28/10/2010 21:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατηγορηματικά αντίθετος στην ελεγχόμενη χρεοκοπία o Σαμαράς

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κΧέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε κατ΄εξαίρεση, και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο μόνος ηγέτης που δέχθηκε εκτός πρωτοκόλλου ο Ρομπάϊ.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μιλήσαμε για τα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά και για τις προτάσεις της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

Ειδικά για την Ελλάδα τον ενημέρωσα ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε, όμως, σοβαρό πρόβλημα με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. RSS avatar
  RSS 28/10/2010 22:02:23

  Κατηγορηματικά αντίθετος, αλλά πως θα την αντιστρέψει; Είμαστε σε ελεγχόμενη χρεωκοπία από το Μάη (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2218.aspx ) και πρέπει να βγούμε όσο γρηγορότερα μπορούμε. Η ελπίδα μας είναι ο Σαμαράς, όλοι οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

  • rizospastikos avatar
   rizospastikos @ RSS 28/10/2010 23:12:49

   Λυπαμαι...
   Γιατι το "οχι στο Μνημοκιο" εγινε "οχι μεν αλλα..."

   Γιατι ο κ.Σαμαρας εχει προβλημα με τα "περιοριστικα μετρα" αλλα απ'οτι φαινεται δεν εχει προβλημα με την αντικατασταση των ομολογων με ενυποθηκα δανεια...

   Θα περιμενα μια πιο σθεναρη σταση εναντι των νεροβραστων μανατζερ των Βρυξελλων αλλα δεν...

   Η Πατριωτικη Λαϊκη Δεξια μπορει να περιμενει...

   • Μisha avatar
    Μisha @ rizospastikos 28/10/2010 23:17:47

    Kαι ο Σαμαράς αποδεικνύεται «άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε».
    Όταν με χρέος 110% του ΑΕΠ στα 300 δις χρειαζόμασταν το ΔΝΤ ,τι θα χρειαζόμαστε το 2014 όταν το χρεος θα είναι 150% και 450 δις;
    Δυστυχώς τα μαντροσκυλα τον Βρυξελλών έβαλαν και την «ελπίδα» στην βαθειά κατάψυξη.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/10/2010 22:13:47

  Συμφωνώ με τον RSS . Είμαστε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, από την στιγμή που ακουμπήσαμε δάνειο που δεν έιναι από τις αγορές και έχει προνομιακά (αποικιοκρατικά) δικαιώματα αποπληρωμής. Καταλαβάινω ότι (και) ο Σαμαράς δεν έχει επιλογή από το να πει κάτι τέτοιο, αλλά αν του έρθει η διαχείριση του μαγαζιού, θα παίζει με τις λέξεις. Η ελπίδα με τον Σαμαρά είναι 1) να μην προσβάλει την νοημοσύνη του κάθε μπακάλη με ψέματα και 2) να μην ντρέπεται που είναι Ελληνας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ archaeopteryx 28/10/2010 22:32:46

   Οι "αγορές" δεν δανείζουν με αποικιοκρατικά δικαιώματα; Μήπως δεν παίρνουν ούτε καν τόκο;
   Ά ξέχασα, ο δανεισμός από τις αγορές είναι "ενάρετο" χρέος, ο δανεισμός από Δημόσιες πηγές είναι "φαύλο". Τα δημόσια άχθη είναι βίτσια, τα ιδιωτικά είναι αρετές. Αυτό τα εξηγεί όλα, τόσα χρόνια που δανειζόμασταν από τις αγοράς για να τρώει τον άμπακα ένα 20 - 30 % των πολιτών, δεν ήταν κακό. Το Κακό μπήκε στη ζωή μας με το Μνημόνιο, μέχρι τότε όλα ήταν αθώα και αναμάρτητα!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ο Θείος 28/10/2010 22:39:46

    τα δάνεια των "αγορών" δεν έχουν τα απίθανα δικαιώματα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που στην ουσία τα κάνουν ενυπόθηκα με υποθήκη την ...χώρα. Αν με ρωτάς, είμαι κατά του υπέρογκου δανεισμού (ο,τιδήποτε είναι πάνω από 40-60% του ΑΕΠ είναι παλαβό) που πήγε σε κατανάλωση, σπατάλη και εκμαυλισμό, αλλά αυτό με κάνει εκ των υστέρων προφήτη...και αν το έλεγα τότε θα με έκραζαν. Θα αλλάξω νικ, θα γίνω Κασσάνδρα.

    • donaE avatar
     donaE @ archaeopteryx 28/10/2010 22:52:54

     Οι υποθηκες που ειναι στο Αγγλικο δικαιο;

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ donaE 28/10/2010 23:16:48

      απαντώ πρόχειρα, ότι βασίζονται στο full faith and credit, δηλαδή στην ικανότητα δημοσιονομικής διαχείρισης. Αν δεν μπορείς δεν σε δανείζουν... Δεν στέλνουν κανονιοφόρους (σε στέλνουν στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ και στέλνουν αυτοί τις ..κανονιοφόρους).

      Δεν χρειάζεται χρεοκοπία (ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη). Διαχείριση χρειάζεται. Και πρόγραμμα μειώσης της παράλογης φορολογίας. Κανείς δεν θα έχει αντίρηση να δώσει, αν υπάρχει προοπτική. Προοπτική δεν υπάρχει και τα βλέπουμε όλα ...πράσινα! (γιάκ)

 3. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 28/10/2010 22:23:48

  όσοι ισχυρίζονται ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την χρεωκοπία, μπορούν να μας πουν τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν υποθετικά καταψηφιζόταν το Μνημόνιο στην Βουλή?(π.χ καμιά εικοσαριά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν και αυτοί “παρών” ή “κατά”)
  Μήπως χωρίς μνημόνιο,δεν θα εντασσόταν η Ελλάδα και στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης, δηλαδή δεν θα έπαιρνε σε δόσεις το δάνειο 110 δις ευρώ?
  Και τότε η Ελλάδα, επειδή δεν θα εξοφλούσε τον Μάιο του 2010 - αν δεν κάνω λάθος - τα ομόλογα ύψους περίπου 10 δις ευρώ που έληγαν, οι διεθνείς αγορές δεν θα χαρακτήριζαν την χώρα μας αφερέγγυα και αναξιόπιστη, με αποτέλεσμα να μην την δανείσουν ξανά υπό το φόβο μήπως χάσουν τα χρήματά τους?
  Μήπως τότε δηλαδή η Ελλάδα θα κήρυττε "στάση πληρωμών" και χρεωκοπία?
  Και πως θα πλήρωνε τις δαπάνες της(μισθούς, συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις κτλ) που ήταν το 2009, 20 δις ευρώ περίπου περισσότερες από τα έσοδά της?
  Μήπως δεν θα τις πλήρωνε αυτές τις δαπάνες, οπότε θα είχαμε μια γενικότερη και κλιμακούμενη κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα?

