22/02/2012 08:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Καίει» το σχέδιο διάσωσης η απόρρητη έκθεση της Τρόικας

Η Ελλάδα καταστρέφεται βάσει σχεδίου;

 Ψυχρολουσία στην Αθήνα, τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις αγορές έφερε η απόρρητη έκθεση της Τρόικας που δημοσιεύτηκε χθες στους «Financial Times», αντιστρέφοντας το όποιο κλίμα αισιοδοξίας καλλιεργήθηκε μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Το 9σέλιδο κείμενο των τεχνοκρατών της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα το επώδυνο «σχέδιο διάσωσης» με το Δεύτερο Μνημόνιο, αφού υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να μη βγει πρακτικά ποτέ (!) στις αγορές και μάλλον θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ, μέσω ενός Μνημονίου 3, που θα … αποτελειώσει ό,τι έχει μείνει ζωντανό στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» και το πρακτορείο Reuters, η αναφορά των τροϊκανών συντάχθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και παραδόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Αν αυτό αληθεύει, ο κ. Βενιζέλος και οι συνάδελφοί του ήταν σε γνώση της ματαιότητας (ή έστω του απίστευτα υψηλού ρίσκου αποτυχίας) των νέων αιματηρών θυσιών στις οποίες αποφάσισαν να υποβάλουν τον ελληνικό λαό, στερώντας ταυτόχρονα τη χώρα από την εθνική της κυριαρχία.

Εξετάζοντας διάφορα σενάρια, η έκθεση-βόμβα της Τρόικας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειάζεται διεθνή στήριξη για απροσδιόριστη χρονική περίοδο και η ανάκαμψή της μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι επειδή η λιτότητα θα βαθύνει την ύφεση, το χρέος μπορεί να εκτιναχτεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020 (αντί της αρχικής πρόβλεψης 120%) με συνέπεια η Ελλάδα να χρειαστεί 50-110 επιπλέον δισ. ευρώ  δανειακής στήριξης, προκειμένου το χρέος να πέσει στο 117% του ΑΕΠ το… 2030.

Ακόμη και στο βασικό σενάριο, η Ελλάδα θα χρειαστεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% μετά το 2012 για να μειώσει το χρέος στο 129% του ΑΕΠ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να βρει 9-10 δισ. ευρώ. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι μετά το 2014 θα κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης 2,3%-2,8%.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι τράπεζες ίσως χρειαστούν κεφάλαια 50 δισ. αντί για 30 δισ. ευρώ, ενώ χαμηλώνει και ο πήχυς των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στα 30 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, αντί του αρχικού στόχου των 50 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είτε λόγω κάποιου ατυχήματος είτε εξαιτίας δομικών αντιφάσεων του ίδιου του «προγράμματος σωτηρίας». Η ίδια η Τρόικα ομολογεί πως η λιτότητα θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και καταβαράθρωση της οικονομίας, αφήνοντας πλέον ανοιχτές υπόνοιες ότι η Ελλάδα καταστρέφεται βάσει σχεδίου, ώστε να απολέσει πλήρως την εθνική της κυριαρχία και να περάσει ολοκληρωτικά στην εξουσία των δανειστών της.

Οι υπόνοιες αυτές ενισχύονται από την εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κείμενο τους Έλληνες εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες ως ανασταλτικούς παράγοντες στα σχέδιά της!

Ως υπεύθυνοι για την πιθανή καθυστέρηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην προσαρμογή πολιτικής, με βάση το κεντρικό σενάριο, κατονομάζονται «ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες που μπορεί να αντισταθούν στις μειώσεις και στη μεγαλύτερη ευελιξία των μισθών (εργαζόμενοι)», ενώ «οργανωμένες ομάδες συμφερόντων» (δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες) μπορεί να συνεχίσουν να αντιδρούν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση της παραγωγής αγαθών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η «γραφειοκρατία» μπορεί να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στις επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις.

Το κείμενο αμφιβάλλει ακόμη και για την αποτελεσματικότητα του PSI , καθώς οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων τίτλων θα αποτελέσουν μια ομάδα «προνομιούχων» ομολογιούχων, που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές.

Η έκθεση της Τρόικας προκάλεσε μούδιασμα στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, ενισχύοντας τις επιφυλάξεις κατά πόσον το σχέδιο σωτηρίας μπορεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Ίσως η ενίσχυση στην Ελλάδα σταματήσει ολοσχερώς, αν διαπιστωθεί ότι θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας έως το τέλος του χρόνου. Τότε οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ίσως πάψουν να ασχολούνται μαζί της και προσπαθήσουν να σταματήσουν τη μετάδοση στην υπόλοιπη ευρωζώνη», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Γεργκ Κρέμερ, της γερμανικής Commerzbank.

