26/04/2011 12:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καλπάζει το spread, ενώ η φημολογία περί αναδιάρθρωσης συνεχίζεται

Σε νέο ιστορικό υψηλό στις 1.173 μονάδες βάσης ανέβηκε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς επιμένουν τα σενάρια περί επικείμενης αναδιάρθρωσης.

Το Bloomberg κάνει λόγο για καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι  η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει κούρεμα χρέους, ύψους 50%. Προσθέτει επίσης πως πρέπει να επιβληθεί τριετής αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα.
«Όσο πιο γρήγορα προχωρήσει σε ένα κούρεμα η Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για όλους καθώς η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες περικοπές χρέους και σε μεγαλύτερο πόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με μικρές απώλειες, 0,48%, και μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον διεξάγεται η συνεδρίαση στο ΧΑ.

Στο μεταξύ τέσσερα σενάρια αναδιάρθρωσης, με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία κάθε επιλογής, παρουσιάζει ο οίκος Nomura. (www.capital.gr ):

1. Το ήδη ισχύον πρόγραμμα θα μπορούσε να επιμηκυνθεί και να παρασχεθεί νέα οικονομική βοήθεια. Προς το παρόν φαίνεται απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως προβλέπουν οι όροι του «πακέτου» που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010. Πέραν των 53 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευθεί και των 67 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, θα χρειαστούν τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια ώστε να μηδενίσουν την ανάγκη της Ελλάδας να δανείζεται από τις αγορές έως το 2015.
Φαίνεται ωστόσο ότι κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να αμφιβάλλουν ακόμα περισσότερο για το κατά πόσον ένα νέο «πακέτο» στήριξης προς την Ελλάδα θα έλυνε το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της. Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Φινλανδία δείχνουν ότι η πιθανότητα να εγκριθεί ένα νέο «πακέτο» για την Ελλάδα είναι μειωμένη. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές αποφάσεις είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή οποιασδήποτε λύσης.

2. Νέο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με επαναγορές ομολόγων. Στην ουσία πρόκειται για το προηγούμενο σενάριο, με το επιπρόσθετο στοιχείο ότι θα επιτρέπεται η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, με έκπτωση (discount). Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη μείωση του συνολικού ονομαστικού χρέους. Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συσσωρεύσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία διαπραγματεύονται με σημαντικό discount, η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός πωλητής σε ένα τέτοιο σενάριο. Ωστόσο, εκτός από την ΕΚΤ, δύσκολα θα πείθονταν άλλοι κάτοχοι ομολόγων να προβούν σε πώληση των τίτλων που έχουν στην κατοχή τους. Μεγάλο μέρος των ήδη υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε τραπεζικά χαρτοφυλάκια, τα οποία δεν είναι marked to market κι έτσι οι τράπεζες αυτές δεν έχουν κίνητρο να δεχθούν αυτές τις απώλειες.

3. Επιλογές εθελοντικού αναπρογραμματισμού. Αν υποθέσουμε ότι η διάθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την Ελλάδα είναι μειωμένη, τότε ένας εθελοντικός χρονικός αναπρογραμματισμός της αποπληρωμής του χρέους, χωρίς haircut, είναι η αμέσως πιο φιλική προς τις αγορές επιλογή. Αυτό προϋποθέτει συμφωνία με τους πιστωτές ώστε να επεκταθεί ο χρόνος ωρίμανσης, με διατήρηση της ονομαστικής αξίας και, πιθανότατα, με διατήρηση των πληρωμών των τρεχόντων κουπονιών. Αυτός ο τύπος αναδιάρθρωσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το βαθμό στον οποίο μειώνεται η σημερινή αξία αυτών των ομολόγων, για το αν θα συμφωνήσουν όλοι οι πιστωτές και για το ποιες θα είναι οι πιθανές πολιτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του χρέους της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Αν πάντως προωθηθεί αυτή η λύση, οι ιθύνοντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να βρουν τρόπο να ελέγξουν τις προσδοκίες για την εξέλιξη του χρέους της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αν αυτές οι χώρες δεν αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, πιθανότατα θα χρειαστεί δέσμευση των χωρών της ευρωζώνης ότι θα προσφέρουν κάλυψη στις χρηματοδοτικές ανάγκες τους. Αν δεν σκοπεύουν ή δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, τότε ίσως η δυναμική των αγορών τις υποχρεώσει σε μία παρόμοια αναδιάρθρωση, με πιθανότητα να διαχυθούν οι συνέπειες και στην Ισπανία.

4. Haircut. Συχνά υποστηρίζεται ότι η μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 100% είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος χρέους της Ελλάδας. Οτι έτσι θα υποχωρούσαν τα επιτόκια, ότι η Ελλάδα θα αποκτούσε και πάλι πρόσβαση στις αγορές και ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα επανεκκινούσαν.