  Και τι τότε αντιπρότεινε συγκεκριμένα τότε ο κύριος Σαμαράς κατά την συζήτηση του Μνημονίου στην Βουλή, να κάνουμε αντί να υιοθετήσουμε το Μνημόνιο, που τον Μάιο χρειαζόμασταν 10 περίπου δις ευρώ που δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές?

  Εγώ θυμάμαι να μίλησε τότε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας(300 δις ευρώ) που όλοι μας ξέρουμε ότι αυτή η αξιοποίηση πρέπει να γίνει προσεκτικά (δεν πρέπει να πουλήσουμε δασικές εκτάσεις για να γίνουν οικόπεδα ή αιγιαλούς για να γίνουν ιδιωτικές παραλίες) και αν αποφέρει έσοδα στο κράτος αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου.

  Και ανέφερε την λήψη και άλλων μέτρων που θα απέφεραν όμως έσοδα σε βάθος χρόνου (π.χ επενδύσεις κτλ), χωρίς όμως να αναφέρει ένα συγκεκριμένο μέτρο για το επερχόμενο "καυτό" ζήτημα που είχε τότε μπροστά της η Ελλάδα......την εξόφληση των 10 περίπου δις ευρώ για λήξη ομολόγων........
  (τότε μάλιστα δεν έλεγε ότι σε 18 μήνες μπορεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων να μηδενίσει το κυκλικό έλλειμμα.....)

  Υ.Γ : Θα παρακαλούσα να γίνει γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων και όχι κάποιοι να μου απαντήσουν με ύβρεις,ειρωνείες και άναρθρες κραυγές......

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ δαιμονάκι 28/10/2010 22:32:17

   Θα μπορούσες να πεις ναι στο Μνημόνιο χωρίς να εκχωρήσεις διαχείριση. Θα μπορούσε να πεις την αλήθεια, μια μέρα μετά τις εκλογές και να επιζητήσεις εσύ Μνημόνιο και όχι να περιμένεις 6 μήνες με τα επιτόκια στα ουράνια. Η ενεργός διαχείριση είναι προτιμότερη από το να περιμένεις να αγιάσεις στα χερια του αγά.

   Ακριβώς επειδή κάποια επαναδιαπραγμάτευση είναι και ήταν αναπόφευκτη (όσο και αν παίζουμε με λέξεις) για αυτό έπρεπε να ζητηθεί από εμάς, από την πρώτη μέρα. Οι προσαυξήσεις φόρων ένός έτους χάθηκαν στην ερασιτεχνική (ή απλά πολιτικάντικη διθαχείριση των πρώτων 6 μηνών -- αποδεικνύοντας ότι άλλοι έκαναν κουμάντο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστι τόοσο άσχετοι.

   Όσο για την "δημόσια περιουσία"... Δεν ξέρω στι είχαν υπ όψη, μάλλον τα βουνά που εκχωρούν για το προσφιλές μου θέμα... Τα εκχωρούν μια χαρά. Τα χαρίζουν, και δεν μας ρωτάνε.

  • o παγωτατζής avatar
   o παγωτατζής @ δαιμονάκι 28/10/2010 22:34:23

   @ δαιμονάκι
   "Θα παρακαλούσα να γίνει γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων και όχι κάποιοι να μου απαντήσουν με ύβρεις,ειρωνείες και άναρθρες κραυγές"

   Λοιπόν τελικά εσύ πραγματικά τά πιστεύεις αυτά πού γράφεις!
   Δεν μπορώ να σού αντιπαρατεθώ γιαυτό...Σού ζητώ συγνώμη

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ δαιμονάκι 28/10/2010 22:49:50

   H ερωτηση ισοδυναμει το ακολουθο διλημμα : μια κυβερνηση εξαπολυει ενα πολεμο και τον χανει (πραγματικο πολεμο με πραγματικα πιστολια,οχι σαν αυτα που ειχε στο τραπεζι ο Παπανδρεου).Μετα την ηττα δεχεται τελεσιγραφο απο τον εχθρο που απαιτει παραχωρησεις για να σταματησει την εισβολη και δεχεται,φερνει δε τη συνθηκη ειρηνης στη Βουλη και λεει : οποιος δεν ψηφισει τις παραχωρησεις ειναι ανευθυνος γιατι θα χασουμε περισσοτερα αν ο εχθρος προελασει.
   Εχει δικαιωμα η αντιπολιτευση να δηλωσει οτι δεν ψηφιζει γιατι οι οροι της συνθηκης παραειναι επαχθεις ναι ή οχι;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ψυχραιμια 28/10/2010 23:11:37

    δεν είναι ακριβώς έτσι... Έχεις μία εταιρία. Βλέπεις αδιέξοδο, πας στις τράπεζες, παρακαλάς, εκβιάζεις, ζητάς, δίνεις. Δεν περιμένεις να φτάσεις στο αμήν και μετά λές ναι σε όλα... Proactive vs. reactive, συγγνώμη για τα ξενικά...

  • aris. A avatar
   aris. A @ δαιμονάκι 28/10/2010 23:28:25

   Η μόνη χώρα που πήγε στο ΔΝΤ με ισχυρό νόμισμα είναι η Ελλάδα δες ποιές χώρες έχουν πάει και θα καταλάβεις.

   Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν είχε συμφέρον να χρεοκωπήσουμε.

   Οι δανειστές μας ούτως ή άλλος τα έχουν πάρει διπλά και τρίδιπλα αυτά που μας έχουν δανείσει εξαιτίας των υπερβολικών επιτοκίων άρα θα ήταν ιδιαίτερα διαπραγματεύσιμοι.

   Τα άλλα ευρωπαικά κράτη τα είχαν πάρει πουλώντας μας ότι σαβούρα είχαν σε απίστευτες τιμές άρα κερδισμένοι είναι ήδη.

   Μια ξαφνική πτώχευση της Ελλάδας με την ψυχολογία που είχαν τότε οι αγορές θα τάραζε όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που γίνονταν μεγάλος αγώνας για να ισσοροπήσει.

   Τα δάνεια που χρειαζόσουνα μπορούσες να τα πάρεις και από άλλον μηχανισμό στήριξης εκτός ΔΝΤ.

   Ηταν θέμα διαπραγμάτευσης αλλά κοιμήθηκε ο Παπανδρέου και η Μέρκελ που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία μας βρήκε την ευκαιρία με τον ανόητο Παπανδρέου να μας δέσει χειροπόδαρα.

   Μπορούσαμε να ζητήσουμε ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης ούτως ή άλλος τα περισσότερα χρήματα ευρωπαικά κράτη τα έβαλαν όχι το ΔΝΤ.

   Για να πάρουμε τα λεφτά είναι προφανές ότι έπρεπε να υποσχεθούν ότι θα τρέξουν μεταρυθμίσεις και κυρίως η εξυγίανση του σπάταλου δημόσιου τομέα.

   Η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική εσωτερικής τρομοκρατίας πιστεύοντας ότι θα έχει το μικρότερο δυνατό κόστος από τα μέτρα αν τα παρουσίαζε ως υποχρεωτικά από το ΔΝΤ και όχι από αυτήν.

