#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/08/2011 12:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κωδικός: "Μαζέψτε καταθέσεις από τα ... σεντούκια"Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα δίκτυα τραπεζών και τα τμήματα private banking για να συλλέξουν όσο το δυνατόν υψηλότερες καταθέσεις εν μέσω αυγουστιάτικης ραστώνης, καθώς δειλά-δειλά οι καταθέτες ανοίγουν τα…σεντούκια τους ή επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Από την επομένη της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου και τις αποφάσεις για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, έως την προηγούμενη Παρασκευή 5 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, είχαν επιστρέψει -συνολικά- στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

"Η τάση δείχνει ότι όσοι μικροαποταμιευτές σήκωσαν τα λεφτά τους από τις τράπεζες υπό τον φόβο της χρεοκοπίας πείθονται για το αντίθετο και άρχισαν να εμπιστεύονται έστω και δειλά τις ελληνικές τράπεζες", τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικού πιστωτικού ιδρύματος και εκτιμά πως "εάν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα ή στην ευρωζώνη η επιστροφή των καταθέσεων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες".

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν επιστρέφουν στα γκισέ μικρά ποσά, συγκριτικά με τις αθροιστικές εκροές ύψους 70 δισ. ευρώ, πρόκειται για πολύτιμη ρευστότητα σε μια κρίσιμη περίοδο. Και αυτό γιατί στις 20 Αυγούστου το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο 5,9 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμά του, που υπολογίζονται γύρω στα 11 δισ. ευρώ, θα μειωθούν ισόποσα και επομένως θα μειωθούν και οι καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες.

Επιπρόσθετα, λήγουν έντοκα γραμμάτια 2 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ανανεωθούν. Αν το Δημόσιο αντλήσει μέσω εντόκων υψηλότερο ποσό των 2 δισ. ευρώ, όπως είναι πιθανόν, τότε η ρευστότητα των τραπεζών θα μειωθεί έτι περαιτέρω.

Η εντολή που έχει δοθεί στα δίκτυα αλλά και στους υπευθύνους μεγάλων πελατών είναι να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να προσελκύσουν καταθέσεις τόσο από μικροαποταμιευτές όσο και από αυτούς που έβγαλαν λεφτά έξω.

Σεντούκια και Κύπρος

Τα χρήματα που φυλάσσουν οι μικροκαταθέτες στο σπίτι τους εκτιμώνται στα 5 - 8 δισ. ευρώκαι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έφυγαν σε τρεις κυρίως φάσεις, κατά τη διάρκεια των περασμένων 6 μηνών, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και επικράτησε πανικός.

Τα τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι από αυτά τα χρήματα έχει επιστρέψει τις τελευταίες 11 ημέρες στα γκισέ το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις κυπριακές τράπεζες, στις οποίες οι Έλληνες καταθέτες προσέτρεξαν μαζικά τον τελευταίο χρόνο, ανοίγοντας λογαριασμούς για να... σώσουν τα χρήματά τους.

Καταλυτικό ρόλο στη μεταφορά των καταθέσεων -εκτιμώνται στα 20 δισ. ευρώ περίπου- στην Κύπρο έπαιξε η αμεσότητα που προσφέρει στον Έλληνα (τόσο γλωσσικά όσο και πρακτικά) το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαθέτει στην ελληνική αγορά δεκάδες υποκαταστήματα.

Η αδυναμία που εμφανίζει η κυπριακή οικονομία θορύβησε τις τελευταίες ημέρες τους Έλληνες, οι οποίοι άρχισαν να φέρνουν στις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις τους. "Πρόκειται για ποσά της τάξεως των 20.000 - 100.000 ευρώ", αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, συμπληρώνοντας ότι η αλλαγή τάσης ξεκινά πάντα από τους μεσαίους καταθέτες και στο τέλος, εφόσον το περιβάλλον είναι απόλυτα ασφαλές, ακολουθούν τα χοντρά πορτοφόλια.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/651684/Article.asp

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 13/08/2011 12:41:28

  Το να "θορυβείται" ο Ελλαδίτης που έχει τα λεφτά του στην Κύπρο από τις υποβαθμίσεις τής κυπριακής οικονομίας και να φέρνει τα λεφτά του πίσω στην Ελλάδα είναι σαν να "θορυβούμαι" επειδή κάηκε το φαγητό στο σπίτι μου, και να ψάχνω να βρω καταφύγιο σε ένα άλλο σπίτι που καίγεται συθέμελα.

