#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/04/2012 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κι άλλες φορές τα είπε αυτά ο Προβόπουλος κι έπεσε έξωΣυνταγή Μέρκελ με ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους Ελληνες και με τον ξεκάθαρο εκβιασμό ότι θα βγούμε από το ευρώ αν δεν υπάρξει νέα λιτότητα, προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος. Ακολουθώντας κατά γράμμα την απολύτως λανθασμένη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και αφήνοντας αιχμές ότι υπήρξαν ολιγωρίες, αστοχίες και καθυστερήσεις, η έκθεση της κεντρικής τράπεζας δόθηκε στη δημοσιότητα προκειμένου να μας προετοιμάσει για το τι μας περιμένει σε περίπτωση που υλοποιηθεί μια τέτοια πολιτική.

Όπως προαναγγέλθηκε από χθες, ο Προβόπουλος, προσπαθεί ξεκάθαρα να μας πει ότι τα μέτρα που προτείνει είναι μονόδρομος κι επομένως και η νέα κυβέρνηση πρέπει να τα ακολουθήσει… αλλιώς επιστροφή στη δραχμή.

Προφανώς ο διοικητής της ΤτΕ πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διάσωσης παρά να γίνουμε ακόμη φτωχότεροι, να πληρώσουν εκατομμύρια Ελληνες την αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου να μαζέψουν το κράτος και τις απίστευτες δαπάνες.

Απλά για να θυμίσουμε στον κ. Προβόπουλο, η κρίση διαρκεί στην Ελλάδα πολλά χρόνια, στο Μνημόνιο βρισκόμαστε 2 χρόνια. Κι όμως, η ΤτΕ, η κρατικοδίαιτη κεντρική τράπεζα αποφάσισε μόλις πριν μία εβδομάδα να κάνει μειώσεις στους μισθούς. Μάλιστα η μείωση θα είναι 24% στην τετραετία 2010-2014 όταν στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι ζουν ήδη μεσαίωνα.

Εν πάση περιπτώσει, τα φέουδα στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν πάντα τον τρόπο τους. Από την άλλη, γιατί να εμπιστευτούμε την ΤτΕ για τις προβλέψεις της; Και γιατί να πειστούμε ότι μόνο με τα μέτρα που προτείνει θα σωθούμε;

Κι άλλες φορές δεν τα έχει πει αυτά κι έπεσε έξω.

Σε ότι αφορά τα βασικά σημεία της έκθεσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις ότι ότι  το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα μειωθεί κοντά στο 13% για  την διετία 2012 -2013 ενώ για τον ιδιωτικό τομέα η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει και  το 16,5%. Επίσης:

Η  Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι το 2011, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση. Με απλά λόγια, στον αέρα κι αυτή η πρόβλεψη, ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει φόρους.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.
Η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη φορολόγηση των ακινήτων και η ΤτΕ χτυπά καμπανάκι ότι η υπερφορολόγηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κτηματαγορά. Λέει επίσης ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Μνημόνιο, δεν πρέπει να έχει οριζόντι χαρακτήρα και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επιφέρει πρέπει να συνδυαστούν με άλλα μέτρα. «Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αναπροσαρμογές της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (ειδικά σε περιοχές όπου η διαφορά αντικειμενικών-εμπορικών τιμών είναι μεγάλη), συμπαρασύροντας πολλούς φόρους προς τα πάνω και επιτείνοντας την έντονη αβεβαιότητα και την ύφεση στην ελληνική κτηματαγορά. Μια τέτοια αναπροσαρμογή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνδυαστεί με εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης της φορολογίας των μεταβιβάσεων όσο και της κατάργησης επιμέρους επιβαρύνσεων και της θέσπισης ή διατήρησης ενός πολύ μικρού αριθμού ενιαίων φόρων που θα αντικαταστήσουν το πλήθος των υπαρχόντων (π.χ. ενιαίος φόρος επί των συναλλαγών και ανάλογος ενιαίος φόρος επί της ιδιοκτησίας ακινήτων).»

Στα ευχολόγια του κ. Προβόπουλου ξεχωρίζουν τα μέτρα που προτείνει όπως:

Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ελάφρυνση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων,


Αποκατάσταση του ανταγωνισμού στις αγορές,
η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες, πέραν των εσόδων που μειώνουν το χρέος, δημιουργούν πρόσθετες επενδύσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτώνται.
ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ
εξασφάλιση πόρων από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομής που έχουν διακοπεί.
Προβλέπεται ανεργία πάνω από 19%.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George avatar
  George 25/04/2012 17:12:18

  Γνωρίζουμε τι λέει κατά καιρούς ο κ. Προβόπουλος για τους μισθούς. Πόσοι όμως γνωρίζουν πως οι μειώσεις είναι πάντα για τους άλλους, ενώ το μνημόνιο προβλέπει μειώσεις και για τον ίδιο-οι οποίες δεν έχουν γίνει-και για τα άλλα μέλη της διοίκησης της τράπεζας της Ελλάδας; Αυτά τα έμαθα χτες βράδυ στο ΝΕΤ από τον κ. Κύρτσο.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 25/04/2012 20:59:41

  Συμφωνώ απόλυτα με τον κ Προβόπουλο.....
  Ας αρχίσουμε από τους μισθούς τα επιδόματα και τα προνόμια της ΤτΕ....
  Ας δούμε τι έχει κάνει για το μαύρο χρήμα
  Ας δούμε βρε παιδί μου εκτός από ...εκθέσεις τι άλλο έχει προσφέρει.
  Γιατί από την ΤτΕ έχουν περάσει άνιρωποι που έχουν γράψει ιστορία και έχουμε καταλήξει σε ...νεράιδες των ευχών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.