   Ετσι μεγάλες καταθέσεις φύγαν για το εξωτερικό όλοι πάγωσαν σχεδιασμένες επενδύσεις και το κλίμα χρεωκοπίας που δημιούργησε επιτάγχυνε την ύφεση.

   Παράλληλα το Πασόκ για να μην έρθει σε σύγκρουση με τον κομματικό του στρατό που είναι στο δημόσιο απέφυγε να πάρει μέτρα εξυγίανσης του δημοσίου και αύξησε τους φόρους προσπαθώντας να επιτύχει τους στόχους.

   Αποτέλεσμα ο προυπολογισμός να μην κλείνει με τίποτα.

   Μόνο που τώρα με τον φόβο που υπάρχει στους πολίτες ουδείς πρόκειται να βγάλει χρήματα να καταναλώσει με αποτέλεσμα να βουλιάζουμε στην ύφεση όλο και περισσότερο.

   Η αγορά είναι ψυχολογία και όχι νούμερα.

   Είναι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης να βρίσκει την καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα και όχι να αποδέχεται ότι της πασάρουν και ευννοεί μόνο τους πιστωτές μας.

   Κατάλαβες τώρα πόσο κορόιδα πιάστηκαν όσοι ψήφισαν το μνημόνιο και θα τους πάρει στις εκλογές.

   Ακόμα και επιχειρματίες που πανηγύριζαν όταν μπήκαμε στο μνημόνιο τώρα τραβάνε τα μαλιά τους.

   • loretta avatar
    loretta @ aris. A 28/10/2010 23:38:41

    Αris A

    Λες (πολυ σωστα κατα την γνωμη μου)
    "Ακόμα και επιχειρματίες που πανηγύριζαν όταν μπήκαμε στο μνημόνιο τώρα τραβάνε τα μαλιά τους."

    δεν κανεις και μια αναλυση του γιατι.....μπας και ξυπνησουν μερικοι μερικοι....που νομιζουν οτι θα τους ερχοταν το μαννα εξουρανου???

   • stroumfaki avatar
    stroumfaki @ aris. A 29/10/2010 02:55:31

    Πάνω στο σχόλιο σου: "..............Ηταν θέμα διαπραγμάτευσης αλλά κοιμήθηκε ο Παπανδρέου και η Μέρκελ που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία μας βρήκε την ευκαιρία με τον ανόητο Παπανδρέου να μας δέσει χειροπόδαρα..........."

    Τα κοιμήθηκε ή ότι είναι ανόητος τα θεωρώ ωραία ελαφρυντικά σε ένα έγκλημα. Είναι σαν να κρατάω ένα όπλο, να μπαίνω στου αλλου το σπίτι, να τον κλέψω, να τον σκοτώσω και να λέω μετά στο δικαστήριο ότι δεν το ήθελα, ήταν κουταμάρα, απερισκεψία κτλ., το όπλο το είχα για άμυνα κτλ. (Υπάρχει πιθανότητα βέβαια το δικαστήριο να με αθωώσει, τέτοιους νόμους έχουμε, αλλά το θέμα είναι ότι είχα δόλο για την πράξη που θα έκανα - τέτοιος λαός είμαστε)

    Με λίγα λόγια γιατί να μην είχε δόλο και σχέδιο δηλαδή; Εγώ το θεωρώ πιο πιθανό.

 4. Επωνυμος2 avatar
  Επωνυμος2 28/10/2010 22:48:27

  Μια μερα μετα τος εκλογες, επρεπε να βρουν ποσο ηταν το ελλειμα.Ποσο ελεγε ο Παπαθανασιου οτι ηταν το ελλειμα του 2009?Ποσο ηταν τελικα?Ακομα το ψαχνουν.
  Σου δανειζουν για να μην χρεωκοπησεις και φανταζεσαι οτι θα βαλεις και ορους?

 5. BlueSky avatar
  BlueSky 28/10/2010 22:49:40

  Τα πασοκοκάναλα πιπιλούν τις τελευταίες μέρες την προοπτική της ελεγχόμενης χρεωκοπίας. Όλοι τους είναι στο σχέδιο! Μια συμμορία, ένα κόμμα το πασόκ.

  ΥΣ: Συγχαρητήρια για την ανανέωση

 6. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 28/10/2010 23:04:00

  εγώ θεωρώ ότι στο σημείο που φτάσαμε τον Μάρτιο 2010, ΔΕΝ είχε η Ελλάδα άλλον δρόμο από την υπερψήφιση του Μνημονίου, το οποίο και επέβαλλαν αυτοί που θα μας έδιναν το δάνειο των 110 δις ευρώ, για να εξασφαλίσουν :

  - ότι θα πάρει η Ελλάδα επιτέλους μέτρα για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας

  - ότι δεν θα πάνε χαμένα τα χρήματα των φορολογουμένων τους
  και

  - ότι θα γκρινιάξουν όσο το δυνατόν λιγότερο οι πολίτες τους που χρήματά τους διοχετεύονται με την μορφή δανείου προς την Ελλάδα για την στήριξή της,αντί να μένουν στο εσωτερικό.

  Ίσως μπορούσε όμως η Ελλάδα να έκανε καλύτερη διαπραγμάτευση και αντί π.χ να κόψει πρώτα μισθούς και συντάξεις να ξεκινούσε από το "πιθάρι χωρίς πάτο" που είναι οι ΔΕΚΟ,οι ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και να μείωναν πρώτα δραστικά εκείνες τις κρατικές δαπάνες που είναι ανεξέλεγκτες(που ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει σε αυτό το ζήτημα σημαντική πρόοδος).
  Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειστές "έχουν το πάνω χέρι" και η ευελιξία κινήσεων από αυτούς που δανείζονται είναι πολύ περιορισμένη......

  Για το πως φτάσαμε στον Μάρτιο το 2010, φταίει κατά την γνώμη μου και η σημερινή κυβέρνηση που καθυστέρησε πάρα πολύ και αδικαιολόγητα για να πάρει μέτρα(υποτίθεται ότι είχε έτοιμο πρόγραμμα) καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή που απέτυχε συνολικά στα οικονομικά (κυρίως στην διετία 2007-2009) και αύξησε υπέρμετρα το έλλειμμα....και δεν αναφέρομαι τώρα που η Eurostat θα ανακοινώσει έλλειμμα για το 2009 πάνω από 15,5%,αλλά για την περίοδο που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ μιλούσε για αναθεωρημένο έλλειμμα 6% ενώ η ΤτΕ μιλούσε για ταμειακό έλλειμμα πάνω από 12%.......

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ δαιμονάκι 28/10/2010 23:24:20

   Θα ηθελα μια τιμια και ειλικρινη απαντηση.
   Εαν η προηγουμενη κυβερνηση επερνε αυτα το μετρα, τα μισα οχι ολα, ποιες θα ηταν οι αντιδρασεις του "ολον" ΠΑΣΟΚ;

  • karamanlikos avatar
   karamanlikos @ δαιμονάκι 29/10/2010 02:10:31

   Μανία με το έλλειμα... Πασοκική προπαγάνδα και εύκολη δικαιολογία!
   ΌΛΕΣ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν, ως συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης, υψηλά ελλείματα και ΟΛΕΣ έχουν ένα χρονοδιάγραμμα μείωσής του. Τα ελλείματα αυξήθηκαν, αφού ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, που επλήγη καίρια από την κρίση. Το μέγεθος της κρίσης είναι θηριώδες και πλήττει άμεσα τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, οι οποίες θα πρέπει με μεγάλη ταχύτητα να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να περιορίσουν τα ελλείματά τους και έτσι να πετύχουν τιθάσευση του χρέους τους.
   Η έλλειψη ρευστότητας και η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα έχει κάνει τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ιδιαίτερα απαιτητικούς...

   Οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ θέλουν τα χρήματά τους πίσω!

   Αυτό ήταν που δεν διαχειρίστηκε σωστά ο Γιώργος τον Οκτώβη του 2009 ή πίστευε ότι οι σχέσεις που είχε με Σόρος και GS θα του έδιναν τη δυνατότητα να δανείζεται όπως ο πατέρας του ή ο Σημίτης και ... ο Άκης!
   Η Ελλάδα έπρεπε σε συνεργασία με την ΕΕ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να πείσει τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ότι θα πληρώνει! Δεν συνεργάστηκε με την ΕΕ, Δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε και οι δανειστές λογικά κατέφυγαν στις αποδόσεις των CDS για να καλύψουν απώλειες...
   Τελικά συνέβη το απίστευτο: Οι Γιώργηδες υπέγραψαν την παράδοση της χώρας στους δανειστές για τα επόμενα 50 χρόνια... Καληνύχτα!

 7. ISession avatar
  ISession 28/10/2010 23:16:09

  Αν είχα μια μικρή ελπίδα ότι κάτι μπορεί να κάνει ο Σαμαράς, τώρα είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα ακολουθήσει την τακτική ΓΑΠ. Πολύ κρίμα. Και το λέω αυτό, γιατί μόνο με αναδιάρθρωση χρέους έχουμε μέλλον. Αλλιώς για 1000 χρόνια θα πληρώνουμε τόκους χωρίς να μειώνεται το κεφάλαιο. Πολύ κρίμα. Τελικά δεν υπάρχει κανένας να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα. Όλοι το μικροπολιτικό τους συμφέρον. Όλοι.
  Καληνύχτα σας κύριε Σαμαρά. Καληνύχτα σας κύριοι/κυρίες ψηφοφόροι της ΝΔ.

  • o παγωτατζής avatar
   o παγωτατζής @ ISession 28/10/2010 23:35:45

   @ ISession
   μάλλον προεξοφλείς τήν πολιτική Σαμαρά.... με αυτό πού μάλλον ήδη πίστευες γιαυτόν,και νιώθεις τώρα να αυτοεπιβεβαιώνεσαι;; ΄
   Γιατί τό να λες "μικροπολιτικό" έναν πού επί 14 χρόνια(τά ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΑ για τήν διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης πού όλοι συζητάμε) ΑΠΕΙΧΕ από την κεντρική πολιτική σκηνή είναι τό λιγότερο άδικο ....
   Τούς πολιτικούς τούς κρίνουν εκ τών έργων..όχι τών λόγων!

  • stroumfaki avatar
   stroumfaki @ ISession 29/10/2010 00:59:30

   Αναδιάρθρωση, έτσι όπως το λέτε είναι σαν να λέμε μακαρονάδα. Έχει πολλών ειδών μακαρονάδες, με τυρί, με κυμά, καρμπονάρα, τορτελίνα, και άλλες πολλές. Γι' αυτό επειδή ακόμα και η κυβέρνηση ψυθυρίζει για αναδιάρθωση χρέους πρέπει να καταλαβαίνουμε με λεπτομέρειες τι εννοεί ο καθένας. Αναδιάρθρωση π.χ. μπορεί να είναι όταν μια κυβέρνηση του μέλλοντος (όχι πολύ μακριά γιατί δεν θα μπορεί να κάνει πολλά) δεν δεχτεί το 60% του χρέους των τοκογλύφων λόγω διαφόρων παραγόντων. Εχει σημασία ποιός κάνει την αναδιάρθρωση και όχι η αναδιάρθρωση απο μοναχή της.

   Τέλος με το καληνύχτα καταλάβαμε τι αναδιάρθρωση εννοείς!

 8. Eύη Σιούτη avatar
  Eύη Σιούτη 28/10/2010 23:32:56

  Απάντηση για το δαιμονάκι χωρίς ύβρεις
  1) Το μνημόνιο υπογράφηκε τον Μάιο, δηλαδή 8 μήνες μετά τις εκλογές, διάστημα κατά το οποίο ο ΓΑΠ δεν έκανε τίποτε, δεν πήρε κανένα μέτρο, δεν δανείστηκε όταν τα επιτόκια ήταν το 1,98% παρά μόνο 14 δισ από τα 40 δισ που έδιναν οι αγορές τον 12/2009. Θυμάσαι τί έλεγε?
  2) Απέρριψε την προσφορά της Ρωσσίας (140 δισ $ με 2,35%)
  3) Γύριζε όλο τον κόσμο διαλαλώντας για Τιτανικό της ελληνικής οικονομίας και γία διεφθαρμένη χώρα (περιλαμβάνει και σένα αυτή η κατηγορία αν το καταλαβαίνεις)
  4) Ο Σαμαράς από τον 12/09 σε συζήτηση στη Βουλή φώναζε στον ΓΑΠ "πάρτε επί τέλους μέτρα". Πήραν? Φυσικά όχι
  5) Οταν ο Σαμαράς αναφέρθηκε στην περιουσία του δημοσίου, μόνο ένας κακοπροαίρετος θα σκεφτόταν ότι εννοεί ξεπούλημα.
  6) Σε καμμία περίπτωση δεν εννοεί ο Σαμαράς ότι θα εξαφανίσει το έλλειμμα σε 18 μήνες έτσι όπως το παρουσιάζουν στο ΠΑΣΟΚ. Διάβασε προσεκτικά την συνεντευξη που έδωσε στη ΔΕΘ και θα το καταλάβεις.
  Τέλος θέλω να πω ότι ο ΓΑΠ είχε δίκαιο σε κάτι. Λεφτά υπήρχαν. Αυτά που παίρνει από τις δικές μας τσέπες εδώ και 13 μήνες. Προσωπικά εγώ του "δίνω" ετησίως περίπου 5.000 e (μετά από 35 χρόνια δουλειάς στα 56 μου δεν δικαιούμαι δώρα και επιδόματα, για τα οποία πλήρωνα ανελλειπώς)
  Με ξεγέλασε και τον ψήφισα. Αλλά παρά το κλαμμένο του πρόσωπο στη διακαναλική δεν με ξανακοροϊδεύει.
  Ανοίξτε τα μάτια και τα μυαλά σας

 9. MM avatar
  MM 29/10/2010 00:32:45

  Προς ISession
  Ειλικρινά μας .....................συγκίνησες με τα γραφόμενά σου!!! Φαίνεται η οικογένεια που ακολουθείς σαν πιστό σκυλάκι σε έπεισε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες , υπογράφοντας νέο μνημόνιο και μειώνοντας κι άλλο τους μισθούς μας. Πες στην κυρία της οικογένειας ότι το χουνέρι που θα πάθει δε θα το έχει δει ούτε στους πιο τρελλούς εφιάλτες της.
  Καληνύχτα ψηφοφόροι(όσοι έχετε απομείνει τέλος πάντων!!!) της αγίας οικογένειας Μητσοτάκη!!!!!

