«Κραχ» με πτώση 9,24% στο Χρηματιστήριο
28/01/2015 18:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κραχ» με πτώση 9,24% στο Χρηματιστήριο

«Σφυροκόπημα» στις τραπεζικές μετοχές

Καθίζηση 9,24% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης που έκλεισε στις 711,13 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012. Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικές μετοχές γνώρισαν απώλειες της τάξεως του 26,67%, ενώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, η πτώση ξεπερνά το 40%.

Στη διάρκεια των τριών τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων, ο γενικός δείκτης σημείωσε συνολικές απώλειες 15,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες της τάξης του 43,81%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 5,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 11,7 δισ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών, σήμερα, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 199,40 εκατ.ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,98%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Folli Follie (+1,54%), της Crivalia Properties (+1,23%), της Viohalco (+0,46%) και της Coca Cola HBC (+0,14%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-29,26%), της Alpha Bank (-26,76%), της Eurobank (-25,93%), της Εθνικής (-25,45%), της ΔΕΗ (-13,93%), του ΟΤΕ (-12,70%), του ΟΠΑΠ (-11,60%), της Motor Oil (-11,59%) και της MIG (-10,40%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,49%) και των Τροφίμων (+0,13%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-26,67%), των Τηλεπικοινωνιών (-12,70%), των Ταξιδιών (-10,34%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-10,06%).

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει εντελώς τον βηματισμό του, καθώς η κεντρική δομή των δεικτών του στηρίζεται στον τραπεζικό τομέα.

Οσοι επενδυτές δεν είχαν μέχρι σήμερα διατηρήσει αποστάσεις από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποφασίζουν όπως φαίνεται να το κάνουν, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές και ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο ρευστότητας.

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην παρούσα φάση οι αγορές, πρόβλημα που μοιραία μπορεί να επιλυθεί ή να επιδεινωθεί μέσα από το πιστωτικό σύστημα της χώρας δηλαδή τις τράπεζες. Οι απώλειες των μετοχών του κλάδου προσεγγίζουν το 15% ενώ τις τράπεζες παρακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος βασισμένες στο story της ιδιωτικοποίησης το οποίο εγκαταλείπεται ή αλλάζει μορφή όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης. Ετσι αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και άλλα δεικτοβαρή χαρτιά του 25άρη όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ που καταγράφει απώλειες της τάξης του 13% από τις αρχές του έτους.

Αντιθέτως τις ισορροπίες επιχειρούν να κρατήσουν μετοχές που δεν σχετίζονται με τα παραπάνω projects είτε της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε και της μεγαλύτερης αν και όπως εξηγούν οι αναλυτές, εάν και εφόσον υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν θα επηρεάσει την οποιαδήποτε οικονομική οντότητα.

Ωστόσο όσοι επενδύουν σε αυτές τις μετοχές το κάνουν είτε διότι βλέπουν πως το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί, είτε επειδή κρίνουν πως κάποιες μετοχές μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό της πτώσης μπορεί και να αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες οι οποίες θα δώσουν κέρδη στο μέλλον. Ενας τρίτος εξίσου σημαντικό λόγος είναι διότι δεν θέλουν να κλείσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφοντας τις ζημιές αλλά αλλάζουν χαρτοφυλάκιο ελπίζοντας σε μελλοντική βελτίωση της πορείας του Χ.Α.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους επενδυτές σε τραπεζικούς τίτλους αφού εδώ οι εκτιμήσεις μιλούν έτσι και αλλιώς τουλάχιστον για απώλειες εσόδων και αύξηση εξόδων αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ήδη διενεργούν ακριβότερο δανεισμό από τον ELA.

Mε τα μάτια καρφωμένα στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν οι επενδυτές θα ζυγίσουν την εικόνα της αγοράς. Ο γενικός δείκτης φαίνεται βυθισμένος κάτω από την περιοχή των 750 μονάδων, ενώ την ίδια στιγμή στα ομόλογα το τριετές yield κινείται στα επίπεδα ρεκόρ του 16%.

