Κοιτάσματα για 200 χρόνια γύρω από την Κρήτη
05/05/2014 22:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοιτάσματα για 200 χρόνια γύρω από την Κρήτη

Στο επίκεντρο του ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, ξαναέφεραν την ανατολική Μεσόγειο οι ανακατατάξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και κυρίως η ανακάλυψη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων νοτίως της Κύπρου

Τουλάχιστον 50% πιθανότητες να βρεθούν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης, υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων ειδικών σε θέματα ενέργειας και επιστημονικών κέντρων στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, επισημάνθηκε σε ημερίδα με θέμα «Η Ενεργειακή και Στρατηγική ΑΟΖ στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο - Νομικές και Γεωπολιτικές Θεωρήσεις».

Ειδικότερα, ο κ.Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα ενέργειας και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Flow (Energy & Environmental Operations), τόνισε ότι «η πιθανότητα να μην βρούμε τίποτα είναι λίγο πάνω από 2%», ενώ επισήμανε ότι «αυτό το είπαμε και στον πρωθυπουργό». Εξήγησε επίσης, ότι «σε ποσοστό 50% υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα που θα αντιστοιχούν στις ανάγκες της Ελλάδας για πάνω από 200 χρόνια». Γι’ αυτό το λόγο, υπογράμμισε, «πρέπει να αρχίσουμε τις έρευνες, και μάλιστα γρήγορα», ενώ παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο ανεξερεύνητη –ενεργειακά- χώρα του κόσμου, μετά το Μαρόκο και τα Νότιο Αφρική». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «και εμείς, και η Ντόϊτσε Μπάνκ, υπολογίσαμε ότι στα επόμενα 30-40 χρόνια, τα κοιτάσματα που θα βρεθούν, θα μπορούσαν να δώσουν στο κράτος ως έσοδα 270 δις».

Ο κ.Κονοφάγος, παρέθεσε και ένα ιδιαιτέρως σοβαρό στοιχείο που γεννά μεγάλη αισιοδοξία ως προς τις σημαντικές πιθανότητες να βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα. Ειδικότερα, είπε ότι «στατιστικά, νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης, πρέπει να υπάρχουν 1000 λασποηφαίστεια, ενώ έχουν χαρτογραφηθεί περί τα 80». Ως γνωστόν, τα ηφαίστεια λάσπης αποτελούν μια σαφή ένδειξη ύπαρξης πιθανών κοιτασμάτων, όπου υπάρχουν. Εφερε δε, ως αντίστοιχο παράδειγμα την περίπτωση του τεράστιου Αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου, Σαχ Ντενίς, στην Κασπία Θάλασσα, κοντά στο οποίο είχαν καταγραφεί πολλά ηφαίστεια λάσπης. Επίσης, ανέφερε αντίστοιχο παράδειγμα στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, όπου η μεγάλη εταρεία, Total, υπέγραψε συμβόλαιο σε «οικόπεδο» κοντά σε λασποηφαίστεια. Εκεί, υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου-φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο, και σε ένα χρόνο θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος.

Οσον αφορά την υπάρχουσα εμπειρία από τις γειτονικές μας περιοχές, είπε: «Κύπρος και Ισραήλ έχουν ανακαλύψει πάνω από ένα τρις κυβικά μέτρα με γεωτρήσεις. Πιστοποιημένα. Δεν είναι στατιστικά αποθέματα. Στο «οικόπεδο Αφροδίτη» (σ.σ. Κύπρος) είναι σε εξέλιξη η μελέτη για την ανάπτυξή του, και το Ταμάρ (σ.σ. Ισραήλ, 1650 μέτρα βάθος) παράγει ήδη και τροφοδοτεί όλη την ενέργεια του Ισραήλ. Το Ταμάρ ανακαλύφθηκε το 2009, η παραγωγή άρχισε το 2013, και χρειάστηκαν 4 δις. σε επενδύσεις. Πρόκειται για πρωτοφανείς ταχύτητες. Είναι επίτευγμα σε βάρος της γραφειοκρατίας». Ιδιαίτερη σημασία έδωσε τέλος, στην ονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου» (νοτιοανατολικά της Κρήτης). «Θεωρείται –είπε- από τις πιο «παχιές» και «ζουμερές» πετρελαϊκά στον κόσμο, με βάση τις εκτιμήσεις του αμερικανικού και γαλλικού Ινστιτούτων Ενέργειας».

