13/10/2011 00:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και haircut και πιστωτικό γεγονός ;

Για ένα «κούρεμα» της τάξης του 30% έως 50% στο ελληνικό χρέος θα πρέπει να προετοιμαστούν οι ιδιώτες που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, τονίζει ότι οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού «κουρέματος», που στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου είχε προσδιοριστεί στο 21%, κυρίως γιατί στο ενδιάμεσο έχουν αυξηθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, λόγω της βαθύτερης ύφεσης αλλά και των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου προς το Reuters, το επιπλέον κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μοιραστεί μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση στόχος της ευρωζώνης είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να παραμείνει εθελοντική, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλήρους χρεοκοπίας. Προς τούτο εξάλλου πηγές της γερμανικής αλλά και της γαλλικής κυβέρνησης τόνιζαν πως το όποιο «κούρεμα» αποφασιστεί θα οριστεί «σε επίπεδο που θα συνάδει με τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών».

Ακριβώς αυτή είναι και η … ένσταση που εγείρουν στην όλη μεθόδευση αρκετοί αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg. Για την ακρίβεια οι ειδικοί των Barclays Capital, Evolution Securities και Credit Agricole, τονίζουν πως «εφόσον οι προτάσεις των Ευρωπαίων για την αύξηση των απομειώσεων στα ομόλογα ξεπεράσουν το 21% που έχει ήδη συμφωνηθεί, τότε είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS)»! Με δυο λόγια να συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός που τόσο διακαώς προσπαθούν να αποτρέψουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί.

Την ίδια ώρα ένα τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ταράζει τα νερά καθώς επικαλείται πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «μεγιστοποίηση της ‘δύναμης πυρός’ του EFSF»!

Σύμφωνα με το AFΡ ο κύριος Μπαρόζο πρότεινε – και η πρότασή του εξετάζεται ήδη από τις κυβερνήσεις των μελών της Ευρωζώνης – την αύξηση της δύναμης του EFSF στα 2,5 τρισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να συνεισφέρουν τα κράτη-μέλη περισσότερα χρήματα (!). Ωστόσο το πρακτορείο τόνιζε ότι ο κύριος Μπαρόζο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια μόχλευση του EFSF ...

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=152094

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 13/10/2011 07:58:28

  "τότε είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS)"

  Ας ενεργοποιηθούν, για να ματωσουν οι τσεπες των κερδοσκοπων αλλα και για να φανει η προδοτικη σταση της σοσιαλ"η"στίκής διοίκησης του ΤΤ, που πούλησε τα CDS που ορθότατα έιχε αγοράσει η διοικηση Φιλιπίδη ώστε να αντισταθμίσει την κεθεση της τραπεζας στα ελληνικά ομολογα! Τωρα που το ΤΤ καταληγει στο ΤΧΣ και στην ενισχυση του από την ελληνα φορολογουμενο, θα κάτσει κανενας στο σκαμνι?????? ΟΥΣΤ πρασινα ακριδολαμόγια!

 2. Πάνος Καμμένος avatar
  Πάνος Καμμένος 13/10/2011 08:08:12

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ

  Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  Κ.Ο. ΛΑΟΣ  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Οικονομικών
  ΘΕΜΑ: Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των brokers με στοίχημα την κατάρρευση της χώρας

  Στις 26/5/2011 κατέθεσα Ερώτηση-Αίτηση Κατάθεσης εγγράφων με θέμα "Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των Brokers με στοίχημα την κατάρρευση της χώρας " και ουδέποτε έλαβα απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

  Επανήλθα στις 05/08/2011 με βάση το άρθρο 134 παρ.2 του Κανονισμού της Βουλής , με Επερώτηση για το ίδιο θέμα, αλλά παραδόξως απορρίφθηκε κατά παράβαση του κανονισμού.

  Επανέρχομαι σήμερα για τρίτη φορά και απαιτώ να μη συνεχιστεί η λογοκρισία για ένα κορυφαίο εθνικό και πολιτικό ζήτημα που αγγίζει τον Πρωθυπουργό της χώρας.

  Το 2009 το ταχυδρομικό ταμιευτήριο αγοράζει τα επίμαχα CDS , τα οποία στη συνέχεια ακολουθούν μια πορεία γεμάτη από πλήθος ερωτηματικών που ταυτίζονται με τις αποκαλύψεις για την προσχεδιασμένη είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τρόικα.

  Την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξύφαινε εν κρυπτω με το Διοικητή του ΔΝΤ , Ντομινίκ Στρος Καν – όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στο κανάλι canal+ - το σχέδιο παράδοσης και υποταγής της χώρας ,η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησε στην πώληση των CDS, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών γνώριζε το τί θα επακολουθούσε.

  Είναι προφανές ότι κάποιοι κύκλοι κερδοσκοπικοί γνωρίζουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και έτρεξαν να τοποθετηθούν έγκαιρα πριν τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών επιλογών , οι οποίες εκτίναξαν τα spreads και κατά συνέπεια δημιούργησαν τεράστια υπερκέρδη σε αυτούς που αγόρασαν τα CDS.

