C για 15" ή ισοδύναμη, με αρνητική τη δοκιμασία της φωφσφατάσης και θετική της υπεροξειδάσης. Χοντρικά σημαίνει για μερικά δευτερόλεπτα θέρμανση από 72 ως 78 C . Σε όλο τον κόσμο αυτό ισχύει για τη χαμηλή παστερίωση HTST. Κάθε βιομηχανία επιλέγει από αυτό το εύρος και μόνο αυτή το ξέρει. Συνήθως είναι κοντά στο 73 C. Αυτό το γάλα κρατάει από 7 μέχρι 21 μέρες, ανάλογα με την αλυσίδα ψύξης, ας πούμε στην Ελλάδα από 7-9 μέρες με ελάχιστη υποβάθμιση και πλήρη ασφάλεια (Παπαχρήστου, Μπαντέκα, Χουλιάρα et al. European Food Research and Technology(2006) 223: 711–718).
  Το ΠΔ 113/99 όμως καθορίζει μέγιστη διάρκεια του γάλακτος παστερίωσης HTST 5 ημέρες, δε πα να κρατάει και περισσότερο... Γιατί; Διότι υπάρχει ανάγκη προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας από φθηνές εισαγωγές. Σωστό; Ίσως, αλλά να μην κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας. Επινοούμε λοιπόν τον αόριστο όρο "φρέσκο" και λέμε ότι ισχύει για 5 μέρες. -"νωπό" στο μεταξύ σημαίνει απαστερίωτο, όπως βγαίνει από το ζώο. Άλλο ...νωπό δηλ., άλλο φρέσκο.
  Δεν ισχύει συνεπώς ότι το ελληνικό γάλα έχει πιο ήπια παστερίωση από τα αντίστοιχα (παστεριωμένα HTST) ξένα και κρατάει λιγότερο, απλά ο νόμος δεν επιτρέπει να αναγραφούν οι "πραγματικές" ημερομηνίες λήξης.

  Υπόψη ότι όλα αυτά ισχύουν για το ¨συνηθισμένο" παστεριωμένο φρέσκο γάλα. Άλλο το υψηλής παστερίωσης (HHST), εκεί κάθε εταιρία καθορίζει την ημερομηνία λήξης. Και παρεπιπτόντως μην ορκίζεστε ότι όσο χαμηλότερη η παστερίωση τόσο το καλύτερο, στην Αγγλία δόθηκε οδηγία στις γαλακτοβιομηχανίες να αυξήσουν τον ελάχιστο χρόνο "χαμηλής" παστερίωσης σε 25" τουλάχιστον, για να καταστρέφεται και το MAP (Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis) που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Crohn και δεν καταστρέφεται με τις παραπάνω ελάχιστες προδιαγραφές παστερίωσης.

 3. papadopoulos ilias avatar
  papadopoulos ilias 29/11/2013 18:39:59

  Το σωστο ειναι να ονομζεται φρεσκο το γαλα μεχρι 30 ημερες!! Να ερχετσι φτινο γαλα απο ΗΠΑ,Αργεντινη,Κινα!! Κλεφτες θα γινουν αυτοι;
  ΥΓ. Δεν εχω καταλαβει γιατι χρειαζεται να εχουμε κτηνοτροφεια και εργοστασια γαλακτος. Ως γνωστον δεν χρειαζομαστε ουτε βιομηχανιες ουτε ναυπηγεια ουτε νοσοκομεια ουτε πανεπιστημια αφου ολα μπορουμε να τα εχιυμε φτινοτερα απο αλλες χωρες. Εμεις μονο διοδια πρεπει να εχουμε!!

  • Αντιευρωπαίος avatar
   Αντιευρωπαίος @ papadopoulos ilias 01/12/2013 15:48:52

   +1000

 4. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 30/11/2013 06:34:48

  Φρεσκο γαλα=4 ημερες διαρκεια.Σε ολο τον κοσμο
  Οτιδηποτε αλλο πρεπει να λεγεται αλλιως

  • karasumi avatar
   karasumi @ Μεγαλες στιγμες 30/11/2013 18:18:47

   "Σε όλο το κόσμο"; Πλάκα με κάνεις ε; Κατ' αρχάς εδώ είναι για πέντε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.