 10. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 29/10/2010 00:48:40

  Έχω την εντύπωση ότι η ανάρτηση αναφέρεται στην διαφωνία Σαμαρά με τις προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση και την περίπτωση ελεγχόμενης πτώχευσης που αυτές προβλέπουν. Δεν αφορούν γενικά σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης. Οι προτάσεις Μέρκελ προβλέπουν διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης μετά από αίτηση κράτους-μέλους σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας, αλλά με ουσιαστική εκχώρηση της οικονομικής πολιτικης του αποκλειστικά στις Βρυξέλλες.

  Είναι όμως προφανές, όπως έγραψαν και άλλοι εδώ, ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει το πειραματόζωο σε αυτήν την "ελεγχόμενη πτώχευση".

  Το λεγόμενο "δεύτερο μνημόνιο" το οποίο άρχισε έντεχνα να διαρρέει από κυβερνητικούς κύκλους δεν θα είναι παρά η υλοποίηση ενός είδους "ελεγχόμενης πτώχευσης" υπό καθεστώς πλήρους κηδεμονίας.

 11. stroumfaki avatar
  stroumfaki 29/10/2010 00:49:44

  Τον φωνάξαν για να τον μαλώσουν και να κάτσει ήσυχα.................. και κατάφεραν τουλάχιστον να το πει..... για να σώσουν το παιδί τους.

  Λοιπόν ας φωνάξουνε και εμάς να του πούμε, να δούνε τι έχουμε να του πούμε...... Να πείτε στην λαϊκή δεξιά πως ίσως ο "απελπισμένος" κόσμος είναι ικανός για όλα...... ακόμα και να ψηφίσει την αληθινή "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" και όχι τις δικές τους σοσιαλιστικές - ψευτοαριστερές(προσυλητιστικές) διακλαδώσεις και να διαλύσει το ΠΑΡΤΥ τους.

 12. Apollonios avatar
  Apollonios 29/10/2010 01:01:54

  Υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από το Μνημόνιο. Είναι ο δρόμος της αναδιαπραγμάτευσης του (ομολογιακού) χρέους μας. Αυτό που αρνήθηκε να πράξει ο Παπανδρέου για να μη θιχθούν τα συμφέροντα των ξένων αλλα να θιχθούν οι συντάξεις των ελλήνων. Αυτό που και ο Σαμαράς αρνείται επίσης σαν καλό παιδί, και μας αραδιάζει φούμαρα κατά του μνημονίου και δήθεν άλλου δρόμου που θα οδηγεί όμως στην ίδια κατάληξη: Την χρεοκοπία μας αλλά προς όφελος πλέον των ξένων που θα έχουν υποθηκεύσει σταδιακά το σύνολο της περιουσίας μας. Λυπάμαι πολύ ως νεοδημοκράτης, αλλά διαπιστώνω ότι μας δουλεύουν κανονικά όλοι.

  • stroumfaki avatar
   stroumfaki @ Apollonios 29/10/2010 01:09:52

   Πρέπει όμως κάποτε να δούμε ποιοί είναι οι ξένοι και τις πολιτικές πεποιθήσεις αντιπροσωπεύουν!

   Αυτό που λές το είχε κάνει η σοβιετική ένωση (με όποια κακά και να είχε) και δεν είχε δεχτεί το χρέος που είχαν δημιουργήσει οι τσάροι και οι λοιποί αυλικοί για τα τομάρια τους. Όμως μετά που άλλαξε πάλι το καθεστώς το χρέος αυτό ξαναπροστέθηκε και οι δανειστές άρχισαν να το διεκδικούν ξανά. Γιατί κάποιοι, χωρίς παρεξήγηση μπορεί να δηλώνουν νεοδημοκράτες και τελικά στη ζωή τους και τη ψυχή τους να είναι πιο αριστεροί απο αυτούς που το φωνάζουν ή το αντίθετο. Γενικώς δηλαδή εγώ σαν ευχή θα ήθελα ο κόσμος να κάτσει και να κάνει ένα αυτοέλεγχο και να δεί πραγματικά τι θέλει και ποιές είναι ανάγκες το ίδιου (παρόν) αλλά και των παιδιών του (μέλλον)

 13. 11888 avatar
  11888 29/10/2010 01:22:52

  Aναδιαρθρωση τι σημαινει?Επιμηκυνση του χρονου αποπληρωμης και περισσοτερους τοκους.Με λιγα λογια κλαφτα χαραλαμπε.Η μονη βιωσιμη λυση ειναι σταση πληρωμων και επαναδιαπραγματευση.Ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε.Και μην αρχισει κανεις την πασοκοκλαψα περι μισθων και συνταξεων γιατι τα δανεια του μηχανισμου ξεχρεωνουν παλαιοτερα δανεια.

  Αν δε βρεθει καποιος ηγετης να ορθωσει αναστημα απεναντι στην τραπεζοκρατια της ΕΕ(απ οτι φανηκε πλεον ξεκαθαρα σημερα περι αυτου προκειται και οχι για ενωση κρατων και τι στο δι@λα αλληλεγγυη και ανεξαρτησια πουλανε οι δηθεν εταιροι αφου κανουν ολα τα χατηρια της ΕΚΤ), μαυριλα θα σκεπασει για παντα το φεουδο.

 14. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 01:48:03

  @ Μisha...το δημόσιο χρέος όντως θα αυξηθεί μέχρι το 2013 -αν δεν κάνω λάθος-, όχι όμως λόγω του Μνημονίου αλλά :

  α) επειδή μέχρι τότε οι δαπάνες θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τα έσοδα (και το σχετικό έλλειμμα θα καλύπτεται με δανεισμό)......από το 2014 και μετά θα υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα στον προυπολογισμό.......οπότε θα αρχίσει η μείωση του δημόσιου χρέους.
  Είναι πρακτικά αδύνατο μια χώρα που οι δαπάνες σήμερα ξεπερνούν πάνω από 20 δις ευρώ τα έσοδά της,στα επόμενα 1-2 μόνο χρόνια να καταφέρει τα έσοδά της να ξεπεράσουν τις δαπάνες της.

  β) κατά τα έτη 2011-2015 η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν αξίας γύρω στα 100 δις ευρώ.....και αυτά θα καλυφθούν με μεγάλο μέρος των εσόδων καθώς και με νέο δανεισμό....από την στιγμή όμως που θα δημιουργηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ΔΕΝ θα δανείζεται η Ελλάδα και θα μπορεί να μειώνει το δημόσιο χρέος της.