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ

Στο επίκεντρο του ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, ξαναέφεραν την ανατολική Μεσόγειο οι ανακατατάξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και κυρίως η ανακάλυψη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων νοτίως της Κύπρου, υπογραμμίζει ο κ.Αγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αφού τονίζει ότι «οι τυχοδιωκτικές αναζητήσεις της Τουρκίας δυναμιτίζουν τη σταθερότητα όλης της ανατολικής Μεσογείου», παρατηρεί ότι «επιχειρεί να εφαρμόσει στην Α.Μεσόγειο το μοντέλο του Αιγαίου που έχει μετατραπεί σε μία θάλασσα ξεχασμένη από τις εξελίξεις του διεθνούς δικαίου, όπου τα πράγματα παραμένουν παγωμένα στο 1974». Ως εκ τούτου, εξηγεί, «το μείζον για την Ελλάδα είναι να αποφύγει την επανάληψη του μοντέλου του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο και να αναστείλει την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της. Η στασιμότητα όλων αυτών των ετών έχει οδηγήσει σε απώλεια κρίσιμων πόρων για την ελληνική οικονομία, κάτι που έχει καταστεί προφανές με την οικονομική κρίση».

Ως γνωστόν, παρατηρεί, «η διαρκής αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο έχει οδηγήσει σε χρόνια αποχή της ελληνικής πλευράς από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα η Ελλάδα είναι η μοναδική από ένα σύνολο 149 χωρών που έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τα 6 μίλια. Τέλος, έχει καταστήσει πιο νομιμοφανή την εντύπωση που καλλιεργεί συστηματικά η Τουρκία περί του Αιγαίου ωσάν μίας γκρίζας περιοχής με αδιευκρίνιστα σημεία δικαιοδοσίας, αμφισβητήσεις και προβλήματα».

Στη Ν.Α. Μεσόγειο, «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευθούν πλήρως τα ενεργειακά αποθέματα που πιθανόν βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές τους. Παραλλήλως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ενεργειακός διάδρομος Κύπρου-Ελλάδος. Μέσω αυτού, θα μεταφερθούν οι υδρογονάνθρακες της Α.Μεσογείου στις διεθνείς αγορές και κυρίως στην Ευρώπη».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τονίζει ο κ.Συρίγος, «πρέπει να προωθηθεί με περίσκεψη η στρατηγική συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου με το Ισραήλ». Ωστόσο, προειδοποιεί: «Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία. Κάποια στιγμή οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν, χωρίς, όμως, να αποκτήσουν τον στρατηγικό χαρακτήρα που είχαν προ του 2009. Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να δει τις σχέσεις με το Ισραήλ ως ανταγωνιστικές με την Τουρκία και δεν πρέπει να δεχθεί (ή να αφεθεί) να χρησιμοποιηθεί από την ισραηλινή πλευρά ως μοχλός πιέσεως προς την Τουρκία για αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Θεωρητικώς, στο μέλλον η στενή συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να συνιστά πρόκληση συμμετοχής της Τουρκίας σε τριμερή περιφερειακή συμμαχία άμεσα συνδεδεμένη με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή».

Τριπλή τουρκική πρόκληση

Στο μεταξύ, η Τουρκία εδώ και χρόνια προωθεί συστηματικά τα σχέδιά της. Ειδικότερα, οι τρεις πρώτες φάσεις του ήταν οι εξής:

1.«Οριοθέτησε» με τον εαυτό της (!) τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στα τουρκικά παράλια (21 Σεπτεμβρίου 2011). Τότε, υπεγράφη μία δήθεν «συμφωνία» μεταξύ της Τουρκίας και του κατεχομένου από αυτήν τμήματος της Κύπρου. Η συμφωνία «οριοθετούσε» τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και στην Κύπρο.

2.«Εκχώρησε» δια του ψευδοκράτους στην ΤΡΑΟ (κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου) τις περιοχές ανατολικώς και νοτίως του νησιού (22 Σεπτεμβρίου 2011).

-Λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές, το 2012, διεκδίκησε δια της εκχωρήσεως στην ΤΡΑΟ όλη την περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη (27 Απριλίου 2012).

