#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/12/2010 19:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Καίνε» τους μικρούς καταναλωτές τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ


Αυξημένα τιμολόγια θα πληρώνουν από το νέο έτος η πλειονότητα των καταναλωτών και ειδικότερα τα μικρά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τις νέες τιμές που έλαβαν και την έγκριση της υπουργού Περιβάλλοντος, μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στις μικρές καταναλώσεις και στους αγρότες, ενώ ελαφρύτερος θα είναι ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τις μεγάλες καταναλώσεις.


Ειδικότερα στις χαμηλές καταναλώσεις από 0-800 KWh, η αύξηση ανέρχεται σε 11%. Η συγκεκριμένη κατανάλωση αφορά περίπου 2,8 εκατ. χρήστες. Βέβαια το υπουργείο υπολογίζει ότι οι καταναλωτές αυτοί θα μπουν στο κοινωνικό τιμολόγιο (περίπου 2 εκατ. χρήστες) και η αύξηση αυτή θα αντισταθμιστεί με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν μειωμένες τιμές. Ωστόσο μέχρις στιγμής μόνο 170.000 καταναλωτές υπολογίζεται ότι έχουν υποβάλλει αίτηση.

Δείτε εδώ τις λεπτομέρεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο και πως μπορείτε να κάνετε την σχετική αίτηση.

Στις μεσαίες καταναλώσεις από 801 έως 2.000 KWh, που αφορούν και το μεγαλύτερο κομμάτι των πελατών της ΔΕΗ, οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 1,4-3,1%.

Για το αγροτικό τιμολόγιο υπάρχει αύξηση της τάξεως του 6%, ενώ μειώσεις υπάρχουν μόνο στα εμπορικά τιμολόγια, με τη μεγαλύτερη να φτάνει το 9,2%. Ωστόσο, η μείωση για περίπου 1,5 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 5,8%.

Τα νέα τιμολόγια θα ισχύσουν από 1/1/2011.

(Από την Ελευθεροτυπια)

Η ΝΔ

«Οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα δουν άμεσα φουσκωμένους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», σχολιάζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μ. Γιαννάκης.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «με τις αποφάσεις της, η κατά τα άλλα “πράσινη” κυβέρνηση, επιδοτεί την υψηλή κατανάλωση και τους λίγους έχοντες, ενώ τιμωρεί τους πολλούς που αδυνατούν να πληρώσουν τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στο ηλεκτρικό ρεύμα».

«Ακόμα και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που δημιούργησε η κυβέρνηση ως “φερετζέ” για να κρύψει το ανάλγητο πρόσωπό της απέναντι στους αδύναμους συμπολίτες μας, δεν λειτούργησε, αφού οι ενδιαφερόμενοι υπολείπονται σημαντικά του στόχου των 1,2 εκ. νοικοκυριών που έθεσε η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ», συμπληρώνει ο κ. Δαβάκης.

Επιπλέον τονίζει ότι «οι όποιες μειώσεις για τους εμπορικούς καταναλωτές προβλέπονται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων, αντισταθμίζονται πλήρως από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την τεράστια αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η τακτική του εμπαιγμού που ακολουθεί, μηδενίζει την αξιοπιστία της και δεν δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της για τους Έλληνες πολίτες».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Tο ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ έφερε εξάλλου στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Από τον Ιανουάριο του 2011 τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιβαρύνουν από 2% έως 14% παραπάνω τους λογαριασμούς ρεύματος 5 εκατ. νοικοκυριών και ιδιαίτερα τα ασθενέστερα καθώς για τις μεγάλες καταναλώσεις προβλέπονται μειώσεις», αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πλήττει τα φτωχότερα στρώματα και μάλιστα σε περίοδο σημαντικότατης μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης της ανεργίας.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης, περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, για τα οποία επιβαρυντικά θα λειτουργήσει και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11% στο 13%.

«Βλέπει» εξάλλου και νέα δόση αυξήσεων καθώς, όπως αναφέρει, «σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013) και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μνημονίου, η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι αυξηθεί κατά 20%-30% στο πλαίσιο του εξορθολογισμού, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους ΕΡΤ κ.ά.».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vonchristoforakos avatar
  vonchristoforakos 28/12/2010 20:12:54