Ωστόσο, πέραν των κινδύνων διάχυσης, υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δύο λόγοι για τους οποίους η ιδέα αυτή δεν είναι ελκυστική. Κατά πρώτον, η σύνθεση του ελληνικού χρέους έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται στα «χέρια» των Ε.Ε. και ΔΝΤ και στην κατοχή της ΕΚΤ. Ενα haircut που θα επηρεάσει και τους εγχώριους ομολογιούχους (τράπεζες, ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια) θα έχει στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Και αν αυτοί εξαιρεθούν, τότε για να επιτευχθεί π.χ. μία μείωση κατά 50% στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, τότε όλοι ο άλλοι πρέπει να δεχθούν μείωση των απαιτήσεών τους κατά 100% στα τέλη του 2011.

Κατά δεύτερον, ένα χαμηλότερο σημείο εκκίνησης για το ελληνικό χρέος δεν λύνει από μόνο του τα υποβόσκοντα προβλήματα της οικονομίας της χώρας. Μάλιστα, θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα και σε πλήγμα για τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 26/04/2011 09:45:17

  Η αναδιαθρωση εχει αποφασιστει. Απλα εμεις θα το μαθουμε εκ των υστερων. Καλο κουραγιο.

 2. Enzo avatar
  Enzo 26/04/2011 12:42:02

  πρεπει να εχει σπασει ολα τα ρεκορ η κυβερνηση του γιωργακη με 1200 μ.ο spread το δεκαετες.
  υπηρξε ποτε αλλη χωρα με τοσο υψηλο spread?

 3. btelis avatar
  btelis 26/04/2011 13:30:16

  Κατήφορος..δίχως τέλος..

 4. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 26/04/2011 14:16:13

  Αναδιάρθρωση!!! ;;;

  Όλοι την ξορκίζουν, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει. Οι αγορές είναι σίγουρο ότι την έχουν προεξοφλήσει. Πως όμως; Με τους όρους των δανειστών; Ή με όρους που συμφέρουν την Ελλάδα και δεν θα τη βυθίσουν στο χάος; Τι θέλουμε; Μόνο επιμήκυνση; Μα αυτό θα είναι καταστροφή... Οι τόκοι θα πρέπει να υπολογίζονται και να καταβάλλονται στην ονομαστική αξία του χρέους. Αντέχονται τόκοι 20 δις σε κρατικά έσοδα 52 δις που πιθανό να συνεχίσουν να παρουσιάζουν υστέρηση; Δηλαδή το 40% των εσόδων να πηγαίνει σε τόκους; Αν γίνει αυτό, η χώρα θα καταστραφεί. Μπορούμε να σώσουμε τους πιστωτές και να καταστρέψουμε την Ελλάδα; Έχουμε δικαίωμα; Ρωτήσαμε τους αγέννητους; Ας το πάρουμε απόφαση. Το χρέος των 350 δις, που βεβαίως θα συνεχίσει να ανεβαίνει, δεν Α-ΝΤΕ-ΧΕ-ΤΑΙ. Είναι βάρος ασήκωτο. Πρέπει να κουρευτεί. Μας το λένε όλοι και εμείς κάνουμε ότι δεν ακούμε. Το λέει ακόμη και ο «Γεννηματάς». Τον άκουσα.. Και ήταν μάλιστα πολύ αιχμηρός για τους υπεύθυνους που υποστηρίζουν ότι θα το αποπληρώσουν... λέγοντας ανερυθρίαστα ψέματα. Θέλουμε να το παίξουμε έντιμοι και να σώσουμε τους πιστωτές; Μα το χρέος είναι κυρίως πανωτόκια και θα πρέπει να κουρευτεί με όρους της χώρας. Όσοι σκέφτονται ότι η Ελλάδα, αν δεν μπορέσει να εξέλθει στις αγορές μετά τα 110 δις, θα πρέπει να απευθυνθεί και πάλι στις χώρες της Ε.Ε. (" Το ήδη ισχύον πρόγραμμα θα μπορούσε να επιμηκυνθεί και να παρασχεθεί νέα οικονομική βοήθεια") προκειμένου να σώσει τους πιστωτές της, προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία. Όταν δανείζεσαι ασύστολα και μάλιστα χωρίς έλεγχο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υποδουλώνεις την οικονομία σου και τη βάζεις σε μεγάλη δοκιμασία και σε δύσκολες περιπέτειες, σε περίπτωση που δεν μπορέσεις να αποπληρώσεις... Όταν όμως δανείζεσαι από κυρίαρχα κράτη, υποδουλώνεσαι σε αυτά τα κράτη. Υποδουλώνεται το κράτος και όχι η οικονομία. Τι θα πεις στη Γερμανία; Με συγχωρείς αλλά "δεν θα λάβεις αφού δεν έχω"; Θα σε γδύσει θα σε γδάρει και θα σε φάει. Θα κατασχέσει την Ελλάδα και τους Έλληνες και μάλιστα χωρίς δίκη. Το έχει ξανακάνει και μάλιστα μας χρώσταγε... Είναι πρωτάκουστο αυτό που έγινε στη πατρίδα μας. και το αποδέχθηκαν Ελληνες πολιτικοί και Έλληνες πολίτες... για να σώσουμε λέει μισθούς και συντάξεις... Δυστυχώς δανειστήκαμε από κράτη για να σώσουμε τους ιδιώτες πιστωτές. Έχει ματαγίνει αυτό παγκοσμίως; Ξέρει κανένας;

