21/04/2011 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κούρεμα» 40% συστήνει η Citi

Σε νέο υψηλό εκτινάχθηκε σήμερα το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών, συνεχίζοντας την πρόσφατη ανοδική τάση που έχουν πυροδοτήσει οι εικασίες για πιθανή αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με το Markit, τα credit default swaps (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διευρύονταν νωρίτερα κατά 53 μονάδες βάσης στις 1.335 μονάδες βάσης.

Νέο ρεκόρ κατέρριψε και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund. Στις 13:27 (ώρα Ελλάδος) διαμορφωνόταν στις 1.170,2 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και στις επιπτώσεις που θα έχει Στην ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναφέρονται οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs JPMorgan και Citigroup σε εκθέσεις τους.

«Κούρεμα» 40% συστήνει η Citi

Η Citigroup συστήνει «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 40%, σε συνδυασμό με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, μείωση των επιτοκίων, περισσότερα μέτρα λιτότητας και πώληση δημόσιας περιουσίας, προκειμένου, όπως λέει, να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Εκτιμά μάλιστα ότι όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό τόσο το καλύτερο. «Αν μετατεθεί το "κούρεμα" για το μέλλον, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο "κούρεμα" για την ίδια μείωση χρέους/ΑΕΠ», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας σε έκθεσή τους.

Σύμφωνα με τη Citi, ένα «κούρεμα» 40% θα μειώσει το CET1 των τραπεζών στο 5,3% από 10,9%, απαιτώντας έτσι μια επανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 4 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου για CET1 στο 7%. Μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα επιφέρει dilution 20% στις μετοχές των τραπεζών το 2012. Περισσότερο ευάλωτες δείχνουν οι ATEbank, Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] και Τ.Τ.

Επίσης, βάσει του ανωτέρω σεναρίου, οι περισσότερο εκτεθειμένες ξένες τράπεζες είναι αυτές του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τον πιθανό αντίκτυπο στους δείκτες Tier 1 να κυμαίνεται από 8 έως 111 μονάδες βάσης.

Η Citigroup συστήνει «underweight» για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρεί αμετάβλητες τις αξιολογήσεις και μειώνει τις τιμές-στόχους. Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για την ATEbank σε 0,25 ευρώ από 0,50 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] στα 3,25 ευρώ από τα 3,50 ευρώ, για την Πειραιώς σε 0,75 ευρώ από τα 1,35 ευρώ, για την EFG Eurobank [EFGr.AT] στα 4 ευρώ από 4,50 ευρώ, για το Τ.Τ. στα 2,25 ευρώ από τα 2,50 ευρώ και για την Marfin στα 0,95 ευρώ από τα 1,08 ευρώ.

JP Morgan: Ποιες είναι οι επιλογές της Ελλάδας;

Μία αναδιάρθρωση δεν θα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα, καθώς «όσο διατηρεί ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος της παραμένει σε εκρηκτική τροχιά», αναφέρει από την πλευρά της η επενδυτική τράπεζα JPMorgan που εξετάζει τη μορφή και τις επιπτώσεις μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης.

Η έκθεση της τράπεζας επισημαίνει ότι δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο στο οποίο η Ελλάδα λαμβάνει ενέσεις κεφαλαίων από τους Ευρωπαίους εταίρους της επ' άπειρον. «Υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές εντός της ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας που καταδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης όσο εμπλέκονται χώρες σαν τη Γερμανία», αναφέρεται.

«Δεν το θεωρούμε μη ρεαλιστικό να διακρίνουμε ένα σενάριο στο οποίο υπάρχει ευρύς καταμερισμός του βάρους. Το να "σφίξει η Ελλάδα το δημοσιονομικό ζωνάρι" είναι μέρος αυτού... Οι ιδιώτες πιστωτές θα είχαν επίσης ένα ρόλο στον καταμερισμό του βάρους μέσω μίας αναδιάρθρωσης του χρέους», τονίζει η έκθεση.

Η τράπεζα ξεκαθαρίζει επίσης ότι «σκοπός αυτού του σημειώματος δεν είναι να υπονοήσει ότι μία αναδιάρθρωση βρίσκεται προ των πυλών ή ότι θα πρέπει να έχει προτεραιότητα συγκριτικά με τις προσπάθειες της Ελλάδας να περιορίσει το πρωτογενές της έλλειμμα. Είναι απλώς μία αναγνώριση ότι η αναδιάρθρωση έχει ένα ρόλο να παίξει σε ένα περιβάλλον όπου τα όρια μεταξύ του κινδύνου ρευστότητας και του κινδύνου χρεοκοπίας είναι όλο και πιο δυσδιάκριτα. Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, μπορεί να είναι και το ίδιο πράγμα».

