#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2013 10:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταργούνται αποδείξεις και τεκμήριαΚαταργούνται οι αποδείξεις και τα τεκμήρια από το 2014 και καθιερώνεται νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία", με το το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούνιο, καταργούνται τα δύο αυτά μέτρα που δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη των φοροφυγάδων.

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, φέρνει μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς φυσικών και νομικών προσώπων.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

1. Καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Με το νέο σύστημα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 800€ θα έχουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου με αποτέλεσμα τα καθαρά ποσά αποδοχών τους να μειωθούν ως και 20%.

2. Καταργείται η έκπτωση 1,5% επί του μηνιαίου φόρου, που παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις.

3. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% στο 90% του κύριου φόρου εισοδήματος και για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ από το 80% στο 90% του φόρου. Για τις νέες Ο.Ε. και Ε.Ε. η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από το 27,5% στο 90%, ενώ για τις νέες Α.Ε. και ΕΠΕ ανεβαίνει από το 40% στο 90%.

4. Καταργείται το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους απολυόμενους εργαζόμενους. Οι αποζημιώσεις αυτές θα φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων θα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, με συνέπεια να επιβαρύνονται πλέον από το πρώτο ευρώ με φόρους που θα φθάνουν μέχρι το 42%. Σήμερα οι αποζημιώσεις για απολύσεις, απαλλάσσονται του φόρου μέχρι του ποσού των 60.000€.

5. Καθιερώνεται νέο μόνιμο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων όλων των επιχειρήσεων με την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

6. Καταργείται η φορολογική ελάφρυνση για τους νέους επαγγελματίες που καθιερώθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και προβλέπει ότι οι νέοι επιτηδευματίες, δικαιούνται μειωμένης κατά 50% φορολόγησης για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους.

7. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται αυτοτελώς, με συντελεστές 1,5% και 3%, στα εισοδήματα από ακίνητα.

8. Προσδιορίζονται ρητά οι δαπάνες, που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

9. Καθορίζεται νέο καθεστώς προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσει των επιχειρήσεων.

10. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου του οικονομικού έτους, όμως ο φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

11. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που λαμβάνουν τις αποδοχές τους από μία μόνο πηγή, λόγω της φορολόγησης των εισοδημάτων τους στην πηγή.

12. Καταργούνται όλες οι διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται ο προσδιορισμός των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με βάση τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, λόγω της έναρξης εφαρμογής "νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου", μέσω των οποίων καθιερώθηκαν νέου τύπου "τεκμήρια".

13. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν το 25% των ετησίων εισοδημάτων τους μέχρι τις 60.000€ με την αξία αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έχουν συλλέξει.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 18/05/2013 10:49:32

  Αυτό θα είναι το δώρο της κυβέρνησης για τον 1 χρόνο; Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο... Είναι η πάσα προς τον Αλέξη. Ας πάει να περάσει έτσι κι αν δεν ανέβει η διαφορά στο +5 για τα Ταιπράκια...

 2. ApoTel avatar
  ApoTel 18/05/2013 13:22:53

  20% μείωση του καθαρού στους συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 800 €, να υποθέσω μεικτά. Η κυβέρνηση πάλι δίπλα στους αδύνατους

 3. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 18/05/2013 13:26:19

  -Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα δύο μέτρα παρακάτω ευνοούν την επιχειρηματικότητα και προωθούν την ΑΝΑΠΤΥΞΗ - δεδομένης και της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και της ύφεσιακής κατάστασης της οικονομίας?

  ''Προκαταβολή φόρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων από 50% στο 90 % !!!''

  '' Καταργείται η φορολογική ελάφρυνση για τους νέους επαγγελματίες ''!!!

  Βεβαίως, είναι πιθανόν οι έξωθεν μεγαλοεπενδυτές, πολυεθνικές κτλ., να μην ενοχλούνται από τέτοιας μορφής φορολόγηση - άλλωστε, ευνοούνται έμμεσα ,αφού θα ξεκαθαρίσει η αγορά από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, στην πλειονότητα τους, δεν θα αντέχουν τέτοια μέτρα.

 4. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 18/05/2013 13:37:27

  «Με το νέο σύστημα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 800€ θα έχουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου με αποτέλεσμα τα καθαρά ποσά αποδοχών τους να μειωθούν ως και 20%.»

  Φανταστικὴ ἰδέα! Ποιός τὴν σκέφτηκε;;;

  Ἀντὶ νὰ πατάξουν τὴν φοροδιαφυγή, θὰ φτάσουν τὸν κόσμο νὰ λέει «φοροδιαφύγετε γιατὶ χανόμαστε»...