  • Enzo avatar
   Enzo @ Αρματιστής 26/04/2011 15:01:15

   οχι, αλλα με τον γιωργακη θα τα δουμε ολα, πασοκ ειναι αυτοι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Αρματιστής 26/04/2011 17:13:17

   Αλήθεια, γιατί εμπιστεύεστε τόσο τυφλά τις "αγορές";
   Μήπως επειδή είναι "αξιόπιστες", χα, χα!
   Να θυμίσω; Πριν από τρεις μήνες οι "αγορές" έπαιζαν "σκληρό" δολλάριο και "μαλακό" ευρώ. Ως φαίνεται, έπαιζαν τελικά μαλακό κλαρίνο.
   Πρίν από δυό μήνες οι "αγορές" προεξοφλούσαν ότι εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου η πυρηνική ενέργεια ξαναγίνεται "μοδάτη", και η επένδυση σ' αυτήν θα είναι επικερδής. Ήρθε το τσουνάμι και την πήρε ο διάολος, με πρώτο σταθμό τη Γερμανία. Έπονται οι επόμενοι. Το πετρέλαιο είναι ήδη σε υψηλό τριετίας.
   Χρειάζεται ν' αναφέρω τι έλεγαν οι "αγορές" την άνοιξη του 2008 και τι απάντησε η πραγματικότητα το φθινόπωρο του 2008;
   Οι "αγορές", παρά τα θρυλούμενα, πιό πολλές φορές κάνουν λάθος παρά προβλέπουν σωστά. Ο λόγος είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους μη προβλέψιμους παράγοντες και έχουν την εγγενή τάση να κινούνται με τον αυτόματο πιλότο, που ακούει στο όνομα κερδοσκοπία.
   Τελικά το αντεπιχείρημα στις "αγορές" είναι απλό, απλής Αριστοτελικής λογικής: Ακόμη και άν χαριστεί όλο το Ελληνικό χρέος, με την μέχρι τώρα παραγωγική δομή (που είναι μόνον ..καταναλωτική), με την κρατική οργάνωση - άπατο βαρέλι, με τις εγωιστικές και παραβατικές νοοτροπίες μειοψηφικών αλλά "δυναμικών" μερών της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και με το πολιτικό προσωπικό που ακόμη αρνείται να βγάλει συμπεράσματα για την ανεπάρκεια και τη φαυλότητά του, σε μερικά χρόνια πάλι εδώ θα είμαστε και θα κάνουμε την ίδια συζήτηση.
   Ο εύκολος "δρόμος της κακίας" φαίνεται ελκυστικός επειδή κολακεύει τον κακό κοινωνικό εαυτό κάποιων. Αυτοί που τον προτείνουν, οι των "αγορών", μοιάζουν αφόρητα με αυτά τα μειοψηφικά αλλά "δυναμικά" μέρη της Ελληνικής κοινωνίας, που έρριξαν το κάρρο στη χαράδρα.
   Ο "δρόμος της αρετής" δεν τρέχει πίσω από τους τζογαδόρους του καζίνου.

   • Enzo avatar
    Enzo @ Ο Θείος 26/04/2011 17:46:50

    ου καλα, απο περυσι τα λεγαμε αυτα οτι και να μας τα χαρισουν ολα, παλι εδω θα ερθουμε αφου δεν παραγουμε τιποτα.
    αλλωστε και ποια χωρα δεν χρωστα?
    αληθεια γιατι χρωστουν οι χωρες?
    ποιοι ηταν αυτοι που ειχαν περισσοτερα λεφτα απο μια χωρα και την δανεισαν?

