«Κόκκινα» δάνεια: Καταβολή βοηθήματος έως 500 ευρώ σε δανειολήπτες, εξετάζει η κυβέρνηση
16/08/2014 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κόκκινα» δάνεια: Καταβολή βοηθήματος έως 500 ευρώ σε δανειολήπτες, εξετάζει η κυβέρνηση

Πρόταση – ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες, που ωστόσο δύσκολα θα περάσει από την τρόικα, έχει ετοιμάσει το υπουργείο ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια. Η τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί προς διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, όμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε αύξηση των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες με πληρώμή έως και 120 δόσεων, διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και ρύθμιση για το τυχόν υπόλοιπο των προσαυξήσεων που δεν έχει διαγραφεί, καταβολή των οφειλών προς τους εργαζόμενους σε 12 μήνες, αλλά και φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες.Πα

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», η κυβέρνηση εξετάζει για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουντην καταβολή ενός ποσού στον ιδιοκτήτη από το Δημόσιο, που θα αποδίδεται άμεσα στην τράπεζα ώστε να μην γίνει κατάσχεση του ακινήτου όταν από 1η Ιανουαρίου 2015 θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί.
Το πόσο στήριξης των δανειοληπτών θα μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ και πιθανότατα θα προέρχεται από το τους πόρους του ΕΣΠΑ.
Ο προσδιορισμός των πολιτών που θα δικαιούνται την ενίσχυση θα γίνεται με αυστηρά οικονομικά κριτήρια.
Το εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει προγενέστερο σενάριο, που προέβλεπε πως θα επιτρεπόταν μεν η κατάσχεση όμως οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να παραμείνουν στο ακίνητο καταβάλλοντας τις δόσεις του δανείου ως ενοίκιο, με επιδότηση από το κράτος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η πρόταση νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει αποσταλεί προς διαβούλευση στις τράπεζες, προβλέπει ουσιαστικά τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων. Πρόκειται για ρύθμιση που δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται, ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι στη συμφωνία.

Για την εξυγίανση της επιχείρησης, η πρόταση αφήνει τη δικαιοδοσία που θα κρίνει τη βιωσιμότητά της στις τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία με τις διοικήσεις μπορούν να επιστρατεύσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως κεφαλαιοποίηση χρεών και ρύθμιση του δανείου σε συνδυασμό με την αντίστοιχη δυνατότητα διαγραφής οφειλών από προσαυξήσεις προς το Δημόσιο και «κούρεμα» οφειλών, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάθε άλλο «πρόσφορο μέσο». Οι επιχειρηματίες που έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τους πιστωτές μπορούν να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 (οι ημερομηνίες είναι υπό συζήτηση με τις τράπεζες). Η αίτηση θα πρέπει να συζητηθεί εντός διμήνου από την υποβολή της και το δικαστήριο θα πρέπει εντός μηνός από τη συζήτηση, να αποδεχθεί την αίτηση και να εκδώσει την απόφαση. Το δικαστήριο δύναται να απορρίψει την αίτηση σε περίπτωση που δεν του έχουν παρασχεθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ενώ κατά της απορριπτικής απόφασης επιτρέπεται η υποβολή έφεσης εντός τριάντα ημερών.

Το σχέδιο προβλέπει αναλυτικά

• Διαγραφή των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία θα εκτείνεται στο ίδιο ποσοστό διαγραφής, που καθορίζεται για τους συναινούντες στη συμφωνία ρύθμισης πιστωτές.

• Εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς, όπως αυτές είχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις εντός του διαστήματος αποπληρωμής που καθορίζεται για τους συναινούντες στη συμφωνία ρύθμισης πιστωτές. Η εξόφληση δεν μπορεί να εκτείνεται σε περίοδο άνω των 10 ετών, ενώ η ίδια περίοδος αποπληρωμής ισχύει για το μη διαγραφέν τμήμα των προσαυξήσεων και των προστίμων.

• Εξόφληση του οφειλόμενου στους εργαζόμενους χρέους σε 12 μήνες.

Της ρύθμισης εξαιρούνται, όπως είναι φυσικό, ποσά οφειλών από μη απόδοση ΦΠΑ, καθώς και ΦΜΥ για μη καταβληθείσες αμοιβές μισθωτών υπηρεσιών.

Για τις επιχειρήσεις και τους μετόχους τους, η ρύθμιση, εκτός από τη δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης, συνεπάγεται την αναστολή της ποινικής δίωξης, των πλημμελημάτων της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής, την αναστολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων, η δίωξη των οποίων αναστέλλεται, καθώς και την άρση της απαγόρευσης ή του κωλύματος της έκδοσης επιταγών.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πέτρος avatar
  Πέτρος 16/08/2014 14:48:15

  εγώ που δεν πήρα δάνειο και ζώ την οικογένειά μου στο ενοίκιο μ@Λ@*Ας είμαι? Να δώσουν και σε μένα επιδότηση ενοικίου. Με τα λεφτά τα δικά μου που με έχουν ξεσκίσει στη φορολογία θα κάνει κοινωνική πολική το κράτος?

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Πέτρος 16/08/2014 22:30:40

   Είμαστε πλούσιο κράτος βρε, δεν το ήξερες;

 2. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 18/08/2014 17:57:10

  Όσοι στερούμαστε για να πληρώσουμε τα δάνεια μας,θα συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε κανονικά και θα ευνοηθούν πάλι οι επιτήδιοι.......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.