Γιάννης Παπαδάτος για τον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΠ avatar
  ΜΠ 22/02/2012 08:33:09

  Όταν τα διαβάζουμε αυτά τί νιώθουμε; Πώς νιώθουμε; Και το κυριότερο: πώς θα βοηθήσουμε τον Α.Σ να κυβερνήσει το χάος στη Ζούγκλα; Γιατί βοήθεια και δυνάμεις χρειάζεται είναι αδιαμφισβήτητη. Ποιοί θα είναι αυτοί που θα στελεχώσουν μία task force Ελληνική για να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα και τη διαπλοκή των εταίρων μας; Ποιοί θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα ευρωτσακάλια μας;

  • dracon avatar
   dracon @ ΜΠ 22/02/2012 11:12:13

   Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι ,ούτε θα καταστεί ποτέ βιώσιμο
   Η χορήγηση ολοένα και περισσότερων δανείων,επιδεινώνει τη κατασταση,γιατί δεν είναι δυνατό να εξοφλείς δανεικά με δανεικά.
   Αυτό υποστηρίζουν εν χορώ όλοι οι οικονομολογοι και οι οικονομικοί αναλυτές.
   Αφού λοιπόν η μη βιωσιμότητα είναι γεγονός προς τι αυτό το κακοπαιγμένο θεατρο με τα κουρέματα και τους δανεισμούς.
   Το πιθανότερο είναι η ελλάδα να οδηγηθεί στη χρεωκοπία από τους εταίρους της,αφού ολοκληρωθεί η λεηλασία της χώρας.
   Και τότε θα είναι πλέον αργά για δάκρυα μετάνοιας.
   Οσοι με πραξεις ή παραλείψεις οδηγήσουν την ελλάδα και τους έλληνες σε εξαφανιση θα είναι ένοχοι εσχάτης προδοσίας.

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 22/02/2012 08:44:38

  Ἒγινε τόσος ντόρος ὃλες αὐτές τις ἡμέρες,κάηκε ἡ Ἀθήνα γιά νά ψηφιστεῖ τό μνημόνιο 2,συνεδρίαζαν ἐπί δεκατέσσερις ὣρες προχθές γιά νά καταλήξουν στή συμφωνία γιά τό δάνειο,πηγαινόφερναν καφέδες καί θερμοπαρακαλούσαν τούς Νταλάρες ἀπό τή μιά αἲθουσα τοῦ Γιούρογκρούπ στήν ἂλλη ὁ Παπαζέλος,γιά νά ἒλθει ἡ Τρόϊκα τώρα καί νά βγάλει αὐτήν τήν ''ἀπόρρητη ἒκθεση'' ; Γιατί δέν τά εἶπαν τόσες μέρες πρίν,τουλάχιστον νά γλιτώσει καί ἡ Ἀθήνα τίς φωτιές; Τελικά ἀρχίζω νά καταλαβαίνω καί ἐγώ ὁ ἀδαής,ὃτι ἂλλα σχέδια ἒχουν οἱ εὐρωπαῖοι γιά μᾶς...Ἒ, δέν θέλουν νά μᾶς διώξουν ἒτσι ἂκομψα,σοῦ λέει,θά πάρουν δρόμο μόνοι τους... Μόνο ἂν προλάβουμε καί βγάλουμε κάνα πετρέλαιο μᾶς βλέπω νά μήν χανόμαστε. Ἢ, μᾶλλον,γι'αὐτό θά μᾶς καταστρέψουν...

 3. Konstantinos avatar
  Konstantinos 22/02/2012 12:01:55

  Μια ειναι η λυση...Αν αληθευουν ολα αυτα που ακουγονται για τεραστια αποθεματα φυσικου αεριου, πετρελαιου και χρυσου να αρχισουν ΧΘΕΣ οι ερευνες και μεσοπροθεσμα η εκμεταλλευσή τους.

 4. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 22/02/2012 17:59:06

  Για σκεφθείτε εάν στην ίδια την Γερμανία ισχύσουν οι διατάξεις περί συνδικαλισμού που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και εάν οι Γερμανοί ακολουθήσουν το ελληνικό πρότυπο εργασίας μεδιορισμούς, ρουσφέτια κλπ σε πόσο καιρό η Γερμανία θα χρεωκοπήσει?
  Και να γιατί θα χρεωκοπήσει: Γιατί όταν ένας εργαζόμενος ή ένας επιχειρηματιας δεν έχει κινητρο να δουλέψει και να παράγει κάτι σωστό και καινοτόμο για να το προωθήσει στην παγκόσμια αγο΄ρα, τότε κάηκε η παραγωγική δύναμη της χώρας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.