23/11/2010 15:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κούρεμα» ομολόγων με διαγραφή χρέους προτείνουν οι Γερμανοί

Στη δημοσιότητα δόθηκε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης για το νέο μηχανισμό στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης βάσει του οποίου προβλέπεται «κούρεμα» ομολόγων και διαγραφή χρέους.

Ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης, είτε μέσω της μείωσης του επενδυμένου κεφαλαίου τους (κούρεμα) είτε μέσω άλλου τρόπου, επιδιώκει να συμπεριλάβει η Γερμανία, στον υπό δημιουργία μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

Στόχος του νέου μηχανισμού θα είναι η αποτροπή χρεοστασίου κράτους μέλους της ευρωζώνης, σύμφωνα με το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο το Βερολίνο επιθυμεί να θέσει ως βάση συζητήσεως για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία προηγείται", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου. Βάσει του ιδίου εγγράφου, για το σκοπό αυτό, δηλαδή για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των άλλων επενδυτικών φορέων στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, θα εκδίδονται ομόλογα ευρωζώνης με "άρθρα συλλογικής δράσης" (Collective Αction Clauses).

Τα "CAC" θα επιτρέπουν σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης να προχωρά στην αναδιάρθρωση του χρέους της σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είτε επιμηκύνοντας την περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων, είτε μειώνοντας την εξυπηρέτηση των τόκων, είτε μέσω "κουρέματος", είτε τέλος μέσω μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμμετέχουν στο μηχανισμό για την τυχόν διάσωση ενός άλλου κράτους μέλους, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Περιορισμένες τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης θα ήσαν απαραίτητες για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού, επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο. Ο μηχανισμός αυτός, εφόσον υιοθετηθεί, θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο "Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας", που δημιουργήθηκε μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα εφέτος και εκπνέει το 2013.

Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/11/2010 16:25:42

  Να μου το θυμηθείτε, θα φτιάξουν διαφορετικές πιστοληπτικές ικανότητες και επομένως διαφορετικά ευρώ...

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 23/11/2010 18:55:18

   Μήπως το δικό μας ευρώ θα λέγεται δραχμή?

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/11/2010 16:26:02

  Μέσα όμως λέει για "ομόλογα ευρωζώνης", δηλαδή Ευρωομόλογα και φυσικά, καθιστά έτσι διαπραγματεύσιμη την επιμήκυνση των υπαρχόντων ομολόγων, ή μείωση των τόκων. Τ' αφήνει όλα ανοιχτά.
  Θυμίζω την προχθεσινή πρόταση του Νούριελ Ρουμπίνι (μετά την διάσωση της Ιρλανδίας): Είχε προτείνει αναχρηματοδότητηση του χρέους με Ευρωομόλογο με χαμηλότερου επιτόκιου και μακρότερου χρόνου αποπληρωμής.
  Αυτά, σε συνδυασμό με τι είπε σήμερα ο Σόιμπλε ("πρέπει να σώσουμε το Ευρώ, απειλείται η Ευρωζώνη το μέλλον του κοινού μας νομίσματος, άν δεν διασώσουμε ..."), κάνουν φώς φανάρι τι διαπραγμάτευση θα γίνει τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες: Οι Γαλλο-Γερμανοί θα μας δανείσουν, για να συνεχίσουν να έχουν το μεγάλο "πολυκατάστημα - εμπορικό κέντρο". Αλλά με τίμημα: Από δω και πέρα, θα κρατούν αυτοί τα λογιστικά βιβλία της Ελληνικής, της Ιρλανδικής κτλ "μπουτίκ πολυτελείας" στο Mall.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/11/2010 16:29:08

  και μετά θα λέμε αα... η Ευρώπη και ούου.. η Αμερική. Η Πολιτεία της Καλιφόρνια, μπορεί να φαλιρίσει, αλλά οι Καλιφορνέζοι είναι Αμερικάνοι, και το νόμισμα ενιαίο... Δύσκολο να μιμηθείς ΗΝΩΜΕΝΕΣ πολιτείες... Θα μου πεις εκείνοι έκαναν τον εμφύλιό τους και καθάρισαν. Οι Ευρωπαίο έχουν εμφύλιους από την εποχή του Καρλομάγνου και ακόμα παιδεύονται... Δεν τα καταφέρνει η Νέα Τάξη... Κολλάει στην ελευθερία ή έστω την ψευδαίσθηση τηε ελευθερίας, ή τέλος πάντων, την αποδοχή του ζυγού...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ archaeopteryx 23/11/2010 16:55:53

   Και οι Αμερικάνοι mall είναι. Με σουπερμάρκετ και μπουτίκ. Τι σχέση έχει ως παραγωγική μονάδα η Λουιζιάνα με τη Γιούτα κι αυτή με το Ιλλινόις;
   Η διαφορά είναι στον τρόπο ίδρυσης και τη "Διοίκηση" του εμπορικού κέντρου. Εκείνοι το φτιάξανε εξ αρχής ως mall, κάποια στιγμή χωρίστηκε στα 2 και σκοτωθήκανε, μετά αυτοί που νίκησαν επέβαλλαν τους όρους.
   Εδώ ήταν ανεξάρτητα "μαγαζιά", μικρά και μεγάλα, κάνανε επί αιώνες συμμαχίες και πολέμους ανά 2 ή 3, από την Μαρία Τερέζα της Κακανίας και τον Γουσταύο Αδόλφο της Σουηδίας, μέχρι τον Αδόλφο της Αρίας και τον Ουίνστωνα της Αλβιώνος, ή τον Κωνσταντίνο της Δανο-γραικίας και τον Συμεών της Σαξο-βουλγαρίας. Και μετά, σχεδόν ξαφνικά, εγένετο ΕΕ και Ευρώ.
   Μπατίρισε ως Δημόσιο η Καλιφόρνια; Έτοιμη διάσωση Ομοσπονδιακή την περίμενε ήδη.
   Μπατίρισαν οι ακριβές μπουτίκ της Ευρωζώνης; Άρχισαν οι ωδίνες, και μερικές φορές δεν ξέρεις άν είναι για γεννητούρια ή επιθανάτιες.
   Αλλά και στις 2 περιπτώσεις, τα μεγάλα σουπερμάρκετ του mall σώζουν τις χρεωκοπημένες μπουτίκ επειδή τις χρειάζονται. Όχι από "καλωσύνη". Όσο για τους θεσμούς, φτιάχνονται, διατηρούνται ή αλλάζουν, από την πραγματικότητα. Όχι το αντίστροφο.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 24/11/2010 17:22:26

    Ααακριβώς! Και πως λέγεται το εργαλείο, μέσω του οποίου ξαναπαίρνουν τα σουπερμάρκετ τα λεφτά που έδωσαν για να "σώσουν" τις μπουτίκ; Ευρώ!

 4. undercover gpr avatar
  undercover gpr 23/11/2010 17:07:39

  Η Palin και το tea party δεν γουστάρουν ανταγωνιστικά Mall...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.