Κατατίθεται το Μεσοπρόθεσμο χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
28/04/2014 11:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατατίθεται το Μεσοπρόθεσμο χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Χωρίς νέα μέτρα που αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά με γερή δόση λιτότητας στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού

Χωρίς νέα μέτρα που αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά με γερή δόση λιτότητας στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, κατατίθεται το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2015-2018.

Όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, το Μεσοπρόθεσμο θα είναι περιγραφικό και γενικό αλλά θα δίνει το στίγμα της προσπάθειας που πρέπει να γίνει ώστε να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά της χώρας. Η κυβέρνηση αποκλείει μειώσεις μισθών και συντάξεων, ωστόσο, το… μάρμαρο θα πληρώσουν βασικά υπουργεία που θα δουν τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 5 Μαΐου κάτι που δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μια κωδικοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης ώστε να συνεχιστούν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί που θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνει κοινωνική πολιτική (όπως με το μέρισμα) αλλά και να μη λάβει άλλο δάνειο. Το σχέδιο προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ) και τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα υπουργείο.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως το Εργασίας, το Παιδείας, το Υγείας και το Εθνικής Άμυνας, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε το μήνυμα ότι το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2015-2017 θα αντιμετωπιστεί χωρίς νέους φόρους ή περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία, όχι μόνο με τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, αλλά ενδεχόμενα και με μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών, παράλληλα με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης όμως, η Τρόικα βάζει στο τραπέζι και τη μείωση ή κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aegean times avatar
  Aegean times 28/04/2014 12:37:58

  Ολο βγαίνουμε από το μνημόνιο και όλο μέσα είμαστε, κι αν δεν είναι μνημόνιο είναι μεσοπρόθεσμο και πάει λέγοντας. Από την άλλη έφυγαν 4 μήνες από την Ελληνική προεδρία και δεν προωθήθηκε το θέμα της ανεργίας. Λόγια και ευχολόγια και ξανά ευχολόγια για την ανάπτυξη που θα έρθει και όλο χάνει το δρόμο. Σε δύο μήνες τελειώνει η Ελληνική προεδρία και βέβαια τέτοια ώρα τέτοια λόγια, μιά ακόμη ευκαιρία χάθηκε χωρίς να έχει μπει επιτακτικά στην ατζέντα το ζήτημα επίλυσης ή τέλος πάντων περιορισμού της ανεργίας.

 2. Spatharios avatar
  Spatharios 28/04/2014 12:59:20

  1. Η αύξηση φόρων ουσιαστικά αποτελεί μείωση μισθών. 2. Τις προηγούμενες μέρες μια ατυχία με έφερε να περάσω την εισοδο νοσοκομείου. Δεν υπήρχαν μαξιλαροθύκες και αναγκάστικα να φέρω απο το σπίτι. πόσο ακομα μπορεί να μειωθεί ο προυπολογισμός του υγείας; 3. Αγορά έχει να γίνει χρόνια ολόκληρα. Οι διαθεσιμότητες ειναι στα ιστορικότερα χαμηλά. Τι αλλο θα κόψουν απο το Εθνικής αμύνης;

  • Spatharios avatar
   Spatharios @ Spatharios 28/04/2014 13:15:49

   Υ.Γ Εδώ και πολλά χρόνια το Ευρωπαϊκό κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας διοργάνωναν σχολικούς αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας(debate που λένε και οι νεοέλληνες). Ένας θεσμός που, αν μη τι άλλο, μάθαινε τα παιδιά να μιλάνε σωστά Ελληνικά και να συζητάνε σε ποιοτικό επίπεδο και όχι αυτό των καναλιών και της βουλής. Κόστος διοργάνωσης 50-60 χιλιάδες. (Για μεταφορά –διαμονή-τροφή) των συμμετεχόντων μαθητών. Οι καθηγητές συμμετείχαν αφιλοκερδώς Φέτος δεν βρέθηκε χορηγός (μπράβο στην ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία) και το υπουργείο προτίμησε να τους καταργήσει παρά να χρεωθεί εκείνο το υπέρογκο ποσό του κόστους. Κόψτε κι άλλο και σ αυτό.

