#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/09/2011 10:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίνημα "φορολογήστε τους πλούσιους"

[caption id="attachment_119879" align="alignnone" width="600" caption="Luca di Montezemolo"][/caption]

Ο πρώτος ήταν ο Warren Buffett, που ζήτησε να φορολογηθούν κι άλλο, αυτός και οι πάμπλουτοι φίλοι του. Ακολούθησε η Liliane Bettencourt, που είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, η οποία (μαζί με 15 άλλους δισεκατομμυριούχους) ικέτεψε το υπουργείο Οικονομικών να τους επιτραπεί να συνεισφέρουν οικονομικά στα χάλια της Γαλλίας.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Φερράρι στην Ιταλία, συμφωνεί πως είναι δίκιο να πληρώνουν περισσότερα οι πλούσιοι. Τώρα, την ώρα που η Γαλλία και η Ισπανία αρχίζουν να σκέφτονται την επιβολή ενός «φόρου πλούτου», μια ομάδα από 50 πλούσιους Γερμανούς εντάχθηκαν κι αυτοί στο νέο κίνημα «φορολογήστε μας κι άλλο», ζητώντας από την Angela Merkel να κλείσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών! Αυτή η ομάδα που ονομάζεται Vermögende für eine Vermögensabgabe, πιστεύει πως οι πλούσιοι της Ευρώπης, είναι οι μόνοι που μπορούν να ανακουφίσουν την οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες τους.

Όπως λέει ο ιδρυτής του κινήματος Dieter Lehmkuhl, που είναι συνταξιούχος γιατρός, και έχει περιουσία ύψους €1.5 εκατομμυρίων, «δεν είμαστε στο επίπεδο του Buffett ή της Bettencourt… αλλά έχουμε περισσότερα χρήματα απ όσα χρειαζόμαστε». Σύμφωνα με το «μανιφέστο» της ομάδας, αν οι πιο πλούσιοι Γερμανοί πληρώσουν έναν φόρο πλούτου 5% για δυο χρόνια, η χώρα θα κερδίσει €100 δισ. σε έσοδα. Προς το παρόν, οι πλουσιότεροι Γερμανοί φορολογούνται με 42% το μέγιστο όριο, ποσοστό που ήταν 53% πριν το μειώσει ο προηγούμενος καγκελάριος Gerhard Schröder. Και συνεχίζει ο Lehmkuhl: «Παντού ακούμε για περιστολές δαπανών, και ποτέ για αυξήσεις φόρων. Όμως, ο μόνος τρόπος σωτηρίας είναι οι αυξήσεις φόρων. Εκεί βρίσκονται τα λεφτά. Στις τσέπες των πλουσίων…».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της εν λόγω ομάδας, ο νέος φόρος θα επηρεάζει άτομα που διαθέτουν περισσότερα από €500.000 σε κεφάλαια. Κάθε επιπλέον ποσό θα φορολογείται με 5% για τα πρώτα 2 χρόνια, και με 1% μετά. Πρόσφατα, κάτι παρόμοιο προτάθηκε και από τον Nicolas Sarkozy, που μίλησε για έκτακτη εισφορά 3% για όσους κερδίζουν πάνω από €500.000. Και αυτό μόνο μέχρι το 2013. Η αριστερά κατέκρινε τη πρόταση του, χαρακτηρίζοντάς την προπέτασμα καπνού, αφού ήδη έχουν δοθεί τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις στους πλούσιους, με απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το μέτρο αυτό το πολύ να φέρει στα ταμεία του κράτους έως €200 εκατομμύρια. Στην Ιταλία, ο πολυεκατομμυριούχος πρόεδρος της Φερράρι Luca di Montezemolo, που έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει να μειώσει τις φορολογικές απαλλαγές στους πλούσιους, αν θέλει να μαζέψει λεφτά. Είναι σκάνδαλο, λέει, να τα ζητάνε από τα μεσαία στρώματα.

Στην Ισπανία συζητιέται ξανά ένας φόρος για τους πλούσιους, που είχε απορριφθεί πριν από τρία χρόνια. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μόνο από 50.000 πάμπλουτους Ισπανούς, θα υπήρχαν επιπλέον έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο νέος σοσιαλιστής υποψήφιος για τη πρωθυπουργία Alfredo Pérez Rublacaba, υποσχέθηκε να αυξήσει τους φόρους των πλουσίων, αν εκλεγεί.

Στην Αμερική, ο Buffett προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δημοσιοποίησε ότι αυτός πληρώνει αναλογικά λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους του. Πρότεινε την κατακόρυφη αύξηση του φόρου επί των πλουσίων. Οι αντιδράσεις όμως ήταν πολλές. Η εφημερίδα New York Post τον αποκάλεσε υποκριτή, λέγοντας ότι απλά παίζει το παιχνίδι του Ομπάμα. Άλλοι μίλησαν για την ανάγκη δικαιότερης κατανομής των ήδη εισπραττομένων εισόδων, και για μια πιο ορθή διαχείριση στις κρατικές δαπάνες, πριν ζητηθεί από τους πλούσιους να δώσουν κι άλλα.