  Είναι σαν να τιμωρώ το ένα μου παιδί που πήρε έλεγχο στο σχολείο με βαθμολογία 19 ενώ πέρυσι είχε 20, και να επιβραβεύω το άλλο μου παιδί που πήρε 1 ενώ πέρυσι είχε 9.

 2. hunter avatar
  hunter 13/08/2011 12:56:39

  Ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα τα χρήματα, όσα και αν είναι.
  Δεν εμπιστεύομαι κανέναν, καλύτερα να χάσω κάποιους τόκους παρά τους κόπους μιας ζωής, όσο για το ανέκδοτο περί εγγύησης των καταθέσεων αρκετά γελάσαμε.

  • Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
   Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ @ hunter 13/08/2011 18:40:09

   Όταν με το καλό γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς,τότε θα τα ξαναφέρουμε πίσω.
   Με πασοκ κυβέρνηση,ούτε φράγκο (ευρώ) σε ελληνική τράπεζα δεν εμπιστεύομαι.

 3. zame avatar
  zame 13/08/2011 12:58:26

  sorry αλλα δεν το καταλαβαινω αυτο το (στρευλο παιχνιδι εξουσιας..γιατι εξουσια μπορει να ειναι ΜΟΝΟΝ η ΓΝΩΣΗ)
  και σε τι ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ απο την μια να υπαρχει τοσο ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΜΕΝΟΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ..& απο την αλλη αυτος ο κραυγαλεος εκμηδενισμος της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

 4. xazokoumouni avatar
  xazokoumouni 13/08/2011 13:50:18

  οπου και να φυλατε τα λεφτα απλως μια μερα θα εχουν αξια οσο ενα πακετο χαρτοπετσετες

 5. ataktos avatar
  ataktos 13/08/2011 13:54:14

  Υποσχέσεις για... ιθαγενείς...

 6. zame avatar
  zame 13/08/2011 13:55:04

  ΧΡΗΜΑΤΑ=(στρευλο συμβολο δυναμης)
  γιατι η πραγματικη ΔΥΝΑΜΗ ειναι η ΓΝΩΣΗ.
  & μαλιστα σε εποχες που οι ΙΔΙΟΙ οι Τραπεζιτες με τα "καμωματα τους" καταστησανε τα χρηματα "ενοχικα-μισητα"... & καταστρεψανε την οποια ελκυστικοτητα ειχε ο πλουτος.
  ...ειναι λιγο..καπως..?

 7. ataktos avatar
  ataktos 13/08/2011 13:56:40

  .. υποσχέσεις ..για ιθαγενής ...

 8. ΝΙΚΟΣ Α avatar
  ΝΙΚΟΣ Α 13/08/2011 14:02:32

  Καλή η προσπάθεια (των Ελληνικών Τραπεζών και των πρόθυμων παπαγάλων τους)! Σωστές και οι αποστάσεις που τηρεί ο αρθρογράφος βάζοντας τις ... έγκυρες πληροφορίες τους σε εισαγωγικά.
  Κάποιες λίγες καταθέσεις πιθανόν να έχουν "επιστρέψει", αλλά μάλλον είναι χρήματα των λίγων αθεράπευτα ΠΑΣΟΚων που έχουν απομείνει: Ποιούς άλλους θα καθησύχαζε η ... επιτυχία της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, που στην αρχή δεν ήξεραν ούτε οι συμφωνήσαντες το ακριβές της περιεχόμενο και τώρα πια δεν ξέρει κανείς αν θα εφαρμοστεί!
  Περιμένετε λίγο να αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη δόση και να έρθουν τα πρώτα εκκαθαριστικά από τα μέτρα του "Μεσοπρόθεσμου" και θα δείτε τι θα γίνει με τις καταθέσεις. Αν μάλιστα προηγηθεί κάποια δήλωση κυβερνητικού στελέχους ή παρατρεχάμενου, όπως συνήθως... (κλάφτα Χαράλαμπε)

 9. fantomas avatar
  fantomas 14/08/2011 10:04:08

  μου ελεγε φιλος που εργαζετε σε τραπεζα.
  ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΜΑΞΙΛΑΡΗ !!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.