Και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες προσέφυγαν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας
16/01/2015 22:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες προσέφυγαν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας

Υπάρχει βεβαίως και η λύση της… Ραχήλ Μακρή. Να τυπωθεί δηλαδή το χρήμα, τα 100 δις ευρώ που υποσχέθηκε από την Κοζάνη και να μην έχουν κανένα πρόβλημα οι τράπεζες.

(Ανανεωμένο) Πριν μερικές εβδομάδες ο Γ. Στουρνάρας χτυπούσε καμπανάκι κινδύνου ότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής ανηκέστου βλάβης στην οικονομία. Εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εκλογές και κυρίως του μπάχαλου που δημιουργούν οι δηλώσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι αυτοί ήταν κινδυνολόγοι και η Κουμουνδούρου ήταν η σωστή. Πριν μερικές ημέρες η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η ρευστότητα στις τράπεζες είναι ελεγχόμενη και πάντως η εκροή καταθέσεων παρακολουθείται στενά. Σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να δημιουργήσει πανικό.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ διέρρεε ότι ο Στουρνάρας πάει κόντρα στον Σαμαρά κι επιβεβαιώνει τον Τσίπρα και την παρέα του που λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.

Οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και την ευθύνη, όπως έχουμε γράψει, έχουν αφενός οι άφρονες και ανόητοι που οδήγησαν τη χώρα στις εκλογές και αφετέρου οι ψεκασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ που νομίζουν ότι η οικονομία και η Ελλάδα είναι παιχνιδάκι. Ή το… τρενάκι του Καμμένου που ακόμη κι αν εκτροχιαστεί το βάζεις πάλι στη θέση του και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Σήμερα το πρωί η Eurobank και η Alpha Bank κατέθεσαν επίσημο αίτημα για να πάρουν χρήματα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA), ενώ αργά το βράδυ ακολούθησαν η Πειραιώς και η Εθνική.

Στο μεταξύ, αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας ELA - (Emergency Liquidity Assistance) κατέθεσε πριν από λίγη ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η εκροή καταθέσεων είναι μεγάλη. Μικροκαταθέτες βάζουν τα λεφτά τους στο μαξιλάρι και μεγαλοκαταθέτες τα βγάζουν στο εξωτερικό φοβούμενοι την επόμενη ημέρα των εκλογών. Την ίδια στιγμή η υπόθεση με το ελβετικό φράγκο και το ευρώ μπορεί να προκαλέσει απώλειες της τάξης του 1,5 με 2 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, επιδεινώνοντας την ήδη κακή κατάστασή τους λόγω της στενότητας στη ρευστότητα.

Έτσι η προσφυγή ήταν αναμενόμενη, όχι όμως η χρονική στιγμή καθώς πολλοί πίστευα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Μάρτιο. Από όλες τις πλευρές συνιστάται ψυχραιμία και τονίζεται πως η όποια εκροή καταθέσεων είναι ελεγχόμενη και δεν μπορεί να δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα στις τράπεζες και την οικονομία.

Υπάρχει βεβαίως και η λύση της… Ραχήλ Μακρή. Να τυπωθεί δηλαδή το χρήμα, τα 100 δις ευρώ που υποσχέθηκε από την Κοζάνη και να μην έχουν κανένα πρόβλημα οι τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης είχε πει ότι η εκροή καταθέσεων είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή της πριν μερικές ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αναφέρει ότι είναι απόλυτα ελεγχόμενη η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες αλλά παρακολουθείται στενά. «Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν σε εκροές καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο. Η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και η αγορά στερεύει από χρήμα, 10 μέρες πριν τις εκλογές και χωρίς να ξέρει κανείς τι θα φέρει η επόμενη ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφυγή στον ELA είναι έκτακτη και δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 6 μήνες. Γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ αλλά υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που ανήκουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο μηχανισμός ELA αξιοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις και έχει προσωρινό χαρακτήρα. Παραχωρείται σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω των αγορών ή μέσω της συνήθους συμμετοχής τους σε πράξεις ρευστότητας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΚΤ, η ΤτΕ θα πρέπει να ενημερώνει εγκαίρως το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ποια τράπεζα έδωσε, πόσα χρήματα, πότε θα επιστραφούν, τους λόγους που το έκανε, την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας, τυχόν συστημικές επιδράσεις κλπ. Μάλιστα σε περίπτωση που η ρευστότητα που δίνεται σε μια τράπεζα ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ τότε η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει εκ των προτέρων την ΕΚΤ και να λάβει σχετική άδεια.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφύγει ξανά στον έκτακτο μηχανισμό προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Έγινε την περίοδο 2011- 2012 όταν η μαζική απόσυρση καταθέσεων είχε «γονατίσει» τις τράπεζες οι οποίες χρειάστηκαν περί τα 124 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσουν. Η εντυπωσιακή πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών οδήγησε μέσα σε δύο χρόνια στην απαγκίστρωση από τον ELA.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 16/01/2015 13:39:45

