«Κούρεμα» 14 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την ΕΚΤ
07/07/2015 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κούρεμα» 14 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την ΕΚΤ

Σε ένα ηχηρό μήνυμα προχώρησε χθες ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε ένα οριακό περαιτέρω κούρεμα ομολόγων, το οποίο σε κάθε περίπτωση επιτρέπει στις τράπεζες να παραμείνουν ζωντανές, αφού όλες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά από τίτλους του χαρτοφυλακίου τους, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κούρεμα των ενεχύρων που υπέστησαν από άλλο κούρεμα.

Σε αναπροσαρμογή των ενεχύρων των τραπεζών προχώρησε λοιπόν χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μολονότι δεν ανακοίνωσε το ποσό του κουρέματος των ενεχύρων, αυτό σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες εκτιμάται πως ανέρχεται για το σύνολο των συστημικών τραπεζών στα 14 δισ. ευρώ και αφορά μόνον ενέχυρα του ελληνικού δημοσίου.

Εγκυρες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι όλες οι τράπεζες διαθέτουν το αντίστοιχο ποσό τίτλων προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά. Το κούρεμα αυτό είναι περίπου το διπλάσιο από το όφελος που είχαν οι ελληνικές τράπεζες κατά τον Δεκέμβριο με τις αντίστοιχες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 7 δισ. ευρώ).

Ο κ. Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα, προχώρησε όμως στην παραπάνω απόφαση στο πλαίσιο μίας αυστηρής προειδοποίησης ενόψει της της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τη χώρα μας.

«Παιχνίδι»
Τραπεζικοί κύκλοι αλλά και διεθνείς πηγές υποστηρίζουν πως ο Μάριο Ντράγκι και η Ε.Ε. «παίζουν» το παιχνίδι της «γάτας και του ποντικιού», καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης θέλει να είναι ένα βήμα πίσω από τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς όμως να παραβιάζει και αβασάνιστα τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει ο κεντρικός τραπεζίτης να αποτελέσει τον προπομπό των εξελίξεων.

Ετσι και ενώ χθες αναμενόταν μόνον να αφήσει τον ELA αμετάβλητο κατά τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τελικώς ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε και σε ένα οριακό για τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών κούρεμα των ενεχύρων τους δίνοντας σήμα για το τι μπορεί να συμβεί, εάν και εφόσον οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.

Οι ελληνικές τράπεζες, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, εμφανίζονται έτοιμες να καλύψουν τη διαφορά.

Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι μεγάλα. To όριο του ELA παραμένει σταθερό στα 89 δισ. ευρώ και δεν φαίνεται ότι μπορεί να αυξηθεί, χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Και με το κούρεμα (ύψους 14 δισ. ευρώ για τα ενέχυρα τα οποία έχουν ήδη δοθεί για τα 89 δισεκατομμύρια ευρώ του ELA) το συνολικό απόθεμα των εγγυήσεων περιορίζεται σε περίπου 15 -16 δισ. ευρώ. Τα ακριβή μεγέθη για κάθε μία τράπεζα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Ρευστότητα
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται αυτά τα ενέχυρα να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες άνευ συμφωνίας, άρα μικρή σημασία έχει πόσα είναι. Εκείνο το οποίο αντιθέτως έχει σημασία, είναι η ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή, και με βάση τη ροή των αναλήψεων, οι οποίες δεν αφορούν μόνον τα 60 ευρώ από τα ATM's, αλλά και άλλες πράξεις όπως αποπληρωμές λογαριασμών, δανείων κ.λπ.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς και με βάση τον περιοριμό της διάθεσης καταθέσεων λόγω των capital controls, οι τράπεζες στο σύνολό τους διαθέτουν ρευστότητα μέχρι την Τετάρτη και ίσως και λίγες ημέρες περισσότερες, εάν η διακίνηση μετρητών από το σύστημα περιοριστεί.