Το δεξιό thinktank της Αγγλίας Centre for Policy Studies, αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της γενναιοδωρίας που θέλει ο Warren Buffett, και της υποχρεωτικής φορολόγησης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή φορολόγηση των πλουσίων της Βρετανίας αποφέρει επιπλέον έσοδα. Μάλλον μειώνει τα κίνητρα για ανάπτυξη και μακροπρόθεσμα πλήττει τους φτωχότερους, επειδή δεν παράγεται πλούτος για να μπει στην οικονομία. Για αυτό, άλλο είναι η φιλανθρωπία, και άλλο η φορολόγηση, λέει.

Στην πορτογαλική εφημερίδα Público, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Joao Carlos Espada στηλιτεύει την ιδέα επιπλέον φορολόγησης των πλουσίων. «Οι φόροι δεν είναι τρόπος βελτίωσης της ζωής των πολλών. Ο πλούτος της Δύσης δεν ήταν αποτέλεσμα αναδιανομής του από τους πλούσιους στους φτωχούς μέσω φόρων. Ήταν προϊόν ελεύθερης δημιουργίας μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής ελευθερίας, με χαμηλή φορολόγηση, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, και πάνω απ όλα απουσίας εμποδίων στην είσοδο νέων ανταγωνιστών». Όπως ισχυρίζεται, η μεγαλύτερη συνεισφορά των πλουσίων είναι η διασφάλιση ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγονται, μπορούν να είναι οικονομικά προσβάσιμα στη πλειοψηφία των ανθρώπων, να μην είναι τεχνητά προστατευμένα από τον ανταγωνισμό, και να επιλέγονται ελεύθερα από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον Espada, αυτός ήταν ο «κοινωνικός ανελκυστήρας» στη Δύση, που επέτρεψε τους απλούς ανθρώπους να μπορούν να απολαμβάνουν αγαθά τα οποία ήταν απαγορευμένα για τις προηγούμενες γενιές.

The Guardian, Publico

http://www.guardian.co.uk/world/2011/aug/29/tax-us-more-say-wealthy-europeans http://jornal.publico.pt/noticia/29-08-2011/impostos-e-criac%20ao-de-riqueza-22782018.htm

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ignoramus avatar
  Ignoramus 01/09/2011 11:53:59

  στην ελλαδα δεν ακουστηκε παντως η ιερά συνοδος που έχει τα σεντουκια γεματα μπακιρι να θέλει να δωσει το κατιτις της. Γιατί βρε παιδιά;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ignoramus 01/09/2011 12:18:25

   Διότι η Εκκλησία αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό και τα έσοδα της οποίας πηγαίνουν κατεξοχήν σε φιλανθρωπικό έργο κλπ. Οι ιερείς φορολογούνται κανονικά για το εισόδημά τους - αν θέλεις, ζήτα να κόβουν απόδειξη για τα επιπλέον που τους δίνουν αυτοβούλως οι πιστοί, αλλά αυτό είναι άλλο, δεν είναι έσοδα της Εκκλησίας, αλλά των προσώπων των ιερέων.

   Με τα συμπλέγματα που σας εμφύσησε η βαυαροκρατία έναντι της Εκκλησίας θα μείνετε. Επειδή τα λ@μόγια που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο θέλουν να βάλουν χέρι όπου μπορούν και δεν μπορούν, έχουν κι εσάς να τους υποστηρίζετε.

   Με την ίδια λογική πρέπει να φορολογηθούν και τα Πανεπιστήμια, οι φιλανθρωπικοί σύλλογοι (ο "Ελπίδα" π.χ. της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, που έχει ένα σωρό έσοδα) και άλλα νομικά πρόσωπα ειδκού σκοπού.

   Γιατί ειδικά η Εκκλησία; Η οποία στο κάτω κάτω πληρώνει φόρους.

   Και, by the way. Το να βγάλουν τα λεφτά τους "από τα σεντούκια" και να τα δώσουν με το ζόρι στο κράτος, δεν λέγεται φορολόγηση. Λέγεται δήμευση. Φορολόγηση γίνεται για τα εσοδα που έχεις. Δεν σου παίρνουν τα χρήματα που ήδη έχεις. Αυτό είναι κανονική ληστεία.

   Αυτό θέλεις εσύ; Ωραία νοοτροπία... Δώσε πρώτα τα δικά σου στο κράτος και μετά ζήτα των υπολοίπων.

   • Ignoramus avatar
    Ignoramus @ Επώνυμος 01/09/2011 12:22:24

    αστα τα σαπια σου. που ακουσες να φορολογονται τα τεραστια εσοδα των παπάδων; ουτε τελη κυκοφοριας για τις λιμουσινες τους δεν πληρωνουν. ουτε πινακιδες δεν βγαζουν.