  Η Ελλάδα σε παράκρουση!

 2. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 16/01/2015 18:30:59

  Τι γίνεται? Ξέρει κανένας?

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Θόδωρος 17.06.201? 16/01/2015 19:43:16

   Τελειώνει το μετρητό στις τράπεζες, διότι ο κόσμος τραβάει κάποιες καταθέσεις. Με τον ELA θα τραβήξουν οι τράπεζες έκτακτο μετρητό, περί αυτού πρόκειται. Αν τώρα αυτό γίνει μια μόνιμη κατάσταση και οι τράπεζες μετά έχουν "μόνιμη" ανάγκη τον ELA, που υποτίθεται ότι είναι για πολύ λίγο, αυτό θα είναι πρόβλημα. Όπως ήταν π.χ. στην Κύπρο, όπου η Λαϊκή "ζούσε" από τον ELA για περίπου δύο χρόνια. Σε επίπεδο όλης οικονομίας, η προσφυγή στον ELA σημαίνει ότι γυρίζουμε πίσω στο 2013, οπότε και απεξαρτήθηκε το τραπεζικό μας σύστημα από τον ELA, και ότι η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη, οπότε τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν πρόκειται να το αφήσουν να σέρνεται δύο χρόνια όπως έκαναν στην Κύπρο, θα το λύσουν νωρίτερα. Η Μακρή έχει ένα θεωρητικό δίκιο όταν λέει ότι με τον ELA στην ουσία "κόβεις χρήμα", αλλά επειδή αυτό δεν το έμαθε πρώτη η Ραχήλ Μακρή και το ξέρουν πολύ καλά και αυτοί που φτιάξαν τον ELA, για αυτό ακριβώς δεν θα μας αφήσουν να τον χρησιμοποιήσουμε για πάρα πολύ. Και γι' αυτό δεν είναι για πολύ από την φύση του ο ELA. Βασικά, το ότι οι τράπεζες προσφεύγουν στον ELA εννιά ημέρες πριν από μια πιθανή εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκλέξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, για έναν αντικειμενικό παρατηρητή. Αν ήταν 3-4 μονάδες μπροστά η ΝΔ, όλα θα ήταν ήσυχα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και σε όποιον αρέσει. Τώρα βέβαια, θα μας λένε ότι εδώ στο antinews είμαστε σαμαρικό site κλπ. Ας λένε ό,τι θέλουν. Η πραγματικότητα είναι αυτή που σου περιγράφω. Σαφές σήμα ότι τελειώνει το μετρητό στις ελληνικές τράπεζες. Μπορούν μεν να βρουν μετρητό από τον ELA, αλλά όχι για πολύ. Και, άρα, η κατάσταση ζορίζει. Μακάρι στις 26 Ιανουαρίου να εκλεγεί η ΝΔ και να τελειώσουν όλα ομαλά.

