09/03/2011 14:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και μια και δυο και τρεις αναδιαρθρώσειςΌχι μία, αλλά σειρά αναδιαρθρώσεων του κρατικού χρέους αναμένουν οι επενδυτές για την περίπτωση της Ελλάδας με haircut της τάξεως του 50% και επιμήκυνση στην περίοδο αποπληρωμής των τίτλων για πέντε έως 10 χρόνια. Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg αποτυπώνοντας τα συμπεράσματα ενός πάνελ συζήτησης στο Euromoney Bond Investor Congress. «Η πρώτη αναδιάρθρωση δεν θα είναι αρκετή και θα αναγκαστούν να επανέλθουν» αναφέρει ο Louis Gargour, επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund, LNG Capital LLP. Ο κ. Gargour προβλέπει haircut ύψους 50% και δηλώνει: «Το πρώτο πρόβλημα είναι το ύψος των χρεών, το δεύτερο είναι ότι το χρέος αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί»

«Σχεδόν και οι 400 παρόντες στην αίθουσα εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια» αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε χθες σε νέο ρεκόρ.

 

"Το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και μόνος δρόμος για την επίλυση του είναι μία συνολική ευρωπαϊκή λύση" τονίζει στο μεταξύ ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην επικείμενο σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό "τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος αλλά ακόμα και την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ίδιας της Ευρώπης" και στην περίπτωση μίας μη-επαρκής απάντησης προδικάζει την άνευ προηγουμένου απόσυρση της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών από το ευρώ.

 

Από την άλλη μεριά, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας κ. Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και ότι είναι εύλογο να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες της Ευρωζώνης που εργάζονται για να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.     Σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ο κ. Νοβότνι, ο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας".     Ερωτηθείς, αν θα ήταν λογικό η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ο Αυστριακός τραπεζίτης είπε ότι "αυτό δεν είναι η άποψη της ΕΚΤ".

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 09/03/2011 15:05:46

  Τώρα που βρήκανε τον παπά, θα θάψουν όλο το χωριό.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/03/2011 15:37:48

  είπε 50%; μπράβο του... Εγώ είπα 100 στα 350... Να δεις κάπου μεταξύ των δύο θα βγει...

  Είμαστε μικρογραφία του Ευρωπαϊκού συστήματος.

  Καταναλώσαμε με δανεικά που δεν έχουμε να ξεπληρώσουμε και οι Γερμανοί (και λιγότερο οι Γάλλοι) πουλήσανε σε επισφαλείς πελάτες.

  Το χρέος μας είναι το ΑΕΠ τους, το ΑΕΠ τους έχει επισφάλειες. Δις ιζ Πάρτα.

  • drider avatar
   drider @ archaeopteryx 09/03/2011 16:35:16

   H απάντηση για το που "φαγώθηκαν" τα λεφτά βρίσκεται στις δαπάνες κάθε προϋπολογισμού.

   Τι ποσοστό των δαπανών πήγε σε τοκοχρεολύσια;
   Τι ποσοστό πήγε σε μισθοδοσία;
   Τι ποσοστό πήγε για προμήθειες του δημοσίου παντώς είδους;
   Τι ποσοστό πήγε σε έργα του δημοσίου;
   Τι ποσοστό πήγε σε αναπτυξιακούς νόμους και επιδοτήσεις;
   Τι ποσοστό πήγε σε κοινωνικά επιδόματα;

   Και βέβαια πρωτίστως ποιά είναι η ανταποδοτικότητα αυτών των δαπανών στην κοινωνία...

 3. popolaros avatar
  popolaros 09/03/2011 15:59:09

  Ιατρικό συμβούλιο για τον 'ασθενή'.
  Ο 'ασθενής' βέβαια δεν έχει λόγο από την στιγμή που τον έκαναν εισαγωγή οι 'συγγενείς' εν αγνοία του.
  Να δούμε που θα καταλήξουν.
  Πάντως στο χωλ ήδη μαλώνουν για τα ασημικά και την κληρονομιά.
  Μόνο μην ξυπνήσει από την νάρκωση ξαφνικά.
  Μην ξυπνήσει...

  • Orestios avatar
   Orestios @ popolaros 09/03/2011 16:04:24

   Περιγραφικότατος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.