17/10/2013 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κεραυνούς κατά της τρόικας εξαπέλυσε η Alpha Bank

Κεραυνούς κατά της τρόικας η οποία υπονομεύει τον οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, εξαπέλυσε η Alpha Bank η οποία στην εβδομαδιαία ανάλυσή της λέει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβληθούν νέα μέτρα.

«Από πουθενά δεν προκύπτει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, αφού με τα ήδη ισχύοντα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ότι έχει προγραμματιστεί», σημειώνεται στην ανάλυση.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει... ασόβαρους όσους επιχειρούν να μιλήσουν για το τι μέτρα θα απαιτηθούν το 2015-2016. «Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει από σήμερα με κάποια σοβαρότητα ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2015 και το 2016, διότι με τα σημερινά δεδομένα ακριβώς το αντίθετο είναι το πιο πιθανό. Επομένως, το να εγείρεται από την Τρόικα θέμα μέτρων από σήμερα για υποτιθέμενη κάλυψη ελλειμμάτων το 2015 και το 2016 το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι ο εκτροχιασμός της οικονομικής, επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που μόλις φαίνεται να αποκαθίσταται στη χώρα μετά τον Μάιο του 2013 και μάλιστα σε πιο στέρεες βάσεις από ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις».

Οι αναλυτές της Alpha Bank μιλούν για «πολύ σημαντικές ευνοϊκές εξελίξεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας», κατά την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου και αναφέρονται:

α) στην ουσιαστική βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη χώρα με αποτέλεσμα την ταχεία επιβράδυνση της πτώσης του ΑΕΠ το 2013 σε ποσοστό κάτω του -3,7% και την αναμφισβήτητη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από το 2014,

β) στην αξιοσημείωτη περαιτέρω βελτίωση της πορείας της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2013, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Π2013 στο 9μηνο Ιαν.-Σεπτ.2013,

γ) στην επίτευξη εντυπωσιακής προόδου σε όλους τους τομείς του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και

δ) στην εντυπωσιακή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς και του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας, που την καθιστούν ήδη προνομιακή χώρα εγκατάστασης επιχειρήσεων και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων (εγχώριων και ξένων) σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Οπως επισημαίνουν, ο Άσμουσεν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το χρηματοδοτικό κενό, που το ΔΝΤ εκτιμά για το 2014 στα 4,5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου με ανακύκλωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες το 2008 για αγορά από αυτές προνομιούχων μετοχών και τα οποία λήγουν τον Μάιο του 2014. Υποστηρίζεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι αν γινόταν θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ή της αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους της χώρας.

Ωστόσο, λένε , η άποψη αυτή φαίνεται ακραίως μεροληπτική έναντι της Ελλάδος όταν τα LTROs (χαμηλότοκα πολυετή δάνεια) από την ΕΚΤ συνεχίζουν να παρέχονται αφειδώς αποκλειστικά και μόνο για την ετήσια αναχρηματοδότηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δημοσίου χρέους της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 17/10/2013 17:03:21

  Οι αναλύσεις της Alpha Bank αποτελού όαση λογικής μέσα σε μια χώρα κατακλυζόμενη από αυτόκλητους αναλυτές της καταστροφής, ηδονιζομενους στην μονότονη αναπαραγωγή των πιο καταστροφολογικών προβλέψεων του ΔΝΤ και ανταγωνιζόμενους στο ποιος θα πρωτοχαρακτηρίσει με πιο βαρείς όρους ως "μη βιώσιμο" το ελληνικό χρέος, χωρίς πάντως να έχει καταλάβει κανέας τους γιατί π.χ. δεν είναι βιώσιμο.

  Την τελευταία χρονιά η ομάδα αναλυτών της Alpha Bank πέφτει συστηματικά "μέσα" σε όλες τις αισιόδοξες αναλύσεις της, παρά τις ατεκμηρίωτες λοιδορίες που δέχεται από τους αμέτρητους ιδεολογικούς Ηρόστρατους που επιχαίρουν με τις - άκρως δόλιες - απαισιόδοξες "εκτιμήσεις" του κάθε ενός που έχει επενδύσει στην καταστροφή της χώρας μας.