  Σήμερα οι κερδοσκόποι και οι Brokers τους επιχειρούν να παρουσιάσουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας του τόπου ως σενάριο συνομωσίας και επιστημονικής φαντασίας.

  Η παραχώρηση της Εθνικής κυριαρχίας με τα ενυπόθηκα δάνεια είναι υπαρκτή και η αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας αποτελεί εθνική υπόθεση και εθνικό καθήκον.


  Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών :

  Επειδή για το θέμα αυτό εκκρεμεί και δικαστική έρευνα μετά από μηνυτήρια αναφορά πολιτών ζητάμε να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων τα κάτωθι :
  1. Αντίγραφα Συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο και Ατομικά Στοιχεία ταυτοποίησης των εκπροσώπων και των εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών τους, στην Ελλάδα και στις χώρες όπου έχουν την έδρα τους, των Βασικών Διαπραγματευτών (Prime Dealers) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, από Ιανουάριο 2009 μέχρι και σήμερα.


  2. Αντίγραφα όλων των συμβάσεων CDSπου έχουν συναφθεί από Ελληνικές Τράπεζες, αρχής γενομένης από το ΤΤ, Επενδυτικά Κεφάλαια και επιχειρήσεις του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου, με ειδική αναφορά στα στοιχεία των εκπροσώπων και των εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών των αντισυμβαλλομένων σε πράξεις αγοράς και πώλησης, με ειδική μνεία στις συναλλαγές που αφορούν ΓυμνάCDS.


  3. Αντίγραφα Συμβάσεων CDSπου έχουν διαπραγματευθεί με τη διαμεσολάβηση Τραπεζικών Ιδρυμάτων και εταιρειών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου που λειτουργούν στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά των στοιχείων ταυτοποίησης των πελατών των ανωτέρω, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και αυτών των αντισυμβαλλομένων, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους ή τη νομική τους μορφή.
  Οι ανωτέρω φορείς έχουν υποχρέωση να ελέγχουν και να τηρούν αρχείο με τα στοιχεία ταυτοποίησης πελατών και αντισυμβαλλομένων, φυσικών και νομικών προσώπων, στα πλαίσια των διατάξεων περί ελέγχου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  4. Στοιχεία αλλοδαπών Τραπεζών και εταιρειών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου στις οποίες συμμετέχουν Ελληνικές Τράπεζες, Επενδυτικά Κεφάλαια, Χρηματιστηριακές Εταιρείες κλπ., με ειδική αναφορά σε αυτές που έχουν ως εταιρικό σκοπό τους την έκδοση, διαπραγμάτευση κα διαμεσολάβηση στην αγορά παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, με ειδική αναφορά στα CDS.


  5. Στοιχεία συμβάσεων καλυμμένων και γυμνών CDS επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύτηκαν στο εξωτερικό, με ειδική αναφορά στα στοιχεία εκκαθάρισης των αντιστοίχων συναλλαγών.


  6. Επίσημα στοιχεία ερευνών Αλλοδαπών & Κοινοτικών Αρχών, σχετικά με την υποτιμητική κερδοσκοπία κατά των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που πραγματοποιήθηκε με τις ύποπτες συναλλαγές CDS.

  7. Επίσημα στοιχεία της ειδικής αντιμονοπωλιακής έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν, σχετικά με την αγορά τωνCDS, ως προς την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ελέγχου και χειραγώγησης της αγοράς, με ειδική αναφορά στα στοιχεία που αφορούν καλυμμένα και γυμνά CDS επί Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στις Τράπεζες JPMORGAN, BANKOF AMERICA,MERILL LYNCH,CITIGROUP,COMMERZBANK,CREDIT SUISSE,DEUTSCHEBANK, GOLDMANSACHS, HSBC,MORGANSTANLEY, RBS,UBS, CREDITAGRICOLE καιSOCIETEGENERALE καθώς στην εταιρεία MARKIT ΛΟΝΔΙΝΟΥ, τον κορυφαίο πάροχο εμπιστευτικών πληροφοριών στην αγορά CDS, στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες από τις ανωτέρω Τράπεζες.

  8. Αντίγραφα όλων των συμβάσεων, συναλλαγών και εκκαθαρίσεων θέσεων Καλυμμένων και Ακάλυπτων Ανοικτών Πωλήσεων Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, από το μήνα Οκτώβριο 2009 μέχρι το μήνα Απρίλιο 2010, με ειδική αναφορά στις συναλλαγές αγοράς και πώλησης οι οποίες εκκαθαρίστηκαν εκπρόθεσμα, με τη διαδικασία της ανακύκλωσης (recycling), μετά την παρέλευση της 1ηςημέρας του διαστήματος Τ+3, καθώς και στα στοιχεία των αντισυμβαλλομένων, φυσικών και νομικών προσώπων, των εκπροσώπων και των εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών τους.


  9.Να γνωστοποιηθεί ποιές Ελληνικές Τράπεζες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας διατηρούν κωδικό στον ISDA και με ποιους κωδικούς ISDA έγιναν οι συναλλαγές πωλήσεως των επίμαχων CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

  Ο Ερωτώντες Βουλευτές  11 /10/ 2011 ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.