22/10/2010 16:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και άλλα χρέη φορτώθηκαν Ταμεία, νοσοκομεία, δήμοι και υπουργεία

Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας 1,82 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε το πρώτο επτάμηνο του έτους στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που για πρώτη φορά δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.

Δείχνουν ότι από τους 1.543 φορείς (δήμους, νοσοκομεία, ταμεία και άλλα νομικά πρόσωπα) μόνο οι 893 έδωσαν λογαριασμό στο Γενικό Λογιστήριο. Στα νοσοκομεία, πέρα από τα παλαιά χρέη των 5,34 δισ. ευρώ έχουν δημιουργηθεί νέα αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Σε δήμους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και τον Ιούλιο του 2010. Στα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό (που δεν έχει πληρωθεί εντός 90 ημερών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης) φτάνει στα 651,9 εκατ. ευρώ και στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα φτάνει στα 89,8 εκατ ευρώ.

Συνολικά υπάρχει μία οφειλή 7,16 δισ. ευρώ από την οποία αν αφαιρεθούν τα «παλαιά» χρέη νοσοκομείων διαμορφώνεται σε 1,82 δισ. ευρώ. Δεν πρόκειται όμως για το τελικό ποσό.

Θα πρέπει να προστεθούν  ακόμη 376 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης (κυρίως κονδύλια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης). Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση προσμετρώνται στους στόχους που έχουν τεθεί για το 2010 από την κυβέρνηση.

Ωστόσο υπάρχουν και… άλλα: τα πιθανά χρέη των 650 περίπου φορέων του ευρύτερου δημοσίου οι οποίοι έως το τέλος Ιουλίου δεν παρείχαν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τα ενδοκυβερνητικά χρέη, δηλαδή οφειλές προς πρόσωπα του δημοσίου.

enet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.