 2. Dal avatar
  Dal 17/10/2013 17:16:55

  H ΑΛΦΑ από την αρχή της ένταξης στον μηχανισμό στήριξης έχει αναλάβει εργολαβικά τις ενέσεις αισιοδοξίας στην Ελληνική κοινωνία. Ηδη από το καλοκαίρι του 201ο έγραψε ,ότι η ύφεση θα ήταν λιγότερη από την αθροιστική που προέβλεπε το μνημόνιο δηλαδή 5,5%. Φυσικά τώρα που βαίνει να ξεπεράσει αθροιστικά το 26% ούτε και που ιδρώνει το αυτί τους να κάνουν την αυτοκριτική τους. Και συνεχίζουν απτόητοι. Πως είναι δυνατόν να ισοσκελισθεί ο προυπολογισμός ,εαν δε επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 5-6%? Και πως θα πραγματοποιηθεί τούτο χωρίς περικοπές? Και αφού θα γίνουν νέες πως θα έχουμε ανάπτυξη?

  Ας ρίξουν μια ματιά οι "εγκέφαλοι" της ΑΛΦΑ στην γειτονική Ιταλία που παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα εδώ και 20ετία και το χρέος της αντί να υποχωρεί πάει για 135% φέτος? Ας σταματήσει αυτή η πλύση εγκεφάλου των πρωτογενών ως λύση όλων των προβλημάτων και ας λάβουν το κόπο οι εν λόγω εγκέφαλοι να εξηγήσουν πως θα μειωθεί το χρέος από 175%(μετά δυο κουρεμάτων παρακαλώ ) σε 120% μέσα σε 8 χρόνια? Απαιτούνται πλεονάσματα πρωτογενή 5-6% και μέση ανάπτυξη 3%. Πράγματα αδιανόητα.Ας σταματήσουν επιτελούς την φτηνή προπαγάνδα.

  • Dal avatar
   Dal @ Dal 17/10/2013 17:25:01

   ...και μέση ανάπτυξη πάνω από 4%...

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/10/2013 21:51:42

  Έτσι είναι και απλά μένουν 2-3 μήνες για να επιβεβαιωθούν οι θετικές προοπτικές που θα ρίξουν τα spread τόσο που να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Και τότε μνημόνια και τρόικες απλά θα έχουν εξαφανιστεί. Και μόνο λόγω μικροκομματικής τακτικής έχουν νόημα οι συνεχείς ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης που συνεχώς ρίχνουν μελάνι και θολώνουν εσκεμμένα κάτι απόλυτα καθαρό και μετρήσιμο με αριθμούς. Βγαίνουμε από την κρίση ήδη. Ανάκαμψη σημαίνει πρώτα αύξηση έστω και μικρή του ΑΕΠ, και μετά λόγω αλλαγής της ψυχολογίας των επενδυτών αύξηση κυκλοφορίας χρήματος, αύξηση κατανάλωσης, μείωση ανεργίας. Με αυτή τη σειρά πάει πάντα το πράγμα αλλά βλέπω ανθρώπους να ζητούν μαγικά να μειωθεί σήμερα η ανεργία τόσο που να φαίνεται μπροστά τους. Δηλαδή αν πάει από το 27 στο 20, θα είναι λίγη; Θα φαίνεται έντονα η μείωση; ΟΧΙ! Πρέπει να πέσει από το 15-17% για να το βλέπει ο καθένας. Μόνο οι εργαζόμενοι στη στατιστική υπηρεσία και ακόμη καλύτερα στον ΟΑΕΔ είναι αξιόπιστοι παρατηρητές. Και δε μιλάω τυχαία...

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/10/2013 21:55:13

  Η μέση ανάπτυξη 3% είναι πολύ για σένα; Για μένα πολύ μικρή και απολύτως εφικτή, όταν έχουμε χάσει 25% του ΑΕΠ σε 4 χρόνια. Οι κύκλοι της οικονομίας λένε και στηρίζονται πολύ σε προηγούμενα παραδείγματα πως όσο απότομα πέφτεις τόσο έντονα ανεβαίνεις. Και ειδικά στην Ελλάδα των ανεκμετάλλευτων προτερημάτων (πρώτες ύλες, τουρισμός, κτηνοτροφία, ελαιόλαδο, πατέντες), ακόμη πιο έντονα. Στο χέρι μας είναι, αλλά πρέπει να ξεκολλήσουμε από την άρνηση πρώτα...