«Οι εκχωρήσεις –σημειώνει ο κ.Συρίγος- βασίζονταν σε αποφάσεις που είχαν ληφθεί την 16η Μαρτίου 2012 από το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Είναι προφανές ότι η χρονική στιγμή της δημοσιεύσεως ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις ελληνικές πολιτικές εκλογές του Μαΐου 2012 που απείχαν μόνον δέκα ημέρες. Θα ήταν λάθος, όμως, να θεωρηθεί ότι οι εκχωρήσεις ήσαν μία αποσπασματική κίνηση της Τουρκίας που θέλησε να καταγράψει απλώς τις διεκδικήσεις της στην περιοχή εν όψει νέας ελληνικής κυβερνήσεως. Ήταν μία απόφαση που, ναι μεν εκδηλώθηκε με αφορμή τις ελληνικές εκλογές, εντάσσεται, όμως, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παρεμβάσεως της Τουρκίας σε όλη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Για την ακρίβεια οι εκχωρήσεις του Απριλίου 2012 αποτελούσαν την τρίτη φάση διεκδικήσεως του μέγιστου τμήματος της υφαλοκρηπίδας της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία».

Την 27η Απριλίου 2012, λοιπόν, δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. 28.276) εκχωρήσεις θαλασσίων περιοχών νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου και δυτικώς της Κύπρου στην ΤΡΑΟ. Ανάλογες εκχωρήσεις για την περιοχή του Αιγαίου στην ίδια εταιρεία, το 1973-74, σηματοδότησαν την αφετηρία του προβλήματος της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας. «Ουσιαστικά –τονίζει ο κ.Συρίγος- η Τουρκία με τις εκχωρήσεις του 2012: Α) Απέκοψε τη Ρόδο και την Κάρπαθο από το μέγιστο τμήμα της υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται ανατολικώς των δύο αυτών νησιών. Β) Περιόρισε το Καστελόριζο μόνον στα χωρικά του ύδατα, διεκδικώντας όλη την περιοχή από τη Ρόδο έως την Κύπρο. Γ) Εισήλθε εντός της κυπριακής ΑΟΖ διεκδικώντας τμήματά της που βρίσκονται δυτικά του νησιού».

Να σημειωθεί ότι στην Α.Μεσόγειο, η Τουρκία δεν περιορίζεται στις διεκδικήσεις θαλασσίων περιοχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επιχειρεί να ανατρέψει το σύνολο των συμφωνιών οριοθετήσεως στις οποίες προχώρησε η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες, όπως με την Αίγυπτο (καθορισμός ΑΟΖ, 2003). Επίσης, αμφισβητεί τα υποτιθέμενα «σύνορά» της με κράτη, όπως το Ισραήλ, τον Λίβανο, και τη Λιβύη.

Θανάσης Αργυράκης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 06/05/2014 07:26:37

  Και μετά κάποιοι φοβούνται για το μέλλον του τόπου. Να μη φοβόμαστε, αρκεί να ψηφίζουμε ελληνόψυχους και όχι ΓΑΠ και τους κλώνους του. Και τα πετρέλαια και το γερμανικό κατοχικό χρέος από το Σαμαρά προχωρούν. Θα το γράψει η ιστορία με μεγάλα γράμματα και εμείς θα λέμε τότε, πόσο τυφλοί ήμασταν που δε τον στηρίζαμε ενώ πιστεύαμε τυχάρπαστους.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 06/05/2014 09:12:09

   Εμπιστευθειτε με ειχε πει καποτε ο Σαμαρας. Οπερ μεθερμηνευομενον: μην θελετε σαν περιεργος λαος να τα ξερετε ολα και μαλιστα με συγκυβερνηση Πασοκ και Δημαρ, με οικονομικη αναταραχη σε Ευρωπη, με μνημονια και τελος με τους Τουρκους και τα δικα τους απεναντι. Τωρα προσετεθη και το παλιο διπολο ΗΠΑ-Ρωσια.....Ο Σαμαρας εχει μεγαλωσει με πατριωτικες καταβολες σαν γνησιος δεξιος. Ενταξει ηθελε να φτασει πρωθυπουργος, εκει τον οδηγουσε ο δρομος που διαλεξε οπως αλλον τον οδηγουσε να γινει Διευθυντης στην Εταιρεια που εργαζεται. Αυτα ειναι μεσα στη ζωη και τα σεβομαστε, ΑΡΚΕΙ οταν κανεις τα κατακτησει να μην προδωσει, να θυμαται οτι κανενα νησακι του Αιγαιου δεν καθαγιαζει μια προδοσια που μενει ανεξιτηλη στη μνημη. Αντιθετα μια καλη υπηρεσια, εστω κι αν δεν αναγνωριστει στο καιρο της, θα αναγνωριστει στο τελος απο την Ιστορια.....

