Ι. Στουρνάρας: Από τον Οκτώβριο και μετά οι αποφάσεις για το χρέος
06/05/2014 07:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ι. Στουρνάρας: Από τον Οκτώβριο και μετά οι αποφάσεις για το χρέος

Στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα εξεταστούν πιθανά μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει σε δήλωσή του το Eurogroup

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες τράπεζες των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο Ι. Στουρνάρας ανέφερε ότι στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης πήραν το λόγο πολλοί ομόλογοί του, αλλά και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο Ι. Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα ποσά αυτά με ευελιξία. Πράγμα που όπως ανέφερε σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και γενικότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Ι. Στουρνάρας ανέφερε επίσης, ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, ο Ι. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του καλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγάλο εμπόδιο που υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίησή του είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ο υπουργός ανέφερε προς τους ομολόγους του ότι θα ήταν ευκταία η συνδρομή τραπεζών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Την ικανοποίησή του εξάλλου για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε με δηλώσεις του προς τον Τύπο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί και στο μέλλον το πρόγραμμα για την Ελλάδα και επισήμανε ότι σε επόμενη συνεδρίαση και υπό το φως της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, θα συζητηθεί το θέμα των μέτρων που θα μπορούσαν να μειώσουν το άχθος της εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν μετά την περάτωση των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά το επόμενο φθινόπωρο.

Η δήλωση του Eurogroup

H δήλωση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν κατάλληλη στήριξη έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Πιθανά μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως είχε υπογραμμιστεί στη δήλωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.

Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης που διαπιστώνονται για την Ελλάδα αντανακλούν την αξιοσημείωτη προσπάθεια προσαρμογής που έγινε από τους Έλληνες και τις ελληνικές αρχές. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως διαπιστώθηκε με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Το Eurogroup υπογραμμίζει επίσης ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ουσιαστικής σημασίας. «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup.

Όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, η σημαντική προσαρμογή που επετεύχθη επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει σε νέα φάση, από τη σταθεροποίηση προς την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές αποδεικνύει την οικειοποίηση και την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας εταιρικής συμφωνίας για την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Τα επόμενα επτά χρόνια προβλέπεται να χορηγηθούν 19 δισ. ευρώ σε συγχρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας με όχημα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Το Eurogroup υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί η τεχνική βοήθεια, μέσω της Task Force, ως στήριξη προς τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αιρετικός avatar
    Αιρετικός 06/05/2014 10:05:08

    Ζήσε Στουρνάρα μου να φας τριφύλλι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.