   • Η ΩΡΑ avatar
    Η ΩΡΑ @ Επώνυμος 01/09/2011 20:30:20

    Αψογη τοποθετηση 100%.
    βαρεθηκα όλους αυτους που μιλανε για την περιουσια της εκκλησιας όταν δεν εχουν βαλει το χέρι τους μα ρίξουν τον οβολό τους .
    οσο για την περιουσία οι δωρητες τα δινουν στην εκκλησία και οχι στα λαμογια .Αλλωστε η εκκλησια εθρεψε κοσμο σε ολους τους πολεμους.

  • Φίλος avatar
   Φίλος @ Ignoramus 01/09/2011 14:37:22

   Δεν ακούστηκε τίποτα ούτε και για το Κ.Ι.Σ. (υπ’ αριθμόν 182 Προεδρικό Διάταγμα (22-3-1978))
   Γι' αυτό... τσιμουδιά; μόνο οι χριστιανοί σε πείραξαν;
   Κάτι δεν μας λες καλά Ignoramus...

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/09/2011 12:12:57

  Οι Ευρωπαίοι πλούσιοι, ιδίως τα παλιά τζάκια, ιδίως όσων οι πρόγονοι πέρασαν από την εξέδρα των πλατειών στη Γαλλική Επανάσταση, γνωρίζουν ότι το να είσαι πάμπλουτος εν μέσω πάμπτωχων είναι άκρως επικίνδυνο για το λαιμό σου.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Προφήτης 01/09/2011 22:53:17

   Ah! Ca ira, ca ira, ca ira
   Les aristocrates a la lanterne
   ........................................

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/09/2011 12:20:26

  Το ερώτημα είναι, ποιο είναι το "όριο" μεταξύ "πλουσίων" και "μη πλουσίων".

  Γιατί κάτι μου λέει εμένα ότι αυτή η ιστορία προετοιμάζει ακόμη ένα πλήγμα εναντίον της μεσαίας τάξης; Που θα βαφτιστεί "πλούσια";

 4. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/09/2011 12:48:16

  Τελικά με τους παπάδες έχεις πρόβλημα ή με την Εκκλησία; Διευκρίνησε.

  Και πού άκουσες ότι οι ιερείς δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητά τους; Των Μητροπολιτών (80 σε όλη τη χώρα) θεωρούνται κρατικά αυτοκίνητα. Αν θέλεις ειδικά αυτά τα 80 κρατικά αυτοκίνητα να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας (και όχι π.χ. οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων), πες μας να ξέρουμε πόσο κομπλεξικός είσαι.

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ Επώνυμος 01/09/2011 13:03:44

   δεσπότης είσαι ή ανηψούδι;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Ignoramus 01/09/2011 13:15:05

    Εσύ τι είσαι, καταπατητής εκκλησιαστικής γης που βαφτίστηκες "ακτήμονας";

    Εγώ αγαπητέ δεν είμαι ΤΙΠΟΤΑ.

    Για την ταμπακιέρα, φυσικά, κουβέντα. Απάντησε σε αυτά που λεω.

    • Ignoramus avatar
     Ignoramus @ Επώνυμος 01/09/2011 13:17:14

     καιο Χριστος ακτημονας ήταν. Προς τι η μομφή;

 5. Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
  Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 01/09/2011 12:51:34

  Κάτι μου λέει αυτό.....
  Και αν ισχύει αυτό που υποπτεύομαι,οι πέτρες, και τα γιαούρτια σε πήλινο
  θάναι σα χάδια στον άνεμο !
  Α,προσοχή στην επιλογή των πλατειών.
  Και παρακαλώ πολύ να σταματήσουν αμέσως τα σχέδια τοποθέτησης
  αγαλμάτων,διότι δεν επαρκεί ο χώρος.
  Επιτέλους βρήκαμε τον τρόπο απόδοσης δικαιοσύνης!

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/09/2011 13:25:50

  Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καθόλουπλούσιους στη χώρα της φαιδράς νεραντζέας, δια να τους αυξήσουμε τη φορολογία.
  Αυτοί που υποπτεύεστε, είναι απλώς Ελβετοί, Λονδρέζοι, ιθαγενείς Καραϊβαι και Λιβεριανοί.
  Είναι βέβαια και ο ΟΗΕ και το ΔΝΤ, που μας βγάζει 26η ή 27η χώρα παγκοσμίως, ως πρός τον ολικό πλούτο (αλγεβρικό άθροισμα ιδιωτικού και - αρνητικού - δημόσιου). Μη τους ακούτε, συκοφαντίες είναι.

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/09/2011 21:04:11

  Οι πάντα μάγκες Ιταλοί το πάνε ένα βήμα παραπέρα: Φυλακίστε τους πλούσιους!

  "Σε ότι αφορά την φοροδιαφυγή, οι τροπολογίες της ιταλικής κεντροδεξιάς, προβλέπουν υποχρεωτική φυλάκιση για όσους «κρύβουν» από τις δηλώσεις τους, ποσά υψηλότερα των τριών εκατομμυρίων ευρώ". (Ελ Τύπος)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.