  Ὁ Καραμανλῆς ἤθελε νὰ φύγει σὰν τρελλὸς τὸ 2009, νὰ δώσει τὴν καυτὴ πατάτα ἀλλοῦ καὶ νὰ μείνει ὡς ὁ Πρωθ ποὺ «προειδοποίησε ἐγκαίρως»-δὲν τοῦ ἔκατσε ὅμως. Ὑπενθυμίζουμε στὸ φιλοθεάμον κοινὸ ὅτι ἡ (αὐτοπροσδιοριστικὴ) θέση τοῦ «ἔσωσα τὴ χώρα ἀπὸ τὴν χρεωκοπία» εἶναι ἤδη πιασμένη ἀπὸ τὸν ΓΑΠ...

 5. Ραβινος avatar
  Ραβινος 18/05/2013 15:40:34

  Επειδη κατι τετοια δημοσιευματα ενιοτε εχουν την εννοια μετρησης αντιδρασεων να επισημανω οτι αδικουν την Κυβερνηση και τον Στουρναρα αυτες οι βλακωδεις ιδεες και καλα θα κανουν να διαψευσουν τα δημοσιευματα αμεσα γιατι αρχισαν ηδη να υποσκαπτουν την οποια αξιοπιστια των δηλωσεων τους ''..δεν θα ληφθουνα αλλα μετρα για μισθους και συνταξεις το 2014 '' ειδικα του Στουρναρα γιατι αλλιως θα επαληθευσει αυτο που μου ειχε πει καποιος οταν ανελαβε Υπουργος οτι '' μονο και μονο απο το ονομα Στουρναρας δεν με προδιαθετει ευχαριστα ''.Ιδωμεν

 6. cresswell avatar
  cresswell 18/05/2013 16:43:26

  Καταπληκτικό! Έξοχο! Αριστούργημα!
  Όλα τα σημεία είναι υπέροχα. Τρομερή εμπνευση.
  Ξεχωρίζει βέβαια το πρώτο:
  " Καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Με το νέο σύστημα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 800€ θα έχουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου με αποτέλεσμα τα καθαρά ποσά αποδοχών τους να μειωθούν ως και 20%."

  που δίχνει πως ο καταπληκτικός Γ. Στουρνάρας, απέχει μόνο μία ανάσα από το τέλειο σύστημα: δεν θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις! Καθαρό ποσόν: μηδεν ευρώ. ΜΕΤΑ τη φορολογική δήλωση, και αφού εκκαθαριστεί αυτή, εφ' όσον έχεις αποδείξει ότι δεν χρωστάς στο κράτος, θα λαμβάνεις το μέρος του μισθού ή της σύνταξης που "δικαιούσαι". Τέλειο!

  Επίσης, ξεχωρίζει το "Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% στο 90% του κύριου φόρου εισοδήματος".
  Προκαταβολικά, θα φυλακίζονται 10 ελεύθεροι επαγγελματίες το μήνα, δειγματοληπτικά. Και αν αποδείξουν ότι είναι αθώοι, θα βγαίνουν από τη φυλακή.

  Μας βλέπω σε καλο δρόμο ...

 7. kapar13 avatar
  kapar13 18/05/2013 17:16:52

  Τα τεκμήρια πότε πρόλαβαν να εφαρμοστούν και να αποτύχουν και σπεύδουν να τα καταργήσουν;

 8. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 18/05/2013 19:16:15

  Αντί να βάλουν αποδείξεις στο 50% του εισοδήματος από 25% σήμερα, το καταργούν! Ποιός θα ζητά απόδειξη αν δεν την χρειάζεται;

  Αν συνυπολογίσεις και τις αλλαγές στις παρακρατήσεις και τις λοιπές διατάξεις, αυτό είναι μακράν το χειρότερο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει υπάρξει!

 9. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/05/2013 20:02:53

  Αυτό με την επιπλέον παρακράτηση νομίζουν πως βοηθά την οικονομία σε κάτι; Το στέγνωμα της αγοράς δηλαδή πρέπει να μεγαλώσει; Να το ξανασκεφτούν λίγο. Μοιάζει με οριζόντια μείωση μείωση ή χαράτσι με επιστροφή μετά από 1 χρόνο. Φτάνει η βλακεία πια!

 10. Nik avatar
  Nik 20/05/2013 05:23:01

  Προκαταβολή φόρου στο 90 τοις εκατό! Αν δεν είναι τυπογραφικό λάθος είναι μέγιστη βλακεία. Αντί να ρίχνει χρήμα στην αγορά το αφαιρεί. Δεν μαθαίνουμε τίποτε σε αυτή τη ρημάδα χώρα.

 11. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 20/05/2013 21:40:34

  Το δημόσιο φταίει για όλα...μην ξεχνιόμαστε. Απολύστε τους όλους να σωθούμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.