  • ΣΑΜ avatar
   ΣΑΜ @ Γεώργιος Τ. 06/05/2014 12:55:51

   Η άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ σε ποιο ΖΑΠΠΕΙΟ ήταν μέσα; Γιατί πρέπει να είμαστε ο λαός με την ασθενέστερη μνήμη. Δεν εξηγείται αλλιώς!

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ ΣΑΜ 07/05/2014 01:17:34

    Ειστε του νεου η του παλαιου "λεφτα υπαρχουν" ? Γιατι στα Ζαππεια αναφερθηκαν πολλα αναλογα παντα με τις τοτε συνθηκες. Π.χ αν εχετε ισχυρη μνημη θα θυμαστε οτι στο Ζαππειο 1 η Ελλαδα ειχε χρεος 340 δις και ιδιωτικες καταθεσεις 300 δις. Καθε εποχη τοτε ειχε και τις ιδιαιτεροτητες της. Αν γινοταν εφαρμογη αυτων τοτε και γρηγορα σημερα θα ηταν η Ελλαδα και ολοι μας σε καλλιτερη κατασταση. Αλλα τοτε ειχαμε τον Forrest GAP σημερα κινδυνευουμε απο το Τσιπραντρεου

 2. now avatar
  now 09/05/2014 07:28:49

  Όταν οι κρητικοί έχουν παραχωρήσει την έρευνα και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων στους Πελλοπονήσιους Σαμαρά και Μανιάτη τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας, και μην ξεχνάμε 500 Ευρώ η ψήφος του κοινωνικού μερίσματος μην σας ξεγελάσουν!

  • MCA avatar
   MCA @ now 10/05/2014 21:28:27

   Τα κοιτάσματα δεν είναι των Κρητικών, αλλά όλων των Ελλήνων.Τώρα αν σας φταίνε ο Σαμαράς και ο Μανιάτης, δικαίωμα σας.Τους Πελλοπονήσιους όμως μην τους ανακατεύετε.

 3. Spatharios avatar
  Spatharios 09/05/2014 09:05:47

  Ανακήρυξη ΑΟΖ με τα σημερινά, αλλά πολύ περισσότερο με τα μελλούμενα λόγο μεσοπρόθεσμου, δεδομένα απλά ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Τα πρόσφατα γεγονότα με το Γερμανικό ερευνητικό νότια της Κρήτης και το Ισπανικό στην Κάρπαθο αποτελούν τρανή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη γι αυτό. Το σημερινό statusquo στην περιοχή δυστυχώς το επιβάλει η Τουρκία και η Ελλάδα απλά το έχει μοιρολατρικά αποδεχθεί και γι αυτό δεν προβαίνει δε ΚΑΜΙΑ κίνηση διεκδίκησης κάθε δικαιώματός της που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο. Γιατί μόνο σε ένα ιδεατό κόσμο θα το καθόριζαν οι διεθνείς συνθήκες. Στον πραγματικό το καθορίζει η ισχύς των όπλων. Κινήσεις όπως το ξεμπλοκάρισμα του θέματος των υποβρυχίων και των ΤΠΚ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, δίνουν ένα ψήγμα αισιοδοξίας ότι κάποιοι σκέπτονται πραγματιστικά και πατριωτικά. Στον αντίποδα όμως οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου, που θέτουν σε αμφισβήτηση την δυνατότητα διαθεσιμότητας και χρήσης των όποιων μέσων, προσγειώνουν στην πραγματικότητα.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 10/05/2014 19:42:35