   • Θόδωρος 17.06.201? avatar
    Θόδωρος 17.06.201? @ Διογένης 16/01/2015 20:30:52

    Συμφωνώ με την εξήγηση σου, Διογένη και αυτά γνωρίζω μέσες-άκρες κι εγώ. Αλλά: 1. ο ELA έχει, δεν έχει 10bn €, απ' ό,τι θυμάμαι. Μετά? Τίποτα? 2. Γιατί δεν ζήτησαν αυξημένη ρευστότητα για μετά τις εκλογές, από την ΕΚΤ πρώτα? 3. Επηρέασε κατά κάποιο τρόπο η ανατίμηση του ελβ. φράγκου? Λόγω πτώσης του €? (αποθεματικά κ.λ.π.)
    Λόγω πρόβλεψης επικείμενης αδυναμίας των δανειοληπτών που είχαν δανειστεί σε ελβ. φράγκο? Δλδ. μήπως είναι λίγο "πονηρή" η αίτηση για τον ELA? Υ.Γ. Την Ραχήλ, τι την ήθελες? :) :) Άστην εκεί που είναι. Να γελάμε. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι γελωτοποιοί να μας φτιάχνουν το κέφι...

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Θόδωρος 17.06.201? 16/01/2015 20:47:53

     1. Όχι καμία σχέση. Δανείζεσαι όσο χρειάζεσαι, απλώς από ένα σημείο και μετά, αν το παρακάνεις, αρχίζεις να προκαλείς την τύχη σου. 2. Η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα μέχρι ένα όριο, θέλει επιλέξιμους τίτλους κλπ. Αν ξεπεράσεις αυτό το όριο, τότε πας αναγκαστικά στον ELA. Είναι θέμα τράπεζας, μπορεί άλλες τράπεζες να έχουν ρευστότητα. Πριν από το 2007 που λειτουργούσε καλά η διατραπεζική αγορά υπήρχε άφθονο χρήμα για τις τράπεζες χωρίς καν να έχουν ανάγκη την Κεντρική τους Τράπεζα. 3. Δεν αποκλείεται, αλλά οι λόγοι που αναφέρεις δεν μπορούν να ισχύουν την επομένη, αλλά ούτε και να ισχύουν για τη ρευστότητα. Αυτά όλα που αναφέρεις (μείωση αξίας αποθεματικών, αν υπάρχει, προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια κλπ.) επηρεάζουν τα κεφάλαια και όχι τη ρευστότητα. Η χαμηλή ρευστότητα σημαίνει ότι τους τελείωσαν τα χαρτονομίσματα και το διαθέσιμο λογιστικό χρήμα. Ότι σήκωσε ο κόσμος λεφτά από τις τράπεζες. "Πονηρή", με ποια έννοια. Να δώσουν ψεύτικο σήμα κινδύνου για να ευνοήσουν τη ΝΔ; Οι τραπεζίτες έχουν μετόχους, έχουν ευθύνη, έχουν υπερβολική διαφάνεια στις κινήσεις τους έναντι της ΕΚΤ. Το να ζητήσουν ELA σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα. Αν το κάνουν χωρίς να έχουν πρόβλημα, σημαίνει ότι βλάπτουν σκοπίμως την τράπεζά τους. Δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνουν. Και αν το κάνουν θα φανεί σχεδόν αμέσως ότι το έκαναν χωρίς λόγο. Τη Μακρή την έβαλα διότι απασχολεί αυτό που είπε την επικαιρότητα. Βλ. π.χ. ο "Πιτσιρίκος" θέλει και να της ζητήσουν συγγνώμη. Ο ELA, λέει, λειτουργεί ως τύπωμα χρήματος. Μα για να μη λειτουργεί ως τύπωμα χρήματος δεν αφήνουν τις τράπεζες να "ζουν" από αυτόν και είναι μόνον για έκτακτες περιπτώσεις.

