19/02/2012 08:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κλειδώνουν» το ποσό χρηματοδότησης και ο μηχανισμός επιτήρησης

Στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες αναμένεται να επιλυθούν όλες οι υφιστάμενες εκκρεμότητες σχετικά με το νέο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, ώστε αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να «κλειδώσουν» τη συμφωνία.

Μετά την εκπλήρωση των τριών όρων που είχαν τεθεί στη χώρα μας απομένουν πλέον προς ρύθμιση δύο θέματα, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στους τεχνοκράτες ή αύριο σε πολιτικό επίπεδο στο Γιούρογκρουπ.

Πρόκειται για την οριστικοποίηση του ποσού της στήριξης και την εισαγωγή μηχανισμού εποπτείας που θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους από ελληνικής πλευράς. Και στα δύο θέματα οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση της Τρόικας για βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί για μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δείχνει ότι το ποσό των 130 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί κατ’ αρχήν στις 27 Οκτωβρίου δεν επαρκεί, γιατί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη από το τότε σενάριο εργασίας. Με τα 130 δισ. ευρώ και το μετά το «κούρεμα» το χρέος θα κυμανθεί το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση, στο 129% του ΑΕΠ.

Με δεδομένο ότι ένα ποσοστό 129% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ, οι εταίροι αναζητούν πρόσθετους πόρους, που θα φέρουν το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, οπότε στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 17-18 δισ. ευρώ, ενώ εάν ανεβάσουν το όριο της βιωσιμότητας στο 124% του ΑΕΠ, όπως ζητούν η Κομισιόν και αρκετές χώρες, τότε θα απαιτηθούν περίπου 10 δισ. ευρώ.

Οι πηγές αναζήτησης πόρων είναι τρεις, η πρώτη να αυξηθεί η συνεισφορά των δανειστών, η δεύτερη να γίνει ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών και η τρίτη να συνεισφέρουν έμμεσα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή οι κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Oπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η δεύτερη επιλογή, δηλαδή ένα μεγαλύτερο «κούρεμα», θα πρέπει να αποκλειστεί, λόγω της σθεναρής αντίδρασης των ιδιωτών επενδυτών.

Αναφορικά με την αύξηση της συνεισφοράς των δανειστών, αυτή θα μπορούσε να αποφασιστεί έμμεσα. Υπάρχει στο «τραπέζι» και συζητείται η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ελλάδα από τους εταίρους.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που υπολείπεται αναμένεται να καλυφθεί από την ΕΚΤ και ενδεχομένως τις κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Αναφορικά με το δεύτερο ανοικτό θέμα, φαίνεται πως η επιδίωξη του γαλλογερμανικού άξονα να θέσει υπό αυστηρή εποπτεία την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα γίνει πραγματικότητα. Το προανήγγειλε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της περασμένης Τετάρτης.

Αύριο θα καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής της απόφασης, ενώ η βασική ιδέα είναι η πρόβλεψη ενός νομικά κατοχυρωμένου δεσμευμένου λογαριασμού, στον οποίο θα μεταφέρονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έσοδα του κράτους για την κάλυψη της αποπληρωμής του χρέους. Πρώτα θα εξυπηρετείται αυτή η υποχρέωση και μετά τα υπόλοιπα έσοδα θα καλύπτουν πρωτογενείς δαπάνες.

(Νίκος Μπέλλος από Βρυξέλλες για τον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/02/2012 10:27:51

  Εμένα που μου αρέσει να τακτοποιώ το χάος, αυτά τα ονομάζω "χρεωκοπία εντός ευρώ, με εσωτερική υποτίμηση, χωρίς στάση εξωτερικών πληρωμών, με ελεγχόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση της εκκαθάρισης, απώλεια κυριαρχίας, και μελλοντικές εκλογές με μόνο αντικείμενο ποιός θα μιλάει με τον επικυρίαρχο".

  Η "Ανάπτυξη", για όποιον τολμήσει να εκστομίσει την λέξη, θα σημαίνει κάποια παράταση μειωμένων παροχών, και θα κάνουμε ό,τι συμφέρει τους ξένους προϊσταμένους των φαιδρών που μας έφεραν ως εδώ. Με νόμους που δέν θα ψηφίζουμε εμείς. Όσοι "μεγάλοι" δικοί μας υποστηρίζουν τέτοια πράγματα, ή (νομίζουν ότι) έχουν δέσει τον γάϊδάρο τους με ευρωπαϊκά καρτέλ, ή έχουν και δέυτερο διαβατήριο και λεφτά έξω. Αυτά περί δραχμολάγνων.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 19/02/2012 11:18:55

   Μα δεν βλέπεις φίλε αρχαίε το πέπλο σιωπής πχ για την Ισλανδία που ειρήσθω εν παρόδω ξανά βγαίνει στις αγορές ενώ εμείς μπαίνουμε στο ΜΠΔΣ έως το 2020+...

   Αλλά δεν ανησυχώ δεν θα έχουμε επιτρόπους αλλά τοποτηρητές κατά τον κύριο τραπεζίτη που δεν ήξερε την κατάσταση της οικονομίας ούτε στη ΤτΕ ούτε στην ΕΚΤ...