 • Η διαφορά
  Εγκυρες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι όλες οι τράπεζες διαθέτουν το αντίστοιχο ποσό τίτλων προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά. Το κούρεμα αυτό είναι περίπου το διπλάσιο από το benefit που είχαν οι ελληνικές τράπεζες κατά τον Δεκέμβριο με τις ανίστοιχες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 7 δισ. ευρώ).
 • Εισηγήσεις
  Ο κ. Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα, προχώρησε όμως στην παραπάνω απόφαση στο πλαίσιο μίας αυστηρής προειδοποίησης ενόψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τη χώρα μας.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 06/07/2015 21:49:43

  Διατηρεί τον ELA, "κουρεύει" τη Διασφάλιση των Πιστοδοτήσεων των Ελληνικών Τραπεζών..

 2. ΟΔΥΣΣΕΑΣ Κ. avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ Κ. 06/07/2015 22:50:48

  Aν οι Γερμανοί αποφάσισαν να μας παραδώσουν στον Πούτιν, κανείς δεν θα μπορέσει να τους εμποδίσει. Aπεναντίας οι Λαφαζανικοί θα το πανηγυρλισουν με την έγκριση του 62% ...Κάπως έτσι του παρέδωσαν και την Κριμαία και τώρα του κάνουν "νάζια" με τις δήθεν "κυρώσεις", ενώ του τα ακουμπάνε κανονικά για το αέριο που τους εξασφαλίζει ο Σρέντερ ως υπάλληλος της Gasprom...

  • airman avatar
   airman @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ Κ. 07/07/2015 11:13:56

   Ο θείος Σαμ το ξέρει; Γιατί ο Πούτιν μάλλον όχι!

 3. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 07/07/2015 18:13:31

  Κείμενο - Προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις Ελληνικές Τράπεζες ~MSN Χρήμα Οικονομία | 07-07-2015 Η στήριξη των Τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA, δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς επαρκείς Εγγυήσεις (Collaterals) ή, μέσω υπερβολικά ευνοϊκών όρων, προειδοποιεί η ΕΚΤ, σε κείμενο που εξέδωσε, μία μόλις ημέρα μετά την απόφασή της να αυξήσει του κούρεμα (haircut) στις Εγγυήσεις των Ελληνικών Τραπεζών. Όπως τονίζεται στο κείμενο της ΕΚΤ - στο οποίο φωτογραφίζεται ξεκάθαρα η Ελλάδα - η ΕΚΤ δεν δύναται να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στις Τράπεζες με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους, ή, χωρίς επαρκή Collaterals. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα αυξηθεί ο ηθικός κίνδυνος για τις Τράπεζες, προειδοποιεί, η ΕΚΤ. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η λειτουργία του Ευροσυστήματος θα μπορούσε να διαταραχθεί από τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω ELA, με υπερβολικά γενναιόδωρους ή, ευνοϊκούς όρους. Ο Στόχος του ELA, είναι να στηρίζει φερέγγυες Τράπεζες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας. Ο Μηχανισμός ELA, δεν αποτελεί Εργαλείο Νομισματικής Πολιτικής, διαμηνύει η ΕΚΤ. Οι επισημάνσεις της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρες και φωτογραφίζουν την Ελλάδα, καθώς μόλις χθες, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα haircuts στα Collaterals των Ελληνικών Τραπεζών. Ο κλοιός προς τις Ελληνικές Τράπεζες έχει ήδη αρχίσει να σφίγγει, με την ΕΚΤ να αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις. ΤΟ Δ.Σ. της ΕΚΤ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, ήτοι στα 88,6 Δις Ευρώ, το όριο του ELA, για τις Ελληνικές Τράπεζες. Ωστόσο η ΕΚΤ, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του κουρέματος (απομείωσης ή, haircut) που επιβάλλει στις Εγγυήσεις (Collaterals) που λαμβάνει από τις Ελληνικές Τράπεζες, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ρευστότητας. Η ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το ύψος του κουρέματος στις Εγγυήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το ακριβές ύψος. Πρακτικά με την απόφαση αυτή, περιορίζεται το επίπεδο των διαθέσιμων Εγγυήσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελληνικές Τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Επί της ουσίας, πρόκειται για σαφή κίνηση αυστηροποίησης των όρων με τους οποίους χορηγεί ρευστότητα η ΕΚΤ στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Η κίνηση της ΕΚΤ μεταφράζεται ως εξής από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα: Μετά την αναπροσαρμογή του κουρέματος των Εγγυήσεων, οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν στην ΕΚΤ περισσότερες Εγγυήσεις - Ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.