26/09/2011 13:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% και αύξηση των κεφαλαίων του EFSF σε 2 τρισ. ευρώ

Το πλαίσιο ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχεδίου διάσωσης της ευρωζώνης έχει αρχίσει να μορφοποιείται, σύμφωνα με αναφορές από το ΔΝΤ που επικαλείται το BBC. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, το σχέδιο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει διαγραφή 50% του ελληνικού χρέους, ενώ προβλέπει επίσης αύξηση του μεγέθους του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης στα 2 τρισ. ευρώ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευελπιστούν το σχέδιο αυτό να έχει διαμορφωθεί μέσα σε πέντε ή έξι εβδομάδες. Σύμφωνα με το BBC, το νέο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τον τετραπλασιασμό (από τα 440 δισ. ευρώ) της δύναμης πυρός του EFSF, μέσω μιας συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει και αυτή. Το EFSF θα μπορούσε να αναλάβει το βασικό ρίσκο του δανεισμού προς τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να δανειστούν από τις συνήθεις εμπορικές πηγές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το EFSF θα καθιστούσε λιγότερο επικίνδυνο τον δανεισμό για την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμος avatar
  Δήμος 26/09/2011 14:23:40

  Μόσιαλος τώρα στον Real, κάνει την πάπια.

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 26/09/2011 15:13:10

  βασικα δηλαδη λενε οτι θα αγορασουν το πολυ 50% του χρεους μας..

  με μονιμη ευρωπαικη κηδεμονια βεβαια,,δεν βαριεσαι,,ετσι και αλλιως ευρωπαικη κυβερνηση θα εχουμε σε λιγα χρονια..

 3. θοδωρης avatar
  θοδωρης 26/09/2011 15:49:54

  http://attikanea.blogspot.com/2011/09/blog-post_4034.html

 4. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 26/09/2011 16:25:15

  Το έγραψα χθες το βράδυ:

  Στη συντεταγμένη χρεοκοπία, το πότε θα χρεοκοπήσουμε και το πως, θα το αποφασίσουν άλλοι και μάλιστα ερήμην μας. Θα μας το επιβάλλουν. Δεν θα μας ρωτήσουν. Όπως κάποτε μας επέβαλαν βασιλείς.

  ΠΟΤΕ; Όταν θα είναι σίγουροι ότι τους κραδασμούς από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα μπορούν να τους ελέγξουν. Ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα διαλύσει την Ευρωζώνη. Ότι το τραπεζικό τους σύστημα, δεν θα καταρρεύσει.

  ΠΩΣ; Σύμφωνα με αυτά που λέγονται, όλα τα Ελληνικά ομόλογα θα ανταλλαγούν με άλλα εγγυημένα από το EFSF και συγχρόνως θα κουρευτούν κατά 50%. Δηλαδή θα τα εκδώσει η Ελλάδα και θα τα εγγυηθεί το ταμείο. Δηλαδή οι χώρες της ΕΕ. Τα υπόψη ομόλογα θα διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο και όχι το Ελληνικό. (Για να μπορούν να μας γδάρουν χωρίς δυσκολία).
  Το ζήτημα βεβαίως είναι, τι αξιολόγηση θα έχουν τα ομόλογα του EFSF. Ο καθηγητής Βαρουφάκης γράφει (αν δεν απατώμαι) ότι θα είναι τοξικά ομόλογα, αφού θα τα εγγυώνται όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, που η καθεμιά έχει και διαφορετικό βαθμό αξιολόγησης.

  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:

  α) Το χρέος θα μειωθεί στα 190-200 δις, δηλαδή περίπου 100% του ΑΕΠ. Άρα όσο πρωτογενές πλεόνασμα και αν δημιουργήσουμε, δεν θα επαρκεί για να πληρώσουμε τους τόκους. Άρα ο δανεισμός θα συνεχιστεί και το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

  β) Τα νέα ομόλογα θα είναι εγγυημένα από τις χώρες της ΕΕ. Επόμενο και φυσικό θα είναι, οι εγγυητές να αναλάβουν και την άσκηση της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας, αφού έχουν εγγυηθεί για μας. Το λογικό λοιπόν, είναι, να βάλουν την ασθενή Ελλάδα στο χειρουργικό τραπέζι και να αρχίσουν να κόβουν κομμάτια. Θα μας δίνουν λίγο οξυγόνο και λίγη τροφή παρεντερικά για να μη πεθάνου. Δηλαδή, εσύ θα ζήσεις και αυτός θα πεθάνει. Θα κάνουν ότι θέλουν. Αυτό που ζούμε σήμερα με τη τρόικα, θα είναι ο χαμένος παράδεισος.

  • σχολίο avatar
   σχολίο @ Αρματιστής 26/09/2011 16:44:02

   Τα είπες όλα. Μπράβο!
   Τελικά αποδεικνύεται οτι όλα είναι φτιαχτά και θα ζήσουμε με το ίδιο χρεός που είχαμε πριν 2-3 χρόνια αλλά με πολύ χειρότερες συνθήκες.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Αρματιστής 26/09/2011 17:36:15

   «Το χρέος θα μειωθεί στα 190-200 δις, δηλαδή περίπου 100% του ΑΕΠ. Άρα όσο πρωτογενές πλεόνασμα και αν δημιουργήσουμε, δεν θα επαρκεί για να πληρώσουμε τους τόκους. Άρα ο δανεισμός θα συνεχιστεί και το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.»

   Όχι, θα μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις κανονικά, αφού οι ιδιώτες θα δεχτούν τις απώλειες και πλέον θα χρωστάμε στα κράτη της ΕΕ. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί, αλλά στο ξεπούλημα τύπου Treuhand.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/09/2011 20:42:54

  καπου είδα ότι οι Γερμανοί τα διαψεύδουν αυτά...

  Αν δεν μας πονούσε η άσκηση, θα χαχάνιζα, χαχαχάαα... αλλά...

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ archaeopteryx 27/09/2011 02:31:01

   Απλώς θέλουν να γίνει εντός ESM, δηλαδή μέσα 2013. Γι' αυτό δεν θα γίνουν εκλογές, ώστε να έχουν τελειώσει τα πάντα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.