     • Θόδωρος 17.06.201? avatar
      Θόδωρος 17.06.201? @ Διογένης 16/01/2015 21:54:19

      Το διάβασα αυτό που λέει.. αν και το "λογιστικό τύπωμα" δεν το πολυ-κατάλαβα... Δεν θα είναι δλδ. πραγματικό χρήμα στα ΑΤΜ? Θα είναι μόνο ρευστότητα στις τράπεζες? Και να ρωτήσω και το άλλο: Αν -πες- το Ελλ. Κράτος τυπώσει 5€ και 10€ έως τα 100bn€ και τα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσω τραπεζών, αυτά τα 100bn€ θα περάσουν ή όχι στο χρέος του κράτους? Δλδ. θα αυξήσουμε κατά 100bn€ το χρέος της Ελλάδας? Θα πάει στα 440bn€? Κι αν απαγορευτούν τα Ελληνικά € (μέσω σειρών κ.λ.π.) ή αν σταματήσει εντελώς η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα αλλά και αν εφαρμόσει αντίμετρα? Αυτό θα 'ταν πόλεμος, όχι διαπραγμάτευση! Δεν πιστεύω ότι το συζητάμε κιόλας.. Για το σχόλιο σου και τους τραπεζίτες που δεν θα ζητούσαν εύκολα τον ELA, μην ξεχνάς ότι οι Ελλ. Τράπεζες είναι κρατικές ακόμα και είναι ένα μπάχαλο και μισό.. Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα το κάναν γιατί θα ήταν υπόλογοι μετά. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αυτά πια.. Τα μη-εξυπηρετούμενα δανεια επηρεάζουν και την ρευστότητα των τραπεζών. Μέσω μικρότερων δόσεων, εξέτασης διακανονισμών που παίρνουν χρόνο, κ.ά. Γενικά σχολιάζοντας, τα Ελλ. ομόλογα θα εξαιρεθούν -λέει ο Ντράγκι- από την αγορά της ΕΚΤ (ποσοτική χαλάρωση), που θα ανακοινώσει στις 22/01.. Εντάξει, καταλαβαίνω.. Αλλά θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί μια κίνηση προσέγγισης, δεν μπορεί να κάθονται στον θρόνο και να διατάζουν. Αφού βλέπουν πως πάνε τα πράματα, γιατί προκαλούν και δεν βοηθάν την κατάσταση στην Ελλάδα? Δεν βλέπουν ότι υπάρχουν και πολλοί τρελοί σ' αυτήν την χώρα που μπορεί και να είναι ικανοί για όλα?! :)

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Θόδωρος 17.06.201? 16/01/2015 22:15:08

