20/07/2011 21:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοντά σε συμφωνία ΕΚΤ, Ευρωζώνη και Αθήνα;

Σε ένα σχέδιο τριών σημείων φαίνεται ότι έχει καταλήξει  για την αυριανή σύνοδο κορυφής  η Ευρωζώνη, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και  η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει τον συνδυασμό τριών ενεργειών:

Α) Της αγοράς ελληνικών ομολόγων από το ΕFSF από τη δευτερογενή αγορά και ενδεχομένως μέρους των ελληνικών ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.
Β) Την εθελοντική μετακύλιση ομολόγων  που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας
Γ)  Τη μείωση των επιτοκίων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το αδύνατο σημείο του σχεδίου είναι ότι επιφέρει μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας, η οποία όμως είναι μικρότερη των 30 δισ. ευρώ, ποσό που πιθανώς θα θεωρήσουν οι αγορές ότι δεν δίνει αποτελεσματική λύση στην κρίση χρέους.

Το δεύτερο αδύνατο σημείο του σχεδίου είναι ότι προϋποθέτει σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία όμως είναι σε εθελοντική βάση και συνεπώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί στην έκταση που υπολογίζεται στο σχέδιο.

Στα θετικά της προωθούμενης λύσης  είναι ότι οι απώλειες που δημιουργεί  κινούνται μέσα στο εύρος των αντοχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συνεπώς θεωρούνται διαχειρίσιμες.

Η συγκεκριμένη λύση εκτιμάται αρμοδίως ότι είναι στο όριο του selective default, ακριβώς επειδή η μετακύλιση των ομολόγων είναι εθελοντική για τους ιδιώτες. Και, βεβαίως, είναι μία λύση που μπορεί να ανατραπεί στην πορεία προς τη Σύνοδο ή και στη διάρκεια αυτής…

http://www.protothema.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 20/07/2011 22:47:36

  Μέχρι αυτή τη στιγμή,όλα είναι στον αέρα.Αύριο στις 12,θα συναντηθεί η Μέρκελ με Παπανδρέου.Εκεί θα δούμε διαθέσεις και,τυχόν,προθέσεις.Τα πάντα είναι ρευστά.Πάντως,έχουμε μπλέξει άσχημα με αυτούς τους πολιτικούς ταχυδακτυλουργούς που ηγούνται τις τύχες της πατρίδας.....

 2. χρηχα avatar
  χρηχα 20/07/2011 23:21:30

  Αν είναι κάτι που συμφέρει την Ελλάδα και όχι τους δανειστές μας σίγουρα θα ναυαγήσει υπ'ευθύνη του ΓΑΠ , και μετά θα φταίνε οι κακοί Ευρώπαίοι ηγέτες....

 3. manos avatar
  manos 20/07/2011 23:51:56

  Και σίγουρα πριν την επόμενη δόση θα αρχίσουν πάλι να συζητούν για δυσχέρειες, για προβλήματα, για μείωση εσόδων, για ανικανότητα, για φοροδιαφυγή, για, για, για ,για...
  Και κάθε φορά θα κατεβαίνουμε την σπείρα μια βόλτα κάτω, σε ένα ατέρμονο πηγάδι μαλακίας, φαυλότητας, ανικανότητας.
  Αντε γειά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.