  β)

  • 11888 avatar
   11888 @ δαιμονάκι 29/10/2010 02:16:27

   Εδω δεν μπορεσαν να πιασουν τους στοχους σε πεντε μηνες θα τους πιασουν σε τρια χρονια?Ποση προπαγανδα εχεις φαει στη μαπα πια?Αρχιζω και λυπαμαι ολα αυτα τα κομματικα σκυλακια γιατι μπορει να περνανε καλυτερα απο μενα και να κονομανε(δεν ξερω τι σας εχουν ταξει),αλλα θα ειναι μια ζωη σκλαβωμενα στο κομμα το ψεμα και την υποτελεια.

 15. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 01:53:41

  @ archaeopteryx @ donaE..είναι λογικό οι δανειστές να επιβάλλουν τους όρους του δανείου....οπότε αυτοί επέλεξαν για το δάνειο το αγγλικό δίκαιο...εσύ αν πας αύριο σε μια τράπεζα και ζητήσεις ένα προσωπικό δάνειο π.χ 5.000 ευρώ, δεν θα το πάρεις αφού υπογράψεις μια πολυσέλιδη σύμβαση με ένα σωρό όρους?
  Αν αρνηθείς μερικούς όρους ή ζητήσεις αλλαγή τους, θα στο δώσουν τελικά το δάνειο?

  @ archaeopteryx..."στο αμήν" αποδείχθηκε ότι έφτασε η προηγούμενη κυβέρνηση....

  • stroumfaki avatar
   stroumfaki @ δαιμονάκι 29/10/2010 02:37:21

   Αν πάμε όμως όλοι μαζί και κλείσουμε τη τράπεζα, εξαιτίας των μαφιόζικων όρων. Ο λαός κάνει τους νόμους ξέρεις, όχι οι νόμοι το λαό, αν και το ξεχάσαμε αυτό.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ δαιμονάκι 29/10/2010 08:11:06

   να μου επιτρέψεις, δαιμονάκι, να διαπραγματεύομαι εγώ τους όρους των δανείων μου. Πρώτον, δεν δανείζομαι για να πληρώνω την υπηρέτρια (ούτε πουλάω τα ασημικά). Δεύτερον, προτιμώ να σφίξω το ζωνάρι μου μόνος μου, παρά να αφήνω να μου πιάνουν τον πι_ινό. Και τρίτον, ο σοφός λαός έλεγε ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

   Οι σοσιαλιστές κάνουν ακριβώς τα αντίθετα, για αυτό δεν τους χωνεύω. Δεν είναι ...προσωπικό, μου καταστρέφουν το σπίτι, τον κήπο, την πατρίδα.

   Το πως και γιατί έφτασε στο αμήν η προηγούμενη Κυβέρνηση, θα ήταν αντικείμενο "μελέτης και περισυλλογής", και ίσως γίνει, αλλά θα είμαστε εντελώς εκτός θέματος.

 16. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 02:00:45

  @ Ρηγας Φερραιος...ασφαλώς και τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που λήφθηκαν, ΔΕΝ μπορούσε να τα λάβει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση....όχι μόνο όλα, αλλά ούτε τα μισά.........τα συνδικάτα θα επεδείκνυαν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πολύ μεγαλύτερες αντιστάσεις και θα είχαμε εκρηκτικές καταστάσεις....όλα αυτά ίσως τα ήξερε ο κύριος Καραμανλής και για αυτό ενδεχομένως εξηγείται γιατί προκήρυξε ξαφνικά πρόωρες εκλογές.....για να μην αναγκαστεί αυτός τελικά και πάρει αυτά τα μέτρα..............
  Πόσα μέτρα προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις και μετά από μερικά χρόνια τα μέτρα αυτά τελικά λήφθηκαν ανώδυνα και "χωρίς να ανοίξει ένα ρουθούνι" από μια κεντροαριστερή κυβέρνηση?

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ δαιμονάκι 29/10/2010 08:01:29

   Δηλαδη ο ΓΑΠ και ο ολον ΠΑΣΟΚ εχουν το δικαιωμα να κανουν οτι θελουν και να μην εχουμε το δικαιωμα ουτε καν να διαμαρτυρηθουμε,ενω οποιαδηποτε αλλη κυβερνηση πρεπει να ζητα την αδεια τους προκειμενου να παρει τα απαραιτητα μετρα σωτηριας.!!!!
   Φοβασαι να πεις οτι θα καιγοταν η Ελλαδα οπως το 2008;

 17. γιαννης avatar
  γιαννης 29/10/2010 02:05:34

  Οτι λεει ο 11888.....Δεν υπαρχει αλλη λυση απο την πτωχευση και την σταση πληρωμων.Ο γαπ μας εφερε το δντ οχι για να σωθουμε εμεις αλλα οι ξενες τραπεζες που αν εμεις κηρυτταμε πτωχευση θα εχαναν τεραστια ποσα.
  Αν δεν βρεθει ενας μεγαλος ηγετης που να αναλαβει να τα βαλει με τους ξενους τοκολυφους η Ελλαδα θα συνεχισει να ζει μεσα σε μια κολαση.

  • stroumfaki avatar
   stroumfaki @ γιαννης 29/10/2010 02:42:10

   Θα πρέπει όμως και ο λαός να είναι έτοιμος σε μια τέτοια περίπτωση να αντέξει για μερικές εβδομάδες το πόλεμο (οικονομικό) που θα μας κάνουν. Μερικές εβδομάδες θα κρατήσει.... (μέχρι 5). Μετά θα αναγκαστούν να μας σώσουν. Δεν θα αντέξουν να τα χάσουν όλα, θα επιδιώξουν να κερδίσουν κάτι απο τα χαμένα. Αυτοί δεν είναι τζογαδόροι εμείς είμαστε. Ωστόσο το λαό δεν το βλέπω έτοιμο για κάτι τέτοιο γι' αυτό και επέλεξε τέτοια κυβέρνηση και γι' αυτό και μπορούν να τον φοβίζουν με διάφορα διλλήματα. Μακάρι να βγώ λάθος.

   • stroumfaki avatar
    stroumfaki @ stroumfaki 29/10/2010 02:42:50

    Τζογαδόροι εννοώ: ή όλα ή τίποτα.

 18. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 02:46:21

  @ Eύη Σιούτη.....ο λόγος σου απλός,κατανοητός,ευγενικός και γεμάτος λογικά επιχειρήματα.......αυτά να τα βλέπουν όσοι ξέρουν μόνο να απαντούν μόνο με ύβρεις,άναρθρες κραυγές και ειρωνείες............

  1) Ασφαλώς και έχει μεγάλες ευθύνες και η κυβέρνηση Παπανδρέου επειδή καθυστέρησε υπερβολικά στο να πάρει μέτρα.......δεν ευθύνεται όμως μόνο αυτή.....τεράστιες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση Καραμανλή που το έλλειμμα για το 2009 έφτασε το 15,5%(σχετική ανακοίνωση από EUROSTAT ΚΑΚΩΣ μετά τις εκλογές), επειδή την πενταετία 2004-2009 αυξήθηκαν υπέρμετρα οι δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα.
  Πιο συγκεκριμένα στην πενταετία 2004-2009 οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 30 περίπου δις ευρώ(αύξηση 49,92%), ενώ τα έσοδα μόνο περίπου 7 δις ευρώ(αύξηση 15,56%).
  Και σε αυτό το γεγονός συνετέλεσαν οι αλόγιστες προσλήψεις στο δημόσιο και η διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=362713&dt=24/10/2010#ixzz13HPdkt6C

  Τα ταμειακά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία πιστοποιούνται από τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι το 2009 σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
  Το 2009 οι δαπάνες εκτοξεύτηκαν στα 89,5 δισ. ευρώ, όταν το 2004 - χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων-, ήταν 59,7 δισ. ευρώ!!!!!

