#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2012 21:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προσελκύσουν κόσμο στις...εφορίες!Από τη... μύγα ξύγκι προσπαθούν να βγάλουν στο οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα ταμεία με χρήμα. Ετσι λοιπόν εξέδωσαν εγκύκλιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών. Είδαν κι απόειδαν ότι κανείς δεν πληρώνει, είτε γιατί δε θέλει είτε γιατί δεν έχει, και κάνουν τα αδύνατα – δυνατά να προσελκύσουν κόσμο.

Φυσικά είναι θεμιτό να γίνεται ευνοϊκότερη ρύθμιση, είναι όμως κι ένα κακό μήνυμα σε όλους να μην πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους αφού κάποια στιγμή θα υπάρξει μια ρύθμιση που θα τους δίνει δεύτερη ευκαιρία. Αλλωστε, με τα ληξιπρόθεσμα να έχουν φτάσει τα 46 δισ. ευρώ. σίγουρα θα υπάρξουν πολλές τέτοιες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εγκύκλιο, οι φορολογούμενοι που ενδεχομένως επιθυμούν να κάνουν ρύθμιση έχουν δύο δυνατότητες:

1) Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων).

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45. Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Σύμφωνα με την εγκύκλιο μπορούν όμως να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει 3 μήνες από τότε που δημιουργήθηκαν.

2) Διακανονισμό οφειλών με 48 δόσεις αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), άλλα δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων. Πιθανότατα στο μέλλον να τροποποιηθεί και ο νόμος αυτός ώστε να μειώνονται και οι προσαυξήσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν ισχύουν τα παλαιά πλαφόν για τα ποσά που μπορούν να ρυθμιστούν (10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα).

Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ). Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα αλλάξει το καθεστώς αποπληρωμής όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμων και μη. Θα ενοποιηθούν σε μία ρύθμιση όλες οι επιμέρους διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπουν την τμηματική καταβολή φόρων και χρεών προς το Δημόσιο.

Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης ακινήτων, φόρους περιουσίας και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν έχει σημασία avatar
  Δεν έχει σημασία 18/08/2012 00:08:10

  Μήπως κάποια έκπτωση σε εφάπαξ καταβολή (αντί του γελοίου 1,5%) έφερνε περισσότερα;

  Και ένα ακόμη ερώτημα: οι Τσουκάτος και Μαντέλης θα πληρώσουν φόρο (έστω και με ρυθμίσεις) για τις μίζες που παραδέχονται ότι πήραν ή οι μίζες είναι αφορολόγητες;

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Δεν έχει σημασία 18/08/2012 00:35:24

   Tα ίδια λεφτά θα μαζέψουν,απλώς θα έπαιρναν μαζεμένα και όχι σε δόσεις.

 2. Δεν υπάρχει σάλιο! avatar
  Δεν υπάρχει σάλιο! 18/08/2012 01:31:51

  Άνθρακες ο θυσαυρός κυρίες και κύριοι: ακόμα ένα εξωφρενικό και εκτός τόπου και χρόνου ημίμετρο από το Υπουργείο Οικονομικών. Αντί να επεκτείνουν τη ρύθμιση που θέσπισε ο Βενιζέλος (αυτή που "κούρεψε" η τρόικα), αυξάνοντας των αριθμό των δόσεων και αίροντας το πλαφόν υπαγωγής, δηλαδή επαναφέροντας την στα αρχικά της δεδομένα, έκαναν το εξής:

  1. Τροποποίσαν για πολλοστή την περιβότη ρύθμιση του ν. 3888/2010, η οποία είναι μια άσκηση στον παραλογισμό. Αρκεί κανείς να διαβάσει τις περιπτώσεις που οδηγούν σε απώλεια της ρύθμισης και θα καταλάβει. Χαρακτηριστικό είνα πως για να τηρείται αυτή η ρύθμιση πρέπει να είσαι συνεπής και στις νέες σου υποχρεώσεις!

  2. Ίσως από ελλειπή κατανόηση των δημοσιογράφων διαφημίζουν ως ρύθμιση τη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής (ν. 2648/1998). Η "ρύθμιση" αυτή είναι έντοκη (7% ετησίως) και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή.

  Πρόταση απλού πολίτη:

  Μια ρύθμιση σκούπα στην οποία θα ενταχθούν όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31 Ιουλίου 2012. Εξήντα μηνιαίες (60) δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ και ορθολογική κλιμακωτή μείωση των προσαυξήσεων. Απώλεια ρύθμισης μόνο σε περίπτωση απώλειας τριών συνεχόμενων δόσεων.

  Για τους νέους φόρους (εισόδημα, ακίνητη περιουσία κτλ.) υπαγωγή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής όπως ήδη προβλέπεται, αλλά με μειωμένο επιτόκιο.

 3. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 18/08/2012 01:48:06

  Ακόμα δεν το χωράει ο νους τους ότι............δεν έχει μία ο συνήθης μ......ς.
  Αδειάσανε και τα μπαουλοσέντουκα κύριοι !
  Να πάτε αλλού!
  Αλήθεια ο πρώην πρωθυπουργός Παπαδήμου πόσα πλήρωσε στην εφορεία;

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 18/08/2012 11:52:06

  Απορία: Αν 100.000 κόσμος δεν πληρώσει τι θα γίνει; Θα τους φάει ο μπαμπούλας; Θα πανε φυλακή; Θα τους έλθει...... πρόστιμο την στιγμή που δεν έχουν ούτε τον κανονικό φόρο να πληρώσουν; Θα γίνουν μαζικές κατασχέσεις;
  Αν κάποιος που πιέζεται βγει στην ταράτσα του σπιτιού του με όπλο και κάνει έκκληση στον λαό να ρθει να εμποδίσει δικαστικούς, αστυνόμους, εφοριακούς και όποιον κόπανο τον πιέζει, μπορεί να ξεκινήσει επανάσταση.

  Είναι η κατάλληλη ώρα οι υπέυθυνοι να λερώσουν το βρακί τους.

  Όταν κάνεις εσωτερική υποτίμηση πρέπει να είσαι έτοιμος να αναθεωρήσεις προς τα κάτω και τα φορολογικά έσοδα αντί να τα αυξήσεις.

 5. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 18/08/2012 13:54:15

  Παιδιά, να ρωτήσω κάτι λογω μεγάλης αφέλειας? είμαι μόνο εγω, η και άλλοι που νιώθουν οτι εξαπατήθηκαν απο την "μεγάλη φιλελευθερη κεντροδεξια-λαική" παράταξη?..is it just me, or.... α, να μην ξεχνιομαστε..για ολα φταίει ο Τσίπρας.

 6. Enzo avatar
  Enzo 18/08/2012 14:20:16

  Πολιορκία στο Αστυνομικό Τμήμα.
  Πρωτοφανές περιστατικό ομηρείας υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στην Ύδρα.

  Τελικα και εκεινη η μειωση ΦΠΑ στην εστιαση την πηρε ο διαολος.
  Δυστυχως υπαρχει λιγος χρονος για αποτελεσματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.