Κλείδωσε η ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Ποιες εκπτώσεις θα έχουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία
01/11/2014 16:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλείδωσε η ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Ποιες εκπτώσεις θα έχουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων.

Χθες για το θέμα αυτό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε ευρεία σύσκεψη με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία.

Στη νέα ρύθμιση υπάγονται βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος Σεπτεμβρίου και οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι και τον Μάρτιο. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή «τακτοποιήσει» οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτωβρίου.

O υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε στη χθεσινή σύσκεψη πως πρόκειται «για μια γενναία ρύθμιση, που δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα». Παράλληλα σημείωσε πως «πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών που θα έρθουν στα Ταμεία για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους».

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής ακόμα και σε 100 δόσεις για όσους χρωστάνε ποσά μέχρι 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρώ τον μήνα, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,56%. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη είναι 20%.

Για όσους χρωστάνε από 15.000 έως ένα εκατομμύριο οι δόσεις φτάνουν έως και τις 72, ενώ επίσης το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,56%. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις είναι 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Παράλληλα προβλέπεται:

  • Εκπτωση 90% για 12 δόσεις.
  • Εκπτωση 80% για 24 δόσεις.
  • Εκπτωση 70% για 36 δόσεις.
  • Εκπτωση 60% για 48 δόσεις.
  • Εκπτωση 50% για 60 δόσεις.
  • Εκπτωση 30% για 72 δόσεις.

Σημειώνεται πως ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπονται και για όσους βρίσκονται ήδη στη «νέα αρχή» και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Το επιτόκιο πέφτει σε 4,56%, ενώ η έκπτωση θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013. Αν μάλιστα, επιλέξουν να παραμείνουν στην τρέχουσα ρύθμιση θα έχουν πρόσθετο όφελος έκπτωσης 20% στις προσαυξήσεις.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως όσοι μπουν στη νέα ρύθμιση θα πάρουν φορολογική ή και ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οφειλής μηνιαίας ισχύος. Επιπλέον προβλέπεται αναβολή ή διακοπή της εκτέλεσης ποινών που επιβλήθηκαν κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990.

Εκτός ρύθμισης θα τίθενται όσοι δημιουργήσουν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς και όσοι δεν πληρώσουν 2 δόσεις μέσα στο έτος ή καθυστερήσουν 1 δόση για πάνω από δύο μήνες. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.

  • Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου προχώρησε η διαδικασία μεταβίβασης πιστώσεων (για το βοήθημα των 586 ευρώ στους πλημμυροπαθείς) σε έξι δήμους (Ιλίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Φυλής, Περιστερίου, Πειραιά και Αχαρνών). Παράλληλα χθες κατατέθηκαν αιτήματα για το έκτακτο βοήθημα από πέντε ακόμη δήμους (Αγίας Βαρβάρας, Ασπροπύργου, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Χαϊδαρίου).

ΠΗΓΗ: Εθνος

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.