  Δεύτερη δόση αναπροσαρμογών στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο 2011 προμηνύει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν οι αυξομειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού από 1ης Ιανουαρίου. Με την ίδια απόφαση, προωθείται εξίσωση των εμπορικών με τα βιομηχανικά τιμολόγια καθώς και των τιμολογίων για μονοφασικές και τριφασικές παροχές ενώ προωθείται η εφαρμογή χρονοχρέωσης στα αγροτικά τιμολόγια.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στη σημερινή της απόφαση η ΡΑΕ επισημαίνει ότι τα τιμολόγια που εγκρίθηκαν και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου αντικατοπτρίζουν την ευνοϊκή συγκυρία χαμηλού κόστους της φετινής χρονιάς, γι αυτό και θα πρέπει στη διάρκεια του 2011 να επαναπροσδιοριστούν ώστε να αντανακλούν το κόστος της επιχείρησης. Οι ευνοϊκές συνθήκες κατά τη φετινή χρονιά συνίστανται στις σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις αυξημένες βροχοπτώσεις (που αύξησαν τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά) και στη μείωση της ζήτησης που είχαν σαν αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται, ή να χρησιμοποιούνται λιγότερο οι ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Όμως η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, το φυσικό αέριο ακολουθεί με χρονοκαθυστέρηση τις διακυμάνσεις του αργού και για το λόγο αυτό η ΡΑΕ σπεύδει να αναγγείλει νέες πιθανές αλλαγές στα τιμολόγια τους επόμενους μήνες.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με τη σημερινή απόφαση η ΡΑΕ επισημαίνει ότι ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου προσαρμογής των τιμολογίων ώστε να αντανακλούν το κόστος, δηλαδή ως το 2013:

  -Θα καταργηθούν οι διαφορές των τιμολογίων ανάμεσα στις μονοφασικές και τις τριφασικές παροχές, όπως επίσης ανάμεσα στα εμπορικά και τα βιομηχανικά τιμολόγια.

  -Θα εφαρμοσθεί χρονοχρέωση στα αγροτικά τιμολόγια, ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση των αρδευτικών τις ώρες μη αιχμής και να αποθαρρύνεται, αντίστοιχα τις ώρες αιχμής (π.χ. τα μεσημέρια του καλοκαιριού οπότε εκτός από ενέργεια σπαταλάται και νερό που εξατμίζεται λόγω ζέστης).

  Σημειώνεται ότι εκκρεμεί, ακόμη, η ανακοίνωση των αναλυτικών τιμολογίων ανά κατηγορία κατανάλωσης (δηλαδή το κόστος της κιλοβατώρας ανά κλιμάκιο, οι νέες χρεώσεις για πάγια και μονοπωλιακές δραστηριότητες, κλπ.) που θα εφαρμοστούν από το ερχόμενο Σάββατο, 1η Ιανουαρίου.

  απε

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/12/2010 20:36:19

  Πράσινη Ανάπτυξη

 3. Enzo avatar
  Enzo 28/12/2010 20:40:41

  οταν θα γερασω θα εχω να λεω στα παιδια μου για τις πρασινες ακριδες και τρωκτικα.

 4. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 28/12/2010 21:17:04

  Μπορεί κάποιος να απαντήσει σοβαρά για ποιό λόγο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κλπ,
  πρέπει να είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις; Φυσικά οι εισπράξεις τους πρέπει να καλύπτουν μισθολογικά και λειτουργικά κόστη αλλά μέχρι εκεί. Μιλάμε για κοινωνικά αγαθά πρώτης γραμμής. Ακόμη κι οι τηλεπικοινωνίες, το μόνο που χρειάζονται είναι ισοσκελισμένοι ισολογισμοί. Τίποτα άλλο! Δε μπορούν να θεωρούνται εμπορικές επιχειρήσεις, προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ σιδεράκιας 28/12/2010 21:31:11

   Θα σου απαντήσω "θεωρητικά". Για να μπορούν να αντλούν κεφάλαια απ ευθείας από τις αγορές και όχι απότον κρατικό προϋπλογισμό.

   Το δύσκολο ερώτημα ΔΕΝ είναι "ποιός είναι καλύτερος διαχειριστής, το κράτος, ή ο ιδιώτης", αλλά γιατί δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον θυρμιστικό ρόλο του κράτους από την διαχείριση. Η έννοια της ΔΕΚΟ έχει μέσα το γράμμα "Δ" και τα γράμματα "ΚΟ". Το "ΚΟ" προϋποθέτει ρυθμιστική αρχή που αντανακλά ΛΑΪΚΗ βούληση. Στο "Δ" δεν θα τσακωθώ, και "Δ" δέχομαι και "Ι" δέχομαι. Αλλά απαιτώ ρυθμιστική αρχή που καταλαβαίνει τι σημαίνει "ΚΟ".

   Αμφιβάλω εάν υπάρχουν 10 άνθρωποι στην Ελλάδα που να καταλαβαίνουν τι σημαίνει "ΚΟ". Προσωπικά, δεν ξέρω τίποτε παρά ότι έμαθα σε ένα εξαιρετικά βαρετό μάθημα. Πες μου εάν ένας μόνο ένας στην ΡΑΕ ξέρει τι σημαίνει "ΚΟ" και τι συνεπάγεται για τις ενέργειές τους. Ούτε ένας. Και ο Μωϋσής, που μάλλον ο ο σοβαρότερος που πέρασε από εκεί, μάλλον ερασιτεχνικά το ήξερε.

   Σου απάντησα επαρκώς;

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 28/12/2010 21:58:17

    Η ΔΕΗ ... κασαλβάσει ! εκ του -κασαβλάζω.
    το αντίθετο του - σοβαρευομαι!
    και το ΠΑΣΟΚ - κοβαλικεύεται..

    ΠΠ

 5. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 29/12/2010 11:21:56

  Σοσιαλισμός ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.