   Οσο για ανάπτυξη έχουμε τον κ Παπακωνσταντίνου και τον ΗΛΙΟ ...εκτός αν τα μπερδεύει με τα μακαρόνια.

 2. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 19/02/2012 11:10:40

  Ποιος θα είναι ο νέος Εδουάρδος Λω;

 3. Anastasis avatar
  Anastasis 19/02/2012 11:19:14

  Η λέξη ανάπτυξη έχει αρχίσει και ακούγεται σιγά σιγά σαν το "λεφτά υπάρχουν". Τόσα και τόσα μέτρα είδε κανείς κάτι για ανάπτυξη? όλα εισπρακτικά χωρίς κανένα όφελος για την αγορά και περικοπές κοινωνικών παροχών.

  Πριν λίγο καιρό είχα μια ελπίδα ότι σήμερα με εκλογές κάτι θα γινόταν...

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 19/02/2012 11:43:32

  ...και επειδή πρέπει να δούμε κάποτε και τι ψήφισαν οι 199 σωτήρες την Κυριακή και δεν μιλάω για τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης και στάσης πληρωμών ούτε για το κούρεμα σε μισθούς συντάξεις και επικουρικές ούτε για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  Ας μιλήσουμε απλά και οικονομικά.
  Το χρέος (που δεν έχει κλείσει ακόμα οριστικά) του 2011 είναι 380 δις.
  Ακόμα και 100% να φύγουν τα 100 θα είμαστε στο ...Τιτανικό του 2009.
  Ας θυμηθούν δε ότι από τα 4 μέτρα του προηγούμενου PSΙ που και εκείνο δεν ήταν παρά επιτυχία μέχρι που ήρθε το Νέο οι Τράπεζες επέλεξαν 0 από τα 4 μέτρα παρόλο αρχικά πρόσφερε 15% σε ρευστό, ένα κουπόνι υψηλών τόκων 6% και κάτι ομολόγων...αλλά επειδή δεν υπήρχε ρευστό φτάσαμε στο ...2.
  Μετά ήρθε ο κύριος Παπαδήμος.Λοιπόν;
  Ξεκινώντας έχουμε ομόλογα αξίας 200δις ευρώ και κούρεμα ονομαστικής αξίας 50%, άρα κέρδος όπως είπαμε και πριν 100δις ευρώ.Το κράτος θα δώσει στις ελληνικές χρεοκοπημένες τράπεζες (και χρεοκοπημένες όχι λόγω των ελληνικών ομολόγων τα ομόλογα που διαθέτουν είναι πολύ λιγότερα από τα χρήματα που θα πάρουν ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ), περίπου 30-35 δις.
  Γιατί είπαμε οι Γερμανοί Αγγλοι Γάλλοι Ολλανδοί Βέλγοι και λοιποί είναι χαζοί που κρατικοποίησαν κολοσσούς. Που θα τα βρει τα 30-35δις? Θα τα δανειστεί φυσικά από το νέο μνημόνιο. Άρα από τα 100-35=65 κέρδος. Και το χρέος πηγαίνει από τα 280+35=315 καλημέρα.

  Βέβαια οι 199 απέκρυψαν μια μικρή λεπτομέρεια: οι καταπληκτικές κυβερνήσεις ΓΑΠ & Παπαδήμου πλέον φόρτωναν 40 δις περίπου πραγματικό έλλειμμα στην χώρα (το ταμειακό: h__p://www.minfin.gr/budget/2011/).

  Οπότε πριν ψηφίσουν οτιδήποτε οι σωτήρες δεν υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις προς τους πολίτες για το τι χρέος θα έχουν 31/12/2011 και πόσο θα πάει 31/12/2012 με τη σωτηρία.

  Οσο για το παραμύθι χρεοκοπία σημαίνει επιστροφή στη δραχμή απλά αποκρύπτουν ότι μόνο οικοθελώς μπορούμε να αποχωρήσουμε από το € καθώς οι συνθήκες που ισχύουν δεν προβλέπουν αποπομπή.
  Για τους λάτρεις του Χολαργού είτε ως έχοντες χρήματα έξω είτε λόγω Ελληναράδων να τους θυμίσω ότι η μετάβαση κράτησε 2 χρόνια....μόνο η προμήθεια χαρτιού (αν υπήρχε τόσο ηλίθιος πολιτικός που να αποχωρούσε από τη ζώνη του € η χώρα οικειοθελώς) και το τύπωμα θέλει χρόνο. Η δε χρεοκοπία μιας χώρας του € δεν είναι ...αυτόνομη αλλά και του νομίσματος και της ΕΚΤ και του τραπεζικού ντόμινου.

  Αλλά ευτυχώς μας ...έσωσαν πάλι μέχρι την επόμενη φορά...

  ΥΓ

  Μα κανένα νέο από την Ισλανδία που ξαναβγαίνει στις αγορές με το δις ιζ πάρτα;
  Αλλά ξέρω μικρή χώρα, μακριά από την περιοχή ...ενώ απλά έχει άλλους πολιτικούς και πολίτες.

 5. nostos avatar
  nostos 19/02/2012 15:30:57

  Ασε φίλε Ιθαγενη που να ξέρουν αυτοί , ψαράδες του Ατλαντικου . Ενώ εμείς ; Φτου μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.