      Πιστεύω ότι ο λόγος που θέλει να εξαιρέσει ο Ντράγκι τα ελληνικά ομόλογα είναι, διότι μετά η Ελλάδα θα βγάζει ομόλογα ενώ είναι σε καθεστώς μη αυτοδύναμης χρηματοδότησης και ξέρει ότι θα έχει τουλάχιστον έναν εξασφαλισμένο αγοραστή, την ΕΚΤ, σε κάτι που δεν είναι και τόσο εμπορεύσιμο. Αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ ρισκάρει την υπόστασή της. Η αγορά ομολόγων έτσι κι αλλιώς είναι, κανονικά, απαγορευμένη νομισματική χρηματοδότηση, αλλά θέλουν να το κάνουν για να προκαλέσουν λίγο πληθωρισμό, όχι για να χρηματοδοτήσουν πραγματικά τις χώρες. Την Ελλάδα, αντιθέτως, θα την χρηματοδοτήσουν πραγματικά, εάν της αγοράσουν ομόλογα που δεν αγοράζει κανένας άλλος. "Λογιστικό τύπωμα", τι σημαίνει; Π.χ. βγάζει η Ελλάδα ένα ομόλογο ενός δις. Της το αγοράζει η ΕΚΤ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δίνει η ΕΚΤ "δικά της" λεφτά; Όχι, διότι η ΕΚΤ "βγάζει" τα λεφτά. Δηλαδή αυτό το ένα δις δεν το είχε από πριν, το έφτιαξε, το δημιούργησε από το μηδέν. Πατάει ένα Enter στον υπολογιστή και βγαίνει ένα δις που πριν δεν υπήρχε. Σε "λογιστικό" χρήμα. Το ελληνικό δημόσιο, τότε, θα πάρει αυτό το ένα δις που "δανείστηκε", αφού πούλησε χρεώγραφο, από την ΤτΕ/ΕΚΤ και θα το καταθέσει πάλι σε λογαριασμό του στην ΤτΕ/ΕΚΤ. Εκεί μετά θα είναι "δικά του" λεφτά. Το αν θα τα κάνει μετρητά ή αν θα πληρώσει π.χ. μισθούς δημοσίων υπαλλήλων με πίστωση των λογαριασμών τους στις εμπορικές τράπεζες, είναι άλλη υπόθεση. Μετά είναι "λεφτά του", τα κάνει ό,τι θέλει. Όπως εμείς π.χ. παίρνουμε ένα δάνειο, εξαργυρώνουμε μια επιταγή. Εκταμιεύεται το δάνειο π.χ. 10.000 ευρώ, λέμε "δώσε μου 500 να έχω και τα 9.500 βάλτα στο λογαριασμό μου". Κάπως έτσι. Οι 9.500 είναι λογιστικό χρήμα, τα 500 είναι σε φυσική μορφή. Το "λογιστικό τύπωμα" δηλαδή, ναι, θα περάσει στο χρέος του κράτους, αλλά αν με αυτά π.χ. εξοφλήσει άλλα ομόλογα, τότε δεν αυξάνει και πολύ το χρέος του κράτους. Για την ακρίβεια, αν υποθέσουμε ότι το ομόλογο το αγόραζε όχι η ΕΚΤ, αλλά η JP Morgan με υφιστάμενο και όχι δημιουργημένο χρήμα, πάλι θα περνούσε στο χρέος μας. Το πρόβλημα είναι άλλο με το "τύπωμα": Ότι αυξάνεται η νομισματική κυκλοφορία και αυτό δημιουργεί πληθωρισμό, που μειώνει την αξία του νομίσματος. Εγώ ως Ελλάδα θα έχω πάρει π.χ. το ένα δις, αλλά αυτό το ένα δις θα μειώσει αναλογικά την αξία των ευρώ που έχουν στα χέρια τους όλοι οι άλλοι, Γερμανοί, Σλοβάκοι, Λιθουανοί, Γάλλοι, Κύπριοι. Λίγο, αλλά θα την μειώσει. Μέσω του πληθωρισμού που θα προκαλέσει. Στην ουσία, εάν τυπώσουμε, το ένα δις θα το κλέψουμε, έμμεσα, ως αξία από όλους τους άλλους. Αυτό είναι που εξοργίζει τους Γερμανούς. Η κλοπή. Η ιστορία με τον ELA είναι τελείως διαφορετική και έχουν δίκιο οι "σοβαροί" Συριζαίοι που "κράζουν" τη Μακρή. Ο ELA λειτουργεί ως τύπωμα χρήματος (δηλαδή: ρίχνει στην οικονομία περισσότερο χρήμα από όσο της αναλογεί) μόνον εάν μείνει εκεί για καιρό και "μονιμοποιηθεί" το χρήμα που έχει ριχτεί στην οικονομία. Όντως με αυτό που είπε η Μακρή και κυρίως με την απάντηση δείχνει ότι δεν ξέρει τι της γίνεται. Και αυτή και αυτός που της έγραψε την απάντηση. Δεν εντοπίζονται τα "ελληνικά" ευρώ μέσω σειρών. Είχε βγει ένα τέτοιο ράδιο αρβύλα στη Γερμανία το 2012, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν η ΕΚΤ δει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες και ζει εις βάρος των άλλων, θα κλείσει τελείως τη ρευστότητα, θα απαγορεύσει τελείως τον ELA και κάθε πράξη αναχρηματοδότησης των τραπεζών, ώστε οι τράπεζες να πρέπει είτε α) να κλείσουν την ίδια μέρα είτε β) να στηριχθούν πια από μια εθνική Κεντρική Τράπεζα, που σημαίνει πια εθνικό νόμισμα. Η ΕΚΤ θα το κάνει αν δει ότι η Ελλάδα π.χ. τυπώνει χρήμα, για να προστατέψει τον εαυτό της και όλους τους άλλους. Και μόνον που έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση εννιά μέρες πριν τις εκλογές, δείχνει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για τέτοια πράγματα. Δυστυχώς συζητάμε. Σύμπτωμα έσχατης παρακμής...