   • Misha avatar
    Misha @ Ο Θείος 26/04/2011 18:28:31

    Θείο, το πας γυρω γυρω ενω γνωριζεις την αλήθεια:
    οι «αγορές» σε συνεργασία με δοσιλογικές πολιτικές ηγεσίες, και με πρόσχημα διάφορες συμπαιγνίες , στυλ μνημονίου, παίζουν γιο-γιο τους λαούς...
    Σου λένε «θα παίξεις μπλακ τζακ με αντιπαλο τον Τζων Τάραμας» (βλ σπρεντ , ομολογα κλπ) αλλιως θα σε φάει ο Μαυρος Πιτ που φυλάει την πόρτα του αφεντικού (βλ αναδιάρθρωση, κατασχέσεις δημόσιας γης κατά το αγγλικό δικαιο κλπ)

    Για να τα βάλεις με τη Μαφία,πρέπει να παίξεις μαφιόζικα...Ετσι και πας παρακαλετά και στα τέσσερα, το μονο που κερδίζεις ,πριν σε τσιμεντώσουν, είναι να σε μπιπ ομαδικώς... Σε αυτη την τελευταία φάση νομιζω πως εχει φέρει ο ΓΑΠ τη χωρα αυτο τον καιρό...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Misha 26/04/2011 21:49:21

     Αγαπητέ, αφού πώ το Χριστός Ανέστη και ευχηθώ χρόνια πολλά, τούτο θα πώ:
     Για να παίξεις μαφιόζικα, πρέπει πρώτον να διαθέτεις χωριό Κορλεόνε και δεύτερον να έχεις "νονούς" στην οικογένεια. Αλλά δυστυχώς, ημείς μόνον Κολωνάκι και Βόρεια Προάστεια διαθέτουμε, και από "νονούς", μόνον καρικατούρες. Απλούς φτωχοδιάβολους.
     Προσγειώνομαι λοιπόν, και αντί να κάτσω μοιρολατρικά να με φάνε οι Ντάλτον της Citigroup και οι άλλες Άγριες Συμμορίες, προτιμώ - κλαίγοντας - να έχω δίπλα μου τον αγριότατο Αρχηγό της Τζανταρμερί Ζάν Κλώντ και τον Επιθεωρητή του Ντομινίκ Κλουζώ. Κακό να τρώς ξύλο, αλλά χειρότερο να καταλήξεις στο στομάχι των καννίβαλων.
     Κάπου έχεις δίκιο όμως για τους Ιταλούς: Απ' όλη τη Τζανταρμερί - Καραμπινιερία κτλ, πιο πολύ μου αρέσει εκείνος ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. Δεν ξέρω άν είναι από τη Σικελία, πάντως αυτός βγάζει πρώτος τη "γραμμή" και πρώτος τραβάει την καραμπίνα στους καννίβαλους του Ουέστ και στους αντεροβγάλτηδες του Σίτι.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Ο Θείος 27/04/2011 10:49:27

      Aληθώς Ανέστη , Θείο!!! Θερμές ευχές...
      Παρότι σε τσιγκλάω συχνά πυκνά,απολαμβάνω τις περισσότερες παρεμβάσεις σου και μαθαίνω από αυτές...
      Λένε πως η Μαφία στη Σικελία ξεκίνησε από Μανιάτες, που είχαν νταραβέρια σε κείνα τα νερά, λογω της πειρατικής δραστηριότητας τους . Αν αυτό αληθεύει όλο και κάτι μάς μένει να ελπίζουμε.Θυμίσου και το πώς γέμισε σπυριά ο πορτοκαλής Γιούστσενκο ...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Misha 26/04/2011 22:14:24

     Τους "φτωχοδιάβολους" τους εννούσα διαχρονικώς, μετεμφυλιακώς (όπως και εμφυλιακώς, σωστά το λέει κάπου αλλού ο Φίλος του Λαού). Πιάσε από το "ταιριαστό ζευγάρι" Α. Παπάγο και Ν. Ζαχαριάδη, προχώρα στη δεκαετία του '50 (Εδώ Ροκανίζουν Εργολάβοι και παρελαύνουν τρίκυκλα), δες μετά πώς κάθησαν όλοι μαζί σαν τα χαζά και τους έδεσαν οι 3 ακατανόμαστοι, δες και πώς πήρε στο λαιμό του την Κύπρο ο καταχθόνιος. Και μετά; Μια γεύση κάπως πιό γνωστικού Καραμανλή Α' (μάλλον ο Παρισινός αέρας και ο φίλος Πομπιντού του έκαναν καλό), αλλά μετά "ο Τσοβόλας τά 'δωσε όλα", ήρθε και "μας βρώμισε" όλους το '89, μας πρόσφερε και "φτηνά αυτοκίνητα" ο Μητσοτάκουλας, Ολυμπιακούς ο Κινέζος, "επανίδρυσε" και το κράτος ο Καραμανλής Β'...
     Αναμφιβόλως, τέρατα σοφίας και σύνεσης βλέπω γύρω, χα, χα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.