#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/07/2011 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλίμα δυσπιστίας στην Ε.Ε. για την εφαρμογή του ΜεσοπρόθεσμουAπό πολιτικής, τουλάχιστον, απόψεως το φετινό καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά θερμό.

Και αυτό διότι απ' ότι φαίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες θα αξιολογηθεί από την Ευρώπη το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση και τη δύναμη να ανταποκριθεί στα όσα υπέγραψε στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, βάσει του οποίου θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα του ελληνικού κράτους να είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις του ως και το 2014. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εφεξής - και καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα πρέπει να δοθούν από την Αθήνα, σαφή δείγματα προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και πώλησης δημόσιας περιουσίας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αρχίσει η συρρίκνωση του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, με το κλείσιμο ενδεχομένως κάποιων κρατικών οργανισμών ή υπηρεσιών.

 

Στις Βρυξέλλες και στις περισσότερες κοινοτικές πρωτεύουσες κυριαρχεί ωστόσο η αμφιβολία, αν όχι η δυσπιστία, ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης, με δεδομένο το πολιτικό κλίμα που επικρατεί, να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της. Οι αμφιβολίες αυτές εντάθηκαν μετά την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στο υπουργείο οικονομικών, με τους ομόλογους του κ Ε Βενιζέλου να αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής και πράξης του νέου υπουργού.

 

Ιδιαίτερα έντονο είναι το κλίμα δυσπιστίας έναντι της Ελλάδας ανάμεσα στα στελέχη της τρόϊκας αλλά και στα ηγετικά κλιμάκια χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία κ.α. Αποτέλεσμα αυτής δυσπιστίας είναι κατά πάσα πιθανότητα η διαφαινόμενη τάση αναβολής για τον Σεπτέμβριο των αποφάσεων για τη μεσοπρόθεσμη κάλυψη της Ελλάδας, η οποια αφορά το χρονικό διάστημα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως και το 2014. Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών την αλλαγή ρότας σε σχέση με την υλοποίηση του μνημονίου, ούτως ώστε το φθινόπωρο να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη του μορφή και να υλοποιηθεί η πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση που αυτό προβλέπει.

 

Εντελώς αντίθετες στην τάση αυτή είναι οι χώρες που λίγο πολύ βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης: ήτοι εκτός από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Για τις χώρες αυτές η αναβολή της απόφασης για τη μεσοπρόθεσμη κάλυψη της Ελλάδας είναι ένα «παιχνίδι με τη φωτιά». Κατά την άποψή τους μετά την απόφαση του Eurogroup του Σαββάτου για την παροχή της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί ότι η Ευρώπη καλύπτει τη χώρα όχι μόνο για λίγους μήνες αλλά για χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση εκτιμούν ότι οι πιέσεις των αγορών θα τις αγγίζουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, αυξάνοντας τα δικά τους επιτόκια δανεισμού.

 

Ωστόσο τις τάσεις αναβολής ενισχύει χωρίς αμφιβολία και η δυστοκία των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών οργανισμών σε σχέση με τους όρους συμμετοχής τους στο δεύτερο κύμα αρωγής προς την Ελλάδα. Οι μεταξύ τους διαβουλεύσεις για τα επιτόκια και τους χρόνους ωρίμανσης των δανείων που «εθελουσίως» θα παράσχουν στην Ελλάδα ανανεώνοντας την έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και οι συνεννοήσεις με τους οίκους αξιολόγησης για να παράσχουν τη δική τους «ευλογία», διεξάγονται πλέον με εντατικότατους ρυθμούς.

Πρώτος στόχος αυτών των διαβουλεύσεων είναι ο προσδιορισμός της τάξεως των χρηματικών ποσών στα οποία αναφέρονται, σε συνδυασμό βεβαίως με τις προϋποθέσεις που θέτουν. Ευχής έργο θα ήταν να υπάρξουν συγκεκριμένα συμπεράσματα ως την μεθεπόμενη Δευτέρα οπότε θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup με στόχο αν μη τι άλλο, το ξε καθάρισμα των «βασικών παραμέτρων» της μεσοπρόθεσμης βοήθειας προς την Ελλάδα. Στη συνέχεια η τρόϊκα θα επιστρέψει στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα εντός του Ιουλίου, για συζητήσεις με την ελληνική πλευρά επί όλων των θεμάτων, χωρίς παράλληλα να αποκλείεται η σύγκληση μια ακόμη συνόδου του Eurogroup περί το τέλος του Ιουλίου.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=409334

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 04/07/2011 15:07:31

  Σύμφωνα με το κείμενο
  "Αποτέλεσμα αυτής δυσπιστίας είναι κατά πάσα πιθανότητα η διαφαινόμενη τάση αναβολής για τον Σεπτέμβριο των αποφάσεων για τη μεσοπρόθεσμη κάλυψη της Ελλάδας, η οποια αφορά το χρονικό διάστημα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως και το 2014"
  Το Σεπτέμβριο δεν θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση για την έκτη δόση?
  Άρχισαν από τώρα να εκβιάζουν για την έκτη δόση?

 2. Enzo avatar
  Enzo 04/07/2011 15:13:43

  δεν βγαινει το προγραμμα, το χρεος εχει γινει πλεον μη βιωσιμο και ερχεται επανασταση.
  οποιος δεν το βλεπει ειναι πιο τυφλος και απο τον Κουρουμπλη.

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 04/07/2011 16:06:04

  Ή περιμένουν το Σεπτέμβρη να πάρουν λαϊκή εντολή..

 4. JOHN avatar
  JOHN 04/07/2011 16:54:15

  Το μεσοπροθεσμο σε καμια περιπτωση δεν μπορει να πετυχει γιατι με τη στρατηγηκη που χρησιμοποιησε το ΠΑΣΟΚ εντος και εκτος βουλης δεν εξασφαλισε ουτε ενα μινιμουμ λαικης συνεναισης που χρειαζεται ωστε τα μετρα να εχουν και τη παραμικρη πιθανοτητα επιτυχιας.Αντιθετα ειναι η ταφοπλακα της οποιας προσπαθειας ομαλης εξοδου απο τη κριση!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/07/2011 17:09:31

  Ο πρόεδρος της Αυστρίας Έρνστ Φίσερ δήλωσε:
  "Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα σήμαινε αφενός νίκη της κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας και επιπλέον οι κερδοσκόποι θα μπορούσαν πλέον να στραφούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα".
  Σε αντίθεση με τον ανωτέρω, οι διάφοροι εξωχώριοι και εσωχώριοι "πριονιστές", με ή χωρίς κανάλια ("δεν βγαίνει το πρόγραμμα"), πριονίζουν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, στηρίζουν την κερδοσκοπία: Κυρίως τη δική τους κερδοσκοπία στηρίζουν, εννοείται, αλλά κοντά στο ξερό, άς καεί και το χλωρό.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/07/2011 17:43:18

  Κάποιοι από τον ΔΟΛ και τα "συγγενή σχήματα", κυττάνε με αρκετή "συμπάθεια" προς τέτοιες προσδοκίες.
  Ισως ο προφανής πόθος του "μικρού μπαταχτσή" να βρεθεί ένας μεγάλος "συνάδελφος", μπάς και προσκολληθεί και μαζί με το ξερό, να "κουρέψει" και το χλωρό.
  Οι άλλοι όμως εγχώριοι σπεκουλαδόροι; Τι λογαριασμούς θωρούν ακίνητοι, σε ποιά τροπικά νησιά τρέχει ο λογισμός τους;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.