Εκτοξεύονται τα ομόλογα

Εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, η απόδοση του 3ετούς τίτλου εκτινάχθηκε πάνω από 183 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται πλέον στο 16,44% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε στο 10,33%, ενώ το 5έτες βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό αγγίζοντας το 13,09%.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 28/01/2015 14:49:09

  Kάποιοι κονομάνε πολύ χοντρά "σκουπίζοντας" στα χαμηλά. Κρίμα που δεν έχουμε έστω κι ένα πεντακοσάρικο να σκουπίσουμε κι εμείς λίγο...Το Κεφάλαιο και το χρηματιστήριο, ακόμα κι αν η χώρα βομβαρδιστεί, θα παραμείνουν ανέπαφα. Βλέπε π.χ. Βελιγράδι...Ομως η ανθρώπινη βλακεία είναι άπειρη που είπε κι ο Αινστάιν. Αλήθεια για πόσα χρόνια θα φοβούνται οι τζογαδόροι του Χ.Α.?

 2. Φρουρός avatar
  Φρουρός 28/01/2015 18:37:43

  Ποιός βαράει τον ζουρνά και ποιος χορεύει πεντοζάλι;

  • man8os avatar
   man8os @ Φρουρός 28/01/2015 19:03:29

   Μεχρι στιγμης η κυβερνηση δεν εχει κανει καμια καθησυχαστικη κινηση

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ @ Φρουρός 28/01/2015 20:27:41

   Το σίγουρο είναι οτι εμείς οι άφραγκοι δεν χορεύουμε πεντοζάλι. Απλά απολαμβάνουμε δωρεάν τον ζουρνά των εχόντων και κατεχόντων...Είναι μια μορφή δικαιοσύνης να μην έχει κανείς μετοχές, διοτι αυτές άλλωστε είναι δείγμα διαβίωσης υπεράνω των δυνατοτήτων μας και τεμπέλικης δημιουργίας κερδών χωρίς ιδρώτα. Φυσικά δεν είναι το ιδανικό παραγωγικό μοντέλο του μέλλοντος η καλλιέργεια ευρωδέντρων στο χρηματιστήριο. Αυτό είναι και η πηγή της κρίσης. Η δημιουργία εικονικού χρήματος που φουσκώνει τις τράπεζες και σκάνε.

   • George N avatar
    George N @ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 29/01/2015 08:26:40

    Το χρηματιστήριο ήταν η πηγή της κρίσης?!? Δεν υπάρχει τίποτα τεμπέλικο στο συγκεκριμένο αλλά ο ορισμός του zero sum game. Μέρος των καταθέσεων και των εισφορών είναι στις μετοχές, δεν χρειάζεται δλδ να έχεις μετοχές ο ίδιος για να έχεις μετοχές :-)

   • Φρουρός avatar
    Φρουρός @ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 29/01/2015 09:02:14

    Το θέμα δεν είναι ότι εμείς δεν έχουμε λεφτά και μετοχές. Μετοχές των τραπεζών έχει το κράτος που φτωχαίνει περισσότερο, πέρα από το γεγονός ότι υποβαθμίζεται γενικότερα η οικονομία, η πιστοληπτική ικανότητα του κράτους, με αποτέλεσμα την επερχόμενη ασφυξία ρευστότητας άρα και την οικονομική ασφυξία.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 29/01/2015 00:12:03

  Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά: “Μαζί αυτοκτονήσαμε την Κυριακή” "Μαζί αυτοκτονήσαμε" γράφει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος στο Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, που ανέδειξαν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοκτονήσαμε την Κυριακή μαζί, εσύ απλώς δεν το κατάλαβες ακόμα. Νομίζεις ότι μπορείς να πηγαίνεις στις κηδείες των υπολοίπων. Βρυκόλακα!", γράφει αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Λίγο αργότερα, με τον γνωστό καυστικό του τρόπο σχολίασε την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, γράφοντας: "Θαυμάζω τα άσπρα μαλλιά και τις φαλάκρες των υπουργών, τα σπάνια κορίτσια και την επιμελώς βαμμένη κόμη και ανακράζω: Ζήτω η ανανέωση της πολιτικής ζωής". ~MSN Πολιτική | 9 ώρες πριν |

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.