#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2011 17:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταργούνται καταχρηστικοί όροι Τραπεζών



Με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Β.Κεγκέρογλου, απαγορεύεται η χρήση οκτώ όρων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές.

Πρόκειται για μια σειρά καταχρηστικών όρων που αφορούν το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες και έχουν κριθεί αμετάκλητα ως καταχρηστικοί από τη Δικαιοσύνη, σε υποθέσεις συλλογικών αγωγών ενώσεων καταναλωτών .

Με την απόφαση, η οποία όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου εκδόσθηκε εκδόθηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, απαγορεύεται η διατύπωση και χρήση των ακόλουθων όρων:

1. Ο όρος που προβλέπει ότι σε περίπτωση ανάληψης μετρητών
από κατάστημα ή ΑΤΜ του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος, καταβάλλονται από τον καταναλωτή προμήθεια ή λειτουργικά έξοδα στο πιστωτικό ίδρυμα.

2. Ο όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση στεγαστικού δανείου
που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη και ενώ η αποδέσμευση γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου, από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό. Ο όρος αυτός απαγορεύεται, ανεξάρτητα αν το ποσόν που κατατίθεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη εκτοκίζεται με τόκο κατάθεσης.

3. Ο όρος που προβλέπει ότι επιβάλλονται προμήθεια
ή έξοδα για την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, που είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος.

4. Ο όρος με τον οποίο επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα
σε κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου αναφορικά με την ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγής στα ταμεία των τραπεζών, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν το καθορισμένο από την τράπεζα όριο.

5. Ο όρος που προβλέπει την επιβολή εξόδων αδράνειας
σε καταθετικούς λογαριασμούς, που παραμένουν ακίνητοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζει η τράπεζα.

6. Ο όρος που προβλέπει ότι οι λογαριασμοί με μέσο μηνιαίο υπόλοιπο
μικρότερο από εκείνο που ορίζει η τράπεζα βαρύνονται με έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των κινήσεων.

7. Ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα
, σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων, και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο, πριν λάβει την προαναφερόμενη ειδοποίηση.

8. Ο όρος που περιορίζει την ευθύνη των τραπεζών μόνο για δόλο
ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ευθύνη της για ελαφρά αμέλεια.

"Η απόφαση έχει εφαρμογή και παράγει αποτελέσματα και έναντι των τραπεζών που δεν ήταν διάδικοι και αφορά όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται από τις διατάξεις της χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε καμία διαδικασία ή κόστος", σημειώνει το υπουργείο.
Με την έκδοσή της, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων οφείλουν άμεσα να απαλείψουν αυτούς τους καταχρηστικούς όρους και να πάψουν να κάνουν χρήση αυτών.
Να σημειωθεί ότι η παραπάνω απόφαση εντάσσεται πλέον στο νομικό οπλοστάσιο προστασίας του καταναλωτή και για μη συμμόρφωση με αυτήν προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3587/2007.

http://www.nooz.gr/economy/katargeitai-i-xrisi-8-kataxristikon-oron-apo-tis-trapezes

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 17/01/2011 17:55:18

  Αυτά που έπρεπε να κάνει το κατα τ'άλλα λαϊκό κόμμα μου, απο το 2004. Κι όχι απο πονοψυχία, αλλά απο απλή εναρμόνιση με τους νόμους που ισχύουν στον πολιτισμένο κόσμο.

  Αντί γι αυτά... θεώρησε οτι "λαϊκό" είναι να παίρνουν επίδομα ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι τρίτεκνοι !

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ τσώφλι πασατέμπου 17/01/2011 18:05:32

   και λιγα λες..... αλλα οταν σου δανειζει η Τραπεζα το κομμα γα να ζουν οι Μαυρογιαλουροι και οι Γκρουεζες τι περιμενεις?
   ή τα ΜΜΕ που ειναι στον κουβα απ τα δανεια...???!!! ποιος να μιλησει.

   Παντως επικροτω την αποφαση... ΑΝΑΜΕΝΩ την ψηφιση ως εχει και την ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Μην ειναι πυροτεχνημα στο γνωστο χρονοντουλαπο.. Μην βγει καμαι Πρασινια.. τυπου.."οι Τραπεζες στηριζουν τη Χωρα στη δυσκολη περιοδο που διανυουμε" και το αφησουν για αργοτερα. Γαργαρες ΤΕΛΟΣ.
   55Δις εχουν παρει σε 1 χρονο. ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ !!!

   ΠΠ

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ τσώφλι πασατέμπου 17/01/2011 21:47:17

   Πού το πάτε, πού το φέρνετε εσείς οι νεοφιλελεύθεροι, η μείωση του Ελληνισμού είναι ο καημός σας. Άλλωστε, τι σας νοιάζει... θα ελληνοποιήσετε τους λάθρο και θα ρίξετε και τα μεροκάματα έτσι!

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Αυριανιστής 17/01/2011 23:31:55

    δε φανταζομαι ν αναφερεσαι σε μενα....???!!!!

    ΠΠ

 2. Γιώργος Νίνος avatar
  Γιώργος Νίνος 18/01/2011 02:54:00

  Γίνετε να μας επιστρέψουν όλες αυτές της χρεώσεις και με τον τόκο που μας της έχουν καπελώσει (σε πιστωτικές κάρτες/δάνεια) και αποζημίωση (πάλι με τον ανάλογο τόκο) από κρατήσεις σε λογαριασμούς;
  Έχουν απαγορευτεί και στο παρελθόν. Μια από τα ίδια δηλαδή....τρύπα στο νερό και τα σχετικά. Αποφάσεις για τα μάτια του κόσμου!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.