  • Dal avatar
   Dal @ Γεώργιος Τ. 18/10/2013 06:39:27

   Βέβαια όταν μάλιστα οφείλεις να διατηρείς πρωτογενή πλεονάσματα 6%, διαθέτοντας μάλιστα το ισχυρότερο νόμισμα του πλανήτη!Για εξήγησε γιατί η Ιταλία με πρωτογενή πλεονάσματα δύο δεκαετιών δεν δύναται να μειώσει το χρέος της?. Γιατί επιχειρώντας να ισοσκελίσει το προυπολογισμότης (άρα υψηλότερα πρωτογενή) λαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε μείωση του παρονομαστή, άρα σε αύξηση του χρέους. Μας αρέσει φαίνεται το παραμύθι . Τέσσερα χρόνια παραμύθια δεν αρκούν?. Όταν η Ευρώπη και εμείς ,είχαμε ανάπτυξη οφείλονταν στον υψηλό δανεισμό. Παρόλα ταύτα η ΕΖ είχε μέση ανάπτυξη προ κρίσης το πενιχρό 1,4%(εδώ και μια 6ετια έχει μέση ύφεση -0,3%) και εμείς ονειρευόμαστε 4% ανάπτυξη!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Dal 18/10/2013 16:00:31

    Σπάταλό, κομματικό και διεφθαρμένο κράτος που οι ιδιώτες (μεγαλοκαρχαρίες και τραπεζίτες) εκμεταλλεύονται και πίνουν στην υγειά των φορολογουμένων είναι η αιτία παντού. Όχι μόνο σε Ελλάδα και Ιταλία. Και μη συγκρίνεις την Ελλάδα σήμερα με την προ κρίσης, ούτε με μέσους όρους. Είμαστε το περισσότερο πιεσμένο ελατήριο.

    • Dal avatar
     Dal @ Γεώργιος Τ. 18/10/2013 18:14:39

     Καλά! όπως όλοι σας οι υποστηρικτές της Μέρκελ. Μετατρέψατε την οικονομική επιστήμη σε συμπεριφορική . Πρόσεξε γιατί μιλάς για την Ιταλία, με πρωτογενή πλεονάσματα δεκαετιών, την 8η οικονομία του πλανήτη ,με εμπορικά πλεονάσματα έναντι τη Γερμανία όταν διέθεται δικό της νόμισμα, με πάμπολες καινοτομίες κλπ,. Ό Μερκελισμός έχει ισοπεδώσει κάθε αρχή της οικονομικής επιστήμης και όλα έχουν μετατραπεί σε ανθρώπινες συμπεριφορές. Έτσι της συμφέρει.Δεν προκύπτει πουθενά ανάλογη διδακτέα ύλη στις οικονομικές σχολές. Ο μερκελισμός δεν έχει πλέον ουδένα επιστημονικό επιχείρημα.Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη? κάποιοι υποστηρικτές και στη χώρα μας.

     • Dal avatar
      Dal @ Dal 18/10/2013 18:23:52

      Πρόσεξε για το πιεσμένο ελατήριο να μη μας βγάλει κανένα μάτι. Με το ισχυρότερο νόμισμα του πλανήτη και με χρέος 175% ούτε ο μάγος χουτνίνι δεν θα κατάφερνε ανάπτυξη 4% ετησίως. Είναι όπως το αρχικό μνημόνιο που προέβλεπε ύφεση μόλις 5,5% και ανεργία 15%. Του χρόνου θα φτάσουν και τα δύο 30%. Και τι έγινε τα έκαναν γαργάρα. Τότε να δεις συμπιεσμένο ελατήριο...Πόσο θα μας παραμυθιάζουν ακόμη?

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Dal 18/10/2013 21:01:21

      Ποιος μερκελισμός; Σιχαίνομαι την υποκρισία τους όσο δεν πάει. Το θέμα είναι πως σιχαίνομαι και τους λαϊκιστές που δεν προτείνουν λύσεις...

     • dal avatar
      dal @ Γεώργιος Τ. 19/10/2013 17:45:24

      Mπορεί να τον συχαίνεσαι αλλά υιοθετείς την επιχειρηματολογία του.Λύση με το μερκελισμό ως πολιτική της Ευρώπης δεν υφίσταται. Αφού είσαι ενάντιος, ας ξεκινήσουμε με τον γκρέμισμα του.Εμπρός.

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 17/10/2013 23:52:06

  Εμ το είπα κι εγώ η αφελής: εδώ δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο, αυτοί υπολόγισαν τα νούμερα του 2015-2016. Λες και έχει βγει ενα νούμερο σωστό!

 6. στεντωρ avatar
  στεντωρ 18/10/2013 07:17:48

  Μπραβο στην Αλφα. Η μοναδικη διαχρονικα ιδιωτικη Τραπεζα με εμπνευσμενη ηγεσια με οραμα και αποτελεσμα. Φαινεται εξ αλλου απο την πορεια της μετοχης της μετα την ανακεφαλαιοποιηση σε αντιθεση με τα κρατικα και κρατικοδιαιτα σαπακια.

 7. tpe avatar
  tpe 20/10/2013 15:14:51

  @Dal: τι προτείνεις; Εν γένει, δεν διαφωνώ με αυτά που λες, αλλά δεν συμφωνώ κιόλας 100%.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.