  2) Εξετάζοντας συνολικά τα οικονομικά στοιχεία της πρόσφατης εξαετίας της Ν.Δ. ο κ. Ν. Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου, επισημαίνει ότι «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί 5,5% του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα απλήρωτα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισ. Αυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής».

  Αν και μέχρι το 2007 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται- το εθνικό εισόδημα αυξανόταν κατά 12-15 δισ. τον χρόνο σε σχέση με τους τόκους που έφταναν τα 10 δισ. κατά μέσον όρο-, η διετία 2008-2009 χαρακτηρίζεται ως «η διετία της κατάρρευσης»: η Ελλάδα προσθέτει στο χρέος της πάνω από 55 δις ευρώ, τρεις φορές πάνω από το συνηθισμένο των προηγούμενων χρόνων.

  3) Οπως αποκαλύπτεται στην πολυσέλιδη έκθεση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που κατέθεσε στις 01 Φεβρουαρίου 2010 στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κύριος Παπακωνσταντίνου, το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν στην πραγματικότητα, υψηλότερο κατά 22 μονάδες του ΑΕΠ ή συνολικά περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ, από αυτό που εμφάνιζε επίσημα η προηγούμενη κυβέρνηση.

  Με βάση αυτή την έκθεση, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ :

  - Δεν εμφάνιζε πουθενά τα χρέη των νοσοκομείων που συσσωρεύτηκαν και ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  - Εκρυβε τα πραγματικά ελλείμματα των Ταμείων.
  - Δεν αναζήτησε ποτέ τα πραγματικά στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  - Προτιμούσε να δανείζονται οι ΔΕΚΟ ώστε τα χρέη να μην εμφανίζονται στον προϋπολογισμό, παρά μόνο στις εγγυήσεις που δεν προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος.
  Επιγραμματικά, με την εφαρμογή “δημιουργικής λογιστικής” το ύψος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους ήταν στοιχεία πλασματικά.
  Στην έκθεση όμως αυτή αποκαλύπτεται ακόμη ότι η δημόσια διοίκηση, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ), λειτουργούσε χωρίς κανέναν έλεγχο ως προς την οικονομική διαχείριση.
  Και δεν έφθανε μόνο αυτό, αλλά η έκθεση αποκάλυψε ότι οι υπουργοί με υπογραφές τους,είχαν δικαίωμα να μοιράζουν κονδύλια ως ένα δισεκατομμύριο ευρώ κατά έτος (όλοι μαζί) χωρίς αυτά τα χρήματα να φαίνονται πουθενά.
  Οι πιστώσεις αυτές μάλιστα εμφανίζονταν στον προϋπολογισμό μετά από 18 μήνες!!!!!!!!!!!!!(Δηλαδή εμφανιζόντουσαν στον επόμενο προυπολογισμό).

  4) Το δημόσιο χρέος 31/3/2004 ήταν 184,51 δις ευρώ(από τότε που περίπου η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας)

  Το δημόσιο χρέος 31/12/2008 ήταν 262,070 δις ευρώ.

  Το δημόσιο χρέος 30/09/2009 ήταν 297,920 δις ευρώ(τότε περίπου που παρέδωσε την διακυβέρνηση η ΝΔ)

  Δηλαδή σε 5,5 χρόνια το δημόσιο χρέος από 184,15 δις πήγε στα 297,92 δις ευρώ
  (αύξηση κατά 61,78%)
  Από 1830 μέχρι 2004 (σε 174 χρόνια) είχαμε δημόσιο χρέος 184,15 δις ευρώ...ενώ σε μόνο 5,5 χρόνια κάναμε δημόσιο χρέος 113,77 δις ευρώ!!!!!!!!!!!!!

  http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/contentTypes/genericContentResourceObject,fileResourceObject,arrayOfFileResourceTypeObject/topicNames/publicDebtBulletin/pageNumber/1/resourceRepresentationTemplate/contentObjectListAlternativeTemplate

 19. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 02:49:01

  @Eύη Σιούτη....όσο μικρότερη η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και η πιθανότητα χρεοκοπίας της, τόσο μικρότερα τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
  Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και η πιθανότητα χρεοκοπίας της , τόσο υψηλότερα τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
  Προφανώς για να αυξηθούν τόσο πολύ τα spread, μεγάλωσε η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και αυξήθηκαν οι πιθανότητες χρεωκοπίας της.
  Έγιναν όμως έτσι τα πράγματα?
  Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή……..

  Ο αρχικός στόχος που είχε θέσει η Ελλάδα στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2009 ήταν έλλεμμα 3,7%.

  Ο τότε υπουργός Οικονομίας κύριος Παπαθανασίου, με δηλώσεις του στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 στο Bloomberg, εκτίμησε ότι έλλειμμα του προϋπολογισμού σχέση με το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το 2009 στο 6%.

  Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 στις Βρυξέλλες ο τότε αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε : “Οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας”.

  Ο διοικητής της ΤτΕ κύριος Προβόπουλος από την Κωνσταντινούπολη, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ, στις 06 Οκτωβρίου 2009 δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 οδεύει προς το 10% του ΑΕΠ (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που είχε τότε η ΤτΕ στη διάθεσή της).

  Λίγες μέρες αργότερα, ο κύριος Προβόπουλος, μετά την μαραθώνια συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το έλλειμμα προσεγγίζει ήδη το 10% του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 12%, μέχρι το τέλος του 2009.

  Τον επόμενο μήνα (23 Νοεμβρίου 2009) ο ίδιος πάλι, τόνισε στην Βουλή κατά την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2009 :“ήδη από το Σεπτέμβριο 2009 μπορούσε να γίνει εκτίμηση ότι το έτος 2009 θα έκλεινε με έλλειμμα σε διψήφιο ποσοστό, αν δεν λαμβάνονταν γενναία διορθωτικά μέτρα”. Και συνέχισε o κύριος Προβόπουλος λέγοντας:“ η ΤτΕ συστηματικά και μονότονα στις τελευταίες εκθέσεις της επεσήμαινε την επιτακτική ανάγκη να τιθασευτούν το πολύ υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, τα οποία σταθερά επιδεινώνονταν. Τα στοιχεία μάλιστα έδειχναν ότι το έλλειμμα ήταν όλους τους μήνες του 2009 περίπου διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό. Για παράδειγμα, πριν από τις εκλογές δημοσιεύσαμε (συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου) το ταμειακό έλλειμμα του 8μήνου 2009, που έφθανε στο 8% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, μπορούσε να γίνει εκτίμηση ότι το δωδεκάμηνο του 2009 θα έκλεινε με διψήφιο ποσοστό”.

