15/12/2010 11:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και η Ισπανία στο στόχαστρο των αγορών

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε σήμερα πως εξετάζει τη περίπτωση να υποβαθμίσει τη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας εξαιτίας των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών της, και των αμφιβολιών που υπάρχουν σχετικά με το τραπεζικό της σύστημα. Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε το ευρώ σε πτώση.
Πάντως η Moody's εκτιμά ότι δεν αναμένει να χρειαστεί διάσωση της Ισπανίας, όπως αυτές που έγιναν για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Ο οίκος, που έχει βαθμολογήσει την Ισπανία με ΑΑ1, τόνισε την αδυναμία της χώρας όσον αφορά τη διεθνή εμπιστοσύνη προς την οικονομία της και τη πιθανότητα οι τράπεζές της να χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια εξαιτίας του αυξανόμενου δημόσιου χρέους.
Η Ισπανία παρακολουθείται στενά από τις διεθνείς αγορές, από την εποχή που η Ιρλανδία εξαναγκάστηκε να λάβει πακέτο βοήθειας αξίας 85 δις. ευρώ από την ΕΕ, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες στα τραπεζικά συστήματα και στην αγορά ακινήτων των δυο χωρών.
Από τη πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση διαψεύδει ότι προτίθεται να απευθυνθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, και απορρίπτει τους ισχυρισμούς τρίτων,  ότι η οικονομία της  προσομοιάζει με αυτήν της Ιρλανδίας.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 15/12/2010 12:02:32

  η ευρωπη πληρωνει ακομη για τον Β παγκοσμιο πολεμο τους Αμερικανους.
  ως ποτε?

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 15/12/2010 12:12:53

  Μα λογικό δεν είναι;

  Με την τεχνητή κρίση στην Ελλάδα και το "πακέτο στήριξης" που ακολούθησε, οι περιβόητες "αγορές" (δηλαδή οι τράπεζες) διαπίστωσαν ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να δίνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να στηρίζει τις οικονομίες κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης που μπαίνει σε κρίση. Φυσικά, "στήριξη στις οικονομίες" σημαίνει στήριξη στις τράπεζες των χωρών σε κρίση.
  Έτσι, οι τράπεζες βλέπουν ότι κάθε φορά που χτυπούν μια ευρω-χώρα, γίνονται οι ίδιες πλουσιότερες!
  Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία, και έπεται συνέχεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.