Κομισιόν: Δεν ζητούνται άλλες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
25/04/2014 22:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κομισιόν: Δεν ζητούνται άλλες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

To ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει πλέον ποιοτικό χαρακτήρα και όχι ποσοτικό

To ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει πλέον ποιοτικό χαρακτήρα και όχι ποσοτικό, ανέφερε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν ζητούν πλέον περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.


Ο αξιωματούχος της Επιτροπής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η πρόοδος πους έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2013 στις βασικές πτυχές του προγράμματος είναι τεράστια. Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι «αυτό δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει».

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο αξιωματούχος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχει σημειθεί πρόοδος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει μειωθεί περισσότερο από ό,τι είχε υπολογιστεί. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο ποσοτικός χαρακτήρας της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης όσο ο ποιοτικός, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής λέγοντας ότι για κάθε απόλυση στο δημόσιο τομέα γίνεται και μία πρόσληψη.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπεύθυνοι για το κόστος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν οι τεχνοκράτες της τρόικας ή οι πολιτικοί, ο αξιωματούχος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε του προγράμματος προσαρμογής, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2010 ήταν τόσο κακή που η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι κατά την άποψή του δεν υπήρχε εναλλακτική λύση με λιγότερο επώδυνες συνέπειες.

Απέδωσε τις αστοχίες του πρώτου Μνημονίου αφενός σε επικοινωνιακά λάθη από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αντί να υπερασπιστούν τα προγράμματα, επέρριπταν ευθύνες στις Βρυξέλλες, και αφετέρου στις αμφιβολίες για τη βούληση και την ικανότητά της Ελλάδας να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές. Είναι σαφές -είπε- ότι η κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2012 αύξησε το κόστος διάσωσης της χώρας.

Ερωτηθείς πότε θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες και εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι πέραν του 2014, θα αποφασιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ακόμα κι αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα το 2014, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί.

Τέλος, για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το θέμα θα λυθεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Marcelos avatar
  Marcelos 26/04/2014 00:16:35

  Πληρώνουμε 1.000.000 δημόσιους μισθούς. Πρέπει να πληρώνουμε το ανώτερο 350.000.
  Δεν χρειάζεται καμία τρόικα να μας το πει. Απορώ πώς δεν έχει ξεσηκωθεί ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα να πάρει με τις πέτρες κάτι ΟΛΜΕδες και κάτι ΑΔΕΔΥδες...

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Marcelos 26/04/2014 14:24:18

   Θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου υπό τον όρο οτι πριν το κράτος απολύσει εναν Δ.Υ., ο ΟΑΕΔ θα του βρίσκει μόνιμη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Αλλοιώς θα προσθέσουμε στο 1.500.000 άλλους 650.000 ανέργους οπότε η οικονομία τετέλεσται οριστικά. Με 2.150.000 ανέργους πρέπει να έχουμε διπλάσια ανάπτυξη απο την Κίνα επι 10 συνεχή χρόνια για να κρατηθούμε στο επίπεδο της Βουλγαρίας το 2025...

 2. panas avatar
  panas 26/04/2014 11:47:12

  Φαίνεται πως ο αξιωματούχος στην Ευρώπη είδε τα στοιχεία με πιο νηφάλια ματιά από τους εδώ φανατικούς που έχουν επιρρίψει όλες τις ευθύνες στους εδώ ΔΥ με αυθαίρετα νούμερα και όχι στους πολιτικούς προιστάμενούς τους. Ειδικά οι "επιχειρηματίες της καφετερίας" είχαν λυσσάξει... Το πελατειακό κράτος είναι το πρόβλημα και στη δημόσια διοίκηση, όπως και στον ιδιωτικό τομέα!! Τα υπόλοιπα ρυθμίζονται.

  • Ο Λούμπεν avatar
   Ο Λούμπεν @ panas 26/04/2014 12:09:14

   Σόρρυ αλλά έχω μια κάπως διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα. Το γεγονός ότι είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε ένα μεγάλο, αναποτελεσματικό και ακριβό δημόσιο αποδείχτηκε για παράδειγμα όταν το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι είχε υποτιμήσει τους κοινωνικούς πολλαπλασιαστές, όπως φαίνεται επίσης ξεκάθαρα και από το επιχείρημα, ότι οι απολύσεις των ΔΥ δεν πρέπει να γίνονται γιατί οδηγούν στην αύξηση της... ανεργείας!