  «Ανάπτυξη και Καινοτομία | Posted: Μαΐου 6, 2014 by Κάτσιος Δημήτρης in Επιστήμη-Τεχνολογία, Δρ. Νίκος Λυγερός Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνη της κι αν δεν βάλουμε τα δυνατά μας με τις ίδιες τις δυνάμεις μας, πάλι θα είμαστε εξαρτημένοι αν δεν είμαστε εγκλωβισμένοι. Μόνο που δεν επαρκεί να ειπωθεί η ανάγκη της ανάπτυξης για να υλοποιηθεί, διότι η ανάκαμψη είναι προαπαιτούμενο για μας. Για να μας βοηθήσουν υπάρχουν βέβαια δύο θεμελιακά στοιχεία: η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ο Ζεόλιθος. Πρέπει όμως να βασιστούμε και στην έννοια της καινοτομίας που είναι από τις βασικές ιδιότητες του Ελληνισμού. Η καινοτομία επειδή δεν είναι απλώς μια πατέντα, πρέπει να σχετίζεται με τη δυναμική της αγοράς που θα την απορροφήσει, κατά συνέπεια πρέπει να λύνει προβλήματα ή να δημιουργεί νέους προβληματισμούς επειδή ανοίγει δρόμους για την πατρίδα μας, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Η καινοτομία δεν απαιτεί αναγκαστικά μεγάλα χρηματικά ποσά για να εφαρμοστεί. Χρειάζεται όμως νοημοσύνη και ελευθερία. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να εμποδίζεται από τη γραφειοκρατία και δεν μπορεί να υποστηρίζεται μόνο θεσμικά. Η καινοτομία χρειάζεται ένα πλαίσιο που επιτρέπει τη δράση της νοημοσύνης. Δεν επαρκεί λοιπόν ο πανεπιστημιακός χώρος ή ακόμα και ο ερευνητικός, αφού υπάρχουν άνθρωποι και ειδικά νέοι που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, ενώ έχουν μεγάλη ευρηματικότητα. Έτσι αν θέλουμε να βοηθήσουμε επί του πρακτέου, πρέπει να υπάρχει ένας επιπλέον χώρος, ακόμα πιο ανεξάρτητος και ελεύθερος, όπου θα μπορέσει να εκφραστεί η δημιουργικότητα δίχως εμπόδια. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του κτιρίου Νόησις στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα μπορέσει κάθε ανοιχτό μυαλό να παρουσιάσει νέες ιδέες δίχως ενδοιασμούς, για να δείξει ελεύθερα το έργο του, για να επιλεχθεί χωρίς να έχει κανένα άλλον προσόν εκτός από την παραγωγή μίας ιδέας που οδηγεί εν δυνάμει στην καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν και Master Classes με θέματα ανοιχτά, όπως είναι η ιδιοθύελλα και η πλάγια σκέψη, όπου ομαδικά θα προσπαθούμε να λύσουμε αποτελεσματικά και ανθεκτικά, πρακτικά προβλήματα καινοτομίας.» «Ζεολιθικές εξελίξεις Ζεολιθικές εξελίξεις βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι η ιδιότητά του να καταπολεμά το δάκο με αποτελεσματικότητα δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστή και περιοχές που έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν λόγω ωρίμανσης της ελιάς πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως, για να μην υποστούν τις καταστροφές προηγούμενων ετών. Διότι όταν υπάρχει λύση σ’ ένα πρόβλημα που μαστιγώνει τους ελαιοπαραγωγούς είναι απαραίτητο να μην εφαρμόζεται από τους αρμόδιους φορείς. Οι κεντρικές αποφάσεις που πάντα καθυστερούν, διότι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ενιαίος χώρος όσον αφορά στην μετεωρολογία, πρέπει να συνειδητοποιήσουν το κόστος που θα έχουν όταν οι ελαιοπαραγωγοί μάθουν ότι δεν προώθησαν μία οικονομική λύση που είναι αποτελεσματική. Επίσης, καθώς η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου με αναγνωσιμότητα δεν μπορεί να αποδέχεται παθητικά την καταστροφή της πρώτης ύλης. Επιπλέον, αν υπολογίσουμε την προστιθέμενη αξία που επιτρέπει η χρήση του ζεόλιθου, αφού η διαδικασία δίνει τη δυνατότητα να παραχθεί όχι μόνον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και ζεόλαδο που έχει τις προδιαγραφές ultra Premium. Στη συνέχεια, θα μπορέσουμε μάλιστα να αναδείξουμε και την κατηγορία zeo ultra Premium που θα εξασφαλίζει μία ποιότητα που δεν υπήρχε, αφού η ελιά θα προστατεύεται από τον δάκο βέβαια, αλλά θα έχει ταυτόχρονα καθαριστεί από στοιχεία, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα, οι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες. Είναι σημαντικότατο, λοιπόν, να προσπαθήσει ο καθένας μας να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς που γνωρίζει, ενημερώνοντας τους ότι υπάρχει μια ποιοτική λύση σ’ ένα δύσκολο πρόβλημα που έχει επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο, αφού το ελαιόλαδο, μάς αντιπροσωπεύει από την Αρχαιότητα με διαχρονικό τρόπο.» (πηγή: HellenicSpace.wordpress)

 5. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 05/07/2014 17:42:25

  Μιχάλης Ιγνατίου: Γιατί η κυβέρνηση δεν τόλμησε να παρουσιάσει και τα οικόπεδα με πετρέλαια στο Αιγαίο Μέχρι πότε θα ζούμε με τον φόβο των Τούρκων; Μέχρι πότε θα μάς κυβερνούν άτολμα ανθρωπάκια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.