Οι συντάκτες επικαλούνται επίσης έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μία προληπτική αναδιάρθρωση πριν από τη χρεοκοπία έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μικρότερη μείωση στην αξία των χρεογράφων σε σχέση με μία αναδιάρθρωση μετά από χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει κατά κύριο λόγο δύο επιλογές αναδιάρθρωσης. Η μία είναι να αναβάλει την αποπληρωμή των δανείων της μέσω μίας εθελοντικής προσφοράς ανταλλαγής ομολόγων. Σε αντάλλαγμα για τα ομόλογα που ήδη έχουν, οι επενδυτές θα λάβουν ομόλογα με διπλό χρόνο αποπληρωμής. Για παράδειγμα ένα ομόλογο του 2012 θα πληρώνει το ίδιο απόκομμα αλλά θα λήγει το 2014. «Αν υποθέσουμε ότι αυτή προσφορά γίνεται δεκτή από το 50% των επενδυτών και ότι αφορά μόνο τα ομόλογα μεταξύ 2011 και 2020, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει την αξία του χρέους της τα επόμενα πέντε χρόνια από 142 δισ. ευρώ σε 122 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μείωση 15%. Αν το δεχτούν 100%, τότε θα υπάρχει επιπλέον μείωση 100 δισ. ευρώ», επισημαίνουν οι συντάκτες για να συμπληρώσουν ότι οι επενδυτές θα χάσουν περίπου 7%.

Η δεύτερη επιλογή είναι μία παρόμοια ανταλλαγή, με την Ελλάδα να προσφέρει ένα χρεολυτικό ομόλογο (amortising bond) που θα ανέβαλλε την αποπληρωμή του κεφαλαίου για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα κατέβαλλε μέρος του κεφαλαίου ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια. Υποθέτοντας ένα απόκομμα 4%, θα υπήρχε ανάλογη μείωση στις πληρωμές της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν μείωση 4% στις θέσεις τους.

Καταλήγοντας, η έκθεση τονίζει ότι «το πρόβλημα της χρεοκοπίας παραμένει» και «η ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το πρωτογενές της έλλειμμα μέσω περικοπών και φορολογίας θα καθορίσει αν θα δούμε χρεοκοπία ή όχι, ωστόσο η διαχείριση του χρέους είναι μία άσκηση που αγοράζει χρόνο».

GS: Πλήγμα 8-25 δισ. στις ελληνικές τράπεζες από ένα «κούρεμα» 20%-60%

Στα 13-41 δισ. ευρώ αποτιμά η Goldman Sachs το συνολικό πλήγμα στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 20%-60%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το συνολικό αυτό ποσό είναι σχετικά μικρό και αντιπροσωπεύει μόλις το 1%-3% των συνολικών κεφαλαίων Tier 1. Ωστόσο, για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, ή 26%-80% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

«Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν τις επιπλέον απώλειες από μια θεωρητική αναδιάρθρωση», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Η ανάλυση της Goldman Sachs δείχνει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στις εγχώριες τράπεζες. Γι' αυτό το λόγο, κρίνεται απαραίτητο να αυξηθούν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να αποφευχθούν οι δευτερογενείς παρενέργειες, ειδικά όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πιστωτών.

naftemporiki.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/04/2011 18:05:11

  Βεβαια μιλαει και η CITI που εχει χρεωκοποησει 4 φορες μεχρι σημερα !!
  ΑΝ ειχα κ εγω αγοραστες στο 70% θα ελεγα εξω κουρεμα 40 !!!! χαχαχαχααα
  αντε ρε παλιοκουφαλες.. αλλου αυτα !!
  μην πανε ολοι οι Ελληνες και σηκωσουν τα παντα απο CITI Ελλαδας και τρεχετε!!

  Αντε Ελληνες... εμπρος... τι περιμενετε και κρατατε τα $$ σας στη CITI ???
  ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ !!!!
  και το ιδιο σε οποια Τραπεζα κουνιεται πονηρα και τοκογλυφικα πανω στα ασημικα μας. Ολα τα $$ στο χερι !!! ΤΩΡΑ !!!! Μετρητα !! Μετρητα !!! Μετρητα!!

  ΠΠ

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/04/2011 22:09:19

  Χα χα πόσο κρατικό χρήμα πήρε η Citi από το TARP για να μη κλείσει το 2008;
  Ήταν από τις "too big to fall". Το έχει επιστρέψει; (Είπα ένα αστείο)
  Θέλουν να εξάγουντο ίδιο μοντέλο και στην Ευρώπη: "Κούρεμα" στο κρατικό χρέος , μετά κρατικό χρήμα γι ανακεφαλαιοποίηση Ευρωπαικών τραπεζών. Έτσι, χάρις στα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, και τα bonus τους δεν θα μειωθούν, καί το Ευρώ θα πέσει (για να συνεχίσουν να αγοράζουν το χρέος τους οι Κινέζοι και να μη το φοβούνται).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.