 3. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 28/04/2014 19:12:42

  Γερά μέτρα λιτότητας + όχι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, καταλάβαμε για ποιόν (ξανα)χτυπάει η καμπάνα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ο Λούμπεν 28/04/2014 21:53:44

   Πρόσεχε μην πάθεις τίποτα από την επιφοίτηση φωστήρα... Πολλοί είτε είναι απολύτως άσχετοι, είτε εμπαθείς. Έχουμε και λεμε: Όταν τα ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί και το παραγόμενο προϊόν θα είναι αυξημένο, με ίδιους φορολογικούς συντελεστές, θα έχει μεγαλύτερα έσοδα το κράτος. Και ο τουρισμός που πάει για νέα ρεκόρ, οι αποκρατικοποιήσεις σε συνυασμό με εξοικονόμηση από κατάργηση οργανισμών και συγχωνεύσεις υπηρεσιών μειώνει δαπάνες και βελτιώνει τα ισοζύγια του κρατικού προϋπολογισμού. Επομένως που το πρόβλημα; Χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και με αύξηση στη ρευστότητα μέσω των τραπεζών που αρχίζουν να δανειοδοτούν και πάλι μετά από 4 χρόνια είναι το βασικό βήμα της αρχής της ανόδου της οικονομίας. Έβρεξε χρήμα κάποια μέρα και δε το πήρα είδηση;

   • Ο Λούμπεν avatar
    Ο Λούμπεν @ Γεώργιος Τ. 28/04/2014 23:28:01

    Είναι συναρπαστικό ομολογώ να βλέπεις αριστερούς και δεξιούς να λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ίσως και για αυτό να μην τα βρίσκεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η Εκκλησία με το ΚΚΕ.

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 29/04/2014 00:13:06

  Δηλαδή, το Κράτος δεν θα περικόψει μισθούς και συντάξεις και δεν θα ζητήσει, ως Κράτος, αύξηση φόρων, αλλά θα το κάνει ως Τοπ.Αυτοδ. Με σύνηθες θύμα την ακίνητη περιουσία, που έγινε ήδη βραχνάς στον λαιμό των "πλούσιων" ιδιοκτητών, ειδικά αυτών που τώρα δεν έχουν εισοδήματα, λόγω κρίσης. Ο ΦΠΑ, ναι, πρέπει να αυξηθεί στα τουριστικά νησιά, γιατί μόνον εκεί δεν έπεσε, απεναντίας αυξήθηκε, ο τζίρος. Με μέτρο, για να μην κάνει ζημιά στον τουρισμό.

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ ΠΗΛΕΑΣ 29/04/2014 09:03:23

   Η κυβέρνηση ποντάρει στην αύξηση του ΑΕΠ κι ελπίζω να βοηθήσει πραγματικά γι αυτό. Μην βάζεις ιδέες για το ΦΠΑ στα νησιά... Τι λογική είναι αυτή να αυξάνουμε τους φόρους στους τομείς που αυξάνουν το τζίρο;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Φελίζα 29/04/2014 17:05:56

    Σωστός και λογικός. Κυρίως το τελευταίο σπάνιο πια...

 5. ΚωσταςΧ avatar
  ΚωσταςΧ 29/04/2014 17:56:56

  Οταν λενε για νεο τροπο υπολογισμου της συνταξης, για βασικη 360 ευρω+ποσοστο αναπληρωσης ,παρακρατηση φορου, ατομικος λογαριασμος ,τι σημαινουν αυτα? αυξησεις? Μηπως ,λεω ,μηπως μας παραμυθιαζουν !!! να ξερετε δε μασαμε πια!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.