     • Θόδωρος 17.06.201? avatar
      Θόδωρος 17.06.201? @ Διογένης 16/01/2015 23:37:25

      Πάνω-κάτω συμφωνούμε, αγαπητέ Διογένη. Τώρα με την συζήτηση, μου 'ρχονται κι άλλα κατά νου: Το 'χα πει (και γράψει) μερικές φορές στο παρελθόν, αμέσως μετά τις εκλογές του '12. Ο ΑΣ έπρεπε να είναι πιο διεκδικητικός. Περίμενε τον περασμένο Νοέμβριο να δοθεί μια λύση για το χρέος από τους εταίρους και τον "κρέμασαν". Τι να κάνεις έτσι? Ας το κάνουν όμως έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά. Δεν καταλαβαίνουν (οι εταίροι) ότι αυτή η κατάσταση δεν θα πάει για πολύ? Ό,τι θα σκάσει κάποια στιγμή? Και μέχρι να συντονιστούν (ΑΝ συντονιστούν ποτέ) οι 8745 συνιστώσες του Σύριζα, η πιθανότητα για το "σκάσιμο" μεγαλώνει και επισπεύδεται... Δεν καταλαβαίνω! Γιατί επιμένουν εταίροι, Μέρκελ και Σια? Τι θέλουν να πετύχουν? Νομίζουν ότι θα επιβληθούν τελικά? Ότι θα προλάβουν και δεν θα τιναχτούν όλα στον αέρα? Δεν ξέρουν την ψυχολογία του Έλληνα μάλλον.. Το γινάτι του. Αν νομίζουν ότι μπορούν να τα γυρίζουν όπως και όποτε θέλουν και πάλι να μην ανοίγει μύτη, κάνουν μέγα λάθος! Αυτά τα ρίσκα τους "να μας κάνουν ανθρώπους", θα το πληρώσουμε ΌΛΟΙ ακριβά κάποια στιγμή, αν δεν σταματήσουν αυτοί οι χειρισμοί. Και για την Μακρή που λέμε -μπορεί να την έχουμε "φευγάτη"- αλλά κανένας δεν θα μπορούσε να την κατηγορήσει ότι θέλει κάτι κακό για την Ελλάδα (αν γινόταν αυτό που λεέι δλδ). Μιλάει κι αυτή όπως και όλοι μας για την επιβίωση μας..

     • foros1 avatar
      foros1 @ Θόδωρος 17.06.201? 17/01/2015 16:05:12

      πάντως για να λέμε και του "στραβού το δίκαιο", από την στιγμή που αποδεσμεύτηκε η κυκλοφορία του χρήματος από τα διαθέσιμα αποθέματα σε χρυσό, η ΕΚΤ τυπώνει και δανείζει ευρώ σα να βγάζει απλές φωτοτυπίες! το ίδιο κάνει και η FED βέβαια, αλλά τουλάχιστον εκείνη, την στιγμή της κρίσης, δεν "έπνιγε" τις αδύνατες πολιτείες της...

     • foros1 avatar
      foros1 @ foros1 17/01/2015 22:51:36

      ...δίκιο...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Διογένης 17/01/2015 10:54:22

    Σωστός!

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Θόδωρος 17.06.201? 16/01/2015 22:43:26

   Παίζονται τα ρέστα, ενόψει 25ης.

 3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 16/01/2015 23:07:58

  ΩΡΑΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΡΟΕΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΣΙΠΡΟ-ΛΑΦΑΖΑΝΗΔΩΝ ΕΞΥΓΙΑΝΤΩΝ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ...... ΤΟ ΓΕΛΙΟ Η ΤΟ ΚΛΑΜΜΑ ?

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 17/01/2015 10:52:48

   Το κοπάνημα του κεφαλιού στον τοίχο...

 4. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 17/01/2015 17:57:59

  Bank run????Αρχισε?????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.