  Στις 20 Ιανουαρίου 2010 η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι τελικά το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση για το 2009 διαμορφώθηκε στο 12,8% (από 7,2% το 2008), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2009.

  Η νέα κυβέρνηση με την σειρά της αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2010 και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προσδιόρισε το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ.

  Ο κύριος Κοντοπυράκης, προηγούμενος γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας, βέβαια επέμενε στην δική του εκδοχή ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7% ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης του ΠΑΣΟΚ, αλλά τόνισε σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής : «αν οι προβλέψεις από 6% έλλειμμα πήγαν στο 12,5%, δεν είναι τα στατιστικά στοιχεία που φταίνε, είναι η πρόβλεψη του υπουργείου», επιρρίπτοντας έμμεσα τις ευθύνες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών.

  Τέλος, τον Φεβρουάριο 2010 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2009 διαμορφώθηκε στο 12,9% του ΑΕΠ (σε “προσωρινή ταμειακή βάση”).

  Μετά βέβαια όλα αυτά ήταν λογικό να γίνει πιο δυσχερής η οικονομική κατάσταση της χώρας, αφού από τα πλέον επίσημα και αρμόδια χείλη διατυπώθηκε και τεκμηριώθηκε η άποψη ότι το έλλειμμα για το 2009 όχι μόνο είχε εκτροχιαστεί τελείως, αλλά είχε γίνει και επιμελής προσπάθεια απόκρυψή του.

  Ενδεικτικά στις 22 Οκτώβριο 2009 η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας . Πιο συγκεκριμένα αυτός ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε “Α-” από “A”, με αρνητικές προοπτικές.

  Μάλιστα αυτός ο διεθνής οίκος σε σχετική ανακοίνωσή του τόνιζε :

  “Η υποβάθμιση αντανακλά την χθεσινή ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για 6% και σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της Ελλάδας για 3,7% στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2009”.

  Έτσι η αβεβαιότητα για την οικονομική θέση της Ελλάδας μεγάλωσε, ο βαθμός κινδύνου για χρεωκοπία ή στάση πληρωμών της Ελλάδας αυξήθηκε σε υπέρμετρο βαθμό, οπότε άρχισαν να ανεβαίνουν και τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία σύντομα εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

  Για αυτό ανέβηκαν απότομα τα spread, από τον Οκτώβριο 2009 και μετά.

  Γιατί κάποιοι απέκρυβαν τόσο καιρό τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα ή τα “μαγείρευαν” ανάλογα (μέσω της δημιουργικής λογιστικής) και όταν αποκαλύφθηκε ποιο ήταν το πραγματικό έλλειμμα, οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύτηκαν την δύσκολη οικονομική θέση της Ελλάδος……

 20. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 02:53:50

  @Eύη Σιούτη...όσο για τα δάνεια που μπορούσαμε να πάρουμε με ευνοικούς όρους από Ρωσία ή Κίνα, μάλλον φήμες ήταν...δεν βρήκα πουθενά καμιά επίσημη τέτοια πρόταση...αλλά και να υπήρχε να είσαι σίγουρη ότι δεν θα δεχόταν η Ε.Ε (δηλαδή η Γερμανία) να δανειστούμε από την Ρωσία ή την Κίνα....για πολιτικούς βέβαια λόγους..............

  Υ.Γ : Δικαίωμά σου να μην ψηφίσεις ξανά τον κύριο Παπανδρέου.

  • stroumfaki avatar
   stroumfaki @ δαιμονάκι 29/10/2010 02:58:55

   Συγγνώμη για το σχόλιο, αλλά τα πολύ μεγάλα σχόλια είναι λίγο κουραστικά και αποτρέπουν και τους καινούργιους αναγνώστες των άρθρων να διαβάζουν συνολικά τα σχόλια. Τ.Δ.Ν.

 21. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 29/10/2010 03:16:54

  @ stroumfaki....δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αλλά σε ορισμένα εξειδικευμένα θέματα(όπως τα οικονομικά) πρέπει όχι μόνο να πεις την γνώμη σου αλλά να παραθέσεις τεκμηριωμένα και αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία......sorry λοιπόν.....

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ δαιμονάκι 29/10/2010 13:46:23

   @ δαιμονάκι

   Δηλαδη ο ΓΑΠ και ο ολον ΠΑΣΟΚ εχουν το δικαιωμα να κανουν οτι θελουν και εμεις να μην εχουμε το δικαιωμα ουτε καν να διαμαρτυρηθουμε, ενω οποιαδηποτε αλλη κυβερνηση πρεπει να ζητα την αδεια τους προκειμενου να παρει τα απαραιτητα μετρα σωτηριας.!!!!
   Φοβασαι να πεις οτι θα καιγοταν η Ελλαδα οπως το 2008;

   Και να θυμασαι: ΛΕΦΤΑ ΥΠΡΧΟΥΝ!!!! το ποιο συντομο ανεκδοτο του 21ου αιωνα!!
   Λεφτα υπαρχουν φυσικα στις τσεπες του Ακη, του Τασου, του Στρατηγου κλπ, αλλα αυτοι ειναι καργα δημοκρατες και δεν τους αγγιζει τιποτε.
   Βλεπεις δεν ειναι φτωχαδακια των ΚΑΠΗ που ερριξαν εξω τα κρατικα ταμεια!!!
   Αιδως Αργειοι!!!!!!

 22. tony avatar
  tony 29/10/2010 20:55:08

  ..........Τα πασοκοκάναλα πιπιλούν τις τελευταίες μέρες την προοπτική της ελεγχόμενης χρεωκοπίας................................................................
  Όχι μας πέρασαν ένα ακόμη ψεμμα.
  Την ελεγχόμενη χρεωκοπία.
  Αφού είναι χρεωκοπία πως είναι δυνατόν να είναι ελεγχόμενη?
  Η χρεωκοπία από μόνη της είναι κατάσταση ανεξέλεγκτη.
  Αφού δεν πληρώνεις το προσωπικό, πως σε υπολογίζουν πως τους ελέγχεις.
  Ποιος σε υπολογίζει χρεοκοπημένο τι ελέγχεις τι εμπιστοσύνη εμπνεεις?
  Η χρεωκοπία είναι ακριβώς η απώλεια της εμπιστοσύνης.
  Και είναι κατάσταση ανεξέλεγκτη.

 23. Αλεξανδρος avatar
  Αλεξανδρος 29/10/2010 21:12:31

  Ο γνωστος Μπαμπης λεει οτι ο Σαμαρας διαπιστωσε στις Βρυξελλες ποσο κακο εκανε στη χωρα του και αλλαξε σταση....ΕΛΕΟΣ καποιος να του εξηγησει και του Μπαμπη και του Κωνστα οτι ειναι πολυ κακοι πλασιε της κυβερνησης .....Μαυριστε και τους εμμισθους κονδυλοφορους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.