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 26/04/2014 13:35:52

  @Marcelos 1)Η ελλάδα δεν είχε ποτέ πολλούς δημοσίους υπαλλήλους όπως ατυχώς νομίζεις. Ακόμη και πριν την κρίση, το 2008, είχε απο τα χαμηλότερα ποσοστά δημοσίων υπαλλήλων επι των απασχολουμένων στην ΕΕ. Κοίτα τον παρακάτω πίνακα με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ http://bilbo.economicoutlook.net/blog/wp-content/uploads/2011/09/OECD_Public_employment_pc_total.jpg 2)Τώρα πια, το 2014, μάλλον έχουμε από τα μικρότερα ποσοστά στον πλανήτη, μόλις 7,9%. http://www.iiea.com/ftp/Images/Blogs/July2011/FinalSizeInfograph.jpg http://revolting-europe.com/2013/07/18/why-greece-is-slashing-public-sector-jobs/ 3)Ακόμη κι αν η Ελλάδα είχε κάποτε στο μακρινό παρελθόν, 1 εκατομμύριο δημ. υπαλλήλους, όλοι αυτοί δεν θα ήσαν παρά ποσοστό 25% επι των 4 εκ. απασχολουμένων, και πάλι δηλαδή μικρότερο απο το ποσοστό αρκετών ευρωπαϊκων κρατών!!!! Η Ελλάδα δεν είχε όμως ποτέ τόσους υπαλλήλους. . Και τώρα προφανώς με κανένα 550άρι χιλιάδες, προκύπτει ένα χαμηλό ποσοστό (λίγο παραπάνω απο το 8% του οοσα αν κάνεις τις πράξεις αλλά ίσως ο ΟΟΣΑ δεν μετράει τους υπαλλήλους των ΟΤΑ κι έτσι προκύπτει 8% αντί για πχ 10%. Αλλά την ίδια μεθοδολογία ακολουθεί σε όλες τις χώρες οπότε τα στοιχεία του είναι δεν γίνεται να αμφισβητηθούν). 4)Τα ελληνικά επίσημα στοιχεία δείχνουν έναν αριθμό 614.000 για το 2013 μόνιμοι και συμβασιούχοι, στενό δημόσιο και ευρύ + υπάλληλοι ΟΤΑ. http://apografi.yap.gov.gr/apografi/Flows_November_2013.htm http://pkampas.blogspot.gr/2013/07/614053.html 5)ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει λόγο να ξεσηκωθεί κατά του δημοσίου. Η ιδέα ότι πρέπει να βρίσκονται σε αντιπαλότητα είναι αβάσιμη. Αντίθετα, εκτός κι αν ο ιδιώτης έχει μία αποκλειστικά εξαγωγική εταιρεία, πρέπει να εύχεται την οικονομική ευρωστία του δημοσίου, που θα φέρει μεγαλύτερο τζίρο και στην δική του επιχείρηση. Θέλω να πω δεν γίνεται να καταστρέφεται ένας τομέας της οικονομίας και ο άλλος να οφελείται απο την καταστροφή. Για παράδειγμα, η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα έφερε μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων σαν αποτέλεσμα των μειωμένων εσόδων που συνεπάγεται η εκτόξευση της ανεργίας.
  6)Με όλα αυτά δεν υποστηρίζω ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να αυξηθεί υπέρμετρα, τώρα ή στο μέλλον. Είναι όμως καλό να έχουμε μία ακριβή αίσθηση της πραγματικότητας.

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ Άπαντα Επιστάμενος 27/04/2014 18:00:53

   Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να απασχολεί άνω του 10% του πληθυσμού στο Δημόσιο!!! Μιλάμε για άνω του 10% του πληθυσμού όχι του εργατικού δυναμικού! Έχω δει σε έκθεση της ΕΥΠ ότι πληρώνουμε πάνω από 1.010.000 μισθούς σε περίπου 820.000 φυσικά πρόσωπα!!! Αναφορικά με τον πληθυσμό μας, απασχολούμε τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους στην Ευρώπη! Χρειαζόμαστε πάνω από 35 Δις για τη μισθοδοσία τους! Η Γερμανία έκανε ιδιωτικοποιήσεις και έμεινε με 2,1 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους σε πληθυσμό 85 εκατομμυρίων! Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο σε χώρα άνωθεν της Σαχάρας...

   • justme avatar
    justme @ Marcelos 14/06/2014 15:47:46

    Αυτό που πληρώνουμε, είναι το υπέρογκο χρέος των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Καλό είναι να ξυπνάμε από το κουτόχορτο σιγά σιγά και να αλλάζουμε καραμέλα (οτι για ολα φταίει το δημόσιο και οι υπάλληλοι του). Σαφώς και το δημόσιο τρώει πόρους και πολλούς. Αλλά το χρέος μας αυξάνεται διαρκώς γιατί το κράτος (σε αντίθεση με άλλες χώρες) δανείστηκε υπέρογκα ποσά για να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έδιναν με το τσουβάλι τα δάνεια τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα (μεγαλοεκδότες, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλο τραπεζίτες κ. λ. π. . . . ).
    Καί όσοι από εμάς ξαφνικά βλέπουμε εχθρούς και ανεμόμυλους, καλό είναι να αναρωτηθούμε αν και σε τι βαθμό οι εταιρείες που δουλεύουμε συντηρούνται σε έναν βαθμό από το δημόσιο. Δεν λέω ότι είναι καλό αύτό. Αλλά να βλέπουμε όλες τις όψεις και όχι αυτό που μας βάζουν να βλέπουμε μόνο. . . . .

 4. foros1 avatar
  foros1 27/04/2014 18:35:53

  εχετε λαθος κυριε. συμφωνα με προσφατα στοιχεια του υπουργείου Αναπτυξης, απασχολούνται περιπου 600.000 ΔΥ με κοστος μισθοδοσίας πολύ λιγοτερο από το ΜΙΣΟ που αναφερετε! ο κοινωνικος αυτοματισμος ας σταματησει επιτελους...

 5. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 28/04/2014 09:26:47

  Mάρκελε, Το παραπάνω σχόλιό μου είναι γεμάτο με επίσημα στοιχεία στα οποία δεν δίνεις βάση. Οι συγκριτικοί πίνακες του ΟΟΣΑ για παράδειγμα δεν δέχονται αμφισβήτηση. Επίσης, θέλει προσοχή όταν μιλάς για δημοσίους υπαλλήλους σε ομοσπονδιακά κράτη. Μάλλον είδες πίνακα αποκλειστικά με τους δημοσίους υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης της Γερμανίας που δεν συμπεριλάμβανε αυτούς των κρατιδίων. Σημειοτέον η Γερμανία έχει εκχωρήσει τις περισσότερες αρμοδιότητες δημόσιες διοίκησης στα κρατίδια που συντηρούν έναν ανάλογα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Το ίδιο σφάλμα κάνουν κάποιοι όταν μιλάνε και για τις ΗΠΑ, πολλοί στην Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.